Witam,
Moja koleżanka ma temat na maturę walka dobra z złem w grach. I tak poszukuje gry z jakąś głębszą fabuła, żeby było coś opowiadać. Zależy mi na tym aby gra była w miarę przyjemna oraz żeby motyw walki dobra i zła był dobrze widoczny.
Może Doom 3?
Fahrenheit?
Jedyna gra która spełnia te warunki to MARIO.
Ale naprawdę niema gier w których jest walka dobra z złem bardzo dobrze widoczna?
God Of War.
Diablo seria, heavy rain, może Beyond Two Souls.
A może tak Fable zapomniane opowieści ??
Niech napisze o Diablo będzie mogła się rozwijać na ten temat jak rolka papieru toaletowego, albo o Batmanie.
Mass Effect
Hm, trudno powiedzieć jakie gry pasowałyby. Wszystkie części Batmana mogłyby się sprawdzić, zło próbuje dokopać Batmanowi a jednocześnie w niektórych momentach chce go zniszczyć psychicznie (np. wstawki ze Scarecrow'wem w Arkham Asylum).
Poza tym może obie części KOTOR'a? Jest to RPG a więc dużo rozmów co czyni nią w miarę głębszą grą, wybory pomiędzy jasną z ciemną stroną mocy.
W Mass Effect 3 ten motyw bardzo fajnie się sprawdza, gdy widać szkody wyrządzone przez zło, brak nadziei na pokonanie przeciwnika, próby osłabienia głównego bohatera oraz poświęcenie. (Ta scena idealnie ukazuje przewagę zła: https://www.youtube.com/watch?v=rPDhhsT2Oqk)
The Walking Dead mógłbym również być, jeżeli wziąć pod uwagę iż zło to nie tylko zombie ale również inni ludzie a my po prostu staramy się przetrwać i za wszelką cenę ochronić dziewczynkę.
Nic więcej sobie nie przypominam.
Przypuszczam że nie liczą się gry takie jak batman, władca pierścieni itp bo to nie jest tak na prawdę temat walki dobra ze złem w grach, bo te gry są na podstawie komiksu lub filmu więc mówiąc o walce dobra ze złem na przykład w grze władca pierścieni powrót króla mówi się o filmie.
Także mass effect
Dzięki za odpowiedzi posprawdzam wasze propozycje. Co do wypowiedzi HUtH to jest na maturę za rok ;)
Oczywiście że cała trylogia, tyle tylko że w trójce motyw ten sprawdza się moim zdaniem najlepiej :)