Zbiórka Cancer Fighters
Hej.
Do części może to dotarło, do części pewnie nie. Od paru dni prowadzona jest akcja w ramach wsparcia dzieci walczących z nowotworem. Rozpoczęło się od dissu na raka bedoesa, a obecnie w formie streama kontynuuje łatwogang. Od paru dni na transmisji pojawiają się sławne osoby, aby pomóc w rozgłosie (o negatywach proszę nie mówmy). Akcja już jest na tyle duża, iż zebrali 80 milionów złotych. Dla porównania WOŚP zebrał około 260 milionów, a tu wszystko się rozgrywa w jednym mieszkaniu. Kto może niech wesprze, szczytny cel, wszelkie linki do donacji są w opisie streama. Pozdro.
htt ps://ww w.youtub e.com/watch?v=UNAqqHIPbWA
https://www.siepomaga.pl/latwogang (bez prowizji)
https://tipply.pl/@latwogang (bez prowizji)
Bezpośrednio: https://pomagam.cancerfighters.pl/o-nas/ (bez prowizji)
60% trafi do dzieci reszta do zarzadu, taką fundacje wybrali xD. Wole wpłacać na owsiaka gdzie na sprzęt idzie 95% kwoty. Do tego mnóstwo patologii na strimie i ludzi którzy jawnie omijają polski system podatkowy. Nawet złotówki do teog nie przyłożem tobie też emocje opadną to zdasz sobie sprawe w jakim obłudnym gównie uczestniczyłeś.
FrankerZ - Niech nawet 50% idzie tylko na dzieci, czyli 50 mln z obecnej kwoty. Gdyby nie ten event byłoby to 0 złotych.
50mln w krótkim terminie ale w długim zniechęcisz polaków do akcji charytatywnych, takie to twoje krótkozwroczne myślenie.
A skąd ty człowieku wyciągnąłeś taki wniosek? To jest niesamowite... Cały kraj mówi o tej zbiórce, wszystkie media, znane osoby itd. Stream śledzą setki tysięcy osób. Skala zaangażowania jest niebywała. Tymczasem przychodzi Pan ekspert socjolog FrankerZ i wyciąga ze swojego tyłka wnioski oparte na "widzimisię" i twierdzi, że ta akcja kogokolwiek zniechęci na przyszłość xDDDD W jakiej ty funkcjonujesz rzeczywistości? Czy masz JAKIKOLWIEK przykład lub jakieś badania czy analizy, które mogą potwierdzić twoją hipotezę? Z resztą najlepszym kontr-przykładem jest WOŚP, o którym wspominasz bez przerwy. Cała polska prawica go atakuje, za PiSu próbowano nawet Owsiaka zniszczyć. Spora część Polaków uważa, że oni kradną pieniądze ze zbiórek. I co, zniechęciło to ludzi do wspierania WOŚP?
Uwaga, wbrew nazwie zbiórki, "Cancer Fighters", to tu nie chodzi o walke z postami autorstwa Kwisatza od ktorych mozna dostac raka, a o wsparcie osob faktycznie chorych na raka.
No i patrzcie co nadmierne granie w World of Warcraft robi z ludzmi, uwaznie dobierajcie gry!
Stay safe
Pękł globalny rekord zbiórek, trąbią o tym właściwie na całym świecie, przez streama przewinęło się 30% Polskiego showbiznesu, dziesiątki, jak nie setki milionów złotych trafią na chyba najbardziej możliwie szczytny cel.
Niektórym pęka dupa. Co za naród.
W sumie miałem nie wpłacać z wielu wyżej wspomnianych powodów, ale jak zobaczyłem jak pięknie dupa pęka Kwisatz_Haderach w tym wątku, to aż nie mogłem się oprzeć i puściłem przelew
Piękna akcja i pięknie pokazuje jawnie jakie śmiecie mamy w społeczeństwie jak np. ta pała kwisatz na tym forum
Można sobie poblokować wszędzie takie parchy, oczyścić sobie internet z ludzkich odpadów i z większą przyjemnością przeglądać wszelkiego rodzaju twittery czy forumki.
Oczywiście, było sporo przypadków gdzie ktoś tam poszedł pokazać gębę i było to przykre, jednym z najgorzych był hatfu karolak który się wbił na sam finał i wpychał swoją szparę między zębami w kamerę. Ale jakie to ma znaczenie, 200MLN. Pięknię. Cudownie. Do przodu.
Młody zrobił fajną akcję. Parę firm zrobiło dobry ruch - dobry uczynek i reklama.
A banda frustratów będzie toczyć pianę z pyska, bo coś tam albo coś tam innego. Hatfu na mordy wasze wstrętne.
Bo stream, bo przychodzą "gwiazdy", bo co to za zbiórka, bo fundacja zła, bo youtuber zły... wszystko i wszyscy źli. Wywalcie te 200mln do kosza, nie wolno nikogo ratować, bo się jakiemuś odpadkowi nie podoba. Naprawdę tłukłbym po gębach do zmądrzenia takich śmieci.
Przykro się czyta tutaj niektóre komentarze.
W dobie hejtu, szamba jakie jest w necie to jeden z piękniejszych dni dla mnie jakie widziałem na taką skalę w ostatnich latach.
Oczywiście że ode mnie też poszło! Brawa dla tego młodego chłopaka.
Podatek influenserski mógłby bardziej pomoc niż zbiórka. Problem jest systemowy. Takie akcje to mydlenie oczu.
Jak sobie zostawisz otwarta strone to licznik na siepomaga skacze po ~5 tysiecy co 5 sekund.
Niezly wal.
O 10 jak byl tu jeden post bylo 76 baniek. Teraz po 1,5h jest 78.
Taaaaaaa.......
Jeszcze streamery i jutubowe pato, ktore przytuli z tego kolosalna kaske.
Jak chcecie byc charytatywni to dajcie na szpital, albo na fundacje (moze tez byc naukowa), ktora zajmuje sie nowotworami od lat, a nie na cos takiego lol.
EDIT: Prawie 79 milionow. Miedzy napisanie tego posta i edycja.
haha dejcie spokoj.
Za tydzien bedzie news ze zebrali tyle ze musza zalozyc nowa fundacje, zeby tym zarzadzac i fotki ze szpitala jak przynosza dzieciakowi szajsu z temu za 150 zlotych (ktos tam juz wkleil ponizej lol).
Kolejna szemrana zbiórka, z której nawet 1/3 zebranych środków nie trafi do potrzebujących, jak wynika ze sprawozdań finansowych.
Nie, dziękuję.
Super akcja. Jak przy Wośpie, niech każdy robi ze swoimi pieniędzmi co chce. Część oczywiście wszędzie węszy spisek, same ku.wy i złodzieje cytujące klasyka.
Ode mnie poszła stówka.
Mam nadzieję, że już dawno ta akcja dotarła do wszystkich. ;) Rekord padł już dawno, świetna inicjatywa. Sam dorzuciłem swoją cegiełkę. Pozdrawiam!
