Wyjrzyjcie przez okno
Niebo prawie bezchmurne, bardzo ładnie widać.
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/573336,Wyjatkowy-widok-na-niebie-Ksiezyc-Wenus-i-Jowisz-w-jednym-punkcie
Ja widzę tylko księżyc a obok księżyca mały punkcik wyglądający jak gwiazda, to to?
widac zajebiscie, ale wyglada to jak zwykla gwiazda
Wenus jest jaśniejsza tak dla info ;)
Przecież Wenus zawsze widać. Księżyc także. A teraz to prawie nic nie wiedzę bo chmury zasłaniają :/
Wenus świeci strasznie jasno, pierwsze na myśl przychodzi, że to gwiazda. Jowisza nie widzę.
Ładny widok. Szczęście iż u nas jest czyste niebo
Czy to nad księżycem to Wenus :D ?
co ile lat takie cos sie pokazuje :>
No bardzo ładnie to wygląda ;)
juz przez zwykla ale dobra lornetke mozecie tez zobaczyc ksiezyce jowisza. (edit: ciekawostka :P)
Świetne... aż mi się wierzyć nie chce, że planeta, która wydaje się być mniejsza od piksela na monitorze jest ponad Xset razy większa od Ziemi.
No rzeczywiście Wenus bardo mocno świecie, Jowisz już trochę mniej, szkoda, że nie mam sprzętu na oglądanie tego typu rzeczy.
PS. mannan dzięki za info :P
Panowie piękny widok, zawsze mnie pasjonowała astronomia; 0
chmury, chmury, chmury
świetny widok, szkoda że nie mam lustrzanki... Za to dość dobra lornetka się przydała :)
Bardzo ładnie widać, już od kilku dni sobie obserwuję.
Zaraz wyjdę na spacerek z pieskiem, przekonamy się czy widać.

U mnie wenus widać tak jak gwiazde i mocno swieci, a jowisz, mała jakby taka czerwono-pomarańczowa kropka.
Edit. Niestety już jowisza nie widać,
Idealnie wczoraj było widać, jak na obrazku z 4 posta.
Szkoda tylko ze nie posiadam lornetki, ale to wydarzenie sprawiło ze podjąłem decyzję o jej kupnie, aby widzieć więcej...
Wczoraj gdzieś tak o 20/21 było świetnie to widać, wracałem akurat z pracy :)
Planety odbijają światło
Dlatego też jeśli punkt na niebie mruga, to jest to planeta a nie "gwiazda". Ciekawe czemu ludzie zawsze na mnie tak dziwnie patrzą jak ich wyprowadzam z tego prostego błędu....?
Nie mrugaja glownie dlatego, ze nie sa punktowi zrodlami swiatla, a nie dlatego, ze swieca swiatlem odbitym.
Swoja droga wyjrzalem wlasnie za okno i nic nie widze. :/
fantastycznie widac przez teleskop, jezeli ktoś ma w piwnicy gdzies ukryty to niech sobie o nim przypomni bo warto :)
U mnie lezy pod lozkiem, zlozony, od 3 lat, bo po przeprowadzce za cholere warunkow do obserwacji nie mam - widoczne 1/4 niebosklonu a obok jeszcze latarnia daje po oczach. A wynosic na dwor mi sie jakos nie chce.