Szukam klasycznej gry strategicznej
Witam. Szukam jakiejś fajnej klasycznej gry strategicznej, najlepiej coś z nowości jeśli oczywiście takie są , bo nie orientuje się. Klasycznej znaczy mam na myśli - budowanie miasta, rozwijanie się i tworzenie wojska i wojny, mogą być też bez wojsk i walk , czysto ekonomiczne jak Cezar czy Faraon. No i odpadają też gry w których jest dużo fantasy jak nowe Heroesy czy Warcraft. Ogólnie szukam jakiejś nowości bo w kilka już strategicznych grałem tak jak np Cezar, Faraon, Age of Empires, Settlersi więc te odpadają i w kilka innych ale juz nie pamiętam nazw. Tak jak pisałem ,jeżeli możecie pomóc i znacie takie gry to podajcie, najlepiej nowsze ale jak znacie jakieś fajne stare to też mogą być( o ile w nie nie grałem) Pozdrawiam
To znaczy takich bardziej rtsów niż typowo strategicznych i turowych? Bo fajne nie-rtsy to np. Crusaders Kings 2, Civilization V, fantastyczne Fallen Enchantress, futurystyczny XCOM i kosmiczne Endless Space, no i seria TW, a właściwie mody do gier z tej serii.
Nie grałeś w serię Anno? No to trochę gier masz...
Ostatnio wyszła Twierdza w wersji HD, więc jak nie grałeś, to w sumie polecam, choć mi np. nie odpowiada walka w tej grze i bardzo ścisła ekonomia(kurczę każdy bochenek się liczy, matko)
no i może jeszcze Patrician IV i Gildia 2 z dodatkami z ekonomicznych
Rozne czesci Anno? Zeus:Master of Olympus z dodatkem Posejdona, bardzo na modłe Cezara i Faraona/Kleopatry.
Ja osobiście polecam C&C Generals + dodatek (Nawet mam na sprzedaż :))
dzięki za propozycję. Jednak takie gry jak RUSE czy Wargame, czy C&C odpadają, nie przepadam za takimi strategiami, zdecydowanie wolę takie jak np. podał HutH czyli Twierdza, Patrician czy Gildia i w te propozycję na pewno zagram . W Anno grałem kiedyś.Ale właśnie o takie propozycje mi chodziło czyli np. Anno czy Twierdza. Takie bardziej średniowieczne. Inne kosmiczne,fantastyczne itd odpadają. Więc jeszcze raz dzięki za podanie, jak macie jeszcze więcej takich podobnych to poproszę.
Bym zapomnial, na modłe Age of Mythology, podobne do Age of Empires tylko oprocz zwyklych jednostek masz mityczne istoty i herosow, oraz Rise of Nations, epoki od kamienia łupanego do wspolczesnosci, przejmowanie terytorium na mapie przez stawianie miast.
dzieki właśnie o takie propozycje mi chodziło jak Twierdza czy Rise of Nations czy Patrician. W wersje Aga'ow juz grałem więc też odpada. Właśnie takie gry opierające się na średniowieczu, czyli budowanie miast, wymiany handlowe czyli ekonomiczne tak jak np. Anno lub plus do tego jeszcze armia, rycerze itp czyli jak Twierdza.
kiedys gralem w taka strategie, też średniowieczna, w kampanii mozna bylo sobie wybrac ile wrogow na mapie ma być i normalnie budowało sie miasto i wojsko i walczylo z rywalami, i podbijalo ich wioski, mapa nie byla odkryta tylko odkrywalo się zwiadowcą, pamiętam też że robiło się mury drewniane a potem mozna je bylo przerobic na betonowe, tylko nie pamietam nazwy tej strategi, wiem że gralem w nia dobre 7-8 lat temu, ktos moze wie , kojarzy o czym pisze?
nie nie , wlasnie żadne z Age'ow , to byla inna gra, pamiętam że mapy byly bardzo duze