Witam mam w planach kupić procesor Procesor Intel Core i9-9900K tylko jest jeden problem,żeby go zamontować potrzebna jest gniazdo Socket 1151 Coffee Lake. Niestety w moim komputerze posiadam Socket 1151 i stąd moje pytanie czy można wymienić samo gniazdo czy muszę kupić nową płytę główną?
W takim razie tobie też się powinno odciąć internet. Autor wątku zadał grzeczne pytanie, a znajdzie się taki Tomas1987 który dopierdala się do osób mniej obeznanych technicznie.
A odpowiadając na pytanie, nie można wymienić gniazda procesorowego. Aby nowy procesor zadziałał, potrzebna jest płyta z chipsetem Z390.
Naprawdę chcesz polecieć komuś takie zabawy, kto pyta się o to czy procek pasuje do płyty?
Bez wymiany płyty nie pójdzie.
Druga sprawa, że to dość nieopłacalny procek, na to co oferuje jest sporo za drogi. Zwłaszcza, że musisz dorzucić chłodzenie, którego nie ma zestawie i nie najtańszą płytę główna na umierającej podstawce.
W cenie samego i9-9900K masz Ryzena 3700X z niezłą płytą główną i chłodzeniem oraz ponad stówką w kieszeni. Lub z płytą wspierającą PCI v4.
Różnica wydajności? W grach, to około średnio 3 klatki w 1080 na korzyść i9 oraz średnio jedna w 4k lub 1440. W pozostałych zastosowaniach Ryzen jest szybszy w dodatku na płcie, która ma jeszcze jakieś perspektywy a nie jest pod jeden procesor.
https://www.youtube.com/watch?v=JO8HBiKWxIU
Tym co mi pomogli bardzo dziękuje, a reszta pokazała tylko jakimi są burakami.