Świat Xboxa #167
Historia wydanych konsol Xbox przez Microsoft:
- Xbox (XBX) [15.11.2001]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox
- Xbox 360 (X360) [22.11.2005]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
- Xbox One (XO) [22.11.2013]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_One
- Xbox Series X|S [10.11.2020]
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Xbox_Series_X/S
Sprzedaż konsol Xbox:
1. Xbox - 24 mln
2. Xbox 360 - 84 mln
3. Xbox One - 58 mln
4. Xbox Series X|S - 28 mln
------------------------------------------------------------------------
Serwisy Informacyjne poświęcone Xboxowi:
https://x.com/Xbox
https://www.youtube.com/c/xbox/featured
https://www.xbox.com/pl-PL
Lista achievementów:
https://www.trueachievements.com/
Przydatne linki:
Biblioteka Game Pass - https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-game-pass/games
Microsoft Store - https://www.xbox.com/pl-PL/games/all-games
Support - https://support.xbox.com/pl-pl
Lista naszych gamertagów:
1. cswthomas93pl
2. adam11i13
3. Xfarben87 (Mutant z Krainy OZ)
PSN: Farben87
4. The PaGur (PatriciusG)
5. DarthTusken9767
6. Highl4nder666 (JohnDoe666)
7. raziel88ck
8. dziadek09 (Maverick0069)
9. eucliwood10 (konewko01)
10. Jakkobz (Mr. JaQb)
11. Bartekdmx (dmx) mail: [email protected]
12. Dosq8881 (Crod4312)
PSN: Dosq_X_
13. Jackov15
14. matmafan
15. Trubadurant (zielele)
16. malaycpt (barnej7)
17. truskolodz (Truskolodzix)
18. EnixPL (EnX)
19. captainpabloo (A's)
20. Bartoz1722 (Ognisty Cieniostwór)
PSN: Bartoz_Maestro
21. RavSmolen (Smoleń)
22. adamosis (cycu2003)
23. RainingSinger67 (mk1976)
24. HautamekiPL (Marcinkiewiczius)
25. PiterXoneX (Pitplayer)
26. barth89PL (Barthez x)
27. xanat0s PL (xanat0s)
28. bakteria04p (MarkcusFetysz)
29. WhiteMoth#4884 (Ergo)
Kierownicę mam na ps5, a FH6 jeszcze nie wyszła na plejaka więc nie wiem, ale z tego co czytałem to ponoć jest lepiej, lepiej czuć jak się auto zachowuje.
Fajnie fajnie, ale wolałbym jednak aby te premiery były jakoś sensownie rozłożone, a nie wszystko naraz pod koniec roku. :(
Poziomu jak GT7 nie oczekuję, ale mam nadzieję, że będzie lepiej niż w Motorfest czy Test Drive solar crown, choć w tej drugiej grze nawet spoko dziala ffb, ale zaś auta są przyspawane do drogi i ciężko o jakiś poślizg itd.

Ogólnie ostatnimi czasy nie śpię bo trzymam Pokopię. Wy oglądacie jakieś tam State of play, czekacie na goticzka, a ja się zastanawiam czy Charizard wolałby mieć pod swoim domkiem kwiatki koloru czerwonego czy fioletowego.
25 godzin za mną, druga wioska fabularnie skończona, aktualnie łącznie wprowadziło mi się bodajże 80 pokemonowych mieszkańców, ciągle dłubię, ciągle coś poprawiam - ta gra jest tak cudowna, że w sumie w pełni uzasadniła nagły zakup słicza.
A w życiu! Jako naczelny fanboj Pokemansów i Nintendo* nie mam prawa grać w Palworda. Do tego to i tak jakieś gacho-survivalowe multiplayerowe gufno :[
*który i tak regularnie krytycznie podchodzi do jednego i drugiego

Mi pokazuje aktualnie 90 poksów, z którymi się zakumplowałem, ale jeszcze sporo pominąłem bo nie stworzyłem wszystkich habitatów. Gierka wygląda jak wygląda czyli typowo nintendowo - mogło by to na luzie pójść na pierwszym Słiczu, ale jednak jakieś exy chcą zachować tylko dla dwójki.

Ale oczywiście w gry dla dorosłych też gram - chociażby w tą taką śmieszną o latarni morskiej (Keeper ma genialny styl - każde ujęcie i miejscówka to materiał na ładną tapetę).

Ja jedynie gram w Forze Horizon 6. Wspaniała gra. Najlepsza odsłona od czasów jedynki.

Oj tak. Polska byłaby super. Jeszcze mogliby dorzucić Polonezy, Syrenki i Warszawki. 😁

Na konto wleciała mi właśnie jubileuszowa, 10 platyna :) Zero Dawn dołącza do Forbidden West i czekam na cześć trzecią aby skompletować platynę w trylogii.
Dla mnie najlepsza seria od Sony i tyle. W żadnej serii od nich nie mam takiej ochoty powrotu. Zero Dawn kończę już 3 raz (PS4, PC i PS5). Forbidden West 2 razy (PS5 i PC). To takie Uncharted 4 skończyłem tylko raz i nie bardzo mnie ciągnie do powrotu. TLoU1 kończyłem 3 razy ale dwójkę już tylko 1. Days Gone, raz. Spider Many po razie. A seria Horizon ma dla mnie coś takiego w sobie że mam ochotę wracać.
Ja bym chcial od Guerilli nowego KZ mogłby byc nawet w otwartym swiecie, oczywiscie nadal jako fps
Ja mam tak z serią Jak & Daxter. Tylko drugą część, która jest zdecydowanie najdłuższa ukończyłem raz, a pozostałe minimum 3 razy. W jedynce mam nawet dwie platynki na PS3 i PS5, a trójkę kończyłem tak często, że sam nie wiem na ilu przejściach stanęło. Spin-off z Daxterem z PSP też ograłem dwa razy i raz wbiłem platynkę 😁
Zazdroszczę zacięcia:D
Ja kilkukrotnie to mogę przechodzić tylko mniejsze liniowe albo sandboxowe gry pokroju Batków:D
Takie openworldy to na raz choć powiedziałem sobie że przed Forbidden West przejdę jeszcze raz jedynkę, tym razem z dodatkiem Frozen Wilds:P
A gdzie tu jeszcze platynować takie molochy, Crod Bracie, u Ciebie chyba czas z gumy xD
Raptem 45h mi wyszło razem z robieniem platyny :D To nie jest jakaś wielka gra. Na Forbidden West za to już mi zeszło chyba 80h z platyną. Powiem tak. Zalety pracowania na etacie 7-15 i braku rodziny/dzieci na karku i popołudnie, wieczory mam tylko dla siebie :D Także nie muszę organizować sobie specjalnie czasu aby 2h pograć w gierkę ;)
Ale też gwoli ścisłości to takich większych open-world'ów do których wracam też nie jest jakoś dużo. Wiedźmin 3, Horizony, AC: Origins-Odyssey, Skyrim, Cyberpunk, GTA i RDR2. To są chyba tytuły z takim dużym światem do których wracałem więcej niż 2 razy i je kończyłem. Gra musi mieć "to coś" co mnie będzie przyciągać niczym magnes. Najczęściej jest to świat i setting, który mnie pochłonie. Do tego dobrze wykonane podstawowe mechaniki i w sumie gotowe :)
W Jak & Daxter nigdy nie grałem więc nawet nie wiem w sumie co to jest za gra ;) Wiem tyle, że robiło je ND w zamierzchłych czasach jak jeszcze gry wydawali :)

