Wymiana monitora - bardziej widzimisię niż potrzeba
Myślę nad nowym monitorem, mam wstępnie wybrany, tylko nie wiem czy nie będzie on jednak przerostem formy nad treścią. Ale od początku: interesuje mnie rozdzielczość 2560x1440. Dlaczego nie od razu 4K? A dlatego że mam RTX5070ti, który z ultra detalami i wyższą rozdzielczością może już sobie nie radzić. A jeżeli mam mieć do wyboru powiedzmy 60 klatek w 4K, lub 144 klatki w WQHD, to wybieram to drugie. Na ten moment posiadam Acer Nitro XV272UP, czyli IPS 144Hz. Powiem szczerze że trafiłem nawet nieźle, mój egzemplarz ma wręcz niezauważalne typowe dla IPSów srebrzenie, ale trochę mnie boli utrata ostrości w ruchu, mimo 144 herców gdzieś tam obraz potrafi się rozmazywać. Druga sprawa że mam tendencję do kupowania sprzętu "raz a dobrze", tak żeby co rusz nie mieć potrzeby upgrade'u, stąd też wstępnie pomyślałem o LG UltraGear 27GX790A-B. Wiadomo że mój sprzęt nie wyciągnie 480fps w natywnej jego rozdzielczości i rozsądnych detalach, więc odświeżanie mocno na wyrost, ale zwrócił moją uwagę ze względu na czas reakcji - 0,03 ms (GTG). Nie wiem tylko czy nie przesadzam w tym momencie z parametrami w drugą stronę, może dałoby się znaleźć monitor który tak samo dobrze poradzi sobie w moim przypadku, a parę zł zostanie mi w kieszeni. Przyznam że nie jestem w 100% na bieżąco jeżeli chodzi o rynek właśnie monitorów, zatem liczę na jakąś podpowiedź, sugestię, a może jednak trafiłem w dychę z wyborem i nie mam co próbować wynaleźć koła na nowo :)
Gigabyte MO27Q28G możesz rzucić okiem na ten model. LG UltraGear 27GX700A jeszcze ten.
https://www.youtube.com/watch?v=lcxe9M_Nc1U&t=3s
Od monitorów to tylko Stilgar, nawet jest w zestawieniu ten twoj LG i poleca go tylko dla osób zajmujących się esportem bo nie warto dopłacać.
Nie myślałeś nad czymś większym 3440x1440?
Przesiadłem się z 27" 16:9. Miazga. Masz bazę pod to. Przemysl na spokojnie.
Budżet?
Nie zauważyłem że już fajny budżet 3k ;)
Szkoda że brak miejsca, jedyne co braknie to właśnie szerszego obrazu, choć nie każdy tego chce. (Także przy filmach, serialach kapitalne).
W tym budżecie są już 34" 21:9. Wysokość ekranu jest jak w 27" 16:9
Jeśli brak miejsca, można użyć innego uchwytu od tyłu zamiast stopki.
Można pomyśleć o gwarancji, bo niektóre mają 3 lata, np chyba Dell, Msi
Mam Gigabyte MO27Q28G o którym wspominał Stm i cóż mogę rzec - obraz jest przepiękny, brak smużenia, peak jasności w HDR to 1500 nitów co robi kolosalne wrażenie. Monitor ma też coś o czym wcześniej nie mysłałem, że może się przydać - głośniki. Są kiepskie ale są. Do tej pory posiadałem tylko słuchawki których nie zawsze chciałem używać bo np. musiałem słyszeć co się dzieje wokół i głośniki w monitorze rozwiązują ten problem.
Mam zestaw 2.1, który notabene jest jedną z przyczyn małej ilości miejsca na biurku, dlatego głośniki w monitorze są nieistotne :) Informacje na temat jakości obrazu z drugiej strony się na pewno przydadzą
Głośniki nie zmieszczą się pod lub za ekran ?
Dokupilem nieduże Creative Pebble V2 i stoją za ekranem. Ale one mają ok 12 cm