Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: szybkie pisanie

02.01.2014 16:13
1
[ziomek]
14
Pretorianin

szybkie pisanie

jak nauczyć się szybko pisać na klawiaturze bez wzrokowo??

02.01.2014 16:15
cswthomas93pl
2
odpowiedz
cswthomas93pl
151
Legend

Teraz np. piszę po ciemku nie patrząc nawet na klawiaturę. Wydaje mi się, że wystarczy poznać rozkład liter itd. na klawiaturze i z czasem samo wejdzie w nawyk.

02.01.2014 16:16
Barthez x
3
odpowiedz
Barthez x
208
vel barth89

Ktoś mądry kiedyś powiedział: praktyka czyni mistrza. Przecież nie nauczysz się szybko pisać na klawiaturze, czytając na ten temat książki...

02.01.2014 16:17
4
odpowiedz
Dessloch
264
Legend

praktyka i tylko praktyka.

u mnie latwo przyszlo, bo komputer mam od ponad 20 lat, wiec w koncu samo przyszlo (kilkanascie lat temu)

sa tez rozne gry poprawiajace predkosc i precyzje.
typing maniac na fejsie np jest (bardzo fajna gra)

02.01.2014 16:20
5
odpowiedz
zanonimizowany952749
0
Pretorianin

najpierw popatrz 10 minut na klawiaturę żeby zapamiętać klawisze

02.01.2014 16:21
6
odpowiedz
A_wildwolf_A
230
Senator

Bierzesz swoją ulubioną książkę, otwierasz jakiś edytor tekstowy i przepisujesz. Pierwszy dzień jedna strona, drugiego dwie strony, trzeciego trzy strony, itd.

Po pewnym czasie wyrobi ci się taki nawyk, że ręce będą "pamiętały" jak pisać po klawiaturze, nawet jeśli nie będziesz znał pozycji klawiszy na pamięć :)

02.01.2014 16:24
7
odpowiedz
[ziomek]
14
Pretorianin

na razie próbuje ale mnie nie wychodzi :E ale jakie techniki nauki najlepiej skutkują niż oczywiste przepisywanie czegoś?? są jakieś efektywniejsze rzeczy??

02.01.2014 16:26
8
odpowiedz
Haszon
140
Senator

najpierw popatrz 10 minut na klawiaturę żeby zapamiętać klawisze

Wyjątkowo głupia rada. Niedawno przeprowadzono badania, które udowodniły, że osoby piszące szybko i bezwzrokowo, wcale nie pamiętają układu klawiszy, gdyż bazują głównie na pamięci mięśniowej.

02.01.2014 16:35
9
odpowiedz
zanonimizowany966296
0
Legionista

Ja piszę dosyć szybko, nie patrząc nigdy na klawisze. Ani w środku dnia, ani wtedy gdy jest ciemno. Teraz też piszę ten post, nie patrząc na klawiaturę. Mam tak już od paru dobrych lat. Nie ćwiczyłem tego i wątpię żeby pomogły Ci jakieś ćwiczenia. To samo wchodzi w nawyk po jakimś czasie.

Oczywiście nie słuchaj takich głupich rad, jak gapienie się w klawiaturę 10 minut :D. Sam teraz nie potrafiłbym wymienić pozycji wszystkich klawiszy na klawiaturze, a pisanie bez patrzenia na nią, wychodzi mi bez najmniejszego problemu.

Według mnie nie ma sensu tego ćwiczyć. Po jakimś czasie zaczniesz tak pisać, bez zwracania na to uwagi. Przynajmniej ja tak miałem.

Zresztą, po co Ci ta umiejętność w tak krótkim czasie potrzebna?

No i znaczenie ma klawiatura na jakiej piszesz. Jak kupuje nową klawiaturę, to na początku muszę przez jakiś czas pisać, patrząc na klawisze. Potem się już przyzwyczajam i ta umiejętność mi wraca.

02.01.2014 16:39
10
odpowiedz
[ziomek]
14
Pretorianin

bo mam dość już pisania z gapieniem się w klawiaturę, słyszałem że jak się pisze z patrzeniem na klawiaturę to ciężko się przestawić na pisanie bez patrzenia :)

02.01.2014 16:41
maciejkami
11
odpowiedz
maciejkami
69
Jónior

Wcale nie musisz czytać żadnych poradników/kursów.

W moim wypadku "nauka" polegała na tym, że lubię siedzieć na komputerze po ciemku, a za małolata nie stać mnie było na podświetlane klawiatury. Siłą rzeczy, po latach praktyk, musiałem nauczyć się pisać bez patrzenia.

02.01.2014 16:47
12
odpowiedz
zanonimizowany966296
0
Legionista

Nie wiem czy ciężko. Ja nie zauważyłem kiedy przeszedłem na pisanie bez patrzenia, a wcześniej też jakoś nie chciałem się tego nauczyć.

Najlepiej będzie, jak będziesz pisać tak jak piszesz. Gwarantuje Ci, że po jakimś czasie w końcu przejdziesz na pisanie bez patrzenia. Tak było w moim przypadku.