Kurde faja kilka lat temu grałem w Jaka i jak jedynkę skończyłem z przyjemnością tak dwójka mnie tak koszmarnie wymęczyła, że gdyby nie Savestate'y w emulatorze i fantastycznie napisane kreskówkowe postacie to bym ją rzucił w cholerę. Doceniam, że Naughty Dog było przy tej grze dosyć ambitne bo wszak był to platformowy open-world i strzelanka TPP w jednym... ale kurde jak bardzo te mechaniki im nie wyszły (a teraz po 20 latach są tylko gorsze). Do tego gra miała niesprawiedliwie wręcz wyśrubowany poziom trudności. Cieszę się, że ją skończyłem bo dzięki temu otworzyłem sobie furtkę to rzekomo najlepszej trójki... ale myślę, że to jeszcze nie jest czas.
Bardzo chciałbym zobaczyć Jaka i Daxtera w nowej odsłonie lub jakimś remake'u. Ratchetowi się udało, Rayman wraca więc potencjał jest.
Via Tenor
Pierwsza część Jak & Daxter to typowa platformówka z pół otwartym światem nastawiona na eksplorację. Dostęp do kolejnych lokacji odblokowuje się wraz z postępami w fabule, ale po ich odblokowaniu można się swobodnie przemieszczać między nimi. W każdej z lokacji jest parę zadań do wykonania, a kolejność wykonywania zadań jest dowolna. Nie trzeba nawet wszystkiego zrobić, aby przejść grę, ale jakbyś kiedyś zagrał, to polecam zrobić ją na 100%, bo jest to bardzo przyjemne, a platynka wpada właściwie z automatu.
Z kolei 2 i 3 część uderza w zupełnie inny klimat i i gameplay i jest to wytłumaczone fabularnie. W dwójce doszła broń, przez co sposób grania bardzo się zmienił, a same misje rozwiązuje się w zupełnie inny sposób, niż w jedynce. Trójka to według mnie udoskonalona dwójka. Jest bardziej przystępna, nieco łatwiejsza, bo checkpointy są bardziej sprawiedliwe i dużo krótsza, choć i tak jest dłuższa od jedynki. Dla mnie to najlepsza część z serii.
Druga część ma momentami przegięty poziom trudności, choć da się ją przejść bez emulatora. Ja jakimś cudem ją tak ukończyłem, ale właśnie przez to, że jest ona tak mało przystępna nie bardzo chce mi się do niej wracać.
Z kolei trójkę mogę jak najbardziej polecić. Naughty Dog dopieściło formułę z dwójki i gra się w nią o wiele przyjemniej. Nadal mogą zdarzyć się trudniejsze fragmenty, a zwłaszcza przy pierwszym podejściu, ale jest ich dużo mniej niż w dwójce. A no i chceckpointy są dużo lepiej rozstawione. Jakbym miał porównać progres między Jak & Daxter 2 i 3, to jest on podobny, jak w przypadku Uncharted 1 i 2.
Też bym z chęcią zagrał w remake, albo kompletnie nową część. Trochę mnie to wkurza, że Sony od czasów PS3 ciśnie wyłącznie w Ratcheta.
Premiera star wars zero company wyciekła i ma to być 27 sierpień.
Widać jak mocno na branże rezonuje GTA.

Może i Lara ma 4 spluwy na tym skrinie, ale V jak miłośnik dobrej sylwetki zwrócił uwagę na jej mięśnie brzucha, które przebijają się przez tank top. Aż prosi się o skórkę jak Nevada czy Wyspy Pacyfiku z TRIII.
Via Tenor
Lara jest IDEALNA, lepiej V nie mogł jej sobie wyobrazić w tym rimejku.
Tylko ten wisiorek z Survivor Trilogy wywalić, ale to się modami zateguje.
Dobra ukończyłem cały sezon w FIFA 09 bez symulacji meczów, wpadło 100 G
Świetny gameplay, polepszona grafika i dodanie animacji graficznej podczas powtórki (tego nie było w FIFA 08, było w UEFA Euro 2008 i UEFA Champions League 2006/2007)
Odpaliłem FIFA 10 (ja grałem w FIFA 11 na PC, ale to praktycznie to samo) no i tutaj zauważyłem trochę wolniejszy gameplay, ale też dodane szybkie zagrania po faulu, bez cutscenki, oraz bardziej powracający sędziowie do kartek. Dla mnie po zagraniu mnóstwo meczy lepiej gra mnie się w FIFA 09. O wiele lepszy tutaj jest Scoreboard czyli tablica wyników po lewej stronie z kolorami drużyn. Pogram, ale bardziej z sympatii, kiedy ogrywałem wersję PC FIFA 11 gdzie w końcu był to next-gen. Potem biorę się za 2010 FIFA World Cup.
No i ta piosenka -->
https://www.youtube.com/watch?v=lvGocXzRYRQ
https://youtu.be/fe4EK4HSPkI?is=QK8Tm1ArUY_H1Ugv
To był złoty okres Fify i ogólnie gier piłkarskich, bo PES też wtedy dawał radę. Fify od 2005 do 12 wraz z World Cup 2010 to moje ulubione części. Wtedy dosłownie każda część wprowadzała jakieś nowości.
Soundtracki też były świetne. Czasami puszczam sobie niektóre kawałki z Fify 06, czy 12.
Mój ulubiony utwór z Fify 06:
Stare fify nie mają podejścia do tych nowych. Można się oburzać, że EA wprowadza zbyt mało zmian, ale koła na nowo się nie wymyśli. A zmiany mniejsze lub większe zawsze są, ale na poziomie gameplayu.
Żeby stworzyć tak dobrą symulację piłki nożnej jak dzisiejsze fify to trzeba naprawdę kupę kasy i lat doświadczenia, dlatego do dzisiaj nic sensownego nie powstało. Oczywiście gra nie jest idealna, chociażby skopane serwery czy bugi z każdą kolejną aktualizacją, ale lepszej symulacji piłki nożnej nie ma, takie są fakty. 🤷
Wiadomo, że pod względem samej fizyki dzisiejsze odsłony są dużo bardziej zaawansowane, ale to nie zawsze przekłada się na samą frajdę z gry. A to jest przecież w tych grach najważniejsze.
Ostatnią częścią, w którą grało mi się dobrze była Fifa 22 lub 23, czyli jeszcze zanim EA straciło prawa do nazwy. Pograłem trochę w ultimate team i było całkiem nieźle, ale jak mam ocenić tą grę jako calość i porównać do reszty, to nadal wolę Fifę 12.
Ej zabijcie mnie bo nie mam zielonego pojęcia, ale w fifach jest normalny tryb kariery? W sensie, że robisz sobie własną drużynę, wysyłasz ją na coraz trudniejsze mecze, możesz wymieniać zawodników itp? Wiem, że pytanie lamerskie, ale w sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
Teraz jest tak samo zdaje sie? Chyba nie poszli calkiem w multi?

