Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Update dla zainteresowanych o wielkiej wtopie czyli piekarni;(

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
27.06.2026 11:21
1
5
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend
Image

Update dla zainteresowanych o wielkiej wtopie czyli piekarni;(

Niektorzy ostatnio zwrócili uwagę że ich to nie interesuje więc proszę nie czytajcie dalej

ogolnie to jest porażka powiem wam
Ale po kolei

wykonawca z architektem popełnili trochę błędów np zamówili sufit na który czekali 3 miesiace
no masakea
inne rzeczy też się obsunęły więc zamiast stycznia/lutego piekarnia była gotowa w maju
ale to i tak nic nie zmienilo

załatwiłem sanepid który o dziwo jak na Belgię dał mi mega szybko certyfikat ze mogę tam oracowac
juz myslalem ze jest ok, już prawie ale nie
okazało się że straż pożarna to musiałem załatwiać już w styczniu najlepiej
no bo mają 5 tyg na odpowiedź na moją prośbę o inspekcje
bo po co szybciej nie?
Ale w końcu odpowiedzieli i co się okazało?
jedyny strażak który może to robić jest na wakacjach

można mieć trzy rzady w kraju ale nie można mieć dwóch uprawnionych strazakow
to się nazywa bycie Belgia;(
ale to nadal nic
inspekcje będę mial 7lipca i juz by mozna myślec ze ok? Nic bardziej mylnego
straz potem ma dwa miesiące na wysłanie certyfikatu
bo tak

ehh szkoda strzępić ryja
Rozmawiałem nawet z burmistrzem który powiedział że nic się nie da zrobić, ostatnio jedna babka otwierała restaurację i po inspekcji stwierdziła że nie może czekać i otworzyła nielegalnie
bo by zbankrutowała

tak więc wesoło jest
ale jakby co już bliżej niż dalej mimo zaraz pół roku opoznoenia
Oczywiście kasy zabrakło ale coś tam się udało zrobić
parę zdjęć jakby ktoś chciał:$

27.06.2026 11:22
2
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend
Image

I takie drugie

27.06.2026 11:22
3
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend
Image

I takie trzecie

27.06.2026 11:35
Szlugi12
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Szlugi12
135
BABYMETAL

el.kocyk i tak masz Pan jaja, panie el.kocyk, taka inwestycja w dzisiejszych czasach to duże ryzyko, bo wszystko może pójść nie tak, ale jak to się mówiło "Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana" oby się udało.

27.06.2026 11:49
4.1
1
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

Szlugi12 Ciut dużo poszło to fakt. Policzylem sobie ile muszę zarobić do końca roku by wyjść na zero i wyszła spora kwota
Ja się nie boję że sobie nie poradzę, jestem tu dość znany więc raczej będzie ok
ale muszę w końcu otworzyć:)

27.06.2026 11:36
zielele
5
1
odpowiedz
1 odpowiedź
zielele
170
Legend

powodzenia, jesteś już bliżej niż dalej!

jak się otworzysz to na pewno wpadnę.

ale dajesz radę w międzyczasie piec i jeździć busem czy cały czas pochłania ta sytuacja?

post wyedytowany przez zielele 2026-06-27 11:37:37
27.06.2026 11:47
5.1
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

zielele Caly czas pieke w domu a sprzedawca jeździ
muszę zarabiać przecież:) kredytu się same nie spłaca

27.06.2026 11:57
😊
6
1
odpowiedz
Morena
2
Chorąży

Wygląda super, powodzenia!

27.06.2026 12:50
PersonifikacjaCienia
7
1
odpowiedz
PersonifikacjaCienia
42
Brat

No to ładnie. Ale wygląda na to, że już jesteś na ostatniej prostej. Ważne że nie odpuszczasz tylko dlatego, że ciągle kłody Ci rzucają. Z takim podejściem na pewno doczekasz się happy endu. Trzymaj się tam i powodzenia!

