Szukam gry z trudnymi wyborami moralnymi, gdzie nie ma podziału na dobry i zły
Uszanowanie. Szukam produkcji, w której decyzje fabularne naprawdę bolą. Chodzi o sytuacje, gdzie wybieram mniejsze zło i po wyłączeniu komputera dalej myślę, czy dobrze zrobiłem. Ideał to misje z Krwawym Baronem w Wiedźminie 3. Macie pod ręką takie perełki szarpiące sumieniem? PC/PS5
Tak jak
Trochę wyborów jest i mają realny wpływ w Detroit: Become Human.
Sumienie też szarpało mną jak grałem jako zły w Star Wars: The Old Republic.
Może i jest kilka trudnych wyborów "moralnych", które by aiutorowi pasowały, ale no nie, w Detroit nie masz realnego wpływu na przebieg historii a wybory są bardzo jasno określone, tylko zamiast zły-dobry to masz łątkę "za-przeciw". Co byś nie zrobił to masz dokładnie te same sceny tylko co najwyżej z innymi aktorami. Nawet jak Cię jakaś decyzja po drodze poruszy, to im bliżej końca tym większe rozczarowanie, a jak zagrasz drugi raz, to rozczarowanie Cię zupełnie nie opuszcza znając poprzednie, bliźniaczo podobne, wydarzenia.
spoiler start
Markus musi być defektem i liderem, Connor może być złomowany co scenę a Kara jak się nie wyłamie, to jej historia się zupełnie kończy
spoiler stop
- to ma być realny wpływ? No nie sądzę.
Wszystkie lepsze gry fabularne ostatnich lat - Disco Elysium, Cyberpunk itd. Nawet klasycznie zła klasa postaci typu "socjalista" jest tu zniuansowana