Tryb kariery co roku jest lekko ulepszany. W karierze menadżera przejmujesz jako trener, istniejący albo tworzysz sobie własną postać, wybierasz ekipę i grasz. Robisz treningi, transfery, wysyłasz skautów, grasz turniej młodzieżowy 5v5, wprowadzasz młodych i ich rozwijasz.
W obecnej edycji wprowadzili rynek menadżerów. Tzn taki Pep Guardiola może za słabe wyniki zostać zwolniony z City i iść trenować za jakiś czas inny klub. U mnie wprowadził Real Betis na wyższy poziom. Zmienia się także formacja tej drużyny wtedy więc np. taki AC Milan przez 15 sezonów nie będzie grał 4-3-3, ale jak się będą w klubie zmieniać trenerzy to i formacja się zmienia często.
Uruchamia to wtedy też lawinę zmiany trenerów bo jedno odejście/zwolnienie powoduje, że kilku trenerów zmienia kluby. To samo z zawodnikami często. Kupujemy LS to klub sprzedający kupuje zastępstwo na tą pozycję, a nie np. ŚP. Ogólnie bardzo przyjemna karierka. Ja np. przez 4 sezony prowadziłem Seville aż nie wygrałem potrójnej korony.
Dodali też wybór do 5 lig z tzw "symulowaniem szczegółowym". Czyli przed startem kariery wybieramy 5 lig, które gra będzie nam szczegółowo symulowała i będziemy mieli wgląd w strzelców, asystentów ligi, oceny itd.
Jest jeszcze tryb wirtualnej gwiazdy, który jest trochę z boku. Co prawda też dodają tam nowe rzeczy jak archetypy zawodnika np. Iniesta, Zidane, Figo itd co po osiągnieciu odpowiednich celów/statystyk odblokowuje nam specjalne zdolności, którymi mogli się pochwalić zawodnicy z archetypów.
Nom, taki trochę bieda football manager, ale spoko jest ten tryb. :)
Jeśli tobie bardziej odpowiadają starsze części Fify to spoko, ale obiektywnie na to patrząc to te nowsze części niszczą każdą starszą. A FUT to syf już od kilku lat, najlepsze są zwykłe sezony online jeśli chcesz sobie pograć. A no i w tych nowych częściach masz tryb symulacji, mecze są bardziej realistyczne. :)
Wychowałem się na kopankach od EA, w każdej części znajdzie się jakiś nostalgiczny utwór 🥲
Mój ulubiony utwór z Fify 06:
Ja to tu tylko zostawię:
https://youtu.be/Kf30k8BLtNo?is=nBtnzKTZMMm2lcpF
Ja to tu tylko zostawię:
Nie zliczę tego ile razy to oglądałem, jak grałem w Fifę 06. Pamiętam, że był jeszcze filmik pokazujący, jak zmieniała się Fifa od pierwszej części. Szkoda, że w późniejszych częściach nie wrzucali takich smaczków.
Jeśli tobie bardziej odpowiadają starsze części Fify to spoko, ale obiektywnie na to patrząc to te nowsze części niszczą każdą starszą. A FUT to syf już od kilku lat, najlepsze są zwykłe sezony online jeśli chcesz sobie pograć. A no i w tych nowych częściach masz tryb symulacji, mecze są bardziej realistyczne. :)
Na pewno nowsze części są dużo bardziej rozbudowane, nie neguję tego. Po prostu ja grałem w gry piłkarskie tak długo (zaczynałem od Euro 2000), że w pewnym momencie poszczególne nowości wprowadzane do kolejnych części były dla mnie ledwo zauważalne, a czasami nawet wychodziły totalne badziewia, jak Fifa 16, która była niegrywalna w singlu.
W FUT grałem dłużej w sumie tylko w Fifie 17 i 22 lub 23, która była w gejmpassie akurat, jak miałem go przez 3 miesiące. Zawsze wolałem karierę, ale nawet ta kariera przez znikome zmiany w pewnym momencie mnie znudziła.
Z tego, co tutaj piszecie wynika, że wreszcie coś ruszyło w karierze, a ten tryb symulacji też wydaje się ciekawy. Teraz mi się przypomniało, że grałem też trochę w multi w darnową wersję E-Football chyba w 2021 roku, jak jeszcze były w tej serii pozostałości po pełnoprawnych odsłonach PESa, które były o wiele bardziej grywalne od nowego wcielenia tej serii po jej całkowitym restarcie. Podobał mi się ten bardziej symulacyjny gameplay.
W sumie na jakieś promce będzie można kupić EAFC 26, bo ostatnio grałem jeszcze przed zmianą nazwy. Ultimate team bym olał i pograł jedynie w karierę jak za dawnych lat :D
Nie masz plejaka? W poprzednim miesiącu FC26 była w ps+. No, ale ta gra chodzi już na promkach po 100zl tak że żadna strata. ;P
Ja ogólnie tak na poważnie zacząłem grać w Fifę od Fify 12, od tamtej pory pominąłem może jedna część. I jak się tak siedzi z tą marką x lat to widzi się te zmiany. Czasem fakt, było tak, że kolejna część to była praktycznie kopia poprzedniej, ale większość jednak miała sporo różnice w gameplayu.
Na przykład od kiedy nie mają licencji na nazwę Fifa to masz ulepszony hypermotion, sterowanie analogiem działa tak, że im dalej wychylisz analog tym zawodnik dalej wypuści piłkę podczas dryblingu bez sprintu. Masz np lock zawodnika, czyli twojego zawodnika przejmuje AI, a ty biegasz innym i się wystawiasz do podania jak chcesz, ale to już akurat jest od 3 lat bodajże.
Oj tak, grało się. :) A ta nuta chyba była jeszcze w kilju innych częściach, klasyka która będzie mi się już zawsze kojarzyć z Fifa.
Btw
Wyszła gierka o nazwie Goal, f2p. Ponoć jest nawet dobra.
Mam PS5, ale odkąd bardzo zwiększyli ceny plusa, to po prostu z niego zrezygnowałem. Trochę żałowałem, że nie wziąłem wtedy na pół roku, bo jeszcze rok temu cena na promce była w miarę spoko, no ale trudno się mówi.
Wiadomo, że jakieś różnice zawsze były. Nawet teraz pamiętam, że w Fifie 12 finezyjny strzał w długi róg był niemal nie do zatrzymania, jak strzelało się ogarniętym grajkiem. Albo wrzutki z Fify 14, czy strzał po ziemi z Fify 17, czy nawet wkręcanie z rzutów rożnych w Fifie 07 na PC. Prawie każda część miała jakieś bardziej skuteczne zagrania.
Na przykład od kiedy nie mają licencji na nazwę Fifa to masz ulepszony hypermotion, sterowanie analogiem działa tak, że im dalej wychylisz analog tym zawodnik dalej wypuści piłkę podczas dryblingu bez sprintu. Masz np lock zawodnika, czyli twojego zawodnika przejmuje AI, a ty biegasz innym i się wystawiasz do podania jak chcesz, ale to już akurat jest od 3 lat bodajże.
O to tych nowych systemów nie znałem. Będę polował na promki w takim razie.
Pamiętam, że był jeszcze filmik pokazujący, jak zmieniała się Fifa od pierwszej części
https://youtu.be/f_ogCVRFcmI?is=Zj_rD1KENl2JeahZ 😉
Pograłem też w tenisa po świetnej grze Mai Chwalińskiej 😍
W Top Spin grałem w jedynkę i chyba dwójkę na PC, reszty wiadomo nie grałem bo nie miałem konsoli.
Top Spin 2k25 kupiłem na premierę i o rety gameplay jest fantastyczny i nawet chyba IGN napisał w recenzji, że ponad 70% kodu zostało przepisane właśnie z Top Spin 4. Top Spin 2k25 mam bardzo dużo zaliczonych godzin to kupiłem po taniości Top Spin 4...
Nie grając w ten tytuł, nie mam problemu by w niego grać. Jest bardzo podobnie, ale według mnie bardziej hardcorowo. Nie ma ikony gdzie piłka po zagraniu trafi, nie ma paska jak w Top Spin 2k25 gdzie musimy trafić w zielone pole, tutaj jest to na "czuja" i to powoduje trudność tej gry. Gameplay jest tak wciągający, że aż chce się grać dalej.
Wiadomo grałem w serię VIrtua Tennis, ale Top Spin to jest wyższa liga...
https://youtu.be/r-Rppi7RHfg?si=l6Gd0qfXXXv2qv1F
jezeli nie odstrasza Cie grafika i brak nazwisk to mozesz sie zainteresowac:
https://www.gry-online.pl/gry/tennis-elbow-4/ze6cbc
bardzo dobrze mi sie w to gralo, ale Top Spina musze jeszcze sprobowac.
a Maja gra bardzo widowiskowo, po wygranej nawet mi sie lezka w oku zakręciła. :D

