Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wiedźmin 2: Zabójcy Królów- kilka pytań w sprawie gry

29.07.2015 21:42
Szymon_1904
1
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

Wiedźmin 2: Zabójcy Królów- kilka pytań w sprawie gry

Witam.

Drodzy GOLowicze, mam pytania związane z naszą polską produkcją Wiedźminem 2. Ostatnio coś wzięło mnie na tą grę no i chciałbym sobie zagrać, no ale głównie z jednego powodu nie wiem, czy powinienem się za nią brać.

Więc:
1. Głównym powodem przez którego nie wiem czy brać się za tą produkcję jest poziom trudności. W sieci widziałem wiele komentarzy, a nawet artykułów, w którym gracze narzekali na bardzo wysoki poziom trudności gry. Nie wiem, czy czasem nie jest to mocno przesadzone. Osobiście nie miałem większych problemów z przechodzeniem jakichkolwiek gier, gram dość dużo w różne tytuły, no ale jednak te stwierdzenia, że gra jest trudna, trochę ostudzają zapał do ogrania Wieśka. Myślę jednak, że powinienem dać radę, no ale nie jestem pewien. Obiło mi się o uszy, że przed rozpoczęciem rozgrywki jest okno wyboru poziomu, to prawda? I gra nawet na łatwym poziomie jest bardzo trudna, czy to tylko narzekanie casualowców?
2. Jeżeli bym kupował grę, to jaką? Chodzi mi tu oczywiście o edycje. Na oku mam dwie, no może trzy. Są to Edycja Rozszerzona, Edycja Premium i najmniej mnie interesująca (być może mylnie) Edycja Specjalna. Mógłby mi ktoś dobry napisać, co zawierają poszczególne edycje i którą najbardziej opłaca się kupić? Czy Edycja Rozszerzona zawiera rzeczy z Edycji Premium + dodatkową zawartość wchodzącą w skład Edycji Rozszerzonej? (Tylko wersje pudełkowe, nie cyfrowe)
3. Ile gra zajmuje miejsca na dysku twardym? Sprawdzałem w Internecie i jedna informacja podawała 16 GB, a druga 25 GB. A może faktyczne wymagania co do miejsca na dysku są jeszcze inne?
4. Ile ważą patch'e (łącznie), jeżeli chciałbym z pierworodnej wersji gry załatać ją do finalnej wersji? Możecie podać wartość w przybliżeniu albo stronę ze zbiorem wszystkich łatek.

To na razie tyle. Sorry, że tak się rozpisałem, ale chciałem, abyście dobrze zrozumieli, o co mi chodzi i nie było żadnych niedomówień. Najlepiej by było, gdybyście odpowiadając na poszczególne pytanie wstawili najpierw cyfrę, do którego pytania się odnosicie. :-)

Za wszystkie (mądre) wypowiedzi wielkie dzięki! ;-)

29.07.2015 21:49
Bezi2598
2
Bezi2598
155
Legend

Gra jest prosta, ułatwili ją po kilku patchach. Na premierę mogła być trudniejsza i mniej przystępna. Ale dodali tutorial i jest ok. Na najłatwiejszym jest bardzo łatwo.
Edycja obojętnie jaka. Cała zawartość dodatkowa do Wiedźmina 2 była wypuszczana za darmo więc którą edycję byś nie kupił to masz tą samą grę i tą samą zawartość. Jedynie wersja na płycie może się różnić i wtedy będziesz musiał dociągnąć patche. Kup po prostu najnowszą edycję jaka jest i tyle.
Odpowiedzi na pozostałe pytania to sobie sam poszukaj, bo to jest kwestia umiejętności korzystania z google.

29.07.2015 21:59
Szymon_1904
3
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

Cała zawartość dodatkowa do Wiedźmina 2 była wypuszczana za darmo więc którą edycję byś nie kupił to masz tą samą grę i tą samą zawartość.

Chodzi mi tu o wersję pudełkową. A co do zawartości to chodziło mi głównie o poradnik do gry. Wolę mieć to w takiej książkowej wersji niż cyfrowej. :-)
Fajnie też by było mieć materiały video, jak na przykład powstawała ta gra itp.

29.07.2015 22:08
Szyszkłak
4
Szyszkłak
217
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

http://wiedzmin.wikia.com/wiki/Wiedźmin_2:_Zabójcy_Królów po za tym kupując wersję premium czy specjalną będziesz mógł pobrać edycję rozszerzoną.
Co zawiera EE? Tryb areny i jakieś patche.

30.07.2015 00:13
claudespeed18
5
claudespeed18
216
Call me Snake

Każdy kolejny Wiedźmin jest łatwiejszy i W2 ma trudniejsze momenty jak np. pierwsza walka z 'głównym poszukiwanym' ale rozwinięcie uniku(turlania się) rozwiązuje sprawę. Innego uniku nie ma, turlać się trza nieustannie..

30.07.2015 14:57
Szymon_1904
6
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

OK, rozumiem, że po spatchowaniu gry poziom łatwy jest... łatwy. :-) I tak coś czuję, że na średnim powinienem poradzić sobie.

Mam do Was jeszcze jedną prośbę. Czy mógłby mi ktoś podać link z ofertą kupna Wiedźmina 2 Edycji Premium? Przeglądałem już wiele stron i wszędzie to samo: produkt niedostępny. Chodzi mi, powtarzam, o Wiedźmina 2: Zabójcy Królów na platformę PC, Edycja Premium i możliwość dostarczenia wysyłki za pobraniem. Jakby ktoś znalazł, to proszę aby zarzucił linkiem, będę wdzięczny. A może ta edycja już nie jest dostępna? Chyba nie była limitowana, nie?