Już w pierwszy dzień, po wydaniu piosenki bedoesa z Maja, mój syn kupił chustę, bandane 2115 Maji, a pożniej wlaciliśy na sama zbiórkę!
Tak mi przyszło teraz go głowy, że skoro takich zbiórek w internecie cały czas są setki jak nie tysiące to dlaczego ludzie zazwyczaj spontanicznie nie wesprą jakiejś takiej innej niszowej zbiórki tylko ruszają na pomoc dopiero wtedy gdy ktoś jest sławny albo gdy taka zbiórka zostanie nagłośniona w internecie?
Tutaj zebrana taka kwota w tak krótkim czasie, a jak ktoś inny potrzebuje zebrać ułamek takiej kwoty to często słyszymy o takich akcjach jak w poniższych linkach, a kwota i tak często nie zostaje zebrana:
No właśnie tu się mylisz, bo duża część osób wpłaciła nawet jak nie było tego streamu jeszcze, a sławne osoby po prostu napędziły ten stream, więc po cholerę komentujesz. Wpłacaj gdzie chcesz nie towja kasa! Zus i rzad okrada nas na każdym kroku, a, tu wylewanie randomów z neta i pouczanie innych. Nie chcesz nie wpłacaj, nikt nie karze!
Podałeś linki to tam wpłać kasę, tyle w temacie. Zrób tak, aby o tych zbiórkacvh było głośno. Bo wiesz, jest dużo zbiórek i nie każdy wie, więc nie marudż. To jest zbiórka na chore dzieci na raka i tyle w temacie
Jak sobie zostawisz otwarta strone to licznik na siepomaga skacze po ~5 tysiecy co 5 sekund.
Niezly wal.
O 10 jak byl tu jeden post bylo 76 baniek. Teraz po 1,5h jest 78.
Taaaaaaa.......
Jeszcze streamery i jutubowe pato, ktore przytuli z tego kolosalna kaske.
Jak chcecie byc charytatywni to dajcie na szpital, albo na fundacje (moze tez byc naukowa), ktora zajmuje sie nowotworami od lat, a nie na cos takiego lol.
EDIT: Prawie 79 milionow. Miedzy napisanie tego posta i edycja.
haha dejcie spokoj.
Za tydzien bedzie news ze zebrali tyle ze musza zalozyc nowa fundacje, zeby tym zarzadzac i fotki ze szpitala jak przynosza dzieciakowi szajsu z temu za 150 zlotych (ktos tam juz wkleil ponizej lol).
Jak zwykle znajdą się spiskowcy i marudy, nie chcesz nie wpłacaj, nie komentuj. Czy ktoś przystawia wam bron do głowy, zmusza? Niezły wał to zus i podatki, więc odpuście sobie te głupie komentarze.Najwięce mają jak zwykle do powiedzenia mają CI, co gówno robią, tylko gadają. Randomy z neta, pouczają innyuch, Smutne macie życie!

no dalej jeszcze życz nam może raka bo mamy inne zdanie i potrafimy prześwietlić tych obłudników? Tak wiem, że jesteś teraz w euforycznym stanie bo wyobrażasz sobie, że ty i te inne osoby coś historycznego osiągnęły, więc będzie walczył do upadłego o własne zdanie, ale kurz opadnie to sobie zdasz sprawę, że ta patoinfluencerka cie wykorzystała. I tak lepiej płacić podatki na służbę zdrowia zamaist na fundacje która znaczącą część tej kasy przeznaczy na koszty administracyjne. Tak ten człowiek ze zdjęcia zaraz otrzyma 100mln+ na konto i na pewno postara się wydać całość na dobro dzieci z rakiem. Na Owsiaka wszyscy pluja a wydaje tylko 8% na koszty adminsitracyjne, reszta idzie na leczenie.
Weż odpuśc, serio, ajk cie nie interesuje to przescroluj, no chyba ze jestyeś mało ineligenty, JAk zwykle pan maruda, co wie wszystko i zjadł wszytskie rozumy. Nie, nie myśłe jak ty i nie jestem toba, więc nigdy nie życze tego co sam nie chce i nie jest dla mnie dobre. Chcesz wpłąc cały majątek na Owsiaka, nie moja kasa nie mój interes i nie mów komuć co ma robić i żyć. Sprawdizłęś tą fundacje, wiesz kto ją założyć Cancel Fighters? Bo chyba, nie. Bez odbioru!!!
Owisak organizuje WOODSTOOCK ZA SWOJE ROZUMIEM? Jego żona to za free pracuje? Serio, nie raz dałem na Owsiaka, więc chłopie ogarnij się.

Wybrałes , akurat jedno zdjęcie na tyle możłiwych innych, żeby pokazać co? Prld jaka debilna manipulacja.
Jak już coś piszesz i dokładasz zdjęcia to rób to rzetelnie i sprawdz kto założył i dlaczego, co zrobił. Jak można być takim bu...em.
Pękł globalny rekord zbiórek, trąbią o tym właściwie na całym świecie, przez streama przewinęło się 30% Polskiego showbiznesu, dziesiątki, jak nie setki milionów złotych trafią na chyba najbardziej możliwie szczytny cel.
Niektórym pęka dupa. Co za naród.
Podatek influenserski mógłby bardziej pomoc niż zbiórka. Problem jest systemowy. Takie akcje to mydlenie oczu.
Problem jest systemowy.
Oczywiście, że tak jest gdyż niby medycyna idzie do przodu, coraz więcej pieniędzy, coraz więcej zbiórek i fundacji, a i tak coraz to więcej chorych.
To tak jak było 500 plus, a teraz 800 plus aby poprawić dzietność, a dzietność z roku na rok zalicza drastyczne spadki.
Więc jak widać pieniądze nigdy w niczym nie rozwiązują problemów.
Szkoda pieniędzy na to wszystko gdyż źródło tego typu problemów zawsze jest gdzie indziej.
Super akcja. Jak przy Wośpie, niech każdy robi ze swoimi pieniędzmi co chce. Część oczywiście wszędzie węszy spisek, same ku.wy i złodzieje cytujące klasyka.
Ode mnie poszła stówka.
Właśnie problemem jest myślenie że dam 100 pomogłem. A problem jest i będzie jeśli ludzie rządzący tym krajem nie zaczną działać. ZUS, NFZ to wszystko leży a my będziemy zdychać.
Jakbym miał czekać na rząd że coś zrobi to już bym wąchał kwiatki. Ale tak, masz rację, po co składać cegiełka do cegiełki żeby wyszło na ta chwile 120 milionów. Chorych, zwłaszcza dzieci z rakiem, nigdy nie było i nie będzie interesu żeby leczyć.
Typowe, utopijne brednie oderwane od rzeczywistości. Zrozum jedno kolego, NIGDY nie będzie wystarczających środków na pomoc wszystkim ludziom biednym, chorym i potrzebującym. Nie ma na świecie ani jednego kraju, w którym instytucje szeroko pojętej opieki publicznej działają idealnie i w 100% skutecznie. Nigdy takiego kraju nie było w historii świata.