Dopiero co skończyłem jedną grę z zajebistym stylem artystycznym, a od razu zabrałem się za kolejną - ależ Replaced się fenomenalnie prezentuje. I gra też się na razie bardzo fajnie!
Zazdroszczę każdemu, kto będzie mógł dzisiaj zagrać w remake Gothica. Ja niestety nastawiłem się na kupno w sklepie na miejscu, a jak się okazało, że najpierw wysyłają preordery i w sklepach może być dopiero 8 czerwca, to było już za późno 😐
Via Tenor
offtop on
oglądaliście nową część strasznego filmu? Właśnie wróciłem z kina, główny wątek wypadł średnio, tak samo jak nowa obsada, ale aktorzy z poprzednich odsłon dowieźli, Shorty w szczególności 🤪
offtop off

Za to przeczytałem Wilczym śladem o powstawaniu Wiedźmina 3. Bardzo przyjemna książka. Trochę inaczej patrzy się na to, ile pracy zostało włożone i jak powstały ciekawsze questy czy fundamenty samej gry.
Niestety to fakt, stara ekipa w jakimś stopniu ratuje odbiór, ale jeśli miałbym ocenić całość, to takie mocno naciągane 6/10. Do obejrzenia, odmóżdżenia i zapomnienia. Stare części nadal pozostają niedoścignione, o ile ktoś lubi taki humor
Ja podchodzę do tej gry z dużym dystansem. To robi inne studio, ale przy tym też pracuja ludzie którzy stworzyli tę grę ala Counter strike o nazwie... Crossfire. Potem zrobili tryb jak w BFie, ale bardzo średnie to było. Tak że no nie wiem nie wiem.
Ja slyszalem tylko, ze to nowe studio powstale w 2021 roku, a pracuja w nim byli pracownicy Naughty Dog i Infinity Ward - no i widac to mocno po tym trailerze
Ponad 100mln USD dostali na stworzenie tej gry
Lekko mi sie to z Sicario kojarzy
Ponoc nowe gearsy jednak nie trafia na ps5. Czyżby microsoft wycofal sie rakiem z oferowania swoich gier sony? Wojna na exy wroci?😁
Tbh niech wraca. Może w końcu platformy znowu odzyskają chociaż część swojej tożsamości.
Mam nadzieję, że wróci. Co prawda jako team Sony będę poszkodowany, bo nigdy nie grałem w żadne Gearsy (choć jedna częśc chyba wyszła na ps5), ale trudno. Jeśli taka ma być cena, żeby konsole w końcu wróciły do dawnej chwały, to chętnie ją poniosę.
No właśnie widzę. Dodam sobie do wishlisty. Przynajmniej jedna część będzie ograna😁
Panowie, jak objawy starości wam przeszkadzają w graniu to polecam eliksir młodości. Przetestowany, efekty można zobaczyć na załączonym materiale. 🤣
https://youtu.be/B6du7GtBL9E?is=IJQ_IRnTjLLwxVLT
Da sie avatarem wyjsc z fury? xD
Lol, faktycznie. To od tej czesci jest dostepne, czy bylo juz wcześniej?

