Szukam wciągającej gry akcji lub cRPG.

Forum Gry RPG
Odpowiedz
26.09.2012 20:02
1
odpowiedz
wiko123
88
Pretorianin

Szukam wciągającej gry akcji lub cRPG.

Od 2 lat (czyt. od serii Fallout) tak naprawdę żadna gra mnie zbytnio nie wciągnęła. Chciałbym najchętniej coś świeżego - z serii w którą jeszcze nie grałem. Na razie myślę o: Red Dead Redemption, Borderlands, i innych grach które nie pamiętam. Najbardziej rozchodzi mi się o "wciągalistość", brak nudy, przyjemność z grania i satysfakcję, potem idzie wolność i długość gry. Gra nie musi być "świeża".

PS. Dla przykładu: Skyrim mnie już nudzi i męczy, a Mass Effect... no cóż... lipa (proszę! bez hejtowania!).

26.09.2012 20:34
Mr. JaQb
2
odpowiedz
Mr. JaQb
115
Legend

Dead Island, szczególnie w co-opie. Single czasem potrafi nudzić, natomiast odżywa, gdy gramy z kolegą (wiem, bo obecnie przechodzimy w dwójkę).

26.09.2012 20:36
3
odpowiedz
Liasham_NPC
42
Legend

Deus Ex: Human Revolution.

26.09.2012 20:45
Katane
4
odpowiedz
Katane
170
Useful_Idiot_

Dark Souls

26.09.2012 20:55
5
odpowiedz
Autentyczny_Orzel_NPC
211
Legend

[4] +1

Dark Souls to dla mnie gra roku i tyle. Musisz się jednak liczyć z tym że ma bardzo wysoki learning curve i że nie wybacza błędów - jest to zdecydowanie tytuł dla cierpliwych (tzn takich którzy nie rzucają padem o ścianę kiedy stracą 5 minut progressu).

Przyjemność z grania - wręcz kipi kiedy już opanujesz technikę walki i robisz sieczkę z wrogów którzy wydawali się nie do pokonania.
Wolność - duży zróżnicowany świat bez narzucenia kolejności wykonywania "zadań".
Długość gry - grając "na ślepo", ze sporadycznym zerknięciem w poradnik kiedy się zaciąłem gra razem z DLC zajęła mi 38,5h. Wynik dobry IMO, a replayability jest duże.

PS. Gra na początku jest bardzo trudna (dużo trudniejsza niż większość nowych tytułów na najtrudniejszych ustawieniach). Po opanowaniu walki i uzbieraniu odpowiedniego wyposażenia jest nieco łatwiej, i gra z bardzo trudnej przechodzi na po prostu wymagającą.
PPS. Bez gamepada jest znacznie ciężej nauczyć się grać, miej to na uwadze. Nie jest to jednak niemożliwe, znam ludzi którzy bez większych problemów przeszli DS na klawiaturze i myszy.

Deus Ex też jest bardzo dobry i godny polecenia.

26.09.2012 21:02
Katane
6
odpowiedz
Katane
170
Useful_Idiot_

Do [5] dodam, że co parę h będziesz miał moment "pie*, nie gram w to więcej". A po 30 min włączysz grę znowu :)

26.09.2012 21:09
7
odpowiedz
Gniewomir_NPC
119
Legend

Nie musi być świeża? To może Betrayal at Krondor, seria Might & Magic od części VI do VIII.

Bardzo wciągający jest też Lands of Lore (choć momentami się chce wywalić grę) oraz Legends of Grimrock. Zwłaszcza że ostatnio fani dodają swoje lochy.
No i Vampire the Masquerede: Bloodlines. Świetny cRPG gdzie nie ratujemy świata a klimatem wręcz ocieka.

26.09.2012 21:16
8
odpowiedz
Autentyczny_Orzel_NPC
211
Legend

O tak, Vampire the Masquerade: Bloodlines jest jedną z lepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem - szkoda tylko że gra była tak absurdalnie zabugowana kiedy wyszła.

Od siebie polecam też cokolwiek z serii Legacy of Kain, głównie te starsze tytuły - Blood Omen i Soul Reavery.

27.09.2012 13:58
9
odpowiedz
wiko123
88
Pretorianin

Tak tylko raczej Vampire teraz nie kupisz...

27.09.2012 14:59
👍
10
odpowiedz
Owen
100
Tanator

Parę propozycji:

Gears of War
Crysis
Deus Ex: Human Revolution.

Nie koniecznie w tej kolejności. Może wręcz w odwróconej :-)

27.09.2012 20:12
11
odpowiedz
wiko123
88
Pretorianin

A może poczekać na Dishonored?

26.02.2013 20:22
fazikjunior
12
odpowiedz
fazikjunior
155
eXtreme

Divine Divinity - swietny cRPG z 2002 roku, no i Dragon Age (I).

26.02.2013 20:28
Bezi2598
13
odpowiedz
Bezi2598
163
Legend

wiko123
a Mass Effect... no cóż... lipa
Cooo? Nie zrażaj się na wygląd i mechanikę 1 części. Spróbuj ją przejść chociaż na najniższym poziomie.

Forum Forum Gry RPG
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl