Stara, dobra Opera, ktorej uzywalem od stu lat zmarla sobie niestety. Preznosze sie na Chrome i wyniklo tu prae problemow. Jak z Opery Next wyeksportowac dalej linki ze speed dial'a i paska z zakladkami? Nie widze tu zadnych opcji eksportu nawet do postaci html. Ze starej Opery 12.xx bez problemu przenioslem zakladki, a w ON jest tylko bezuzytecznym w tym przypadku Opera link.
2. Chrome dzieki rozszerzeniom wydaje sie dosc funkcjonalny. Nawet w podstawowej wersji jest duzo lepszy niz ON. Jednak juz na wstepie mozna sie zderzyc z razaca glupota programistyczna w postaci zamkniecia przegladarki wraz z zamknieciem ostatniego okna. Jezeli ktos sobie zbindowal zamykanie okien pod kalwisz mysze jest to szalenie upierdliwe - zreszta bez bindowania tez. Znalazlem szybko 2 pluginy to naprawiajace (jeden nawet made by Google) - jednak oba z aktualna wersja Chrome'a jzu nie dzialaja pomimo, ze sa nadal dostepne. Sama opcja od strony technicznej implementacji tak dzialajacych rozszerzen jest jzu zreszta niemoliwa, bo programisci zablokowali mozliwosc dodawania kodu do okien przegladarki przez rozszerzenia. Wiec szukanie aktualnych wersji tych rozszerzen jest bezcelowe. Ktos wie jak to naprawic?
Na razie tyle.
up
Jestem pod wrazeniem Chrome'a i jego mozliwosci konfiguracji (dzieki wtyczkom). Ze sie sie tyle czasu meczylem z ON. I pisze to jako wieloletni uzytkownik Opery.
Mam wszystkie przegladarki zainstalowane, ale obecnie Chrome najbardziej do mnie przemawia. Wczesniej mnie odrzucala prostota, ale teraz widze, ze dzieki rozszerzeniom jest bardziej modowalny i elastyczny niz stara Opera 12. Brakuje mi tylko bocznego panelu. Firefox z tego co widze nie ejst gorszy, ale juz mi sie nie chce w nim grzebac. Z Chrome siedzialem z 4 godziny, zeby go doprowadzic do obecnej postaci. Mam dosc. :)
edit. ciekawe, ze to forum na operze wygladalo jakos inaczej.
Monologu cd..
Zainstalowalem rozszerzenia z poza sklepu googla. Okazuje sie, ze przegladarka co jakis czas skanuje zainstalowane wtyczki (i ciekawe co jeszcze) i wylacza te nieautoryzowane. Uzasadnikone jest to wzgledami bezpieczenstwa komputera i uzytkownik nie ma tu nic do gadania. Heh nawet program antywirusowy daje mozliwosc, czy np. zostawic znalezionego trojana. Ktos wie, czy jest jakis sposob zeby to obejsc?
2 -Uzywam Peerblocka. W Operze(12) albo Firefoxie (29) jak wchodze na niektore strony, to czesto sa blokowane konkretne IP. Przy Chrome Peerblock na tej same stronie czesto nic nie blokuje. Uzywam tych samych adblockow.
Wydaje sie to wszystko nieco dziwne. Ogolnie software od Googla jest dosc restrykcyjny. Np. wyszukiwarka duckduckgo znajduje wiele adresow, ktorych Google nie znajduje, a samo jej wlaczenie wyswietla w Chrome ekran informujacy o niebezpieczenstwie.
Prawdopodobnie do działania wspomnianych rozszerzeń musisz włączyć w ustawieniach Chrome "Kontynuuj działanie aplikacji w tle po zamknięciu przeglądarki Google Chrome".
Opcja ta (bez żadnych wtyczek), NIE blokuje przed zamknięciem ostatniej karty, a tworzy proces w tle, który pozwala na szybsze uruchomienie przeglądarki po jej zamknięciu.
PS. U mnie chrome nie wyświetla żadnych ekranów informujących o niebezpieczeństwie na duckduckgo. Nie używam prawie żadnych wtyczek (żadnych adblocków).
Wlaczenie tej opcji nie pomaga. Nadal wyswietla "To rozszerzenie nie jest oferowane w Chrome Web Store i mogło zostać dodane bez Twojej wiedzy." i nic z tym sie nie da zrobic. Niezbyt mi sie to podoba. Co z tego, ze przegladarka jest bardzo modowalna, jezeli Google decyduje, ktora wtyczne moge zaisntalowac.
Mi by wlasnie zalezalo zeby zablokowac zamkniecie ost. karty.
U mnie pokazuje zolty ekran ostrzezenia za kazdym po wlaczeniu przegladarki, ale tylko za 1 razem. Az do ponownego wlaczenia. Zreszta mam te ekrany na wielu stronach. Na innych przegladarkach ich nie ma.
To: https://chrome.google.com/webstore/detail/last-tab-keepalive/pekhngokoehglkdkciedpimjddpbkcod?hl=pl + wspomniana wcześniej opcja, działa bez problemu.