Osa i Hachiko.😭
Zostajac w klimatach forzy, ile prob na te tablice? :D
https://www.xbox.com/play/media/nW9enwYAyW
Mnie az noc zastala.

Exy odchodzą w zapomnienie...
Sony - potrzymaj mi piwo
Xbox - potrzymaj mi piwo
Nie mam XSX, ale dla mnie to dobra decyzja. Nareszcie rywalizują grami, a nie samymi usługami.
Przyznam że uśmiechnąłem się lekko oglądając dzisiaj rano retransmisję pokazu bo domyślałem się co znajdę w tym wątku.
No niestety muszę szanownych Panów zasmucić, nie, Xbox nie wraca do ekskluzywności.
Po pierwsze, po tym pokazie konsola Xbox nadal nie ma zapowiedzianej ani jednej gry ekskluzywnej.
Po drugie, Sony, kiedy wydawało jeszcze wszystkie swoje gry na PC było bliżej ekskluzywności niż Xbox po informacjach z tego pokazu.
Po trzecie, nikt nie zagwarantuje że te 2 gry nie są exami czasowymi. Starfield również był promowany jako tytuł ekskluzywny dla ekosystemu Xbox.
Ogólnie wygląda to na dość czytelne zagranie, po zmianie kierownictwa włodarze Xboxa zapytali graczy czego oczekują od systemu i bardzo wielu tych zaangażowanych fanów pisało właśnie o eksach. Jakiś ochłap trzeba było im dać żeby czuli się wysłuchani.
Jednakowoż nadal wszystkie gry Microsoftu wychodzą na PC a niemal wszystkie na PlayStation. Tu naprawdę nie ma czym się ekscytować, zmieńcie galotki i żyjcie dalej, a najpójźniej za rok zapowiedź Gearsów na PS5 😁.
Pozdrawiam.
powiedzieli wprost, że i GoW, i Clockwork nie będą exami czasowymi.
i nikt nie mówił, że MS ma przestać wydawać swoje gry na PC, nikt chyba też nie oczekiwał, że tak będzie - chodziło tylko o przywrócenie eksów konsolowych.
https://news.xbox.com/en-us/2026/06/07/xbox-games-showcase-2026-recap-everything-announced/
chodziło tylko o przywrócenie eksów konsolowych.
No to czemu ich nie przywrócono w pełnej krasie?
Było na tym pokazie kilka całkowitych premier które z miejsca zapowiedziano na PS5 a przecież gry nie były wcześniej zapowiedziane na ten sprzęt. Microsoft po prostu nie chce i nie będzie tego robił. Musieli coś rzucić tym najaktywniejszym fanom i rzucili, wizerunek ocieplony, to wracamy do zarabiania kasy 😁
gdzie tak mówili? jakieś źródło?
bo w marcu 2023, czyli kilka miesięcy przed wydaniem Starfielda, Phil mówił, że każda gra będzie rozpatrywana "case by case" - nigdzie nie zapewniał o tym, że Starfield to będzie gra ekskluzywna. :)
Prawda jest taka, że są w czarnej dupie. Najbardziej smrodzą im te gry day one w game pass, gdyby nie to, to sprzedaż gier na xbox raczej by wzrosła. No i tu jest problem, baza graczy xbox nie jest zbyt zadowalająca + game pass z grami day one, wiec exy tylko i wyłącznie na konsolę to strzał w głowę.
Nie wiem jaką strategię obiorą, ale jeśli już chcą wrócić do exow to moim zdaniem droga jest jedna. Halo i starsze części gears wyszły na PS5, inne gierki również. Jeśli graczom się spodobają to mogą w następnej generacji wybrać Xboxa dla kolejnego Halo, Gears, Forzy, a im bardziej baza graczy będzie się rozrastać, tym MS będzie mógł podejmować odważniejsze decyzję odnośnie exow. Tylko to byłby długoterminowy i mozolny proces bez gwarancji sukcesu. Tutaj pojawia się też kolejny problem, cena next genowej konsoli.🤷
Nie wiem, no słabo to wygląda, choć trzymam kciuki, że coś wyczarują i znowu będą konkurencją dla Sony.
Nie anulowali bo wydawanie gier na konsole konkurencji to kluczowy element ich biznesu. Nic takiego się nie stanie.
"kluczowy element ich biznesu" i dlatego największy ich eks tego roku nie wychodzi na PS5. 🔥
jak Ci się to spina w ogóle?
Halo i Fable nie anulowali, bo już było zapowiedziane wcześniej, że będzie na PS5 - dlatego Matt powiedzial wczoraj, ze od teraz platformy beda zapowiadac dopiero w momencie podania daty premiery.
No ja bym to spiął tak.
Fable to gra która jest w uj czasu w produkcji, ona MUSI na siebie zarobić, nie ma mowy o porażce, a pamiętaj, że na PC i Xbox masz game pass. Ludzie kupią na miesiąc-dwa, ograją i nara.
A Gearsy? Może to jest ich największy ex, ale myślę, że budżet tej gry jest o wiele wiele mniejszy niż Fable, bo to prosta gierka ze sprawdzoną formułą. Tak więc sprzedaż tylko na PC, Xbox + game pass może być opłacalna, nie potrzeba tutaj klientów Sony, a fani Xboxa dostali to czego chcieli. 🤷 No i na Halo, które wychodzi na ps5 też sobie trochę odbiją.
Ja tak to widzę.
no nie do konca, wprost powiedzieli, ze gry, ktore juz mialy zapowiedziane platformy wyjdą na te platformy - a Fable i Halo byly juz zapowiadane na PS5 wczesniej. nie ma tam mowy o budżecie, bo Halo przeciez tez wychodzi, a pewnie kosztowalo grosze.
no i Gearsy to zdecydowanie najwieksza gra Xboxa obecnie, troche dziwne jest oglaszanie go ekskluziwem, jezeli wydawanie gier na PS to Twoj "kluczowy element biznesu".
To, ze gra jest liniowa nie znaczy ze ma mniejszy budzet, taki Max Payne 3 swefo czasu budzet mial najwiekszy ze wszystkich gier na rynku
