Chcialem sobie sprawić Watch Dogsy, jednakże spotkało mnie niezłe zaskoczenie gdy Can You Run It powiedziało mi, ze nawet na minimalnych nie da rady. Cóż więc? Chyba przyszla zatem pora na jakiś mały upgrade?
Problem w tym, że ja już się nie orientuję na sprzęcie, gdy gry wymagały 512mb ramu- wtedy jeszcze wiedziałem co i jak, ale teraz? Niestety przestałem się tym interesować i jestem teraz strasznym amatorem w temacie.
Na zdjęciu specyfikacja mojego PeCeta, chciałbym zmienić- rzecz jasna- kartę graficzną i zwiększyć ram... a no i pewnie zasilacz wtedy też (ps. jak go sprawdzić?)
No chyba, że inne podzespoły to już także dinozaury, to wtedy proszę napiszcie.
W sumie cały komputer też ma już swoje lata i nie chciałbym żeby np. procesor spalił/ roztopił mi się na nową kartę graficzną.
Porobić zdjęcia podzespołów? Kojarzę, że po czymś można bylo poznać czy dana rzecz jest zużyta...
Może w takim przypadku lepiej kupić gotowca w sklepie, żeby tam niczego nie spalić/ nie zepsuć?
Co do ceny, to oczywiscie im taniej i wydajniej- tym lepiej. A i byle tylko GeForce, bo z Radeonami to same problemy.
Używam dużo photoshopa, no i podczas grania lubię alt tabnąć i powłączać dużo zakładek w internecie- ale zgaduję, że to już nie od karty graficznej zależy, może jeszcze jakiś dodatkowy wiatraczek dla procesora żeby mu chłodniej bylo?
Ramu nie trzeba do takiego kompa, więc wymień tylko grafę. Zobacz co jest napisane na zasilaczu to przepisz tutaj - wystarczy producent i model.
Wtedy się zobaczy czy zasilacz też to wymiany czy nie :)
Oczywiście napisz ile kasy chcesz na to przeznaczyć.
Jeśli zasilacz z obecną kartą dawał przez tak długi czas radę, to po wymianie na nową np. GTX 750Ti(mniej prądożerna od GTS250) też sobie na pewno poradzi. No i podkręć procesor.
Dokup drugie 4 GB RAM-u oraz kup kartę graficzną. Ja wiem jaką? Ile jesteś w stanie najwięcej wydać za kartę graficzną?
1. Sprawdź zasilacz i podaj: markę, nazwę modelu i moc (otwierasz obudowę i czytasz).
2. Dołóż drugie tyle RAMu - 8 GB to dzisiaj optymalna ilość.
3. Wymiana karty graficznej, ale nie podałeś budżetu więc nie da się nic doradzić.
4. Podkręć procesor.
Zaraz wszystko podam, górna granica na kartę to tak 500zł.
edit. nie wiedziałem co jest potrzebne, a co nie- więc dałem zdjęcie ;)
A wtedy mi się procek nie spali jak go podkręce? Muszę pewnie pastę kupić i tam wysmarować?
Tutaj zdjęcie bebechów jak to wszystko wygląda (czyszczę go właśnie, więc nie narzekajcie, że brudny :p ).
btw. Jak rozkręcić zasilacz? Po prostu wszystkie śrubki odkręcić? Bo coś czuję, że sprzężone powietrze przez dziurę od wiatraczka nie wystarczy.
W tej cenie poleciłbym kartę np. Radeon R7 260X OC ale zasilacz za słaby na tą grafikę. Przydałby ci się przynajmniej markowy 450W, a jeśli będziesz kręcił procesor to wtedy jeszcze mocniejszy. Co do podkręcania to najlepiej mieć dobrą pastę termoprzewodzącą i dobre chłodzenie.
A jakiś GeForce? Tak jak mówiłem do Radeonów nie mam dużego zaufania.
PS dobrze włożylem wiatraczek do zasilacza, czy te "skrzydełka" powinny być na odwrót z drugiej strony?