Wgl taka narracja to jest fenomenalny wytrych i uniwersalne wytłumaczenie by nic nie robić. Dosłownie przez całe życie będziesz mógł używać takiego argumentu, że "i tak nie warto się dorzucać bo problem jest systemowy". Dlaczego? Bo nie żyjemy i nigdy nie będziemy żyli w idealnym świecie, zawsze będzie czegoś brakować, zawsze będą problemy społeczne, zawsze jakieś instytucje będą niewydolne itd. Inaczej mówiąc, zawsze będziesz miał wymówkę by pozostać biernym. I tylko o to w tym chodzi. Szukasz smutny człowieku wymówki by nie dorzucić kilku groszy na pomoc tu i teraz. Przyznaj lepiej przed samym sobą, że po prostu brakuje ci empatii i szkoda ci kasy a nie wypisujesz jakieś utopijne bzdety o systemie...
Hehe ja różne zbiórki wspieram systematycznie ale nie mydli mi to oczu ze to kropla w morzu.
Chłopiec z moich rodzinnych stron zbiera 15mln od pół roku. I co? Pomożesz kazdemu? Jak wybierzesz komu dać swoją 100. Pomoc powinna iść z podatków.
Chłopie, co Ty odkrywasz teraz, że rzeczywistość jest niesprawiedliwa czy o co chodzi? No niestety tak jest, nie pomożesz wszystkim. Nie da się. Nigdy się nie dało i nigdy w przyszłości tak nie będzie, nawet jak zaczniemy oddawać w podatkach 90% na NFZ. Zawsze będzie brakować i zawsze znajdą się osoby w potrzebie. Przecież nikt nie twierdzi, że ta obecna zbiórka Łatwoganga uratuje wszystkich albo naprawi jakiekolwiek problemy... To jest jedynie drobny akt zbiorowego dobra, które pomoże kilku chorym ludziom, w tym dzieciom, tyle.
Wgl ta Twoja wiara w podatki i skuteczność systemu publicznego w dystrybuowanie pieniędzy z budżetu jest przeurocza.
Kwota robi wrazenie, jednak w skali kraju i potrzeb jest to wciaz kropla w morzu ;( budzet nfz na rok to 220 miliardów zlotych, 1800 razy wiecej niz to co tu zebrano, zebrana kwota to raptem kilka godzin pracy systemu...
Jestem daleki od narzekania na zbiorki, podziwiam to co z tego tutaj wyszlo. Jednak wciaz zdaje sobie sprawe, ze ile by nie zebrano, to jest za malo. Zyjemy w chorych czasach, ze bez crowdfundingu tysiace nie ma szans na leczenie.
Edit
To mialo byc w odpowiedzi do posta Marckusa ponizej.
Znalazłem fundusze na leczenie, Farben
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/mialo-byc-wiecej-na-onkologie-rzad-daje-3-mld-zl-na-tvp-co-z-obietnica-tuska/s291dqn
Sceptykom oczy się otworzą jak sami beda kiedyś zmuszeni do otworzenia zbiórki (czego nie życzę) ale popier**** w internecie każdy może.
Oczywiście kropla w morzu potrzeb ale bez tej akcji tych ponad 100 milionów by nie było, a tak pewnie nie jednemu choremu pomoże albo wręcz uratuje życie.
Do wszystkich influencerskich akcji podchodzę raczej sceptycznie, ale w piątek natrafiłem na ten strumyk i naprawdę się wciągnąłęm, wielkie brawa za inicjatywę, impreza i atmosfera na streamie lepsza jak na finale WOŚPu. Kwota też podobnie wysoka, co jest kosmicznym wynikiem patrząc na spontaniczność akcji.
No i szacunek, że nie popełnili błędów wośpu czy hot16challenge2 i nie wmieszali świata politycznego w te zbiórki, w końcu to politycy są winni temu, że z roku na rok takich zbiórek i akcji będzie coraz więcej. Oni niech się biorą za robotę, a nie co roku licytują uroczyste śniadanka, jazdy rowerkiem po parku czy swoje brudne majty.
chetnie na koniec zobaczylbym podsumowanie kto tam wystapil.
kojarze chociazby Dode, Decybela, Sanah, Grubson, Natalia Szreder, Jankes, Gola, Wardęga... kupa osob sie przewinela
Kolejna szemrana zbiórka, z której nawet 1/3 zebranych środków nie trafi do potrzebujących, jak wynika ze sprawozdań finansowych.
Nie, dziękuję.

W poludnie bylo 80 baniek, teraz jest 130. xD
Ilosc wplacajacych skoczyla z miliona trzysta tysiecy na ponad dwa miliony.
Magia sie dzieje. A kolejna bedzie sie dziala w dokumentacji pozbiorkowej i dzieleniu tej kasy miedzy miedzy tone roznych ludzi i podmiotow.
Zreszta wystarczy wejsc na strone tej fundacji zeby widziec ze chyba kogos tu zdrowo pojebalo. 20 "podopiecznych" na fotkach i brak sprawozdania finansowego za poprzedni rok. A w poprzednim 6 milionow PLN "kosztow dzialalnosci" (wzrost o prawie 50% i polowa w "dzialalnosci dodatkowej") w porownaniu z rok wczesniej.
Beka z swiecie oburzonych swietojebliwych, ktorzy mysla ze sobie wplata miejsce w niebie zapewnia, a do dzis to chorego na raka i setki innych zbiorek na siepomaga mieli gleboko w dupie. Lacznie z tonami tych, ktore sa na kasach w sklepach.
Takimi sie nie pochwalisz na feedzie bo siara.
I wie to doskonale kazdy kto mial/ma chorego w rodzinie. Jak to wyglada.
20 "podopiecznych" na fotkach i brak sprawozdania finansowego za poprzedni rok. A w poprzednim 6 milionow PLN "kosztow dzialalnosci"
Słodki Jezu ale się szykuje epicki wał. I wkręcili w to 3/4 polskiego szołbizu.
A najlepsze są te zachwyty, że Owsiak niepotrzebny, bo jakis gościu z YT SAM, BEZ SZUMU I POMOCY zebrał prawie tyle samo. No faktycznie sam. I na pewno wszystko pójdzie na leczenie. :)
Jesli wierzyc ich stronie, to jedyne co robia to zbieraja kase bo ci podopieczni (wiecej tego jest w sumie), maja wszyscy swoje zbiorki. Ktore wygladaja identycznie jak siepomaga, czy pewnie to jest jakies API podlinkowane.
Oprocz tego maja koszulki i "organizuja" eventy takie jak "bieg dla chorego X"... tylko plot twist... te eventy tez maja swoje zbiorki.
Takich zbiorek jast cale 18 na ten moment.
Ogolnie to zbieraja. Za pomoca strony internetowej.
6 baniek kosztow. iksde
A na stronce zbiorka, ktora od x czasu ma kilkaset PLN bo tylko szesc osob wplacilo.
EDIT: A nie sorry - nie organizuja. Oni sie podpinaja pod lokalne eventy i na stronie jest zbiorka kaski.
Wersal polaczony z bizancjum lol. Jak zreszta sporo takich fundacji.
