Witam wszystkich bardzo serdecznie! Mam do was prośbę. Chodzi mi o to, abyście napisali komentarz, co do złożonego przeze mnie zestawu PC przeznaczonego do gier i obróbki grafiki.
Mam chwilowo bardzo słabego "pieca", nie chcę się rozpisywać ale napisze wam mniej więcej jek to wygląda:
*Procsor - AMD Athlon x2 dual core processor 64x @ 2,7GHz +5200
*Karta graficzna - Gigabyte GF 8600gt 256 mb
*Ram - GoodRam DDR2 2GB 666 MHz (nie pamietam dokladnie taktowania)
*Płyta GŁ - ASUS M2N
Dobra do tematu!
Zestaw, który będę kupował jak mi go zatwierdzicie / dodacie swoje zdanie, co trzeba dołożyć lub wymienić, wygląda następująco:
*Procesor - Intel Core i5-2500k 3.3GHz BOX (uważam, że ten procesor będzie dobry, nie chcę kupować i7 ponieważ jest droższy, a jak ten sobie podkręce do okolo 3,8GHz, bo wiecej chyba nie trzeba, to będzie działał tak jak i7 na Turbo)
*Płyta główna - ASROCK Z68 EXTREME3 GEN3
*Karta graficzna - ASUS GF GTX580 1536MB 384bit (nie jest wiele droższa od AMD Radeona HD6970 a za to w benchmarkach dużo wydajniejsza!)
*Ram - Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX T1 XMP (nie jestem co do niego pewny :/)
*Obudowa - CoolerMaster 690 II Advenced ( fajna ale droga, zapisałem tą bo ma usb 3.0)
*Zasilacz - OCZ Z-Series 850W SLI (czy potrzeba aż taki DUŻY zasilacz do tego sprzętu :P?)
Piszcie sowje opinie i doradźcie mi troche, bo wiem, że jest tu masa osób z dużo większą wiedzą od mojej.
Pozdrawiam, MoralHawk
tutaj pisze sie o takich zyciowych problemach:
https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-lxii/zab70737?N=1
Ok, widziałem ten teamt ale mi chodzi o wasze opinie "czy to ma sens". Bez urazy ale potrafie złożyc kompa, tylko pytam się czy to się opłaca, a nie o to czy to działa bo wiem, że działa
Zestaw naprawdę mocny ,tylko wydaje mi się ,że nie potrzeba aż 850W zasilacza.
Jeśli chodzi o te RAMy to mam identyczne i śmigają aż miło ,nigdy nie zabraknie ci pamięci nawet jak masz odpalonego BF3 na full detalach ,2 przeglądarki w tle ,steama ,hamachi ,gg ,skype i co tam jeszcze chcesz.
*Quake Wars 256 :D - dzięki za odp :P
Nie chce mi się juz tematu przenosic, a można napisac tutaj :P, tam jest tłok straszny.
Piszcie dalej odpowiedzi jeśli możecie, nie ograniczam się tylko do odpowiedzi jednego użytkownika. :P
Czyli powiedzmy, że zestaw za max. 4500zł. Składam MOBO+CPU+RAM+GPU+PSU+Obudowa, tak ja ty napisałeś:
Płyta główna: AsRock P67 Extreme4 Gen3 580zł
Procesor: Intel Core i7-2600K 1175zł
Pamięć RAM: 2x GoodRam 4GB 1333MHz CL9 160zł
Karta graficzna: Sapphire Radeon HD7950 OC 3GB DDR5 1800zł
Obudowa: Cooler Master Elite 430 170zł
Zasilacz: Corsair 650W [CMPSU-650TXV2EU] 365zł
Chłodzenie: Zalman CNPS10X Performa 140zł
Razem: 4390zł
Przy obróbce wideo niewątpliwie poczujesz różnicę między i5 a i7 - 8 wątków robi swoje. Zachęcam do podkręcenia procesora do 4,5GHz, do tego celu polecam kupić Zalman'a Performe, który bez problemu sobie poradzi z zapewnieniem odpowiednich temperatur. Nie ma sensu kupować RAM'ów z radiatorami o taktowaniach większych niż 1333MHz - wzrost wydajności jest znikomy, plasuje się na poziomie 1%. HD7950 odpali każdą grę w maksymalnych detalach przy rozdzielczości FullHD (1920x1080), w dodatku po podkręceniu wydajnościowo jest lepszy od swojego brata, HD7970, który kosztuje 300zł więcej. Genialny Corsair 650W spokojnie poradzi sobie z tym zestawem, nawet jeśli masz zamiar robić macierz z dysków, do czego bardzo zachęcam przy profesjonalnej obróbce grafiki. Przyda się też SSD na system.
edit.
