YouTube jest niedostępny? To nie błąd tylko nowy sposób walki z adblokami - to już jest przegięcie!.
Ostatnio podczas przeglądania YouTube wyskoczył mi komunikat że YouTube jest niedostępne. Myślałem że to jakaś awaria ale przypomniało mi się że wcześniej czytałem newsa gdzie pisano o tym i że nie jest to błąd samego serwisu ale nowy sposób walki z adblokami. W jakiś sposób jak serwer wykryje że ma się włączonego blokera reklam to właśnie czasem może pojawić się taki komunikat.
Na firefoksie z ublockiem wszystko mi hula, chociaż tez już zauważyłem, że filmiki potrafią się ewidentnie dłużej ładować. Ale ja z yt dużo nie korzystam, więc aż tak bardzo mi to nie przeszkadza.
Czemu przegięcie? Serwis utrzymuje się z reklam i abonamentów, więc w sumie mogą Cię zablokować skoro Ty blokujesz reklamy. Kup abonament lub oglądaj reklamy i nie będziesz miał problemów.
No nie no, ale uczciwie trzeba powiedzieć, że "albo oglądaj reklamy" to nie jest żaden wybór, bo yt w tym momencie nie posiada sensownej opcji z reklamami. Raczej nikt by nie robił problemów, gdyby była to po prostu krótka reklama na początku filmu, albo kolejne w trakcie, jeśli materiał jest jakiś dłuższy. Ale te reklamy są aktualnie tak skonstruowane, że oglądać bez adblocka się nie da, więc ciężko tu mówić o jakimś wyborze. Dla osoby, która nie chce korzystać z adblocka płatna wersja jest dziś w zasadzie jedynym wyborem.
Via Tenor
Jestem dumnym lewackim burżujem i płacę tragiczne 30zł by nie mieć reklam
YT to taki pasożyt. Oni nie mają nic swojego tylko pasożytują na twórczości ludzi. Ludzie tworzą różne treści głównie w postaci filmików. Na początku były tylko reklamy ale było im mało i dali ich jeszcze więcej. Potem wpadli na jak że cudowny pomysł czyli abonament. Jak wprowadzili abonament to na początku im wystarczyło samo to że ludzie go kupowali. Ale po jakimś czasie doszli do wniosku że można jeszcze więcej ludzi przymusić do kupowania abonamentu i zarabiać jeszcze na tym więcej. Teraz już jadą na całego i próbują dodawać kolejne sztuczki zmuszając ludzi do wydawania kasy. Ciekawe co będzie następne, 3 rodzaje abonamentu?. A ludzie będą się dalej cieszyć i wydawać kasę.
No i co z tego? Korpo patrzy jak zarobić więcej. Sabaru święcie oburzony.
Pasożyt nie daje nic w zamian.
Edit: W sumie to Ty pasozytujesz na twórczości innych na YT odbierając im dochód z reklamy.
Chłopak poznaje świat i zasady w nim panujące. Jak odkryje, że trzeba płacić podatki za samo istnienie i życie na tym świecie to dostanie zawału.
YT to taki pasożyt. Oni nie mają nic swojego tylko pasożytują na twórczości ludzi
Mają, przede wszystkim rozpoznawalną markę na całym świecie plus do tego narzędzia do publikowania i jakby nie patrzeć nieograniczona przestrzeń dla twórców.
Skoro to takie proste i darmowe to zrób swoją alternatywę, chętnie skorzystam z fajniej opcji bez reklam.
Yt nie powinien płacić youtuberom pieniądze, to nie musiałby pokazywać reklam
W tej chwili yt to szajs, od kiedy wprowadzono shortsy
Twórcy zamiast skupić się na długich filmach to generują tysiące shortsów niskiej jakości, a do tego niektórzy bezczelnie wykorzystują do tego AI, patologia jednym słowem