Tytuł wprowadzający w gry strategiczne
Tak jak w temacie, nigdy wcześniej nie miałem tak "serio" do czynienia ze strategiami i chciałbym wypróbować jakiś "tytuł wprowadzający" :)
Praktycznie każdy tytuł ma samouczek, w którym nauczysz się jak grać. Ale tak samo jak kolega wyżej polecam Warcrafta 3.
ja pamiętam że moją pierwszą grą strategiczną były settlersy chyba IV, potem blitzkrieg a teraz gram w coha
Wiedziałem, że kiedyś będę chciał w Warcrafta zagrać. Bo go niedawno co mój brat sprzedał ;(
Najpierw powiedz, jakie strategie preferujesz. Bo przecież czym innym są turówki, a czym innym rts-y.
W moim przypadku był to Dawn of War. Ani Starcraft ani Warcraft nie spełniły się w tej roli.
Zdecydowanie Warcraft 3, jesli nie, to zacznij od Starcrafta 2 - dlaczniego nie? Kampania jest prosta, a filmow instrukt. masa. Najbardziej popularny RTS na swiecie.
A czym tak właściwie różni się RTS od turówki? Tzn. co dla jakich graczy albo jakaś charakterystyka oprócz cech oczywistych.
RTS - real time strategy. "Turowki" to gry strategicznie z podzialem na tury.
RTS - Warcraft, Starcraft, Dawn of War, Age of Empires, Company of Heroes
Strategie turowe - Combat Mission, Age of Wonders, Heroes of Might and Magic, Civilization.
Myślę, że jeżeli interesuje Cię multiplayer to nie ma sensu grać w coś innego niż Starcraft 2.
RTS od turówki różni się tym, że w tym turówkach masz nieograniczony czas na myślenie, podczas gdy w RTSach każda sekunda jest ważna, co czyni grę strategiczną w pewnym stopniu grą zręcznościową.
Hm... jeśli interesuje Cię multiplayer, to:
1. gra zoptymalizowana pod tryb 1v1: Starcraft II i na tym polu obecnie konkurencji raczej nie ma.
2. gra zoptymalizowana w trybie drużynowym: gry MOBA. Tutaj wybór jest spory: DotA, HoN, LoL.
Ja od siebie polecam zdecydowanie SCII. Jednym zdaniem można by tą gierkę podsumować, jako szachy naszych czasów ;).
2. gra zoptymalizowana w trybie drużynowym: gry MOBA. Tutaj wybór jest spory: DotA, HoN, LoL.
Tryb drużynowy w SC2 jest tak samo dobrze zoptymalizowany. A DotA/HoN/LoL to nie strategie.