A co Cie zmusza do głupich przenosin ? Opera 12.17 działa cały czas bez problemu...
Kolejna ciekawostka. Sciagam z oficjalnej strony oprogramowanie sieciowe i dostaje w oknie downloadu Chrome'a komunikat, ze plik moze byc potencjalnie niebezpieczny i czy aby napewno chce zgrac go na dysk. Chrome ma wbudodowany skaner antywirusowy, baze z nazwami potrencjalnie niebezpiecznych plikow, czy caly czas laczy sie z serwerem googla i weryfikuje, co uzytkownik moze, a co nie? Zaksakuje opiekunczosc przegladarki, ale woalbym sam decydowac z ktorego oprogramowania korzystac i zeby Google nic nie sprawdzalo w komputerze, albo przynajmnie udostepnilo opcje, dzieki kjtorej sam moge zdecydowac, czy chce aby cos sprawdzalo, czy nie.
Tuminure, dzieki za info. Ta wtyczka to niestety tylko prowizoryczne rozwiazanie problemu. "Kontynuuj działanie aplikacji w tle po zamknięciu przeglądarki Google Chrome" powoduje, ze Chrome przez caly czas jest aktywny, a wtyczka tylko wznawia wyswietlanie okna przegldarki. Biorac pod uwage, to co napisalem wczesniej to idea chodzacego w tle caly czas Chrome'a niezbyt mi odpowiada.
x68, O12 na wielu stronach dziala bardzo wolno. Poza tym nie ejst juz rozwijana (ON tez juz praktycznie nie). Podobnie wyglada sprawa z rozszerzeniami do niej. Pod wzgledem modyfikacji Chrome wyprzedza Opere o pare dlugosci. Szkoda jedynie, ze wszystko jest tak kontrolowane przez Googla.
Ta wtyczka to niestety tylko prowizoryczne rozwiazanie problemu
Rozwiązuje go bardzo dobrze. Poza tym to, o czym cały czas wspominasz to kwestia przyzwyczajenia - mi akurat bardzo odpowiada to, że zamknięcie ostatniej karty równa się z zamknięciem całej przeglądarki.
Co do problemu ze ściąganymi plikami: Ustawienia > Włącz ochronę przed wyłudzaniem danych (phishingiem) i złośliwym oprogramowaniem
"Rozwiązuje go bardzo dobrze. Poza tym to, o czym cały czas wspominasz to kwestia przyzwyczajenia - mi akurat bardzo odpowiada to, że zamknięcie ostatniej karty równa się z zamknięciem całej przeglądarki."
No tak, nieprzyzwyczajonym do Speed Diala to nie przeszkadza...
A co do tematu wątku - skoro Chrome ci nie pasuje, po co przesiadasz się z Opery, tak konkretnie? Jakieś konkretne rozszerzenie do Chrome z nia nie działa? Bo przecież wiesz, że możesz używać rozszerzeń z ChromeWebStore?...
Ja siedzę na nowej Operze. Ok, chromowana, ale nadal ma więcej funkcji wbudowanych niz chrome, jest ładniejsza, nie ma kombinacji z zamykaniem ostatniej karty :P Doszedłem do wniosku, ze w imię buntu nie mam po co przesiadać się na... to samo pod inną nazwą. Choć jak wyżej napisałem - nie dokładnie to samo. :)
Tuminure, kwestia przyzwyczajenia to napewno - z 15 lat tylko z Opery korzystalem. :) Szkoda, ze tak marnie skonczyla, ale business is business.
Te wszystkie opcje ochrony w zaawansowanych mam wylaczone (oprocz "do not tracking" w sumie z tego co czytalem to tez nic nie daje) i to nic nie zmienia. Ja rozumiem, z e z zalzoenia wychodzi sie, ze uzytkownik jest debilem, ale powinna byc opcja wylaczenia wszelakich zabezpieczen i restrykcji dla ludzi, ktorzy wiedza jak zadbac o swoje bezpieczenstwo w sieci.
Herr Pietrus, akurat Speed-dial 2 do Chrome'a jest rewelacyjny. Praktycznie wszystko mozesz ustawic i swietnie sie uzpelnie z normalnym systemem zakladek na wzor tego z Operzy12.
Problem w tym, ze w Chrome mozesz uzywac TYLKO rozszerzen z WebStore, a one same musza miec jakis atest od Googla. Wraz z jedna ostatnich wersji Chroma przestala dzialac ogromna liczba rozszerzen. Google argumentuje to wzgledami bezpieczenstwa. Wyjdzie na to, ze niedlugo bedziesz mogl sobie u nich ochrone w abonamencie zamowic. :) Jeszcze pod zwierzchnictwem NSA. :)
Opera Next natomiast, to jzu trup i nie ma sie o znia meczyc. Chrome to zasadniczo blizniacza przegladarka, a ma wieksze mozliwosci, jest bardziej user friendly i ma duze perspektywy rozwoju. W/g mnie to jedyne warte uwagi przegladaki na dzisiaj to FF i Chrome.