To jest umiejętność naturalnie nabywana, poprzez częste korzystanie z komputera. Żadne ćwiczenia Ci w tym nie pomogą.

02.01.2014 16:49
Reg03
😜
13
odpowiedz
Reg03
44
Trust me

Jadąc alfabetem ABCDEF... to wiem gdzie jest każdy klawisz, ale po kolei to dam radę tylko qwerty powiedzieć xD

02.01.2014 16:52
14
odpowiedz
[ziomek]
14
Pretorianin

@PJKN
po jakim czasie przeszedłeś z pisania z patrzenia na to bez patrzenia??

02.01.2014 16:56
15
odpowiedz
mckk
28
Senator

[8] Bzdura, ja tam pamiętam nie wiem jak inni...

02.01.2014 16:58
emil kuroń
16
odpowiedz
emil kuroń
68

Dom, szkoła, teraz też od półtora roku uczelnia, a i od niedawna w pracy również często korzystam z klawiatury. Wszędzie pisałem i piszę na klawiaturze, że teraz nie potrafiłbym się na nią patrzeć i pisać w taki sposób :) Mózg w pewnym czasie po prostu sam "wie" gdzie jest dany klawisz na klawiaturze, choć tak jak napisał PJKN nie sądzę żeby ktoś potrafił po kolei powiedzieć układ każdego klawisza na klawiaturze. ;] Ja na pewno bym tego nie zrobił, ale pisać bez wzrokowo to po prostu lata praktyki i kwestia tego ile piszesz na klawiaturze. I tu raczej nie chodzi o pisanie wiadomości na Facebooku, tylko o pisanie czegoś poważniejszego, choćby postów na forum. Bo w takiej sytuacji zwracasz uwagę na np. duże litery czy polskie znaki i wtedy uczysz się pisać "porządnie" na klawiaturze, ze zwróceniem uwagi na wszystkie znaki. :]

02.01.2014 16:59
17
odpowiedz
zanonimizowany966296
0
Legionista

Trudno mi powiedzieć. Tak jak napisałem wcześniej, nie zwróciłem na to uwagi. Ale nie wydaje mi się, żeby zajęło Ci to dużo czasu. To wcale nie jest trudna umiejętność.

Jak się tak nad tym zastanowię, to wydaje mi się, że główne znaczenie ma pamięć mięśniowa. Sam nie potrafię wymienić układu klawiszy na klawiaturze, a takie pisanie idzie mi bardzo dobrze.

02.01.2014 17:00
jarooli
18
odpowiedz
jarooli
111
Would you kindly?

Przede wszystkim staraj się nie patrzeć na klawiaturę gdy coś piszesz. Może być trudno, spróbuj pisać jakieś pojedyncze słowa, na pamięć bez gapienia się na klawiaturę. W moim przypadku to pomogło, czasami tak mi się coś uwalało, że po kilkanaście minut siedziałem przed kompem i nie mogłem przestać próbować jak najszybciej napisać jakiś wyraz np. PlayStation :P
Naucz się rozkładu klawiszy, i ułożenia rąk na klawiaturze, tak żebyś wiedział, który palec wciska się, którym palcem. Używaj wszystkich palców bo jak będziesz nawalał wskazującym we wszystkie klawisze to daleko nie zajdziesz.

W moim przypadku to zadziałało, nie gwarantuję, że to jest najlepsza metoda na naukę.

Niedawno przeprowadzono badania, które udowodniły, że osoby piszące szybko i bezwzrokowo, wcale nie pamiętają układu klawiszy,
To dziwne, bo potrafię pisać bezwzrokowo i pamiętam rozkład klawiszy. Czasem nawet gdy usłyszę jakieś słowo staram się wyobrazić w głowie klawiaturę i sposób w jaki wciskam na niej klawisze. Wiem, chore :P

02.01.2014 17:01
19
odpowiedz
Dessloch
264
Legend

mckk-> a inni jak [8].

u mnie patrzenie na klawiature spowalnia pisanie, bo zaczynam sie zastanawiac gdzie jest dana litera. Latwiej po prostu na pamiec pisac

02.01.2014 17:20
20
odpowiedz
[ziomek]
14
Pretorianin

od dzisiaj będę się trochę pilnował i wdrożę wasze rady w życie :)

02.01.2014 17:26
domin12
21
odpowiedz
domin12
101
Run

Ja nauczyłem się za czasów GG jeszcze ;p

02.01.2014 17:31
22
odpowiedz
mckk
28
Senator

[19] Rozumiem, że znasz wszystkich co piszą bez patrzenia na klawiaturę ?

02.01.2014 17:41
👍
23
odpowiedz
Pozzi
10
Centurion

Ja nauczyłem się sam, na początku popełniałem błędy, wystarczy dużo pisać poznać rozkład klawiatury i tyle.
Mogę napisać że ja po przeprowadzce do Niemiec musiałem się przyzwyczajić do ich klawiatury ponieważ oni w klasie 7 uczą się szybkiego pisania, po krytykom czasie jestem jednym z dwuch najlepszych w klasie, używamy programu TAStar(czy jakoś tak).
Nie czytaj książek na temat szybkiego pisania.

Forum: szybkie pisanie