Po prostu nawet jak na jakiejs grze straca to licza na to, ze odbija to sobie na przyciagnieciu klienta do ich sprzetu
Dlatego obstawiam, ze calkiem w eksluzywnosc nie pójdą, czesc rzeczy beda chcieli jak najbardziej spieniezyc, ale beda tez i takie ktore beda mialy za zadanie przyciagnac klienta do ich konsoli
Edit na Forzie zarobili kupe szmalu na ps5, wiec serio nie wierze w to, ze pójdą w 100 ekskluzywnosc, za duzo tez maja tych swoich gier
na Forzie zarobili kupe szmalu na ps5, wiec serio nie wierze w to, ze pójdą w 100 ekskluzywnosc, za duzo tez maja tych swoich gier
no przeciez zapowiedzieli, ze gry uslugi beda nadal multiplatformowe, tak jak robi Sony.
Fable na 100% ma większy budżet bo to gra rpg
to tak nie dziala? dopoki nie wiesz jaki jest budzet to nie mow "100%".
Bond kosztowal 200 milionow niby, a taki BG3 kosztowal 100 - a to nieporownywalnie wieksza gra. Crimson Desert tez powstawał w chuj czasu, jest absurdalnie ogromny, a jest tanszy od Bonda, bo okolo 133 milionow.
Na bank gears imo ma wiekszy budzet, to jest duzo ważniejsza marka dla MS
no przeciez zapowiedzieli, ze gry uslugi beda nadal multiplatformowe, tak jak robi Sony.
A to tego to ja nie slyszalem, czyli forza bedzie na pewno
Nie wiem czy samo zapowiedzenie gier na inne platformy zobowiązuje do czegokolwiek, gdyby chcieli to by pewnie anulowali Fable i Halo, ale tego nie zrobili bo $$$. 🤷 A chyba zgodzisz się, że takie Fable to mocna marka która mógłby przyciągnąć graczy do konsoli MS? Mnie to bardzo dziwi, że Fable wychodzi na plejaka.
A z tym, że sprzedaż na platformie Sony to ich kluczowy element biznesu, po części się zgadzam. Może nie kluczowy, ale na pewno znaczący.
to że anulowanie gier na pojedyncze, zapowiedziane już wcześniej, platformy tylko ze względu na ekskluzywność to działanie antykonsumenckie i w przyszłości działałoby tylko na ich niekorzyść, jeżeli kiedykolwiek musieliby się ponownie bronić.
nie ma znaczenia czy marki byly ich od zawsze, czy dopiero takie się stały - jeżeli już zapowiedzieli gry na konkretne platformy to wycofanie się z tego na pewno przyciągnęłoby wzrok odpowiednich organów. to zupełnie inna sytuacja niż niezapowiedzenie czegoś na inne platformy od początku.
i co tam z tym budżetem wyższym na 100%? :D
i co tam z tym budżetem wyższym na 100%? :D
To, że Gearsy to prosta, liniowa gierka, a Fable to rozbudowane rpg z otwartym światem, dodaj sobie do tego 10-letni czas produkcji i nie ma bata aby Gearsy były droższe. Zobacz jeszcze jak to Fable wygląda...
Bond kosztowal 200 milionow niby, a taki BG3 kosztowal 100 - a to nieporownywalnie wieksza gra. Crimson Desert tez powstawał w chuj czasu, jest absurdalnie ogromny, a jest tanszy od Bonda, bo okolo 133 milionow.
Zdarzają się wyjątki, jak chociażby Ekspedycja 33.
BG3 było w early acces co na pewno obniżyło koszty. Skąd masz dane o BG3, że kosztowalo 100mln jak szacuje się, że między 100 a 200.
to że anulowanie gier na pojedyncze, zapowiedziane już wcześniej, platformy tylko ze względu na ekskluzywność to działanie antykonsumenckie i w przyszłości działałoby tylko na ich niekorzyść, jeżeli kiedykolwiek musieliby się ponownie bronić.
Jak niby miałoby to działać na ich niekorzyść jeśli to są ich marki, a dla dobra swojej konsoli mają prawo zrobić z nich exy. Ponownie, monopol tyczy się głównie gier ActiBlizz.
BG3 było w early acces co na pewno obniżyło koszty. Skąd masz dane o BG3, że kosztowalo 100mln jak szacuje się, że między 100 a 200.
w jaki sposob EA mogl obnizyc koszty?
skoro Ty masz swoje z AI to ja tez wzialem z AI. :)
To, że Gearsy to prosta, liniowa gierka, a Fable to rozbudowane rpg z otwartym światem, dodaj sobie do tego 10-letni czas produkcji i nie ma bata aby Gearsy były droższe. Zobacz jeszcze jak to Fable wygląda...
Bond to tez prosta liniowa gierka, a Crimson Desert i BG3 to ogromne, rozbudowane gry.
btw. skad bierzesz te 10 lat dla Fable? development zaczal sie w 2018, tj. wtedy zaczeli zatrudniac.
Z resztą, ta rozmowa nie ma sensu bo możemy się tak przerzucać w nieskończoność. Wracając do tematu, faktem jest, że sprzedaż gier na konsoli Sony to ogromny zastrzyk gotówki dla MS. Tak więc twierdzę, że wydanie czy nie wydanie jakiejś gry na konsolę Sony, było podyktowane $$$, czy się opłaca czy nie. No chyba, że MS podpisywał jakieś umowy z Sony i muszą się z nich wywiązać, chociaż wątpię.
Co do budżetu Fable to tak, uważam, że jest dużo większy niż Gears of War D-day ze względu na złożoność gry, otwarty swiat i czas produkcji.
Co do budżetu Fable to tak, uważam, że jest dużo większy niż Gears of War D-day ze względu na złożoność gry, otwarty swiat i czas produkcji.
no i spoko, o to mi chodzilo - uwazac mozesz cokolwiek, ale to co innego niz "100% wyższy budżet", tak jakby to był fakt.
ale powiedz mi jeszcze jak EA obniża koszty produkcji gry, bo mnie zaciekawiłeś. :D