27.06.2026 12:56
mgr. Kuba
8
odpowiedz
1 odpowiedź
mgr. Kuba
173
-

Powodzenia byku. Będzie dobrze i również podziwiam odwagę, żeby z dobrze prosperującego foodtrucka porwać się na nomen omen większe przedsięwzięcie ze stałym lokalem - gdzie łatwo się przeszacować.
Przetrwaj i będzie dobrze :)

27.06.2026 13:00
8.1
2
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

mgr. Kuba Dzieki. Foodtruck nadal będzie jeździł bo ludzie się przyzwyczaili no i obskoczę więcej miejsc.

27.06.2026 12:57
Wrzesień
9
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

Cóż, mam nadzieję, że wszystko się uda.

A z ciekawości: co to są te białe "szafy" na pierwszym zdjęciu? Jakies piece, albo lodówki? Wygląda jak jakiś sprzęt laboratoryjny ;)

27.06.2026 12:59
9.1
2
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

Wrzesień Ta na wprost to chłodnia. Taka spora dosc
a ta po prawej to chłodnio- garownia
Chodzi o to by np popołudniu ululać sobie bułki czy chałki itp i wrzucić tam na 2 - 4 stopni i nastawić by były gotowe na 5 rano
i np o 2-3 rano temperatura zwiększy się na 28-30 stopni i w teorii o będą gotowe na włożenie do pieca

27.06.2026 13:01
Wrzesień
9.2
odpowiedz
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

Ok, dzięki za wyjaśnienie i powodzenia👍

27.06.2026 14:00
Herr Pietrus
👍
10
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Herr Pietrus
246
Jestę Grifterę

A to u nas narzekają na biurokrację w budowlance. :)
Fajnie to wygląda.

27.06.2026 14:16
10.1
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

Herr Pietrus Niestety dużo z tego to moja wina
moglem bardziej cisnąć architekta i mogłem dopytać o tych strazakow
skupilem się na sanepidzie a tzreba bylo na strazakach
Choc tez dziwne ze architekt i wykonawca nic nie wspomniał o tym ile to trwa a pewno wiedzieli

27.06.2026 15:47
11
odpowiedz
1 odpowiedź
trumpf
19
Generał

trzeba było kupić trzy foodtrucki i zdywersyfikować :)

Powodzenia, ciężki kawałek chleba jak widzę.

post wyedytowany przez trumpf 2026-06-27 15:47:50
28.06.2026 04:10
11.1
2
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

trumpf Nie jestem w stanie upiec w domu na 3 food trucki
jeden ok, dwa już by się nie dało albo bym się wykończył

27.06.2026 23:41
WolfDale
😍
12
1
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Łoo, ale Ty masz tam ładnie. Aż chce się wejść i zacząć piec.

28.06.2026 16:07
Deton
13
odpowiedz
1 odpowiedź
Deton
222
Know thyself

Ładnie, schludnie. Jak masz czas to może bym tylko jakieś małe akcenty dodał, żeby było przytulniej i milej. Jakieś nie wiem, obrazki, roślinkę czy neonik. Coś charakterystycznego myślę pomaga się wybić/utkwić w pamięci klientom.
Na zapleczu też bym coś pokombinował, żeby się te buły przyjemniej lepiło.

BTW, rodzina ex miała małą pierkarnie, taki w sumie pokoleniowy się biznes z tego zrobił, od jednego malutkiego punktu sprzedaży, rozwój przez kilkanaście lat, do chyba już kilkunastu punktów w całym mieście. Także jak się coś robi z pasją i głową, to jak to mówią sky is the limit :D

28.06.2026 17:57
13.1
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

Deton W części roboczej dla mnie jest idealnie
Część sklepowa - już żona się tym zajmie żeby było ładnie. Ja nie mam do tego zdolności nic a nic

28.06.2026 16:35
Rumcykcyk
14
odpowiedz
2 odpowiedzi
Rumcykcyk
139
Ojciec Zarazy

W sumie ja bym jeździł tak jak robiłeś na starcie i miałbym wywalone. Urobiłbyś na pensję i miałbyś więcej spokoju. Po 16 latach u siebie na starcie wystawiłem wiate później budynek i robię lokalnie bez wychylania się. Na pensję urobię i więcej mi do szczęścia nie trzeba, a mógłbym np wziąć 2 000 000 kredytu, wystawić halę, zatrudnić 20 osób i heja tylko z mega ryzykiem ale stwierdziłem, że tak jak pracuję jest ok czyli bez kredytów, bez płacenia czynszy, bez pracowników ale z księgową co za psie pieniądze (200 zł na miesiąc) ogarnia formalności.