Zreszta mozna sobie pojechac na dowolny oddzial onkologiczny i od tych randomowych fundacji to tam masz ewentualnie ulotki z numerami kont w gablotach.
Ale Owsiak i Czerwony Krzyz (bo tez nie pasuje) i inne takie zle. Bo kase przejadaja.
xD NIektorzy to tu sie tak zanosza swietym gniewem jak ktos cos napisze uzywajac mozgu, ze normalnie bedzie kanonizacja za zycia.
Mam nadzieje ze panstwo pokaze jaja i bedzie jakis skrupulatny nadzor nad zarzadzaniem tymi pieniedzmi (w sensie nad ta fundacja).
kwisatz - jak chcesz się bawić w detektywa to chociaż przekazuj rzetelne dane i informacje. Na stronie jest więcej, niż 20 zdjęć podopiecznych i to dwa razy tyle prawie. Dlaczego zatem traktować twoje posty tutaj poważnie?
bo ci podopieczni (wiecej tego jest w sumie)
Na czytanie tez sa pewnie zbiorki.
Ja nie traktuje powaznie ludzi, ktorzy nie potrafia czytac i znajdowac powszechnie dostepnych informacji (juz o wyciaganiu z nich wnioskow nie wspomne).
Tak czy siak... zobaczymy. Juz teraz maja o wiele wiecej, niz ci ludzie potrzebuja na ten moment.
Za niedlugo powinno byc zero podopiecznych.
We will see.
Zycze im zeby tak sie stalo.
Mordo, ale chociaż naucz się pisać po polsku sensownie, jeśli chcesz komuś wytykać, że nie umie twoich ragepostow czytać, tak jak ty chciałeś je przekazać. XD
siepomaga/daftonkropka/naukaczytania
Spoko, nie potrzebuję niczyich pieniędzy, nie wysilaj się. Przelej ten wysiłek na naukę składania zdań, odmiany i banię z zimną wodą, bo jesteś chyba największym rageposterem na tym forum.
A sprawozdania wszystkie są podane na stronie. Za 2025 jeszcze nie ma, bo zwyczajnie termin ich składania jest dalej otwarty. To tak a propos znajdowania powszechnie dostepnych informacji.
Nie chcę mi się prowadzić tej dyskusji z tobą, bo to mija się z celem. Mimo, że czasem bronisz tematów, których bronię i ja, to czasem i tak mi głupio cię czytać. Zachowujesz się jak 16 latek z wykopu, który wszystkim się emocjonuje, jakby personalnie go to dotykało.
To nie czytaj lol. Bede sie zachowywal jak chce, i mam znanie daftonow gleboko w powazaniu w stopniu wprost proporcjonalnym do ich potrzeby jego przekazania, niczym jakis 16latek z wykopu.
#ktopytal?
siepomaga/daftonkropka/internetowapsychologiadlapoczatkujacych
Albo zapisz sie do fundacji. Pewnie im cos z koszulek za 6 baniek z zeszlego roku zostalo to ci ksiazke kupia.
W sumie miałem nie wpłacać z wielu wyżej wspomnianych powodów, ale jak zobaczyłem jak pięknie dupa pęka Kwisatz_Haderach w tym wątku, to aż nie mogłem się oprzeć i puściłem przelew
Napisz jeszcze co zrobila twoja konkubina i jakiego telefonu Apple uzyles. Koniecznie. Bedziesz mial forumowa podbitke ego juz do wtorku odchaczona.
Już po twoim pierwszym poście w tym wątku zauważyliśmy, że jesteś zazdrosnym frustratem, kolejnymi jedynie odsłaniasz przed nami skalę tego zjawiska
Dla mnie jest jeden ogromny plus tej zbiorki.
Brak jakiegokolwiek szantazu moralnego, etykietowania i ipolityki. Rzeczy ktore sa motorem zbiorek konkurencji
Trzymam kciuki.
Fajne samozaoranie. Przyłazi typek do wątku charytatywnego i zaczyna bredzić o szantażach moralnych, etykietowaniu, polityce i od razu zaczyna się plucie na inną zbiórkę. Hipokryzja wysokich lotów, moje gratulacje!
Wpłaciłem 5000 tyś Dolarów kanadyjskich tylko po to by wnerwić Pisowców i braunowców z forum i żeby im 4 litery pękały ze złośći.
Ładna sumę udało im się zebrać, naprawdę wielki szacun za inicjatywe i dla ludzi którzy pomagają.
W życiu bym nie pomyślał, że w tym wątku będzie większa zadyma niż w politycznych.
Hanka znowu wpadła w kartony ale jak widać przetrwała, czyli jednak fikcja była w serialu ;)
https://www.youtube.com/shorts/5xxELTjkeKg
Sorry, ale posty stricte nawiązujące do polityki będę ukrywał.
Co do reszty - ile pieniędzy, gdzie trafi - zobaczymy. Niektórzy mają słuszne obawy, niektórych odkleja. Ja nie uważam, że to ja udostępniając zbiórkę, jestem osobą taką czy siaką. Mogę być naiwny - trudno, okaże się.
Natomiast wiem, że jeśli jest cień szansy, że ktoś chory może mieć minimalnie większą szansę - warto IMO.
Problem systemowy jest oczywisty, ale effort zbiórek nie naprawi systemu.
No 150 baniek to jest wiecej niz trzeba do natychmiastowego zakonczenia wszystkich (lub wiekszosci) zbiorek na ich stronie.
Wkrotce powinnismy zobaczyc wszystko jako "zakonczone (sukcesem)".
Czekam. I zycze tym ludziom zeby te pieniadze dostali.
Właśnie Bedoes mówi, że po 20:00 ma być oficjalna informacja ile pieniędzy na co i po co zostanie wydanych.
Ma być oficjalnie i transparentnie.
Piękna akcja i pięknie pokazuje jawnie jakie śmiecie mamy w społeczeństwie jak np. ta pała kwisatz na tym forum
Można sobie poblokować wszędzie takie parchy, oczyścić sobie internet z ludzkich odpadów i z większą przyjemnością przeglądać wszelkiego rodzaju twittery czy forumki.
Oczywiście, było sporo przypadków gdzie ktoś tam poszedł pokazać gębę i było to przykre, jednym z najgorzych był hatfu karolak który się wbił na sam finał i wpychał swoją szparę między zębami w kamerę. Ale jakie to ma znaczenie, 200MLN. Pięknię. Cudownie. Do przodu.
Młody zrobił fajną akcję. Parę firm zrobiło dobry ruch - dobry uczynek i reklama.
A banda frustratów będzie toczyć pianę z pyska, bo coś tam albo coś tam innego. Hatfu na mordy wasze wstrętne.
Bo stream, bo przychodzą "gwiazdy", bo co to za zbiórka, bo fundacja zła, bo youtuber zły... wszystko i wszyscy źli. Wywalcie te 200mln do kosza, nie wolno nikogo ratować, bo się jakiemuś odpadkowi nie podoba. Naprawdę tłukłbym po gębach do zmądrzenia takich śmieci.
Via Tenor
xD
Zapros mnie na kanonizacje. Koniecznie.