Z Opery brakuje mi tylko bocznego panelu. Natomiast wygladowi Chrome'a nie mam co zarzucic. Imo wyglaqda ladniej niz Opry ---->>>>
a ma wieksze mozliwosci, jest bardziej user friendly
A powiesz mi dlaczego, skoro mogę do Opery doinstalować rozszerzenia Chrome'a i to jest JEDYNE poza managerem zakładek (a i tak ludzie tworzą jakieś neater bookmarks które mam na Operze) co Chrome oferuje?
Przestań pisać bzdury bez pokrycia, to, ze Opera straciła 90% funkcji i jest równie nijaka jak Chome tez mnie nie bawi, ale oddajmy sprawiedliwość - od kastrata Google nei jest w niczym, absolutnie w niczym gorsza. No, może dodatki do bardziej rozbudowanych gestów myszy na niej nie działają, choć nie wiem, nie sprawdzałem.
W ogóle nie rozumiem tego wątku. Jęczysz, ze nie możesz ustawić pozostawiania otwartego chome'a po zamknięciu ostatniej karty, ze Google ci nie pozwala używać rozszerzeń i ze mnóstwo przestało działać i nadal wychwalasz wręcz Chome'a i piszesz, ze dla tych wspaniałości rzuciłeś Operę. P O co kaman?
I jak ja mam rozmawiac z matolkiem, ktoremu skacze cisnienie, bo napisalo sie cos negatywnego o uzywanym przez niego programie? Nie zamierzam Cie do niczego przekonywac ani tlumaczyc. Co ja tam wiem? Ciesz sie swoja Opera.
Swoją drogą nie rozumiem, po co korzystałeś z Opery Next. Przecież to po prostu niestabilna wersja Opery 12 z funkcjami, które później trafiają do Opery 12 - no chyba, że po prostu w pogoni za numerkiem...
I ja również nie mam pojęcia, po co chcesz się przesiadać na Chrome, skoro akurat te dwie przeglądarki są niemalże identyczne z powodu użytych w nich silników. Jeżeli nie pasują Ci rozwiązania z Chrome, to może najprościej będzie nie korzystać z tej przeglądarki?
Tuminure, przypominam, ze z Oper korzystam od ok 15 lat. Chyba sie troche zainspirowales postem HR, zapominajac co pisalem wczesniej. W chrome nie podobaja mi sie tylko 2 rzeczy; dziwna polityka bezpieczenstwa google i zamykanie przegladarki z ostatnia karta. Cala reszta uwazam, ze jest na plus. Dla mnie najwazniejsza w przrgladarce to szybkoscia dzialania, przejrzysty interfejs i latwe operowanie na duzej ilosci zakladek. ON nie ma zakladek, speed-dial nie radzi sobie z duzo iloscia linkow i ma fatalne opcje importu/exportu. Co do ON nie am co sie rozpisywac. Wystarczy przypomniec sobie jak wygladala przed przejsciem na nowy silnik, zobaczyc jak sie rozwiajla przez ostatnie 2 lata, poczytac oficjalne forum i widac ajka sie rysuje jej przyszlosc. Zreszta jzu widac po statystykach.
Na ON przesiadlem sie testowo, zeby zobaczcy jak dziala. I zostalem, bo okazalo sie, ze na wielu stronach z ktorych korzystam dziala szybciej. Juz nawet nie chodzi o czas ladowania, bo mam 60mb lacze, ale plynnosc dzialania. Jednoczesnie nadal korzystalem z O12 ze wzgledu na zakladki.
Dla jasnosci pezypominam. Nie potrzebuje porad, co do wyboru przegladarki, a ni nie mam ochoty na dyskusje o wyzszosci jednej przegladarki nad druga. Nie po ro ten watek zakladalem.
No ale teraz przynajmniej wyjaśniłeś, że w Operze nie pasuje ci (chyba) tylko brak zakładek.
Więc serio proponuję, na wypadek gdyby problemu z Chrome nie dało się rozwiązać, spróbować dodatków: Download Chrome Extension i Add Bookmark, a z ChromeWebStore - Neater Bookmarks. :)
Jeśli ci się uda - no cóż, wcale nie uważam, że olanie zakładek to nie był wielki błąd nowej Opery. Mają za swoje. Choć szkoda, bo dla mnie Opera i tak od Chrome'a lepsza, pomimo tego, ze muszę używać Neater Bookamrks, Add Bookmark i Smart RSS :D
Unseen->
Z tego, co piszesz o swoich potrzebach, to Firefox wydaje się odpowiednim wyborem. Wszystko możesz ustawić, a katalog rozszerzeń jest po prostu gigantyczny. Można zrobić z niego coś o poziomie funkcjonalności starej Opery. I problemy takie, jak skaner plików od Google, zakaz używania rozszerzeń spoza sklepu i zamykanie programu razem z ostatnia kartą też tam nie istnieją.
Herr Pietrus->
Przecież nowa Opera to kolejny nieudolny wytwór na podstawie Chromium, coś ala Srware Iron czy Comodo Dragon. Wypada blado względem nie tylko oryginalnej Opery, ale też Google Chrome... ;) To potworek programistyczny, stworzony przez kiepską sytuację w OSA i wieloletnie problemy z Presto.