No ale z drugiej strony jak wszystko ci wypali to w grę wchodzą inne (olbrzymie) pieniądze ale też to się wiąże z większym ryzykiem.

post wyedytowany przez Rumcykcyk 2026-06-28 16:35:23
28.06.2026 17:56
14.1
2
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

Rumcykcyk Wiesz czego się bałem? Tego że wsyztsko jest na mnie
ja piekę w domu i nie mam jak tu kogo zatrudnic
a coś mi się stanie, popsuje sie food truck i leżymy, nic nie zarabiamy
wiec ja nie chciałem się wynosić z domu, ale to była niestety decyzja podjęta z odpowiedzialności

29.06.2026 02:18
Drackula
14.2
1
odpowiedz
Drackula
249
Bloody Rider

lol, jaka wiata , jaki budynek ? Przecież kilka lat temu pisałeś że u matki robisz. Przepisała ci już tą firmę czy nadal za pomagiera dymasz? ;)

28.06.2026 16:58
Lilus
15
odpowiedz
Lilus
141
Redberry Belle

Będzie pięknie i pysznie, trzymaj się i życzę cierpliwości z papierologią :)

28.06.2026 18:20
Lateralus
16
1
odpowiedz
Lateralus
160
Last Of The Wilds

Szkoda że tyle niepotrzebnego boksowania z tym wszystkim, i szkoda by było teraz umoczyć tyle pieniędzy i poświęconego czasu.
Także teraz to już musisz dopilnować tematu i dopiąć wszystko by wkońvu móc ruszyć z biznesem.
Już bliżej niż dalej.
Powodzenia.

28.06.2026 23:06
maviozo
17
odpowiedz
1 odpowiedź
maviozo
251
autor zdjęć

Trochę clickbajt z tym tytułem, przecież w końcu ruszy :)

29.06.2026 12:45
17.1
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

maviozo ale myslalem ze uda sie w lutym, potem marcu, kwietniu i tak dalej
a kredyty placic trzeba:)

29.06.2026 02:21
Drackula
18
odpowiedz
1 odpowiedź
Drackula
249
Bloody Rider

Jak już ruszy to będzie żarło i kredyt się będzie spłacał. Ważne abyś jakość utrzymał bo niestety często spotykam się z tym że początki są piękne a potem jako klient szukam kolejnej fajnej miejscówki.

29.06.2026 12:45
18.1
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

Drackula wiesz u mnie ludzie juz od 6 lat kupuja a od 3 lat z foodtrucka, co tydzien w tych samych miejscach i jakos ludzie przychodza

29.06.2026 07:11
Maverick0069
19
odpowiedz
Maverick0069
122
THIS IS THE YEAR

Fajna inwestycja - oby żarło cały czas.

29.06.2026 07:49
Soulcatcher
20
odpowiedz
Soulcatcher
295
Crimson Desert

Premium VIP

Dobrze to wygląda, wszystko się uda 👍

29.06.2026 10:25
Zmroku
21
odpowiedz
1 odpowiedź
Zmroku
103
Redaktor Bezczelny

GRYOnline.plRedakcja

Normalnie Farma Clarksona, jeśli chodzi o biurokrację. Ale liczę, że wkrótce wszystko się uda :) Jak będę kiedyś odwiedzał Belgię, to wpadnę na bułkę.

A na marginesie, co planujesz tam piec? Będziesz uczył Belgów jak smakuje prawdziwy (bo polski) chleb? :) Jak ogólnie wygląda tam pieczywo, dobre? Czy takie jak w Hiszpanii, gdzie zamiast chleba sprzedaje się tekturę?

post wyedytowany przez Zmroku 2026-06-29 10:25:41
29.06.2026 12:44
21.1
1
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

Zmroku wiesz co belgowie okazalo sie ze uwielbiaja polskie drozdzowki
wszedzie w piekarniach sa tylko croissanty i pain au chocolat a u mnie maja drozdozwki z serem (uwielbiaja), z jagodami, zwykle cynamonki
kupuja tego na potege
a chleby zwykle tez lubia, ja pieke tylko na zakwasie i ladnie idą

29.06.2026 10:49
elathir
22
odpowiedz
4 odpowiedzi
elathir
126
Czymże jest nuda?