@up
Powietrze ma dmuchać na zasilacz, nie z zasilacza.
Nie przyszło ci do głowy wyczyszczenie wentylatora procesora? Przecież tam tona kurzu jest - weź odkurzacz i nałóż jakąś miękką szczotkę i ostrożnie się tego syfu pozbądź.
Zasilacz niestety do wymiany, bo ten, co masz jest zbyt leciwy na jakiekolwiek zmiany. Ja bym wziął tego --> http://allegro.pl/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-120mm-fv-gw-okazja-i4259268038.html - tani i całkiem porządny.
Kartę możesz zmienić na GTX'a 750 - koszt to około 400 zł. Nie jest to demon wydajności, ale do grania w najnowsze gry na nie najwyższych ustawieniach powinna się nadawać.
Drugie tyle RAMu to koszt nieco ponad 100 zł - pamiętaj, że muszą to być takie same kości, które masz teraz!
EDIT: Nie zauważyłem na zdjęciu, że twoja płyta główna ma tylko 2 sloty na pamięć. Niestety, ale musisz kupić 2 kości po 4 GB jeśli chcesz mieć 8 GB i wywalić te stare kości. Koszt tego to prawie 270 zł --> http://allegro.pl/kingston-box-ddr3-8gb-8192mb-1333mhz-cl9-dual-ram-i4270737292.html Bez dodatkowej pamięci mogą być problemy, ale powinno dać się przeżyć. Decyduj sam.
Dobrze, zawsze możesz zrobić test np. kartką papieru.
EDIT: Mój błąd Fee ma rację, myślałem że chodzi o wiatraczek w obudowie.
watchdogs na dobre detale to nie tylko grafa ale i mocny procek
Ok dzięki, właśnie coś mi nie pasowało jak tak na niego patrzałem.
Odkurzacz? To ja już może go jakoś wykręcę, bo robie gruntowne czyszczonko ;)
Na zasilacz jestem w stanie wydać nawet więcej niż te proponowane 150zł- byle tylko mieć pewność żeby wytrzymał długie sesje obciążenia i się nie spalił.
A coś odrobinkę lepszego od tego GTX 750? Bo jak teraz by na średnich dawał radę, to za dwa lata bym musiał znowu zmieniać, a to chyba nie o to chodzi w tym całym "upgrajdowaniu".
Pewnie kupienie nowej płyty głównej wyjdzie drożej? A nie ma jednej kostki z np. 8GB albo 16GB ramu?
@
xabrathdedo
Ten jest aż tak bardzo zły? Może Watch Dogs to zły przykład, bo słyszałem, że slabo zoptymalizowany, chodzi o to żeby nowe gry mi chodziły tak na wysokich i niektórych średnich ustawieniach (cienie zawsze wyłączam jak się tylko da).
Pasta do wymiany czy jest ok?
A coś odrobinkę lepszego od tego GTX 750? GeForce 750 Ti
A nie ma jednej kostki z np. 8GB albo 16GB ramu? Twoja płyta główna obsługuje max. 4 GB RAM-u na jeden slot. Czyli musisz kupić kości typu 2x4GB
A co do zasilacza to chcesz droższy i lepszy? Może ten: allegro.pl/zasilacz-modularny-chieftec-ctg-650c-a80-85-650w-i4288878473.html
Ja bym tą pastę zmienił na nową.
Dużo ten Ti jest lepszy? Mogę dopłacić do tych 500zł trochę więcej- grunt żeby karta starczyła na dłużej (3 lata lub więcej) granie na konsolach odzwyczaiło mnie od tego a ja po prostu nie lubię ciąglę się martwic zmienianiem podzespołów.
Może znacie jakaś tabelke ze wszystkimi nowszymi kartami GeForce, gdzie są ladnie i rzetelnie porównane?
Aha rozumiem, czyli mogę też kupić jedną kostkę 4 gigową i zostawić tą 2GB co mam? Wtedy będę mieć 6GB czy to tak nie działa? ;)
Jeśli ten zasilacz jest lepszy od wcześniej podanego przez Fee to pewnie, że może być- mam traume po tym jak mi kiedyś zasilacz padł, gdy grałem w drugiego asasyna...
