Z jaką prędkością jechał Suzuki Swift w Rąbieniu.
Niech ktoś to obliczy, nurtuje mnie to.
Kąt wybycia powiedziemy 45 stopni. Masa pojazdu 1100 kg. Odległość 64 metry.
1km na 10 lat.
Haha wystrzeliło go jak z trebusza. 2,8 promila haha

@ NewGravedigger
Po krótkiej zabawie suwakiem w kalkulatorze, wychodzi na to, że kierowca mógł jechać z prędkością ok. 90km/h (25m/s) by przelecieć 64 metry (obrazek). Ale czy to wszystko się pokrywa z rzeczywistością, to ręki nie dam sobie uciąć ;)
Dla zainteresowanych link do tego narzędzia: https://www.desmos.com/calculator/on4xzwtdwz
No dobrze ale jeśli dobrze rozumiem wykres odzwierciedla sytuację wystrzelenia auta z prędkością 100-110 km/h pod kątem 45 stopni. Czy nie jest jednak tak, że jego wektor był nakierowany dalej równolegle z szosą i przez to prędkość musiała być większa? (aby te 100 km/h przy wybiciu osiągnąć)
To say my next job is you
Masa calkowita Suzucza to 1.4T, wiec troche wiecej niz twoje zalozone 1.1 ;)
Dzięki za informacje, ale ja tylko sugerowałem się danymi jakie podał autor wątku :)
EDIT. Tak czy inaczej po wpisaniu masy 1400kg (1.4t) niewiele się zmieniło na wykresie :p
Mam nadzieję że mu dadzą lepsze auto i wróci poprawić rekord bo wcale mu tak dużo nie brakło jakby się dobrze przygotował.
Rekord świata wcale nie imponujący https://www.youtube.com/watch?v=a5Aj5YcBbvI&t=37s
Jeżeli Suzuki Swift pokonał odległość 64 metrów pod kątem 45°, można oszacować jego prędkość bez użycia skomplikowanych wzorów. Biorąc pod uwagę dystans i kąt, samochód musiał poruszać się z prędkością około 25 m/s, czyli około 90 km/h. Waga pojazdu nie wpływa na to oszacowanie, a jest to prędkość minimalna w idealnych warunkach – w rzeczywistości czynniki takie jak opór powietrza, tarcie czy straty energii sprawiają, że prędkość mogła być nieco wyższa, podobnie jak w narzędziach finansowych, które skupiają się na właściwych zmiennych, gdy obliczasz wartości netto z kwot brutto.
Via Tenor
Bardzo mnie ciekawi co tacy jak Ty wyszukują w internetach, że trafiają na takie starocie na GOLu (no offence ;)). Bo mam wrażenie, że trochę by zajęło zwykłe przewijanie kolejnych stron na forum.
Pewnie wchodzi przez wyszukiwarkę Google, po wpisaniu odpowiedniej frazy.