"Smieciu."
Zglosze wikipedii zeby ten thread podpieli pod strone "virtue signaling".
No popłacz się tam znowu.
Przynajmniej teraz masz jakiś wazniejszy powód niż gra komputerowa, teraz masz powód udowodnienia że jesteś zwykłym niczym.
Można się z kimś nie zgadzać, wymienić parę zdań, ale darujmy sobie nazywanie ludzi śmieciami i chęci do okładania po gębach może co. Chłop ma swoje poglądy, argumentuje je, ale nie wyzywa tutaj nikogo lol. Chociaż hamujmy się w tym jednym wątku. xD
Wręcz przeciwnie, powinniśmy co raz bardziej piętnować odpadki, osoby w taki sposób upośledzone społecznie. Powinniśmy każdego kto odstaje od normy aż tak bardzo w tego typy przypadkach które w dodatku jeszcze nie mają problemu głosić swojego idiotyzmu - jechać - do spodu - wszystko w okół nas jest zepsute - za naprawianie społeczeństwa powinniśmy się brać sami między sobą.
Im jestem straszy tym krótszy mam lont do wszystkiego. Z prostej przyczyny, szkoda czasu na okropnych ludzi, nawet w formie jakiś wpisów w internecie, szkoda czasu na okropnych ludzi wokół, szkoda czasu na okropne prace itd., szkoda czasu na wszystko co jest złe.
Zasada "każdy ma swoje zdanie" nie obowiązuje w przypadku tego jak ktoś jedzie po tym że ktoś inny uzbierał 200mln na chorych dzieciaków. Hatfu. Usuwać takich, niech siedzą w tych swoich piwnicach bez dostępny do światła dziennego. Przemoc? Wyzwyska? Nie ma takiego wyzwiska które by było tak równie złe jak złe jest wytykanie takim akcjom że są jakkolwiek głupie. Hatfu. Może inaczej się nie da niż wyzwiskami i ewentualna przemocą. Nie mam z tym żadnego problemu i zachęcam każdego żeby tez nie miał z tym problemu, pokazujcie ŚMIECIOM że są ŚMIECIAMI.
haha niezly psychopata sie znalazl. Staje ci jak to piszesz? lol
Im jestem straszy tym krótszy mam lont do wszystkiego.
To sie lecz, bo chyba by sie przydalo. I moze sie zastanow jednak co piszesz. Bo po pierwsze uj ci do mojego zdania na jakikolwiek temat. Po drugie zaczynasz podchodzic pod grozby karalne, wiec sie ogarnij. Bo jestes nie tylko prymitywem z kompleksem wyzszosci, ale takze latwowiernym glupkiem, ktory odmawia innym rozsadnej dozy sceptycyzmu (i cos mi sie wydaje ze do tematu wrocimy lol, jak sie na ta kase rzuca sepy).
No i last but not least:
Dawaj ta kanonizacje. Swiat czeka. Takiego super goscia to ze swieca szukac.
A naprawianie spoleczenstwa to powinni zaczac od takich psychopatow jak ty kolego. Bo takie "krotnie lonty" to sie skoncza taka zbiorka, ale dla rodziny twojej ofiary ktoregos dnia.
Ogolnie to polecam spojrzec w lustro, bo dawno nie widzialem tak zjebanego virtue signalingu. Ewentualnie sie rozpedzic, a potem zbiorka zeby ktos SMIECI wyniosl.
haha niezly psychopata sie znalazl. Staje ci jak to piszesz? lol
Ale to mi zarzucasz bycie prymitywnym? xDDD
To sie lecz, bo chyba by sie przydalo. I moze sie zastanow jednak co piszesz. Bo po pierwsze uj ci do mojego zdania na jakikolwiek temat. Po drugie zaczynasz podchodzic pod grozby karalne, wiec sie ogarnij. Bo jestes nie tylko prymitywem z kompleksem wyzszosci, ale takze latwowiernym glupkiem, ktory odmawia innym rozsadnej dozy sceptycyzmu (i cos mi sie wydaje ze do tematu wrocimy lol, jak sie na ta kase rzuca sepy).
Bo takie "krotnie lonty" to sie skoncza taka zbiorka, ale dla rodziny twojej ofiary ktoregos dnia.
xDDD
ła, 3:20, piwniczniak skończył granie i się wyłonił znad klawiatury udowadniając po raz kolejny jaki pusty łeb ma.
Rozsądną dozę sceptyzmu to powinni mieć wszyscy wokół ciebie, o ile ktokolwiek tam jest.
Mogę być prymitywem, mogę być uosobieniem hiperboli, mogę być kimkolwiek tam chcesz.
I jeśli ktoś taki jak ja mimo wszystko wytyka takiemu jak ty czym jesteś to cóż, przemyśl to.
pod te podpadanie pod groźby karalne podać ci już dane do pozwu czy coś?
.
A pomijając temat tego błazna,
250mln! Gratulacje narodzie! Obyśmy dożyli kiedyś świata w którym takie zbiórki nie są potrzebne ale skoro jest jak jest to oby jak najwięcej takich akcji. WOŚP w strachu ;)
Przykro się czyta tutaj niektóre komentarze.
W dobie hejtu, szamba jakie jest w necie to jeden z piękniejszych dni dla mnie jakie widziałem na taką skalę w ostatnich latach.
Oczywiście że ode mnie też poszło! Brawa dla tego młodego chłopaka.
Via Tenor
Moze w koncu to "Niesamowite AI" w ktore sa inwestowate TRYLIARDY dolarow w koncu wymysli lek na raka zamiast generowac filmiki jak ziemniak sra frytkami?
Prawda?
To się dzieje cały czas i to zarówno na szczeblu instytucjonalnym, jak i zupełnie oddolnie
https://www.cancer.gov/research/infrastructure/artificial-intelligence
https://medium.com/@taka-alliance-bd/a-man-used-claude-and-chatgpt-to-save-his-mothers-life-and-it-changed-how-i-think-about-ai-a4611360ecec
Dzieje i dzieje a jakos stac sie nie moze. Bo juz od lat 90 slysze ciagle ta sama bajke gdzie to juz superkomputer mial "Lada moment" wynalzec lek na raka.
Prawie 40 lat pozniej i ciagle musimy robic zbiorki.
Naukowcy American Cancer Society ogłosili sukces w walce z rakiem — już 70 proc. osób, u których zdiagnozowano nowotwór, przeżywa pięć lat. Jeszcze w latach 70. wskaźnik ten wynosił zaledwie 50 proc. Polskie dane także wskazują na poprawę, choć w wielu przypadkach od lat sytuacja jest stabilna. Amerykanie podkreślają, że od połowy lat 90. sukcesy w leczeniu przeżywalności są szczególnie widoczne u osób zdiagnozowanych z bardziej śmiertelnymi nowotworami, takimi jak szpiczak mnogi (z 32 proc. do 62 proc.), rak wątroby (z 7 proc. do 22 proc.) i rak płuc (z 15 proc. do 28 proc.).
