Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Szukam książek(fantastyka)

10.12.2011 21:55
Hishyayo Mikito
1
Hishyayo Mikito
77
Zryty

Szukam książek(fantastyka)

Witam. Już od dłuższego czasu chodzi za mną myśl, by zacząć obcować z fantastyką. Właśnie fantastykę, bo jednak ona jest mi najbliżej. Szukam książek o tej tematyce, jak również i horrorów fantastycznych(przepraszam, jeśli to określenie jest błędne). Jak na razie przeczytałem Necrosis Piekary, a jestem w trakcie czytania Blade runnera. Dzięki za propozycje.

10.12.2011 22:06
Jeh'ral
2
odpowiedz
Jeh'ral
173
.bírarov d'ní

W celu nadrobienia zaległości z klasyki proponuję naprawdę świetną antologię "Rakietowe szlaki". Naprawdę świetny dobór opowiadań różnych klasyków (nie tylko tych starych, bo w serii jest też kilka opowiadań mających nie więcej jak 10 lat).

http://rakietoweszlaki.pl/

10.12.2011 22:25
sapc_io
3
odpowiedz
sapc_io
67
Pretorianin

może pieśń lodu i ognia? Po serialu gra o tron, teraz jest to na topie i sam przyznam, świetnie się bawię czytając Martina. Polecam :).

10.12.2011 22:35
HUtH
4
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Zajdel, Lem, potem Dukaj

Dobre, bo polskie

10.12.2011 23:03
5
odpowiedz
zanonimizowany179448
12
Legend

Legenda Drizzta od R.A. Salvatore
Pelno ksiazek , zajebiscie wciagaja :)

10.12.2011 23:13
😃
6
odpowiedz
KaPuhY
73
Bury Osioł

Drizzdt to jak kiedyś powiedział to Dibbler... Harlequin Fantasy... fajnie się czyta, jest przyjemne ale prawdziwa Fantasy wymaga czegoś więcej :)

10.12.2011 23:24
DanuelX
7
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Saga Endera - Orson Scott Card - lekkie, przyjemne, szybko się czyta - doskonałe dla każdego małolata.

10.12.2011 23:33
WrednySierściuch
8
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!

[up] a nieprawda. Wolę już takiego Drizzdta od przehypowanego LoTRa :D
(żeby nie było > Silmarilion to jedna z moich ulubionych książek, ale LoTR to kicha :p)

Hishyayo Mikito > sugerując sie twym nikiem polecam ci
Mesjasz formatuje dysk : Henry lion Oldi
http://esensja.pl/ksiazka/ksiazki/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=481

Gdy skrzyżujesz filmy wuxia z Dragon Ballem i toną wschodniego mistycyzmu to wyjdzie ci właśnie coś takiego

R. Scott Bakker trylogia Książe Nicości >pt 1 Mrok który nasz poprzedza
Glen Cook > cykl Czarna Kompania
Steven Erikson > Cykl Malazańska Księga Poległych
China Mieville : Dworzec Perdido + kolejne tomy

z polaków
Feliks W. Kres > Księga Całości
http://pl.wikipedia.org/wiki/Feliks_W._Kres

NIE CZYTAJ
Dukaja, Lema, Gry Endera, Diuny, Księgi lodu i ognia i innych podobnych bo zrazisz się do gatunku już na początku

10.12.2011 23:40
DanuelX
9
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

"Dukaja, Lema, Gry Endera, Diuny i innych podobnych bo zrazisz się do gatunku już na początku"

Hehe no pewnie lepiej czytać czytadła tworzone przez wyrobników. Lepiej niech chłopak zacznie od czegoś porządnego (Dick to dobry początek) niż ma sobie psuć gust na tasiemcowatych wytworach bazujących na d&d (i swoją popularność zawdzięczającą jedynie temu).

10.12.2011 23:44
👍
10
odpowiedz
KaPuhY
73
Bury Osioł

Chyba pieśni lodu i ognia ... ale może masz na myśli inną fantastykę... :P

Erikson może być ciężki na początek - tym bardzię że warto czytać od początku. Może warto zacząć od polskiego - Piekara, Kossakowska...

