Szukam niedrogiej klawiatury i myszy
Cześć wszystkim,
Jeśli chodzi o wcześniejsze moje klawiatury i myszki to nie miałem nic ponad no-name chińczyka za jakieś grosze. Nie jestem typem, który musi mieć wszystko najlepsze, lecz moja myszka sprzed paru lat zaczyna się poddawać i rozglądam się nad zamiennikiem. Razem z nią odrazu szukam klawiatury, bo i ta parę swoich latek ma.
Mój budżet nie jest może zbyt duży, lecz myślę, że do 500 zł (na oba sprzęty) lub nieco więcej możnaby znaleźć wreszcie coś porządniejszego (chociaż jakby się dało taniej to też fajnie ;)). Niestety jestem w temacie marek i tym na czym skupić uwagę dosyć zielony dlatego zwracam się do Was.
Nie mam żadnych większych wymagań, chociaż wolałbym proste, niefikuśne designy. W przypadku klawiatury obowiązkowa dla mnie jest klawiatura numeryczna, a widzę, że sporo nowych modeli jej nie posiada. Wszelkie tam podświetlenia i inne takie bajery nie są dla mnie ważne, a wręcz wolę by dałoby się to ograniczyć, mi zależy by było to w miarę dobrę i służyło sporo lat. (nie lubię robić z komputera choinki)
Aha, oczywiście to wszystko będzie służyć do szeroko pojętego grania, chociaż nie potrzebuję super sprzętu pod np. FPSy bo w nie gram bardzo mało.
Żeby zwabić ALEXa nie możesz używać takich słów.
Z tańszych myszek mogę polecić Razer Basilisk V3. Bardzo dobra uniwersalna pozycja. Po tym jak mój Basilisk V1 zaczął niedomagać po bodajże 6 czy 7 latach kupiłem kolejną generacje i jestem zadowolony. Zapłaciłem 169zł tydzień temu.
Polecam mysz Asus Tuf M4 WIRELESS.
Dla mnie bomba, już długo są u mnie. Konkret gryzoń z szybkim dostępem do 4 zaprogramowanych wartości DPI.
180 zl
500 zł to już jest bardzo dobry budżet. Za około 250 zł jesteś w stanie upolować na promocji (ostatnio w grudniu 2025) myszkę Logitech Mx Master 3 lub 3s. To nie jest najnowsza generacja tej myszki, ale dajmy spokój, to tylko myszka. Jest rewelacyjna i ma bardzo bogate możliwości konfiguracji. To myszka biurowa, ale do gier też oczywiście wystarczy.
Ja na twoim miejscu dolozylbym do zestawu Logitech MX Combo S. To jest sprzet na dlugie lata. Genialna klawiatura i myszka. Dla samej funkcji podswietlania klawiatury gdy zblizysz rece warto ja zakupic. Klawiatura ma biale podswietlanie wiec zadna wies nie tanczy. To juz moja 2 klawiatura. Moja poprzednia mi spadla po 8 latach uzywania i nie szlo kupic czesci zamiennych :-(. Myszka to dla mnie najwygodniejsza myszka na swiecie. No i jakoscia przebija wszelkie razery i inne takie cuda gamingowe. Myszke 2s juz mam z 4 lata. No, a mx performance bedzie z 8 + lat i nadal smiga.
https://tiny.pl/0cxhvsh1t . W amazonie masz miesiac czasu na zwrot. Mysle, ze to dobry okres aby sie przekonac czy pasuje czy nie .
A jakich rozmiarów masz ręce? :)
Klawiatura płaska czy wysoka?
Przewodowe czy nie? :)
Mam dłoń no.. no taką zwykłą, korzystałem już z myszek małych jak i dużych, i rozmiar nie ma aż tak dużego znaczenia, choć lubię czuć ciężar na myszce.
Co do dwóch pozostałych - teraz mam taką z wysokimi klawiszami i wolę takie niż płaskie zdecydowanie. Czy są przewody czy nie to mi obojętne. Jak mówiłem nie mam jakichś wielkich preferencji.
Wybacz zapomniałem
Myszkę bym polecał LOGITECH G502 Hero ( bo drugiego polecenia nie da się już praktycznie kupić a przynajmniej nie w rozsądnych kwotach)
https://www.ceneo.pl/73525682#tab=click
Regulowana waga, dobra precyzja , ogólnie solidny wybór w tych pieniądzach i najważniejsze nie skrzypi jak razery - bo przy nich mam zawsze wątpliwości co do plastiku z którego są zrobione i często skrzypią przynajmniej u znajomych ( i się wycierają :P )
Najlepszy plastik w myszach jaki miałem / mam jest w Roccacie Kone Aimo ale mysz z granicy 2xx pln wywaliło na 400-500+ jak
jeszcze da się kupić bo wycofana
Co do klawiatury ja jestem zwolennikiem pełnowymiarowych z numeryczną.
Ciekawą propozycją
ENDORFY Thock V2
https://www.x-kom.pl/p/1364653-klawiatura-przewodowa-endorfy-thock-v2.html#Specyfikacja
liniowe czerwone przełączniki, aluminiowa obudowa , hot swap :)
Wybaczam i dziękuje za propozycje. :)
Co do klawiatury to widziałem dokładnie ten model i myślałem nad nim, chociaż nazwa firmy nic mi kompletnie nie mówiła i stąd moje zawahanie, jednak zbiera ona całkiem dobre opinie gdzie bym nie patrzył. No i też doświadczenia z mechanicznymi nie mam. Numeryczna klawiatura u mnie musi zawsze być, bez niej to nawet nie biorę pod uwagę. ;)
Myszki jeszcze sprawdzę bo o Razerach słysze opinie typu love albo typu hate.