30.07.2015 15:02
Szyszkłak
7
Szyszkłak
217
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Premium została zastąpiona przez Rozszerzoną. Jeżeli znajdziesz nieużywaną to jedynie na aukcji, pewnie po mało atrakcyjnej cenie.

30.07.2015 15:06
Szymon_1904
8
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

Premium została zastąpiona przez Rozszerzoną.
Czyli ta Edycja Rozszerzona to tak jakby Edycja Premium + pewne dodatki wchodzące w skład Edycji Rozszerzonej? Wszystko zostało bez zmian, nic z niej nie zabrali? :-)

30.07.2015 15:11
Szyszkłak
9
Szyszkłak
217
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Ręce opadają czytasz ty posty w swoim wątku? Co mieli z niej zabrać?

1) Cała zawartość dodatkowa do Wiedźmina 2 była wypuszczana za darmo więc którą edycję byś nie kupił to masz tą samą grę i tą samą zawartość
2) http://wiedzmin.wikia.com/wiki/Wiedźmin_2:_Zabójcy_Królów po za tym kupując wersję premium czy specjalną będziesz mógł pobrać edycję rozszerzoną.

Po za tym ROZSZERZONA to znaczy, że jest wzbogacona a nie okrojona. Różnice pomiędzy premierowymi wydaniami Wiedźmina 2 dotyczyły jedynie zawartości pudełka a nie samej gry.

30.07.2015 15:14
Szymon_1904
10
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

@Szyszkłak > Sorry, moja wina, nie wyraziłem się jasno. :-) Co do gry to wszystko wiem, ale chodzi mi teraz głównie o zawartość pudełka, jakie różnice są między Edycją Rozszerzoną a Edycją Premium.

30.07.2015 15:22
Szyszkłak
11
Szyszkłak
217
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

A na czym Ci zależy? Poradnik? Czy śmieci do postawienia na półce?

A i pamiętaj, że gra się będzie domagać by ściągnąć patche co w praktyce sprawi, że całą zawartość wersji rozszerzonej i tak będziesz musiał ściągnąć.

30.07.2015 15:28
Irek22
12
Irek22
165
Legend

Szymon_1904 [10]
jakie różnice są między Edycją Rozszerzoną a Edycją Premium

Zdaje się, że tylko nieco bardziej rozbudowany poradnik (opis zadań, które z czasem doszły do Aktu III). Reszta - OST, papierowa figurka, koperta z orenem, mapa i instrukcja - jest chyba dokładnie taka sama.
No, okładka jeszcze się różni... :P

Zresztą obojętnie jaką wersję PC kupisz i tak będziesz mógł ją zarejestrować na GOG.com i będziesz mieć więcej, niż jest w pudełku (poza orenem oczywiście), z tym że będziesz sobie musiał sam to wydrukować.

30.07.2015 15:42
Szymon_1904
😊
13
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

A na czym Ci zależy? Poradnik? Czy śmieci do postawienia na półce?
Głównie to na poradniku. Ale te... jak to ująłeś "śmieciach" też. :-)

A i pamiętaj, że gra się będzie domagać by ściągnąć patche co w praktyce sprawi, że całą zawartość wersji rozszerzonej i tak będziesz musiał ściągnąć.
Mógłbyś trochę jaśniej to napisać? O jaką edycję Ci teraz chodzi?

Zdaje się, że tylko nieco bardziej rozbudowany poradnik (opis zadań, które z czasem doszły do Aktu III). Reszta - OST, papierowa figurka, koperta z orenem, mapa i instrukcja - jest chyba dokładnie taka sama.
Chyba? ;-)

A czy tą grę mimo tego iż kupię trzeba będzie pobierać? Chodzi mi o to, że kupujemy tylko klucz do gry, na płycie jest tylko klient do zainstalowania i wszystkie dane gry trzeba ściągać?
Jak będę w domu, to obejrzę unboxingi różnych edycji, tak będzie chyba najlepiej. :-)

30.07.2015 15:47
Irek22
14
Irek22
165
Legend

Szymon_1904 [13]
A czy tą grę mimo tego iż kupię trzeba będzie pobierać?

Nie, cała gra jest na płycie i na szczęście nie ma żadnego DRM w postaci Steama czy innego Denuvo.

30.07.2015 15:50
Szyszkłak
15
Szyszkłak
217
RZUŁTY WONSZ PIENĆ

Szymon_1904 jeśli kupisz edycję Premium to BĘDZIESZ musiał pobierać patche. Jeśli Rozszerzoną to pewnie jedynie jakąś drobnicę jeśli już.

30.07.2015 20:22
Szymon_1904
😊
16
Szymon_1904
79
Rivski pogromca

OK, obejrzałem te unboxingi Edycji Rozszerzonej i to jest po prostu Edycja Premium z pewnymi dodatkami z Edycji Rozszerzonej (piszę to już nie wiem który raz :-)). Widzę, że chodzi ona po 40 zł, więc biorę.
DZIĘKI WAM WSZYSTKIM ZA WYPOWIEDZI! :-) Jeżeli będą jakieś problemy, odezwę się jeszcze. ;-)

TEMAT ZAMKNIĘTY!

Forum: Wiedźmin 2: Zabójcy Królów- kilka pytań w sprawie gry