Sillmarillion to jedna z najbardziej zajebiaszczych książek dokumentalno-fantastycznych... ale do niej też trzeba dojrzeć. Pogląd typowo historyczny a nie książka akcji nie każdemu podpadnie.

11.12.2011 00:07
WrednySierściuch
11
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!

DanuelX

Ktoś: Witajcie, właśnie uczę się angielskiego. jakie książki są dobre do nauki>
GOL > Biblia, Ecyklopedia Britanicca, John Keats, William Szekspir
Ja > facepalm

btw chyba mi nie powiesz że książki polecane przeze mnie są pisane przez "wyrobników" (oprócz Salvatore oczywiście :D)

KaPuhY > masz rację sorry to z rozpędu, zreszta zgadzam się z tobą (choć Erikson nie jest taki ciężki jak Gra Endera > polecana dla małolatów ha ha)

A odnośnie Piesni Lodu i Ognia > to problem z tym że są one nudne przeokrutnie, przegadane i za mało akcji a za dużo polityki. Normalnie jakbym czytał "Sagę o ludziach Lodu" > polecam fanom PLiO :D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Saga_o_ludziach_lodu

11.12.2011 00:10
caramucho
12
odpowiedz
caramucho
136
Generał

DanuelX
Będąc małolatem nie uważałem Carda za mistrza lekkiego pióra jakiego sugerujesz, poza tym to bardziej sf już łatwiejszy był dla mnie Lem.

Osobiście proponuje poeksperymentować i zacząć od klasyków jak Poe chociażby.

11.12.2011 01:15
Mr.t0ster
13
odpowiedz
Mr.t0ster
39
Mr_Brown

Imie Wiatru
Metro 2033( to bardziej postapokaliptyczna fantastyka)
Metro 2034

11.12.2011 03:44
HUtH
14
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

@ Wredny Sierściuch <- Nie czytać Dukaja(choć opowiadania nie są aż tak trudne), Gry Endera, KLiO - okej, ale nie rozumiem czemu Lema i Herberta nie czytać.. nie wszystko Lema jest ciężkie/nudne, a Diuna jest dość "lekkostrawna", a ma wszystko jak na fantastyczną epopeję przystało. Dobry punkt odniesienia imho.

@ caramucho [12]
Poe wielkim pisarzem jest, ale to jest XIX wiek i według mnie na początek się nie nadaje, bo ani to właściwa fantastyka, ani łatwe w czytaniu nie jest. Bardziej to wstęp do Lovecrafta lub gotyku, no i reszty czarnego romantyzmu.

12.12.2011 12:20
15
odpowiedz
zanonimizowany747364
37
Centurion

Takich książek jest cała masa w księgarniach,bibliotekach,ale ostatnio wszyscy zainteresowani sięgają po Wiedźmina,Władcę Pierścieni/nakręcone filmy/,oraz Dziedzictwo - trylogia o 16-letnim chłopcy Eragonie,Albo Trylogia Czarnego Maga-o losach dziewczyny mierzącej się ze swoją mocą.

12.12.2011 17:56
16
odpowiedz
zanonimizowany634026
28
Centurion
Image

Lepsze niż Blade Runner ->

12.12.2011 18:03
shawnz
17
odpowiedz
shawnz
64
lieutenant

Karl Edward Wagner - cykl o Kane'ie (Pajęczyna utkana z ciemności, Krwawnik,Wichry Nocy, Mroczna Krucjata...)
Metro też polecam właśnie dzisiaj skończyłem Metro 2034, jak ktoś lubi postapokaliptyczne klimaty to jak najbardziej:)

15.01.2012 16:39
18
odpowiedz
zanonimizowany546822
63
Generał

Saga Sapkowskiego, Pieśń Lodu i Ognia, Władca Pierścieni.

Forum: Szukam książek(fantastyka)