Mam pytanie do was "eXperci" ;D mianowicie:
Jak dobrze (a nie czy?) będzie mi działał W3 na następującym sprzęcie , dodam jeszcze że celuję w ustawienia Ultra bądź Wysokie, jak będzie chodzić na Ultra ? Po to właśnie tu jestem, mój sprzęt to:
-Procesor Intel Core i-5 (i te wszystkie liczby xd) 8Rhz
-Karta graficzna Nvidia Geforce Gtx 970 4GB
- Zasilacz 550V
-Już nie chcę mi się wypisywać dodatkowego chłodzenia itp. :D
-Dysk twardy 1000 GB
-8 GB RAM
-To chyba tyle jeśli o czymś zapomniałem to powiedzcie, ekspertem nie jestem więc pewnie o czymś zapomniałem wspomnieć
Czekam na wasze opinie, Pozdrawiam
"Te wszystkie liczby" przy procku mają fundamentalne znaczenie to raz. Dwa - co to jest 8Rhz?
Ja mam kartę Geforce GTX 960 i mam część ustawień na wysokich, część na ultra, ale mam lepszy procek, więc myślę, że będziesz miał podobnie.
Żaden procesor i5 nie kręci się do niebotycznych 8 ghz
Ale odpowiadając na pytanie, śmignie Ci raczej na ultra.
Przecież ten I5 nie może mieć 8Ghz, zmyślasz sprzęt gubiąc się w zeznaniach... P.S. Na Twoim 9600 GT nie pójdzie gdyż karta nie obsługuje DX 11 <smuteczek> :D.
Zasilacz 550V
;o zasilacz mający 550 Voltów :D, nie trzeba być ekspertem by wiedzieć że zasilacze mierzy się w Wattach a nie Voltach i że oznaczenie V- Volt a W- Watt.
@KoRReq
Akurat te wszystkie liczby przy i5 w odniesieniu do Wiedźmina 3 nie mają znaczenia gdyż żadna z i5 nie zostanie wykorzystana w pełni ;) Wiedźmin kładzie nacisk na gpu i tutaj gtx970 w ustawieniach ultra będzie wykorzystany w pełni. Tak jest u mnie. 8GB ramu też spokojnie wstarcza, gdyż wiedźmin wykorzystuje ok 5-6.
Ja mam i5 4690k (nie podkrecony teraz) i w Wiedźminie mam zużycie procka 50% więc nie piszcie koledze, że tutaj procek robi różnice bo nie robi. Każde i5 i i7 da sobie spokojnie rade pozostawiając zapas.
Kolega popełnił trochę błedów w specyfikacji ale w odpowiedzi na pytanie mogę napisać, że
przy procku i5-4690k + gtx970 msi i 8GB ramu - wiesiek śmiga na ultra w fhd z nvidia hairworks oscylując 55-60kl/s. Dane ze starych sterów do grafiki i Wiedźmin na patchu 1.02. Teraz są już na pewno nowe stery i patch 1.08 do Wiedźmina, więc powinno być jeszcze lepiej.
Ps. Wszystkie spostrzeżenia są do ustawień fhd, ultra z filtrem na kolorki i z włączonym nvidia hairworks.
@malodobry
Wiesz, procesor ma też swoje znaczenie i jak już było wyżej wspominane liczą się te cyfry po "gatunku" procesora... ( to znaczy jeśli chodzi o i5 i i7, bo z i3 i niżej to inna sprawa).
@Dede0601
Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że przy i5 nie liczą sie cyferki do Wiedźmina, gdyż żadna z i5 nie zostanie wykorzystana przez tą grę w 100%. Jakakolwiek i5 przy wiedźminie będzie sie nudziła ;)
Oczywiście, że te cyferki sie liczą w innych sprawach ale nie do Wiedźmina 3 a o to było pytanie. Każda i5 nie będzie wykorzystywana w pełni przez Wiedźmina i tyle w temacie. Czy to będzie i5 4690k czy 4460 czy jakikolwiek inny nie ma znaczenia dla tej gry. Jak się mylę to podaj argument ;) I to, że ktoś wsadzi do zestawu i7 (zamiast i5) to przy tej grze nie zyska nic w fps czy w czymkolwiek innym. Nie tylko w tej grze, ale o tym tytule akurat mowa. Wiekszość gier nie wykorzystuje procka w 100% (procka ze średniej półki, jakieś i5 bo nie rozmawiamy o np c2d, które już ze wzgledu na architekturę często nie są suportowane przez gry).
Ogólnie przepraszam za te błędy ale naprawdę jestem słaby w tej kwestii
co do procka pomyliło mi się nwm dlaczego 4Ghz
Ilidan dzięki za uwagę co do Watów, anie Voltów :D
i jeszcze jedno do Ilidana 9600 GT o co chodzi? To chyba nie do mnie bo ja będę miał Gtx 970
co do procka pomyliło mi się nwm dlaczego 4Ghz
I5 4460 ma stockowo 3,2 Ghz a turbo ma maksymalnie 3,4 więc jakim cudem ty masz nawet te 4GHZ, przestań zmyślać i się ośmieszać a z 9600 GT napisałem bo to jedyna karta jaką posiadasz i będziesz posiadał jeszcze długi czas a bajki o 970-tce wsadź w buty.
P.S. Chyba że chodzi ci o inny procek np 4690K (którego sam posiadam) :). Tak czy siak gubisz się w zeznaniach.
O co Wam chodzi? Gość, zadał pytanie, pomylił się, nie zna się, czy zmyślał, ze sprzętem to kogo to obchodzi?
Co za sens zmyślać co się będzie miało za kompa?
Nie róbcie gównoburzy czy spamu. Odpowiedzcie albo nie.
Odpowiedź na pytanie z pierwszego posta jest prosta:
Jakakolwiek i5 (piszę tak bo w sumie nie ustalono jaki ma to być i5) + 970gtx + 8GB da nam w fhd z ultra ustawieniami z nvidia hairworks około 55-60kl/s. Zaznaczam, że mam stare stery od grafy a Wiedźmin był grany na patchu 1.2. Bez patcha klatki latały od 40-60 w zależności od lokacji.