Zamiennik dla GTS 250 512 MB
Witajcie. Nie mam wielkich wymagań do gier. Odkopałem jakiś czas temu starego kompa z szafy. Bez problemu grałem na nim w moje ulubione pozycje: COD MW, COD MW2, COD MW3, MAFIA 2, kilka pierwszych części Assassin's Creed, FIFĘ 11 czy Batmana AA. Niestety grafa, MSI GF GTS 250 512 MB, zdechła i muszę ją wymienić. Przeszukując Allegro trafiłem na kilka takich modeli, ale mają one dwa wejścia 6-pin, zaś mój zasilacz posiada jedno. Chciałbym Was zapytać, która karta graficzna zapewni mi te same osiągi w grach co ten staruszek od GeForce'a? Może być to karta z rodziny Radeona. Byle nie jakieś HD i karty wymagające, gdyż po podłączeniu karty z pamięcią 2 gb gry zwyczajnie się cięły. A na tej 512 MB chodziły płynnie.
Procesor AMD Athlon 64x2 Dual Core 5200. 3 GB RAM. I jakiś chiński zasilacz, który jednak do tej pory wszystko w miarę dźwigał. Pomożecie? A może ktoś ma na sprzedaż grafikę?
Z karta nie wiem, ale mozesz kupic sobie przejsciowke molex na 6 pin
Tylko czy zasilacz ci uciagnie nowsza karte. Znajac zycie musialbys miec min 500W.
Ja kompa mialem w podobnej konfiguracji tyle ze procek intelowski e5200 i 4gb ramu - wsadzilem radeona 5850 1gb ram i w miare smigalo.
Dlatego właśnie szukam karty takiej samej. Nie chcę więcej przy tym grzebać. Kompletnie nie zwróciłem uwagi na te wejścia PIN. Mój gts wymagał jednej takiej wtyczki, ten który zamówiłem - już dwóch. Na pewno nie chcę nowszej karty. A coś z Radeona z pamięcią 512 MB? Coś starszego oczywiście.
Potrzebujesz takiej http://allegro.pl/adapter-zasilania-pci-e-6pin-2x-molex-i6804007216.html przejściówki.
Pytanie, czy będę miał do czego podłączyć tę przejściówkę. No i czy zasilacz dźwignię tę kartę, bo jest ona chyba bardziej "wymagająca" niż mój stary GTS.
Panowie, a inne karty? Gdzie wystarczy podłączenie jednego kabla z zasilaniem? Bez konieczności dopinania przejściówki? Jest tu z pewnością wielu userów z dużym doświadczeniem w tym zakresie. Podpowiecie coś?
Powiedz ile chcesz wydac to sie cos znajdzie akurat w pracy siedze na nadgodzinach wiec mam troche czasu :D
No nie więcej niż 60-70 złotych. Do 8 dyszek max :) Nie chcę więcej inwestować w ten sprzęt, wart może łącznie koło 200 zł :) Szkoda, że za cholerę nie mogę znaleźć identycznego GTSa, którego mam. Miałbym wtedy pewność, że wszystko zagra.
Tylko czy zasilacz ci uciagnie nowsza karte. Znajac zycie musialbys miec min 500W.
bullshit gtx 1050 pobiera pobiera ~65% mocy ktora potrzebna jest gts 250 :P
Dokładnie jest zupełnie odwrotnie. Im nowsza karta tym mniej energii pobiera, przynajmniej u Nvidii. Takie samo TDP jak GTS 250 ma obecnie GTX 1070.
Panowie, mógłby ktoś z Was przejrzeć allegro i znaleźć coś dla mnie? Z pamięcią 512 MB, z jednym wejściem 6 PIN i z tym wąskim wejściem na monitor xd Sorry za brak profejsopnalnego języka :)
To co napisal Super Kotlet jest prawda, karty uzywane szczegolnie te z wysokim apetytem na moc to loteria. Kupisz i moze ci pochodzic miesiac, a moze pochodzic i 2 lata. Wiec masz tu 2 gts podobne do twojego prawde powiedziawszy nawet nie chce mi sie szukac alternatywy :)
http://allegro.pl/karta-graficzna-gts250-512mb-ddr3-hdmi-gainward-i7091550005.html
http://allegro.pl/karta-graficzna-nvidia-geforce-gts250-i7086380042.html
A może taki Radeon - http://allegro.pl/gigabyte-radeon-hd6670-1gb-ddr3-gv-r667d3-1gi-i7090247786.html#thumb/1
Karta jest wprawdzie dobre 10% (jak nie więcej) wolniejsza od GTS 250 ale to jednak nowsza konstrukcja i podziała pewnie sporo dłużej niż kolejny wysłużony GTS 250. Ja bym brał to pod uwagę. Ewentualnie spróbuj na licytacji wyrwać GTS 450, może do 8 dyszek się uda.
GTS450 lub HD7770 nic lepszego nie ma sensu w ten zestaw wkładać.
Przecież HD 7770 do tego procesora to totalny overkill i zresztą przekracza budżet dwukrotnie, autor chce wydać do 80pln.
Dzięki panowie. Spróbuję wybadać temat z dwoma z trzech podanych kart. Z tymi kartami to jest tak, że laikowi trudno się połapać. Niby GTS 250 512 MB to powinno być jedno i to samo, a nie jest. Inne zasilanie, inne końcówki, inne wejścia, spory bałagan w tym.
Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego po podłączeniu karty GT 630 2 GB gry chodziły bardzo kiepsko? Zacinały się, ilość klatek była niziutka, nie dało się grać? Co mogło być tego powodem? Obawiam się, czy po podłączeniu np tego GTS 250 1 GB sytuacja nie będzie taka samo...
Który parametr określa "prędkość" karty? Taktowanie, przepustowość?
Tak na prawdę to żaden. Ważna jest architektura i po samych parametrach jak np. taktowania da się porównywać tylko karty w obrębie jednej architektury. Trzeba przeglądać testy innego sposobu nie ma.
http://allegro.pl/geforce-gts-250-palit-1024mb-green-edition-i7063539841.html
Tą sobie kup, ma jedno złącze zasilania 6pin.
Który parametr określa "prędkość" karty? Taktowanie, przepustowość?
Tak naprawde dla laika to jedynym miarodajnym zrodlem sa testy w grach publikowane w roznych portalach. Biarac pod uwage ilosc parametrow ktore maja wplyw na predkosc karty + nieadekwatne nazwy dawane kartom + doswierzane kotlety, trzeba dosc dobrze ogarniac temat zeby na podstawie samych parametrow wywnioskowac ile warta jest dana grafa.
btw. jesli masz zamiar zrobic jakis up kompa w niedalekiej przyszlosci to najlepiej kup sobie 1050 :)