Dzieje i dzieje a jakos stac sie nie moze. Bo juz od lat 90 slysze ciagle ta sama bajke gdzie to juz superkomputer mial "Lada moment" wynalzec lek na raka.
Prawie 40 lat pozniej i ciagle musimy robic zbiorki.
Przez tysiące lat ludzie umierali na choroby, które od ostatnich kilkudziesięciu lat leczysz od tak. Ja rozumiem, że żyjemy w szybkich czasach, ale otwórzcie czasem oczy. xD
Polityczny wątek w ignorowanych mam od lat, czy to na tym koncie, czy na poprzednim - żałuję, że nie wrzuciłem do ignora tego, ale w sumie nie wiedziałem, że taki ściek tutaj będzie. Rzygać się chce.
Zawsze twierdziłem, że ściekiem jest twitter, ale tutaj w komentarzach które mi ludzie zostawili, to widzę, że się myliłem. Jednak na tym forum są chorzy ludzie.
https://x.com/Urban_WKS1947/status/2047692793829527814
Bez przesady, od naszego forum też bywały tworzone fajne akcje charytatywne, szlachetne paczki, coroczne aukcje WOŚPu, które osiągają całkiem niezłe wyniki, Wolf w screenowym wątku też ostatnio zrobił świetną inicjatywę, choć zainteresowanie szczerze mówiąc było mizerne, możemy się wiele nauczyć od tych złych i przebrzydłych influencerów.
Prawdopodobnie to o nich właśnie chodzi, zbyt dużo afer i pseudodram tworzą żeby to byli ludzie godni pełnego zaufania. Sam nie ufałem tej akcji, dopiero jak zobaczyłem wpłaty od firm, to uznałem, że coś jest na rzeczy.
1szy raz słyszę o tym gościu, a mam awersje do tiktokerów, przez to zastanawiam się czy w ogóle cokolwiek wpłacić chyba razcej sobie odpuszczę, ale inicjatywa zacna.
Zryw piękny, akcja piękna, ale był już jeden taki król YT, co dla odmiany pieniądze i samochody rozdawał. No i niby co rozdał, to rozdał, ale brzydko się zestarzało.
Wiele też było fundacji przekręciarzy albo takich, które dopóki działały na małą skalę, to jakoś tam działały, za to jak już zwęszyły większą kasę...
Jasne, tutaj kaliber jest raczej zbyt duży, a szum medialny zrobił się taki, że wszystko powinno się udać. Może więc Kwisatz przesadza (jak zwykle? :))
Osobiście po prostu nie mam ochoty specjalnie się podpalać. Zobaczymy na co pójdzie kasa.
Cóż - fenomen sociali, trochę szczęścia, infotainment, potem efekt kuli śniegowej i chęć podpięcia się każdego pod wydarzenie no i mamy efekt.
Zobaczymy na co pójdzie kasa. NFZ to studnia bez dna. Nawet jakby zebrali i przekazali 100 miliardow to by sie "rozeszlo" po pensjach dla ordynatorow/lekarzy/pielegniarek i nic by nie zostalo. Najbezpieczniej wydac na jakis sprzet tak jak robi to WOSP, bo zakupione maszyny przynajmniej zostanie w szpitalu i jak uratuje zycie paru osobom to juz sukces dla ktorych warto robic zbiroke.
Ale to ma iść "na dzieci". Leczenie na NFZ jest co do zasady darmowe, może poza jakimiś limitami na terapie innowacyjne i programy lekowe, ale nie mam pojęcia jak z finansowaniem tego komercyjnie w Polsce.
Kasa pójdzie raczej na leczenie za granicą, rehabilitacje itp. No, o ile się nie rozpłynie i będą potrafili sensownie tym zarządzać
Zresztą mogą to jako fundacja wydawać przez najbliższe 30 lat, albo i dłużej. :D
Także poczekamy, zobaczymy.
Uwaga, wbrew nazwie zbiórki, "Cancer Fighters", to tu nie chodzi o walke z postami autorstwa Kwisatza od ktorych mozna dostac raka, a o wsparcie osob faktycznie chorych na raka.
No i patrzcie co nadmierne granie w World of Warcraft robi z ludzmi, uwaznie dobierajcie gry!
Stay safe
Ogólnie długoletnie granie w MMO i słuchanie Nightwisha powoduje nieodwracalne szkody w mózgu. Może to w sumie też jest jakiś temat na zbiórkę?
Bez kitu, znam masę ludzi co grali w wowa i słuchali tego xD teraz każdy ma zakola i mieszka z mamą
ej no, ja grałem wowa od początku a jestem kwisatza zaprzeczeniem.
No tak zakończyłem po urodzinach dziecka, trzeba było dorosnąć.
Ten fragmenty na TVN24 to jak jakiś patostream z tym przeklinaniem przy dzieciach
Odpaliłem to sprawozdanie i wynika z niego, że na działania statutowe tej fundacji przeznaczane jest nieco mniej niż 50% zebranych środków. Reszta to są koszta administracyjne, marketingowe, pensje, zysk deponowany na koncie fundacji itd.
Nie wiem co to za profil ten z X'a, ale zwyczajnie pierdoli głupoty a grafika, którą przygotował nie jest niczym podparta. Ze sprawozdania finansowego nie wynika właśnie w żaden sposób, że pieniądze o których mowa należą do "chorego Krzysia" czy też "Zosi". Gdyby tak było te te środki w sprawozdaniu znajdowałyby się w rubrykach "wydatki statutowe" lub "fundusz statutowy", a nie "fundusze własne" i "zysk". To tyle jeśli chodzi o wyjaśnianie fake newsów i transparentność.
Filmiku z jakimś przeklinającym patusem nie komentuję bo w sumie nie wiem jak.
Jak ktoś chce wiedzieć na co mają iść środki to tutaj może się zapisać.
https://dissnaraka.cancerfighters.pl/

No to chłopaki pamiętajcie żeby żel do mycia jajec to se kupić od neboa albo onlybio, kobiecie kupić coś w eveline cosmetics (ewelina kosmetyczna <3) albo w aparcie jak tam coś narozrabiałeś bardziej. Koniecznie dostawą inpostu ;) Kup se pićko od dzika i tymbarka a dom to niech wam wybuduje budimex. Półki uzupełnijcie książkami z wydawnictwa niezwykłe a viking niech wam przywiezie jedzonko.
Było pełno Polskich firm które wpłaciło mniejsze kwoty niż top 15, może ktoś zrobi jeszcze listę.
Kolejny fajny powód do wspierania Polskich firm. Jak masz wybór to czemu se nie kupić mydła z neboa.
A z Owsiaka też niezłe bydło wyszło właśnie. Stary zazdrosny że można bez poniesienia gigantycznych kosztów, zatrudniania masy osób i drogiego samochodu pod willą zebrać tyle co on ;)
Sugeuejsz, że ten wynik ro bez newsów w mediach i obecności połowy polskich celebrytów, oraz bez ogromnego wsparcia firm, które zwęszyły szansę na doskonały PR? :)
Gość poniekąd pokazał właśnie, że do wielkich wyników potrzebny jest wielki szoł i udział gwiazd - czyli dokładnie to, co Owsiak wymyślił ponad trzy dekady temu, tylko nie miał YT.
