Witam, Mam problem z GTA IV.
Ostatnio zakupiłem sobie GTA IV i je zainstalowałem. I mi się zacina co 2 sekundy. Nie wiem czemu mi się zacina. Jeśli moglibyście to mi powiedźcie czy mój sprzęt jest dobry czy muszę coś dokupić.
Mój sprzęt:
Gigabyte H61M-S1
Intel Pentium G860 3GHz 2 rdzenie 3 Mb Cache
Karta graficzna Asus GrForce GT 440 DDR3 1 GB
Pamięć RAM 6 GB- 4 GB Dragon RAM 1333 MHz i 2 GB Kingstone
Zasilacz 400 W
Na najniższych tnie i na najwyższych. Posiadam system Windows 8 Enterprise 64. Na Windows 7 to samo a na Windows XP są mniejsze lagi.
Dodam że na maksymalnych i na minimalnych są prawie takie same lagi.
W takim razie tutaj moja moc się kończy. GTA IV to chyba najgorzej zoptymalizowana gra, jaka kiedykolwiek wyszła i powodów może być od cholery i jeszcze trochę, więc odsyłam do google.
A powiesz mi chociaż czy mój procesor i karta grafiki są dobre do tej gry?
Nie znam się za bardzo na sprzęcie, więc poczekajmy na wypowiedź kogoś innego, bo nie chce Cię w błąd wprowadzać :)
Uważaj co na niektórych bo bedzie o wymień karte graficzną to złom itd. Wina tkwi w błędach nie w twojej karcie graficznej choć nie ustawiaj ustawień na wysokie bo jest za słabo najlepiej przeinstaluj gre wgraj najnowsze patche i sterowniki do karty graficznej jak i do płyty głównej powinno pomóc.
Pisałem że nie pomaga wyłączenie Dziennika zdarzeń systemu Windows, sterowniki najnowsze, przeinstalowałem i dalej to samo.
Mam to samo, tyle że bez patcha. Gdy go zainstaluję (kombinowałem zarówno z 1.0.0.4 jak i 1.0.0.7 i nadal to samo) to gra się nawet nie włącza, wyskakuje tylko:
[GTAIV] FILE CHECK FIX ERROR!
Sorry, but this version of gtaiv.exe is not supported.
Supported versions: 1.0.1us, 1.0.2us,1.0.3us, 1.0.4us, 1.0.0.4
Kilka razy jak jakimś cudem udaje mi się ominąć ten komunikat, to wyskakuje na sekundę DOS, znika i nic się nie dzieje.
Wiem że ja tu mam problem, ale Vader25 miałem dokładnie tak samo i zrobiłem tak. Ściągnołem te pliki [link] i te pliki wkleiłem do folderu głównego z GTA IV. Jeśli będzie trzeba to zamień. Mi to pomogło.
Zasilacz 400W - pewnie jakiś badziew bez żadnych zabezpieczeń, który 400W to ma na naklejce. Jeśli jest inaczej to napisz i podkręć kartę.
Poradniki do optymalizacji GTA
http://forum.pclab.pl/topic/467935-GTA-IV-jak-komfortowo-grać/
http://forum.gtasite.pl/index.php?topic=74121.0 (o commandline mi chodzi, co do modyfikacji to VisualIV jest niezłe)
-abc -minspecaudio -nomemrestrict -noprecache -norestrictions -noswapdelay -novblank -availablevidmem 1.0 -percentvidmem 1.0 -reserve 0.0 -notimefix -DX9 /high
^i to zapisujesz w notatniku jako commandline i wklejasz do folderu gry (-noswapdelay to możesz usunąć gdyby się przycinało)
+ wskazówki ode mnie
1. Zoptymalizuj system (CCleaner - czyszcenie, powyłączanie zbędnych programów z autostartu; jeśli masz trochę zapału to poszukaj jeszcze różnych poradników, wyłączanie usług, zmiana ustawień Windowsa itp.)
2. Solidna defragmentacja (partycja na której jest GTA możesz zdefragmentować O&O Defrag defragmentacją Complete NAME (coś w tym stylu) - dzięki temu wszystkie pliki gry będą obok siebie)
3. Patch 1.0.4.0 ze względu na gorsze cienie, lepiej sprawdza się na kartach takich jak twoja (u mnie też miałem więcej FPS na 1.0.4.0, aczkolwiek najlepiej działało najnowsze EFLC)
PS. GTAIV wcale nie jest tak źle zoptymalizowane - grałem na laptopie z Vistą, C2D 1,5 GHz, 2GB RAM, HD2400XT, dodatkowo miałem mod VisualIV. Wiele gier na takim sprzęcie nawet by się nie uruchomiło. FPS nie pamiętam, ale przy pustym mieście było całkiem płynnie.