no to ja powiem z drugiej strony, że to jednocześnie zwiększa koszty, bo feedback graczy może powodować, że dodajesz do gry elementy, których nie planowałeś albo robisz kilka kroków w tył, żeby coś poprawić/naprawić.
i to nie jest tak, że jak gra jest w EA to nie ma testerów wewnętrznie.
wiem, że lubisz AI, może mu zaufasz. ;)

Może moje myślenie jest błędne, ale... Fundusze z EA idą przeważnie na grę co automatycznie zwiększa, a nie zmniejsza koszty produkcji. Tylko teraz pytanie, ile by poszło kasy na produkcję gdyby dane studio nie miało feedbacku od graczy i ich pomocy przy testowaniu mechanik? Czy zrobienie takiej samej gry bez early access kosztowałoby tyle samo?
No bo jakby nie patrzeć dzięki early access i feedbackowi graczy masz dane dzięki którym możesz lepiej określić jak dany element ma działać, wygladac w grze. I tak samo jest z testowaniem różnych mechanik.
To oczywiście moje gdybanie, które jest raczej nierealne do zweryfikowania, ale sądzę, że koszt byłby o wiele większy. Dlatego taki był mój wniosek odnośnie EA.

Pokaz Fajny.
Bez zapowiedzi gier, które wyjdą za lata czyli Skyrim czy też Fallout5 i dobrze bo tego tutaj nie znosiłem.
Nowa Senua rusza się z każdą częścią coraz lepiej.
Bardzo interesujący Clocwork od INXILE.
Fable dla mnie must have.
Te same nowe Gearsy również obowiązkowe.
Plague Tale wygląda bardzo ładnie, na pewno zagram.
Metro cudo.
State of Decay dalej to źle wygląda.
Ten cały Magician ma moją uwagę.
Moje premiery 2026 ->

Fajnie, ze w koncu zmienili movment w Gears, bo jak do tej pory kazda czesc byla wlasciwie taka sama jezeli chodzi o animacje czy walke
Jestem swiezo po przejsciu trojki i to co mnie tez w grach tej serii zawodzi to, to ze ciagle wlasciwie.. Walczymy lancerem.. Tak reszta broni jest mocno srednia
Jestem swiezo po przejsciu trojki i to co mnie tez w grach tej serii zawodzi to, to ze ciagle wlasciwie.. Walczymy lancerem..
praktycznie w ogóle nie używam lancera.
strzelba albo snajperka i rewolwer, "łuk" jak jest.
Bardzo fajny pokaz, Gearsy przepiękne, nowe animacje poruszania się to to czego ta seria potrzebowała co najmniej od czwórki gdzie trochę usprawniano ale za mało.
Wślizgi, wspinanie się na elementy, przeskoki, nowe finishery pełne juchy no cud, miód, malina.
Niszczejące na naszych oczach miasto, walące się budynki jak słynna wieża z poczatku jedynki, wszystko wygląda jak trzeba.
Co do broni Lancer jest zajebisty jak zawsze, shotguny mają kopa, inne średnie? Rozgryzgujące się łby od snajperki albo trafienie z łuku boomersa w głowę i patrzenie 2 sekundy później jak się rozbryzguje z osuwającym się cielskiem to jest to.
No ale cóż, Gearsy to też jedna z tych serii że się pokocha albo nie.
Pozostałe gry:
- DLC do Dooma, bardzo fajnie wygląda znów Eternalowo? Fikamy wysoko, wysoko?
- Metro zawsze na prospie
- Clockwork wygląda dobrze
- Ten diaboł Magnician wygląda interesująco
- Valor Mortis bardzo zacnie wygląda ten poslki fpp spuls,
- Hellblade 3, hmm jak się wezmą za gameplay to może znów się serią zainteresuje
- powroty Spyro i Crazy Taxi na pewno na plus takie akcje.
Halo i SoD 3... tak średnio bym powiedział.
- szkoda że nie pojawił się Blade albo nowy Wolf czy nowy Quake.
No trzeba przyznać, że pokaz zdecydowanie ciekawszy niż ten od Sony (o ty nudnym SGFL to nawet nie ma co wspominać). Oczywiście trochę żal, że np. w Clockwork Revolution nie zagram, ale trudno. Jeśli konsolowe wojny mają na nowo wybuchnąć, to jakieś straty muszą być ;)
Zresztą, to co mnie najbardziej interesuje, czyli Fable, będzie na plejaka, więc i tak jest git.
Dla mnie pokaz Xboxa to sporo sztosów na które czekam:
- Gears of War: E-Day
- Fable
- Resonance: A Plauge Tale Legacy - bardzo mocno czekam
- Metro 2039
- Senua - bardzo mocno czekam
- Doom The Dark Ages Revelations
- Castlevania Belmont's Curse
- Clockwork Revolution
- Call of Duty: DMZ
To co pokazywali na konfie Sony:
- Rayman Legend Retold - nie wiem czy jeżeli byłby to ex czy bym nie kupił konsoli dla tej gry
- ILL
- Control Resonant
Inne pokazy:
- End of Abyss
- The Blood of Dawnwalker - zainteresował mnie wątek współczesny, ale chyba nie będzie go za wiele wiec takie trochę skip
- Mafia The Old Country - Man of Honor
- Crossfire
- Resident Evil Veronica
- Little Nightmares III The Backstage
- Exodus
- The Sinking City 2 (ale najpierw pewnie jedynkę trzeba by było nadrobić, wiec pewnie ani jedno, ani drugie :P)
- Cronos - Lazarus
- Cordura
- Star Trek Shadow Frontier
- SAW Genesis
Z kolegami Golowiczami z discorda stworzyliśmy kolejny odcinek podkastu Second Playthrogh, tym razem zabraliśmy się za Legacy of Kain: Soul Reaver, zapraszam do oglądania/słuchania i komentowania.
https://www.youtube.com/watch?v=ubltZuq9ywY
jak Blade pojdzie do piachu to obstawiam, ze Arkane tez zaoraja - a wtedy nie bedzie juz dla MSu miejsca w moim sercu.
jednak nie? ale i tak chujowo, że od momentu teasera nie było o tej grze ANI SŁOWA.
https://x.com/JeffGrubb/status/2063975206289621373
Nie zdziwiłoby mnie to nawet w najmniejszym stopniu. Ta gra chyba wpadła w jakiś development hell (czyli jak wiele gier ze stajni Microsoftu, które ostatecznie uwalili - Scalebound, Perfect Dark, Everwild), a brak jakichkolwiek informacji tylko podsyca całość.
Kicha Panie, Blade jako wyjebany slasher w świecie wampirów mógłby z sukcesem zatrzeć lipę Redfalla:/ Oby jednak wyszedł.
Wiem że jak Arkane to Immersive sim i to się ceni ale jednak jako płytki gracz o niskich instynktach w grze pogromcą wampirów oczewkiwałbym rónież, a może przede wszystkim sieki i krwii w widowiskowym tańcu z kataną, bronią palną i satysfakconującym wbijaniem srebrnych kołków w serducho.

