A mianowicie: siedząc sobie na internecie jest zimny. Ale gdy juz w cos pogram typu bf3 albo league of legends to jest bardzo goracy. Boje się ze moze się przegrać ( komputer nowy 4 dni ma :] ) intel core i5 2500k nie podkręcany z odrazu nałozoną pastą. http://www.picshot.pl/public/viewset/102531 Zdjęcia z OCCT. Powiedzcie czy to normalne czy nie
To normalne temperatury tego proca na BOX'owym chłodzeniu. Jeśli chcesz je zbić to kup nowy cooler :]
Ostro, ja mam 2550k + cooler (około 150zł). Do tego konkretna obudowa (w tej chwili nie powiem modelu).
Takich skoków temperatury nie ma.
Upewnij się, że obudowa nie stoi zbyt blisko szafki itd. Jeżeli nie to może faktycznie warto zastanowić się nad coolerem i lepszą obudową?
Stoi w wmiare bezpiecznym miejscu. Obudowa Brutus 310 Pure Black. Moze mi się spalic procesor jak za długo będe grał ?? Ile nowy cooler kosztuje ?
IMO nie powinien osiągać 80-90*C. Na pewno dobrze założyłeś chłodzenie?
Dobry cooler to koszt ok 100zł.
dobrze jest zamontowane. Wszystko się kręci, pasta styka się z prockiem. Oco moze chodzic?
Temperatura 75 stopni przy obciążeniu 90-100% jest raczej normalna na intelowskim chłodzeniu (PrzemoDZ--> gdzie ty tam widziałeś temperaturę 90 stopni? Ta oś po prawej, to obciążenie procesora w procentach, temperaturę masz po lewej).
Spalić się nie powinien, jednak temperatury powyżej ~80-90+ stopni negatywnie wpływają na wydajność. Poza tym z czasem dojdzie do tego odrobina kurzu i zwyczajnie zacznie się wyłączać.
Zgred -> edytowałem :P Zwróciłem uwagę na odpowiedź Przemo. Tak czy inaczej jeżeli teraz ma temperatury dochodzące do 80 stopni, to z czasem będzie wyżej.
Ludzie, GDZIE NA TYCH WYKRESACH WIDZICIE TEMPERATURĘ 90 STOPNI?
Po lewej jest temperatura a po prawej obciążenie.
EDIT: Tam nigdzie nie ma temperatury wyższej niż 75 stopni, jeśli ma słabo wentylowana obudowę, to żaden cooler mu nie pomoże.
Czyli mam kupic nowy , wydajny cooler? W jakich cenach jest on ? I czy tylko to mi pomoze z ta temperatura w procku czy musze cos jeszcze dokupywac?
Zgred -> no tak.
Co nie zmienia faktu, że temperatura mogłaby być trochę niższa. Nie jest to jednak tak krytyczny problem jak na początku myślałem.
kulaka997 -> dramatu jeszcze nie ma. Swoje odpowiedzi opieram na doświadczeniach ze swoim sprzętem. Jeszcze kilka tygodni temu myślałem, że temperatura ~60 stopni GPU jest wysoka. Jak się okazuje tak nie jest. Reszta podzespołów u mnie utrzymuje się na poziomie 40st-50st.
Nie masz kupić nowego coolera. Chłodzenie boxowe jest wystarczające, nawet jeżeli masz niezbyt przewiewną obudowę.
Przynajmniej dopóki nie zaczniesz podkręcać procka...
Zgred
To SPC 310 Brutus - fabrycznie zainstalowany 1x 120 mm, jest miejsce na dodatkowe 4x 120 mm.
IMO BOX musi sobie poradzić z tym procem - przecież od tego w końcu jest. No ale Intel max. temp podaje jako 72,8*C...
No to dołożyć co najmniej jeszcze jeden 120mm, tak, żeby jeden nawiewał powietrze z przodu kompa do środka a drugi z tyłu wywiewał na zewnątrz. W słabo wentylowanej obudowie żaden cooler nie pomoże.
Włóż go do lodówki i tyle.
True, źle spojrzałem, mea culpa.
Nie ma szans spalić procesora, bez grzebania w ustawieniach BIOSu- standardowo, przy odpowiednio wysokiej temperaturze (zazwyczaj ~95*C) uruchamia się zabezpieczenie i wyłącza komputer.
Znacie moze jakis programik, ktory bd mi wyswietlal ile stopni ma procek , a jak jakis poziom krytyczny bedzie to bedzie pipczał ?
Jeśli dobrze pamiętam to CoreTemp miał opcję ustawienia ostrzeżeń o przegrzewaniu.