Lutz Poprawka: autorowi chodziło o obróbkę grafiki a nie wideo.
Jako posiadacz podobnego zestawu mogę wyrazić opinię, że wszystko ze sobą dobrze współpracuje.
Mam taki procesor tylko bez literki "k", bo i tak nie podkręcam, ale chłodzenie kupiłem takie bardziej zaawansowane. Kartę mam tego typu tylko GIGABYTE GTX 580 Windforce™ 3X z trzema wentylatorami. Działa cicho i nawet po dłuższym graniu nie przekracza 60 stopni. Pamięć jest tak tania, że nie ma sensu kupować mniejszej ilości i 8 GB jest akurat.
Taki zestaw mam zasilany 600 watowym markowym zasilaczem i tutaj miałem obawy, czy nie zabraknie prądu. Wystarcza, ale lepiej jest mieć coś w zapasie.
Napiszę jak wrócę do domu ;)
Ok wrocilem do domu! Na wstepie przepraszam ze bez polskich znakow, ale pisze z tabletu i nie mam!
wilu25 ja bym zrobil tak : zostawiamy wszystko z tego co ty poskladales poza plyta glowna bo uwazam ze nie ma sensu kupowac nowszej jak tamta i tak jest bardzo dobra.
Wyglada to tak:
*procesor - Intel Core i7-2600K - 1175zl
*plyte glowna - ASROCK Z68 EXTREME3 GEN3 - 490 zl
*karta graficzna - Sapphire Radeon HD7950 OC 3GB DDR5 - 1800zl
*ram - 2x GoodRam 4GB 1333MHz CL9 - 160zl
*obudowa - Cooler Master Elite 430 - 170zl
*zasilacz - Corsair 650W [CMPSU-650TXV2EU] - 365zl
*chlodzenie ( przyda sie ) - Zalman CNPS10X Performa 140zl
Do tego niestety musze dokupic monitor 27", mysle ze ten bedzie wystarczajacy IIYAMA 27" PROLITE x2775HDS-B1 LED za 1090 zl
Na monitorach się nie znam, ale wydaje mi się, że będziesz z niego zadowolony . Co do płyty głównej: oczywiście Z68 Extreme3 Gen3 też będzie dobra, ale mając do dyspozycji duży budżet można pokusić się o jeszcze lepszą. :P Poza tym płyty z chipsetami Z68 mają zintegrowane karty graficzne, co jest bezsensowne, jeśli w zestawie zawarta jest osobna karta graficzna. Dobry byłby też Asus P8P67, tylko ostatnio jest słabo dostępny. Warto popatrzeć też na allegro, bo zdarzają się rodzynki np. http://allegro.pl/asus-p8p67-deluxe-rev-3-0-lga1155-intel-p67-i2205314644.html <--- ceny tych płyt w sklepach zaczynają się od 770zł!
Za 2 tygodnie premiera IB, poczekał bym do tego czasu, a i brałbym bardziej opłacalnego GTX680
Znowu z tabletu.
*Wilu25, ta plytka asusa mi faktycznie bardziej sie podoba, a w dodatku w tej samej cenie.
* RPRT07 , ehh nie mam na tyle kasy, choc moze faktycznie doloze te 300zl i kupie tego 680gtxa? Zobaczymy, bo nie wiem czy jak podkrece tego radka, to nie bedzie temu keeplerowi dorownywal. A z drugiej strony ten keepler ma wbudowany turbo boost i to jest fajne. Musze sobie to ogarnac i sie zastanowic na serio.
Czytalem ;)
Doloze chyba te 300 zl ale to tyle, zestaw dosyc mocny sie z tego zrobil, za przyzwoita kase w sumie. ;). Po przeczytaniu testow jeszcze raz, wybiore keeplera no i mamy zestaw za bodajze 4300 zl? 4400 cos takego. Poza tym szkoda by takiego radka hd7950 spalic przypadkiem przy kreceniu...haha . ;D
GTX680 referat kosztuje 1999zł,ma aktualnie najlepszy stosunek wydajność/cena
http://allegro.pl/listing.php/search?string=680&category=13024
Właśnie, GTX680 to referent. I jak na razie tylko takie wersje są dostępne na rynku, co IMO jest sporą wadą. Może lepiej poczekać na wersje z autorskim chłodzeniem lub wziąć HD7950/HD7970, w zależności od funduszu - to już twój wybór.