Wysokie temperatury
Napisze krótko , przez warunki pogodowe jakie panują na powietrzu w moim komputerze panuje wysoka temp. a szczególnie proc dostaje po dupie w stanie spoczynku 50 c. a po 30-40min gry dochodzi do 76 c. Moj I5 750 jest nie podkrecany i zastanawiam sie czy nie przejmowac sie i dalej sobie pogrywac czy moze lepiej do dac go na serwis by cos na to poradzili?
Serwis może najwyżej przedmuchać z kurzu radiator procesora i wymienić pastę. Jeżeli liczysz na lepsze osiągi, to można jedynie zmienić chłodzenie na wydajniejsze.
Także posiadam I5 750 i mam takie same temperatury, nie przejmuj się tym. Dokładnie jak Narmo mówi, jeśli kupisz dodatkowe chłodzenie możesz liczyć na zbicie temperatur.
Sęk w tym że ja już od 4 miesięcy mam nowe chłodzenie i 1g b.dobrej pasty , chyba zalman stg2 lub 3 i miałem w spoczynku 36-38 stopni a w czasie grania 58-62 a teraz tragedia , jeszcze dodatkowo z boku obudowy cichy wentylator mam i czuje jak wydmuchuje bardzo gorące powietrze. Nie zauważłem natomiast żeby temp. wzrosła na płycie głównej czy karcie graficznej , dlatego zastanawia mnie to
chłodzenie mam takie http://www.komputronik.pl/product/95825/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/SilentiumPC_Fortis_HE1225_CPU_Cooler.html
Chłodzenie rzeczywiście jest ok, podobnie jak pasta... A może jednak kurz się na nim zebrał? Sprawdzałeś?
Nie , od momentu zainstalowania tego chłodzenia miałem temp. 38-40 ale w stresie nie przekraczały 58 c. więc byłem zadowolony.
No to może czas najwyższy odkurzyć kompa?
[7]
Przecież napisał, że na początku miał dobre temperatury.
Niestety taka jest pogoda. Poza chłodzeniem ciekłym azotem niewiele można zrobić, żeby obniżyć temperaturę. Chyba, że obniży się ją też w pokoju (klimatyzacja).
Narmo--> ja mam zwykłe chłodzenie i mój CPU w upale ma max 53-55 stopni (Phenom II) :P.
Dlatego wolę AMD od Intel :P
No to ma coś nie tak. Przy moim procku ( podpis ) mam w stresie max 55-60 stopni ( niemaksymalny stres - nie OCCT tylko BF3 na przykład :P ). W Idle mam ~50.
Jaką masz obudowę ? Masz jakieś wentyle w niej zamontowane ?
Tez mnie to dziwi. Ja mam dosyć słabego w sumie fryzjera 64, ale przy tych 2000 rpm (co i tak jest ciche, w każdym razie przy grze nie słychać - w przeciwieństwie do stockowej wiertarki :D)) i mam te 55-60 st. w stresie... i żadnej klimatyzacji ani nawet wiatraczka w pokoju. A na dworze juz >30...
jednak to pogoda , teraz jak się ochłodziło wieczorem , to mam w stanie spoczynku 41 st. a po kilku godzinach gry 56 st.
To na przyszłość możesz zainwestować w jakiś wiatrak lub dwa do obudowy, wtedy problem nie powinien występować.
mam jeden , z boku obudowy akurat jest pomiędzy prockiem a grafą