BTW mam właśnie szampon normalizujący z Neboa i dupy nie urywa, głowy zresztą też :) Także niestety będę szukał lepszego. :/
Na pewno pod dobrym postem kliknąłeś "odpowiedz"? :D Przecież ja nic takiego nie sugeruję.
Oczywiście że w takich akcjach muszą brać udział wszelcy celebryci i "celebryci" i było by idiotycznym sądzić inaczej. To że czasem ktoś tam miał brzydkie parcie na szkoło to cóż, jeśli ceną za zebranie 250mln zł dla dzieciaków jest patrzenie przez chwilę na karolaka to jestem gotów tą cenę ponieść ;)
Natomiast Owsiak poza tym że owszem również ma celebrytów przy sobie to w jego akcje zaangażowanych jest tysiące wolontariuszy, sam wośp zatrudnia masę osób, a Owsiak jeździ eleganckim samochodem i mieszka w posiadłości. Jego akcja jest ogromna, telewizyjna, ma sceny, ma miasta. I żeby nie było, ja tam nic do działalności wośp nie mam i nie obchodzi mnie czym jeździ, chyba, ale jego komentarz do sytuacji ze zbiórką "konkurenta" który z krzesła w mieszkaniu zrobił taki sam wynik jest żenujący i fanów sobie tym nie przysporzy a przeciwnikom da argument. Ba, ewidentnie pokazuje że go to boli, jakby to nie pomoc była najważniejsza :)
Ale co go niby boli? Przecież im pogratulował?
No i kliknąłem jak widać dobrze... Myślisz że na WOŚP wpłacają dokładnie ci sami, którzy oglądają jakiegoś Łatwoganga? Gdyby nie newsy w TV pewnie sam zebrałby znacznie mniej. Nawet z Lewandowskim i zasięgami oraz nośnym tematem.
Ja pierwszy raz o gościu usłyszałem chyba przedwczoraj, a ponoć to jakiś wielki internetowy celebryta-przekozak z rrkordami na insta za zdjęcie własnej giry. LOL :)
Ale co go niby boli? Przecież im pogratulował?
No ja tam widzę dość mocne "przez zęby", niby porady i o zgrozo jakąś potrzebę z jego strony do weryfikacji (!!).
Dla mnie tam jest jakaś zawiść i złowrogość.
Gdyby nie newsy w TV pewnie sam zebrałby znacznie mniej
Oj tutaj się nie zgadzam i to zdecydowanie. Ludzie internetu nie potrzebują telewizji. To telewizja się tam próbowała wpychać bo sie zrobiło głośno. Telewizja tam nikomu nie była potrzebna, żadnemu uczestnikowi i żadnej firmie która dokonała wpłaty. Tego streama w szczycie oglądało 1,6mln osób wczoraj. W ciągu tych 9dni tych osób było i tak znacznie więcej. Telewizje teraz bardzo często mogą jedynie pomarzyć o takiej oglądalności, pomijając wszelkie nagłe skoki typu wydarzenia sportowe.
Ludzie z telewizji owszem, aktorzy itd. tak, przyszli, napędzali - super. Ale sama telewizja? Oj nie.
- jakiegoś Łatwoganga?
- Ja pierwszy raz o gościu usłyszałem chyba przedwczoraj, a ponoć to jakiś wielki internetowy celebryta-przekozak z rrkordami na insta za zdjęcie własnej giry. LOL :)
Świat się zmienia, zdjęcie giry to dość znamienny dowód ;)
Ale w tej sytuacji i już po tej akcji trochę ignoranckie jest używać określenia "jakiś" wobec niego. Piotrek, bo tam na imię ;) robił dużo różnych rzeczy już, ja też już dawno nie jestem targetem internetu ale piosenka z Edem Sheeran'em mogła już dość mocno się obić o uszy krajan :)
Poza tym, jak widać, to fajny gość który zrobił wielkie rzeczy więc trzeba się chyba oswajać do jego facjaty bo będzie, oby, go więcej.
"No ja tam widzę dość mocne "przez zęby", niby porady i o zgrozo jakąś potrzebę z jego strony do weryfikacji (!!).
Dla mnie tam jest jakaś zawiść i złowrogość."
Myślę że trochę mu to zaburzyło postrzeganie jego akcji. Do tej pory WOŚP można trochę powiedzieć miała monopol na taką medialną akcję. Tysiące wolontariuszy, setki imprez towarzyszących, zaangażowanie gwiazd, polityki (jeśli akurat właściwa opcja rządzi) SSP itd. A tu nowe pokolenie kompletnie inaczej do tego podeszło. Spontanicznie, zero polityki, improwizacja, zerowe koszty organizacyjne i efekt praktycznie taki sam. Nie znam prawie żadnych influencerów, tiktokowców i innych gwiazd tych portali, ale widać jaką oni mają siłę przebicia i jak potrafią kreować rzeczywistość.
Fajna akcja, mam nadzieję że zbiórka w większości pomoże kilku dzieciakom.
Osobiście nic nie wpłaciłem. Odrzuciło mnie to że jedna glownych twarzy akcji jest patostreamer i prawdopodobnie pedofil :/ może kolejne odsłony mnie przekonają.
Mimo wszytko trzymam kciuki.
Odrzuciło mnie to że jedna glownych twarzy akcji jest patostreamer i prawdopodobnie pedofil :/
jeżu, kto? Akcja miała w sumie dwie twarze. Jeden może i jest pato ale nie jest streamerem a raperem a drugi może i jest streamerem ale nie jest pato.
Albo o czymś nie wiem albo pociskasz jakiś ciężki farmazon.
Akcja jak akcja, ale i tak szacun za ćwierć miliarda złotych zebranych.
Mnie od nich odrzuciło jak zobaczyłem stokrotkę w tym ich mieszkaniu plus spazmy polityków.
Wiem tylko o tym co wrzuciłem wyżej
https://dissnaraka.cancerfighters.pl
Nie wiem czy było coś więcej, bo nie szukałem.
Przyglądam się temu na spokojnie.
Fajna akcja. Udało się zebrać niewiarygodną ilość pieniędzy. Skala dobra ogromna. Mimo to nie mam jakoś zaufania do tych dwóch chłopaków. Oby moje obawy i słowa obróciły się w guano. Kibicuję oby wszystko się udało.
Wynika to tylko z niewiedzy.
Obaj chłopacy są milionerami, zarabiają miliony złotych rocznie na ich działalności internetowej. Oczywiście nie powiedzą tego wprost, ale doskonale też rozumieją, że na całej akcji zwiększyli swoją wartość po wielokroć, pewnie sami przez następne lata zarpbią te kolejne 50 czy 100 milionów w internecie, na kontraktach reklamowych, merchu i innych takich. Po co mieliby to zaprzepaścić?
