Witam. Mam pewien problem z wydajnością na Ultra w grze The Crew. Mimo tego, ze dysponuję dość przyzwoitym sprzętem, to przy ustawieniach Ultra gra działa mi na poziomie ok. 30 klatek na sekundę (podwyższyłem na 60 w pliku konfiguracyjnym). Oto mój setup:
intel i5 2500k 4,5 ghz (podkręciłem z 3,3), ram corsair 2x4GB (chyba 1600mhz), HD 7950 3GB OC (troszkę podkręcona).
The Crew przecież Battlefieldem nie jest, oprawa graficzna jest okej, ale nie ma szału, także to trochę dziwne. To samo dzieje się w Max Payne 3, nie gram na very high, bo jest trochę ponad 20 klatek). Oczywiście rozdziałka Full HD 60Hz. Może wina leży po stronie systemu operacyjnego, a nie sprzętu? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Niestety muszę potwierdzić opinię kolegi wyżej.
Sprzęt masz dobry, ale nic ponadto.
Stawiam na brak odpowiedniej wydajności karty graficznej.
Gra jest w fazie beta, więc być może jej optymalizacja jeszcze ulegnie poprawie.
Poza tym moim zdaniem 30 fps to nie jest wynik, który może budzić jakieś większe zaniepokojenia przy takim sprzęcie jaki posiadasz.
Rozumiem. Mam tego świadomość, że nie jest to rakieta, ale GTA IV (ze Steam, czyli z najnowszym patchem) na tych wysokich ustawieniach działa na poziomie 20 klatek na sekundę, a oglądając filmiki na youtube, gdzie osoby pokazujące grę na ultra miały ten sam procesor i kartę i gra działała im w 60 fps. Także trochę się tym zdziwiłem.
Pewnie zepsułeś sobie grafikę zabawą w podkręcanie, tak to jest jak się bierze do czegoś a ma się zielone pojęcie.
Przy i5 2500k 8gb ramu i gtx 570 grałem chyba na maksymalnych w maxa 3 przy full hd. Także dziwne, żeby tobie działało gorzej, w gta 4 też swobodnie na wysokich grałem mając 40-50klatek.
To może jako jedyna osoba, która wie o co chodzi się wypowiem...
Na ULTRA włącza się MSAAx4, który w tej wersji gry zabija komputer. Włącz FXAA i będzie miód 60fps :)
FXAA
MSAAx4
Karta była podkręcona już fabrycznie (wersja OC). Nic się chyba nie przegrzewa, bo patrzyłem temperatury w stresie i nie są one wyższe od 60 stopni. Zasilacz OCZ (nie pamiętam jaki model) 650W.
Dzięki InGen :) Zobaczę czy coś się polepszyło xD
no i wsiąkł ;)
Max Payne dosłownie pływa :) Mam ustawione wszystko na najwyższe oprócz MSAA, które mam na x2. The Crew to samo :)