Mam taki problem nowy komputer i zauważyłem że procek podczas gry w takie go cs go ma temperaturę ponad 90 stopni i wyłączył mi się kilka razy i po tym przestałem odpalać jakieś wydajne gry i przechodząc do głównego tematu podejrzewam że to może być wina źle nałożonej pasty na procesorze ale chciałbym zapytać się co wy o tym sądzicie a i poza tym mój sprzęt to ryzen 5 3600 gtx 1660 super płyta główna MSI b450m pro-vdh max a chłodzenie na procesor oryginalne z boxa i jeszcze dodam że wszystko inne jak karta graficzna i płyta główna mają temperatury od 40 do 50
Seryjne chłodzenie jest bardzo kulawe. Miałem dokładnie to samo. Zmieniłem radiator na towera z dużym wiatrakiem i temperatura spadła do max 60st przy nowych FPS.
Jak wyzej - boksowe chlodzenie ryzenow to padaka totalna, a byc moze do tego faktycznie cos z pasta moze byc skopane.
Zainwestuj ze 150 zl (a nawet 100 wystarczy i na dobra paste zostanie) w cos porzadniejszego i problem zniknie.
U mnie z chlodzeniem za 125 zl taki sam procek praktycznie nigdy nie przekracza 70 stopni a zwykle tak ok. 65 w grach ma.
Odzaluj troszke wiecej i kup cos porzadnego (choc i tamto bedzie lepsze niz stockowe). Takie "dosc tanie i w miare dobre" to np.
https://allegro.pl/oferta/wentylator-silentiumpc-fera-3-he1224-120mm-9570123557
Plus jakas dobra pasta z 20 zl, jak chcesz zaszalec. TO inwestycja na dobrych pare lat, wiec nie ma sensu na tym oszczedzac.
Zdecydowanie zmiana chłodzenia, te boxowe to szajs jakich mało, jak kupowałem i74790K to na boxowym miałem 105 stopni... a po zmianie chłodzenie spadek o 30 stopni.
Poszukałbym jakiegoś SilentiumPC Fortisa 3 do 150pln, i ważne aby pasta do procesora z ciężkim chłodzeniem była jednak gęsta nie luźna np: Factum PT2, Diamond 24 Carat.
Muszę wam powiedzieć że nawet z tym podstawowym chłodzeniem temperatury powinny być jakoś 70 a nie że do 100 więc to mnie skłoniło do myślenia że to przez pastę
O, nie wiem czy "powinno byc 70", te 90 to calkiem typowe temperatury dla ryzenow + stockowe chlodzenie pod duzym obciazeniem.
W razie czego na poczatek kup tylko dobra paste i sprobuj podmianki. Powinna ci starczy na ze 2 aplikacje, wiec w razie czego i do nowego chlodzenia uzyjesz jak to nie wywola sporego spadku temperatury.
Wiesz bo jest taki problem z tym że komputer się wyłącza przy takiej temperaturze z przegrzania i nie będę ryzykował i od razu raczej kupię nowe chłodzenie
Boxowe chłodzenie AMD powinno być wystarczające do schłodzenia Ryzen 3600, a przynajmniej na tyle żeby procesor się nie przegrzewał. Prawdopodobnie albo jest za słabo dokręcone albo masz słabą obudowę i przez to w środku komputera jest wysoka temperatura. Możliwe też że po prostu trafił ci się wadliwy egzemplarz.
Jednak niezależnie od źródła problemu najtańszym i najprostszym rozwiązaniem będzie wymiana chłodzenia na jakieś lepsze.
masz rację że może to też być wina obudowy bo była taka budżetówka ale wiesz z niczym innym nie ma problemu temperatury ani nic ale poza tym napiszcie co o tym chłodzeniu sądzicie ponieważ nie wiem co o tym sądzić a obudowę zamierzam zmienić jak tylko będę miał na to pieniądze
Tak jak napisali poprzednicy, boxowe chłodzenie Ryzenów jest dosyć kiepskie. Sam takowego używam, ale w bardzo dobrze wentylowanej obudowie (trzy dodatkowe wiatraki). W takim przypadku jeszcze daje radę. Jak obudowa jest kiepsko wentylowana, te 90 stopni pod pełnym obciążeniem, to nie jest nic niezwykłego. Z drugiej strony CS: GO nie jest grą mocno obciążającą procesor, zatem pewnie chłodzenie jest źle dokręcone.
Dzisiaj sprawdziłem czy chłodzenie jest dokręcone i zauważyłem że dwoma śrubkami można kręcić bez końca i do tego nie przechodzą przez płytkę z tyłu płyty głównej
ogólnie żadna nie przechodzi i mam zamierzam kupić to chłodzenie co wysyłałem wcześniej wiecie może co trzeba z tym zrobić da się naprawić czy coś czy trzeba kupić
powiem szczerze mam ten sam procesor i nigdy nie mialem takich temperatur, wydaje mi sie, ze oscyluja w granicach 60-65 stopni przy stockowym chlodzeniu. Sprawdze dzis pod obciazeniem i napisze dokładnie.
Sprawdź pod obciążeniem czyli jakimś benchmarkiem w stylu Cinebench lub CPU Burner dołączonym do FurMarka. One obciążą procka na 100%. Gry robią to rzadko. Jestem gotów się założyć, że o ile nie masz dobrze wentylowanej obudowy, to temperatura dobije po paru minutach do 90 stopni.
Nie chce mi się benchmarka ściągać. Odpaliłem teraz gry mafie/ forze 4 w 4k i mam max 70 stopni na procu