Pieniędzy zresztą nie zbierają oni, oni ich nawet nie zobaczą, tylko fundacja, która od kilku lat zajmuje się walką z nowotworami itd. Faktem jest natomiast, że ta fundacja nigdy na oczy nie widziała aż takich pieniędzy. I na pewno samo mądre wydanie aż takiej nadwyżki będzie dla nich dużym wyzwaniem, nie z powodu złych intencji, tylko skali operacji. Pewnie będziemy w kolejnych miesiącach czytali, że np. zatrudniają nowych ludzi i wynajęli większe biuro, od razu się odpali cała armia podejrzyliwych, ale jeśli dobrze rozumiem to budżet organizacji urósł im własnie 20x i trzeba mieć też zasoby, by to mądrze wydać.
Masz rację, nic o Nich nie wiem. O Bedoes dowiedziałem się przy okazji piosenki która nagrał z tą chorą dziewczynka Mają, a o Łatwogangu w sobotę gdy stream i szum już było mocno słyszalny w mediach. Nie krytykuje, życzę im powodzenia. Tylko ich sposób bycia do mnie nie przemawia i nie wzbudza zaufania. Tyle :)
Szczytna inicjatywa. Kolejny zryw obywatelski się udał. Kolejny raz społeczeństwo, w obliczu największego cierpienia, pokazało swoją najlepszą twarz.
Wolałbym jednak aby takie zbiórki nie były konieczne. Aby Państwo, podobno 20 gospodarka świata, w końcu wyłożyła z budżetu odpowiednie środki na leczenie dzieci chorych na raka.
A jak to obecnie wygląda: obywatele sami muszą się zrzucać na leczenie chorych dzieci bo rząd nie zagwarantował na to środków.
Przecież to są już himalaje patologii. Nic dziwnego, że ten kraj jest nazywany: patopaństwo. Bo takie jest!!
Powiem to jeszcze raz: Kraj nie jest w stanie finansować leczenia chorych na raka dzieci! Jak to w ogóle brzmi. Że rządzący ze wstydu nie zapadną się pod ziemię. Że Tusk ma czelność coś dawać na aukcje WOŚP.
Na zachodzie nie potrafią tego pojąć, tak samo nie są w stanie zrozumieć idei WOŚP i zbierania na wyposażenie szpitali w sprzęt.
I się im nie dziwię. Kraju nie stać na wyposażenie placówek medycznych w niezbędny sprzęt? To brzmi jak akapit z jakiegoś bantustanu a nie z kraju UE.
Polska wciąż zajmuje jedno z trzech ostatnich miejsc w UE pod względem przygotowania systemu na wyzwania zdrowotne.
Brawo wszystkie rządy! Tusk z Kaczyńskim możecie sobie podać rączki.
Dlaczego odnoszę wrażenie, że obywatel w tym kraju jest dla niego tylko obciążeniem i kosztem a nie wartością?! Ale na czołgi i 96 śmigłowców to kasa jest. Ciekaw jestem kto w przyszłości za ich sterami usiądzie. Chyba nie obecne dzieci, bo tych się rodzi drastycznie mało albo na raka umierają.
Ale do przepieprzenia forsy z państwowej kasy to politycy pierwsi - wybory kopertowe Sasin, Ostrołęka2, Obajtek - kupić ropę której nie było i nie będzie. Albo Tusk - zasponsorować bogolom jachty i ekspresy do kawy. Nie liczcie platfuski, że was ominę.
...z jednej babki jesteście wnuki!!
Na zachodzie nie potrafią tego pojąć, tak samo nie są w stanie zrozumieć idei WOŚP i zbierania na wyposażenie szpitali w sprzęt.
No tak, oczywiscie. Bo na zachodzie nie ma zbiórek :/
UK - wplaty na organizacje charytatywne to ponad 100 mld GBP z czego 15 mld z dowolnych zbiorek
Niemcy - ponad 6 mld Euro
Francja - ponad 9 mld Euro
No tak, oczywiscie. Bo na zachodzie nie ma zbiórek :/
Nie łap mnie za słówka. Jak nie rozumiesz o co mi chodzi to się spytaj.
Odniosłem się do twojego twierdzenia, które jest dalekie od prawdy. Na zachodzie też są zbiórki wspierające między innymi służbę zdrowia jednak ich forma jest inna, mniej spektakularna niż taki WOŚP. Z drugiej jednak strony, pomimo braku rozgłosu zbierają więcej kasy w skali roku.
Via Tenor
Mimo że jestem cały czas aktywny na forum, to poprzedni tydzień upłynął mi w sprawach pogrzebowych bliskiej osoby i wszystkie inne wiadomości poza forum mnie jakoś omijały. A tutaj taka akcja z wielką kasą i oczywiście bitka na forum. Przejrzałem ten wątek tylko pobieżnie, ale nigdzie nie usłyszałem o takiej inicjatywie.
Tylko nurtuje mnie jedna rzecz, to jak to w końcu jest z Cancer Fighters? To uczciwe jest i warto było się dołożyć (choć nie miałem okazji, bo jestem spóźniony)?
Czy zwyczajny wał na wyłudzenie ogromnych pieniędzy? Pytam z ciekawości bo może ktoś sensownie streści w dwóch zdaniach, bo nadal nie mogę się w tym odnaleźć co się tak naprawdę wydarzyło...
Świat poszedł w złym kierunku, że słowo choroba/rak = duże pieniądze.
Dodatkowo legalizowanie i robienie z czegoś takiego wydarzenia wręcz groteskowego niczym wydarzenie religijne lub jakaś największa impreza sportowa jest patologiczne.
Dzisiaj tyle milionów, a jutro jeszcze więcej i tak bez końca, a chory tylko przybywa.
Owsiak ma swoje lata, wiecznie żyć nie będzie. Łatwogang mógłby go zastąpić albo inaczej to kontynuować. Gdyby nie Owsiak (Caritas w sumie też, nie zapominajmy) to polskie szpitale byłyby od lat w ciemnej dupie. Jeśli Łatwogang to wspomoże to fajnie. Chociaż prawda jest taka że od zaopatrywania szpital w sprzęt nie powinien być żaden influencer, nie Owsiak, nie Caritas, tylko Tuski, Kaczyńskie i Millery i inne polityki, no ale jest jak jest.
Oj uważaj, po cienkim lodzie stąpasz. Mój post został schowany bo śmiałem skrytykować układu PO-PiS.
Oj uważaj, po cienkim lodzie stąpasz. Mój post został schowany bo śmiałem skrytykować układu PO-PiS.
Jak nie widzisz różnicy pomiędzy swoim postem, a tym Iselora, no to sorry, ale już nie mój problem. A wątek mój, więc pomogę sobie ukrywać co chcę. ;)
Artykuł bez paywalla o dokumentowaniu darowizn w celu odliczenia w PIT/CIT w kontekście Łatwoganga, może komuś się przyda: https://www.rp.pl/podatki/art44242911-wplaciles-na-zbiorke-latwoganga-mozesz-skorzystac-z-podatkowej-ulgi
Jak już nawet MoistCr1TiKaL o nas mówi to można tylko być dumnym i powiedzieć Poland stronk! :D
https://www.youtube.com/watch?v=9i2lgh2PM50