Hej! Otóż posiadam raczej niskobudżetowego laptopa Lenovo Legion 5 z RTX 2060 i Ryzen 5 4600H. Zastanawiałem się nad kupnem zewnętrznego monitora minimum 24 cale. W laptopie mam 15.6 cala. Ma to sens? Grałbym głównie w Full HD. Kupię coś dobrego do 500 złotych? Myślałem nad czymś takim: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-aoc-agon-27g4xe-27-1920x1080px-ips-180hz-0-5-ms-mprt#reviews
ma to sens, bardzo dużo osób tak robi że ma laptopa i dokupuje sobie drugi większy zewnętrzny monitor. Tutaj ten jest akurat na styk choć ja bym jeszcze poszukał takiego co ma odświeżanie 120 jak twój monitor bo i tak więcej ciężko będzie uciągnąć na tym twoim laptopie.
Mniejszy niz Full HD mialby wiecej sensu. Chyba, ze masz zamiar pulpit na tym wyswietlac?
Spodziewasz sie grac w nowsze tytuly niz MSPaint i Notepad, i wyswietlac to w 180FPS?
Przecież na RTX 2060 w FHD idzie spokojnie grać w Baldura 3, Ceberpunka itd. Ot nie na ultra.
Można taki kupić i co najwyżej sztucznie obniżyć do takiej ilość FPS albo nawet niżej.
Mam laptop Asus 15.6” i dokupiłem zewnętrzny monitor 15.6” Asusa również jako dodatkowy.
Większy monitor spoko opcja. Długi czas miałem 4K 27” podłączony, ale planuję kupić OLEDa obecnie :).
Szczególnie jak masz laptopa normalnie ustawionego i monitor większy nad nim bezpośrednio. Taka konfiguracja jest całkiem optymalna.
Chyba, że chcesz korzystać z zewnętrznej klawiatury to już nie bardzo tak.
Wielkość ekranu nie ma najmniejszego znaczenia. Liczy się rozdzielczość. Jeżeli grasz teraz w FullHD, to na monitorze zewnętrznym takiej samej rozdzielczości będziesz miał praktycznie takie same osiągi, a jak wyłączysz ekran wbudowany, to różnicy nie powinno w ogóle być. I nie jest ważne, czy zewnętrzny monitor ma 13" czy 30".
Ten który wybrałeś w teorii ma 180 Hz i w teorii HDMI 2.0 oraz DP 1.4 dla rozdzielczości FullHD są w stanie udźwignąć nawet 240 Hz. Laptopowe RTX 2060 w teorii też obsługują oba te standardy ale w praktyce sporo może zależeć od samego laptopa i tego, jakie gniazdo w nim zastosował producent.
Ja osobiście uważam, że dla FullHD maksymalną akceptowalną przekątną w monitorach jest 22". W wypadku 27" wybrałbym coś 1440p, ale wtedy musisz liczyć się ze spadkiem wydajności oraz tym, że możesz nie osiągnąć tych 180 Hz.
siedzialem dosc dlugo na dual HD 24 cale i dawalo rade, czasem podlaczalem sie pod to laptopami i komfort zdecydowanie rosl, ta karta (mimo ze to mobile) ciagle ma jakis tam potencjal i podejrzewam ze spokojnie da sie pracowac/grac w dual setupie.