A jaką pastę polecacie? Słyszałem, że Arctic Silver 5 jest bardzo popularna, ale nie jest najlepsza- co sądzicie o Zalman ZM-STG1 ?
Karta za 500zł (czyli GTX750) na pewno nie starczy ci na 3 lata lub dłużej, nie ten przedział cenowy.
Twój obecny zasilacz, jak już wyżej pisałem jest OK i zdecydowanie nie wymaga wymiany. Po wymianie grafiki zapotrzebowanie tego PC na energię zmaleje i ten zasilacz będzie obciążony w mniejszym stopniu niż obecnie.
Co do pasty, to jeśli zdemontowałeś chłodzenie z procesora to nie ma najmniejszego znaczenia to jak pasta wygląda, po każdym zdjęciu chłodzenia pastę należy bezwzględnie wymienić. To czy wybierzesz Arctic Silver 5 czy Zalman-STG1 to uwierz mi, nie ma dla ciebie najmniejszego znaczenia, ważne byś ją dobrze nałożył.
W sumie to rzeczywiście - aktualny zasilacz wystarczy, bo maksymalny pobór mocy GTS 250 to 145 W, a GTX 750 Ti to zaledwie 60 W.
To jaki przedział cenowy starczy na te magiczne trzy lata? Jak już kupować to porządnie ;)
Po każdym zdjęciu wiatraczka z procesora należy wymienić pastę? (od czego to zależy?)
btw. Jak odczepiałem segment wiatrakowy od karty graficznej to w niej też zmienić pastę? Bo tam to nawet jej nie widzialem.
Jest tu ktoś jeszcze?
A tych, którzy mają konsolę, "boli proncie", idź stąd potrzeba tu fachowca.
Po co mu piszecie, że MUSI kupić dodatkowe 4gb ramu? Przecież to mu praktycznie nic nie da. Wystarczy popatrzeć na testy i dojść do wniosku, że to jeszcze nie czas gdy się ma takiego kompa, bo i tak co innego będzie zamulać. Lepiej do grafy dołożyć. Pasta oczywiście do wymiany.
1. To wtedy jaka karta graficzna wystarczy na minimum 3 lata? Za powiedzmy... do 700zł?
2.Czy "pastować" także mojego GTSa 250?
3. Nie taniej by wyszło jakbym kupił "komputer gotowca" w sklepie? Ew. sam coś złożył?
Jest część gier, które wymagają więcej niż 4gb ramu, wiem o tym, ale te gry to żart. Watch Dogs jest jednym z nich. Mam 8gb ramu (kupione do COD: Ghost, które okazało się beznadziejne) i widzę różnicę a raczej jej brak. Co najwyżej w Windowsie jak się odpali multum zakładek w przeglądarce albo 2 gry na raz (zdarza się mi grać w coś jeszcze w czasie, gdy np. czekałem na mixa); przypominam, że piszemy tutaj o budżetowym komputerze.
Szkoda czasy na słabe gry.
1. Minimum za max 700zł - nie licz na to; część gier nawet grywalna nie będzie na low za 3 lata. Możesz kupić najwyżej GTX 660Ti.
2. Nie, przecież go i tak sprzedajesz.
3. Wyszłoby drożej kupno gotowca.
Autor zaznaczył w 1 poście, że chce zagrać w WD. Jeśli kupi tylko kartę za 700zł, to wyda sporo kasy, a w grę i tak nie pogra. Lepiej w tej sytuacji kupić tańszą kartę (np. HD7850) i uzupełnić ram.
O rety jak za max 700zł - nie licz na to; część gier nawet grywalna nie będzie na low za 3 lata to ja chyba się mocno zastanowię nad tym upgradem... bo dołożę troche do tego i mam ps4, które starczy mi na kilka dobrych lat- lat podczas których nie będę się musial o nic martwić.