Powodzenia, trzymam kciuki.

No i widzę belgijska biurokracja nie zawodzi, zgodnie z moimi doświadczeniami (niewielkimi na tle twoich ale też upierdliwymi). Jak można się zapytać bo nie pamiętam, jakie miasto? Bo ciekaw jestem czy byłem akurat tam.

Zmroku - z podróży służbowych to moje doświadczenie z pieczywem w Belgii jest takie, że w tej połowie bardziej francuskiej jest dobre a w jest bardziej germańskiej słabe, ale to może być moja wypaczona percepcja z odwiedzanych miejsc.

29.06.2026 11:41
Drackula
22.1
odpowiedz
Drackula
249
Bloody Rider

IMHO w każdym kraju jest dobre pieczywo, tylko czasem trzeba wrzucić do koszyka coś czego cena nie zaczyna się “jednego ojro”.

29.06.2026 12:46
22.2
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

elathir ja jestem akurat dokladnie pod bruksela, Sterrebeek(czesc miasta zaventem gdzie jest brukselskie lotnisko)
naprawde blisko, z miejsca gdzie meisci sie komoisja europejska jedzie sie do mnie 9 minut

29.06.2026 14:10
elathir
22.3
odpowiedz
elathir
126
Czymże jest nuda?

A, to faktycznie może być fajna lokalizacja, w samym mieście nie byłem ale z mojego doświadczenia, co prawda sprzed kilkunastu lat, jak tam jeszcze latałem to Bruksela sama w sobie stała tandetą jeżeli szło o żywność. Najlepiej wspominam kulinarnie Ličge i Charleroi (tutaj lądowałem najczęściej i same miasto robiło za hub do podróży, choć akurat tam klienta/szkoleń nie było) a najgorzej Antwerpie (miasto piękne, ale kulinarnie to była dziura) i Bruksele (pewnie drogie restauracje dla szych są dobre, ale te opcje trochę tańsze zawodziły).

No i ogólnie w Walonii pieczywo mi bardziej smakowało niż we Flandrii. Ale to doświadczenia z raptem kilku podróży służbowych przed około 15 laty. Flandria i Bruksela miały dla mnie ten sam case co Holandia, najlepiej pójść do knajpy założonej przez imigrantów.

Jako, ze jesteś na miejscu, kojarzysz czy coś się tam zmieniło i jak to dzisiaj wygląda? Bo możliwe, ze gadam bzdury czy to ze względu na za małe doświadczenie czy ze względu na dawno zdezaktualizowane.

MHO w każdym kraju jest dobre pieczywo, tylko czasem trzeba wrzucić do koszyka coś czego cena nie zaczyna się “jednego ojro”.
A bo ja wiem, południowcy nie umieją zrobić dobrego chleba, nawet jak jest dobry jakościowo to z racji na to, że jest on dostosowany pod moczenie w oliwie a nie pod kanapki to mi po prostu nie leży. Więc to kwestia subiektywna, dla nich jest dobre, ale mnie nie. Dobre to jest u nas, we Francji, w sporej części Niemiec (północ wypada gorzej od reszty kraju, ale w większości kraju jest świetne) itd.

post wyedytowany przez elathir 2026-06-29 14:17:27
29.06.2026 14:56
22.4
odpowiedz
el.kocyk
199
Legend

elathir Ja akurat jestem już we Flandrii i u mnie na dzielni jest pyszna piekarnia ale ceny ma bardzo wysokie
7-9’euro za chleb to jest ciut za duzo
ogolnie wszedzie da się znaleźć duo pysznego jedzenia ale też i dużo badziewia
brukselski rynek ma dookoła pełno knajp pod turystów i tam jest po prostu beznadziejnie
ale też fakt taki że jest drogo w tych lepszych miejscach
tak naprawdę mocno drogo

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl