Szukam, szukam... Sam nie wiem czego szukam :/
Często z dwoma kumplami dogadujemy się zdalnie odnośnie projektów/zleceń itd. Do tej pory korzystamy z facebooka w założonej grupie, ale facebook jest... dosyć niewygodny. Trzeba przeglądać mnóstwo komentarzy, tematów postów żeby coś znaleźć lub dopisać.
Tradycyjne komunikatory jak GG też się nie sprawdzają bo są wygodne gdy chodzi o rozmowę w dwie osoby.
Tak więc. Szukam czegokolwiek stworzonego właśnie do takiej komunikacji. Żebyśmy mogli sobie tworzyć tematy odnośnie konkretnych projektów i w tym subtematy do konkretnych spraw. Tak żeby komunikacja była sprawniejsza i wygodna :)
Super jakby była też możliwość skorzystania z jakiegoś wspólnego kalendarza i malutkiego arkuszu kalkulacyjnego do podliczania kosztów.
Istnieje coś takiego? Może podsunąłem właśnie komuś pomysł na jakiś startupowy biznes ;)
A nie myślałeś, żeby założyć sobie gdzieś forum na jakiejś stronce? Wtedy byś mógł założyć sobie tematy, wątki etc...
Myślałem :) Z tym, że forum jest o tyle kiepskie że jest mało przejrzyste i trzeba odświeżać patrząc czy nie ma nowych wiadomości. A mi by zależało też na jakiejś formie chata z zapisywanym archiwum
Mysmy podczas siakichs studenciackich projekszyn dokonywania korzystali albo ze Skajpa (bardzo wygodnie rozwiazana opcja tekstowych konferencyj) plus siakas wtyczka z wirtualna szkolna tablica, albo bezposrednio zesmy czynili swe cuda na gugel dokach - ewentualnie kombo obydwu tychze rozwiazanek i problemu zadnego zarowno z porozumiewaniem sie wzajemnym jak i bardziej ukierunkowana praca wszelaka
edyt:
a co do powyzszego konceptu z forumiszcze, to wystarczy przecie siakowys rssowy skrypcik doimplementowac
Albo może jakis issue/project tracker? Cos typu JIRA, tylko za darmo (chyba, że masz jakiś budżet na to przeznaczony):)
Spróbuj coś pokombinować z Redminem. Masz link do dema ( http://demo.redmine.org/ ) , ale niewiele z niego wynika wiec pewnie bys musial troche glebiej pogrzebac.
Aceofbase - właśnie chciałbym uniknąć korzystania z komunikatorów :) No chyba, że... popatrze na te wtyczki :)
Shoker1 - brzmi interesująca. Problem, że nie mam pojęcia o czym piszesz :P
edit. W sumie ten Redmin wygląda bardzo interesująco. Jakby jeszcze miał opcję prowadzenia chatów to już by było wszystko czego potrzebuje :)
Issue/Project tracker jest to np. stronka internetowa (nie spotkałem się z czymś innym) w której powiedzmy zakładasz sobie projekt, przydzielasz do niego ludzi i tyle. Od tej chwili możesz dodawac komentarze, zmienac status projektu, wyznaczac jaki jest jego priorytet etc. Mozesz pod to podpiac informowanie mailem przy zmianie/dodaniu komentarza. RSS tez na pewno jest dostepny, jezeli mail Ci nie odpowiada. Ogolnie mozliwosci to ma milion i jeszcze troche.
EDIT
Wiesz co, bys musial poszukac moze jakiejs wtyczki. http://www.redmine.org/projects/redmine/wiki/Plugin_List tu jest lista, ale gdzies tam mi sie przewinelo slowo chat:D
moim zdaniem, project management w przypadku prostych rzeczy to armata na muchy, ja sam uzywam google+
robisz sobie circlesy dla grup uzytkownikow i jakos to dziala.
plus jesttaki ze masz pusha w telefonie tablecie i info na biezaco jak cos sie dzieje
Jeśli o Issue/Project tracker chodzi to od siebie polecam Mantis.. W kilku miejscach gdzie miałem okazję popracować właśnie na tym systemie działano.. :)
U nas zawsze sprawdzało się forum.. :)
Google Docs ma możliwość modyfikowania dokumentów w czasie rzeczywistym przez kilka osób, więc można razem po prostu coś tworzyć w ten sposób
Temat powstał trochę dawno, ale jeśli szukasz idealnego połączenia w komunikacji to Erudion jest najlepszy.
Do tego w obrębie niekomercyjnych zastosowań jest darmowy, a ma kilka fajnych wtyczek.
www.erudion.pl - wpisujesz nazwe społeczności i swojego maila, potem z linka potwierdzasz, nadajesz hasła i masz społeczność zamkniętą. uczestników zapraszasz mailowo. Mega proste i intuicyjne. Na stronie sa tez filmiki, po 2 minuty każdy - i tam jest tez raczej wszystko co dotyczy użytkowania. A jak coś jest niejasne to zawsze z formularza kontaktowego możesz pisać do twórców platformy, odpisują ;)
Skoro odswiezyles watek, to ode mnie dorzuce jeszcze https://trello.com