W co gracie z dziećmi?
Jak wprowadzić mądrze dzieciaki w świat gier? Usłyszałem kup Pan Switcha a będziesz Pan zadowolony.
Czy to jedyna prawilna ścieżka? W co gracie z dziećmi/wnukami/młodszym rodzeństwem?
Jeśli dziecko ma grać w single player to owszem jest parę tytułów dla których warto kupić switcha, pewnie 1 bardziej się opłaca ale jeśli chcecie grać na dwa pady to zdecydowanie ps5.
Masa tytułów z PS4.
Mój syn po ograniu wszystkich Mario, donkey Kongow, Kerbys na Switch gra ze mną lub sam na konsoli Sony. Rocket league, crash team racing w tym roku pobiły rekordy dobrej zabawy.
Przede wszystkim gry planszowe (powoli też gry fabularne).
Na PC np. Overcooked, Moving Out, FIFA, Sonic & All-Stars Racing Transformed Collection, gry z serii LEGO.
Jak wprowadzić mądrze dzieciaki w świat gier?
Na czuja, ale ja polecam pierw pograć w jakieś proste planszówki (zarówno kompetetywne jak i kooperacyjne) i obserwować reakcje na zwycięstwa i porażki, na utrzymanie zainteresowania i rozumienie zasad. Nie zmuszać, ale nałożyć na czas gry jasne zasady.
Dokładnie tak, tylko trzeba pamiętać, że te zasady mają obowiązywać wszystkich i dzieci i dorosłych!
A tak na serio jeżeli poświęca się dzieciakom czas w sposób wartościowy, czyli robi z nimi aktywnie rzeczy a nie tylko funkcjonuje obok to już jest wielki sukces. Gry to świetna okazja do wspólnego spędzania czasu.
Na PC polecam LEGO.
.
Rayman Legends, Astrobot (ale tu gra głównie sama), Sackboy, niektóre gry Lego (głównie Avengersi).
8 i 10 lat. Gramy w różne gry ale aktualnie są pochłonięci Minecraftem. Sami sobie już mody instalują.
Brick rigs, beam Ng, trailmakers, Simple planes2, Minecraft, Roblox, Asetto Corsa rally
Na switchu snipperclips, animal crossing new horizons, Pokemon let's go Eevee. Super Mario Odyssey I donkey Kong tropical freeze były dla córki za trudne jak próbowała dwa lata temu (teraz ma 9).
Na PC Minecraft, Lego Harry Potter i Hobbit, próbowałem ją też przekonać do portala ale sterowanie i fpp chyba ją odstraszyły. Niedługo pewnie spróbujemy Hogwarts legacy. Dodatkowo dostała słownik polsko angielski i Scribblenauts, gra jej się podoba ale zobaczymy czy będzie grać sama :P Myślę że niedługo też odpalę jej heroesy
Pierwsza gra na której już drugą córę uczę grać to snipperclips (4 lata), najwieksza przeszkoda to rozmiar pada dla takich dzieci
Inne tytuły których nie miałem jeszcze czasu zaproponować starszej córce to tricky towers, duck game, Wormsy, overcooked, Splatoon, wzbrania się też przed breath of the wild bo boi się bokoblinow (ale co ciekawe goblinów w Lego hobbit nie).
Angielski to nie problem jak sam siedzisz z dzieckiem, i co jak co, ale Zeldę spokojnie można przejść z minimalnym angielskim, Pokemon Let's Go było większym wyzwaniem i tam po prostu córce tłumaczyłem.
Idę swoim tokiem z synem więc zaczeliśmy jak miał 6 lat w RTCW czyli wolfenstein, chodzi o to aby nie psuł sobie głowy gównem pokroju minecraft ani syfem z sklepami i krzynkami więc rtcw doomy i ewentualnie kapitan pazur
Ostatnio grałem z siostrzenicami w Keep Talking and Nobody Explodes i chyba była to najlepsza gra w jaką graliśmy razem. To było na VR, ale na PC i konsole też jest.
SpongeBob czy Kangurek. Czy tycoony!
Teraz wychodzi Planet Zoo 2. To będzie gra tego i przyszłego roku!
Dzięki za propozycje. Stworzyłem listę na jej bazie:
https://www.gry-online.pl/top-listy/w-co-spolecznosc-serwisu-gryonline-gra-z-dziecmi/
jeżeli coś pominąłem to informujcie