Trochę wam zdam relacje bo wątek jest pełny Gothicowych fanów jak np.
Ja jestem oczarowany i dawno nie miałem gry, której po prostu nie chcę mi się wyłączać. Jak wiecie co niektórzy to byłem strasznym optymistą dotyczącym remake'u. Nawet jak Alkimia robiła wtopę za wtopą, a Rysiu Police się kompromitował raz za razem do dalej wierzyłem, że będzie dobrze. Do samego końca. I k***a było warto! Gra jest absolutnie kapitalna. Tak posiada bugi ale wciąga jak cholerne bagienne ziele. Normlanie czuję się jakbym te 20 lat temu grał w oryginał. Graficznie jest petarda, udźwiękowienie na czele z muzyką KaiRo absolutnie kapitalne. System walki mi osobiście pasuje i mi się podoba. Strzelanie z łuku świetne, a i dali na początek szansę zdobycia runy "ognisty pocisk" aby zobaczyć jak wykonali magię i muszę powiedzieć, że jest fajna. Dubbing....Dubbing jest świetny....oprócz Bezimiennego. Niestety wyszło to czego się obawiałem. Pan Jacek Mikołajczak ma obecnie 65 lat. Nijak czasami pasuje do głosu Beziego, który może mieć z ~35-40 lat. Do tego często brzmi jakby głos był stłumiony. Do tego trochę zmienili charakter Beziego z sarkastycznego w takiego lekkiego skur***synka. Niektóre jego odpowiedzi są dość mocne jak na Gothic'a. Ale mi to akurat nie wadzi.
Zacząłem grać na PS5 Pro na premierę. 30 klatek na których gra jest zablokowana mi nie wadziło za bardzo bo świetnie jest wykonane i wydaje się to bardzo płynne. Gorzej, że w takim Nowym Obozie zaczęło się lekkie dropienie. No ale największy zarzut to kasujące się zapisy. Wywaliło mi szybkie zapisy, a następnego dnia straciłem 1h gry bo po crashu gra skasowała wszystko oprócz ręcznych zapisów. Kupiłem klucz na PC i .... o matko doznałem drugiego szoku. Gra na ustawienia "Gothic" czyli przedostatnie wygląda absolutnie fenomenalnie. Ten screen to jeden z wielu jakie nacykałem. Tutaj gra mi chodzi w 60 klatkach w 1440p z FSR4 na jakość (FSR4 z optiskalera). Wątpię też aby dodali 60 klatek na konsolach bo i ile Pro udźwignęło by to graficznie, tak problem może stanowić procek. Moja i7 11700 w Starym Obozie jest katowana na 100% non-stop. Po za dobija do 80% wykorzystania. Nie wiem czy konsolowy podkręcony Ryzen 3600 podoła 60 klatkom.
Idę grać dalej bo gra się kapitalnie :)
Teraz tylko czekać aby THQ było zadowolone i dało zielone światło na zorobnie Gothic II Remake :) Ale to będzie sztos!
Nawet miałem taki moment przed premierą, że prawie się złamałem i chciałem kupić, ale wtedy wyszło, że tylko 30 klatek, więc niech się walą.
Osobiście obstawiam, że będzie tak jak z większością tych gier, gdzie na premierę było "pójście na kompromisy" i, że nie da rady, a za pół roku, albo za rok się okaże, że jednak się da i będzie łatka dodająca 60 fps.
A jak nie będzie to trudno. Ogram na ps6 tak jak GTA.
Odpowiadam tutaj żeby nie przewijać połowy wątku.
"kluczowy element ich biznesu" i dlatego największy ich eks tego roku nie wychodzi na PS5.
Samo to zdanie jest masłem maślanym bo żeby można go było nazwać exem to nie może wyjść na PS5. Więc gdyby wydali 10 gier AAA na wszystkie konsole i windowsowego pasjansa na Xboxa to ten pasjans byłby ich największym exem.
Natomiast nawiększa gra Microsoftu w tym roku to CoD: MW4 i wychodzi na PS5.
Halo i Fable nie anulowali, bo już było zapowiedziane wcześniej, że będzie na PS5
A Senua była zapowiedziana? A może Spyro było zapowiedziane? A może Minecraft Dungeon 2 było zapowiedziane? To wszystko nowe gry, pokazane na tym pokazie po raz pierwszy i wyjdą na PS5 a część z nich jeśli dobrze pamiętam również na sprzęt Nintendo.
Oczywiście, niemniej fakt pozostaje faktem, to największa i najdroższa gra Microsoftu w tym roku, a pod względem "wagi" tytułu tych Gearsów nie postawiłbym nawet na 2 miejscu. Postawiłbym na trzecim, po Forza Horizon 6.
A Senua była zapowiedziana? A może Spyro było zapowiedziane? A może Minecraft Dungeon 2 było zapowiedziane?
Co nie zmienia faktu, że nastąpiła jakiegoś rodzaju zmiana w stronę jednak zwiększania ilość gier ekskluzywnych co jasno mówi, że czynnik owej ekskluzywności jest jednak kluczowy zarówno dla niebieskich i zielonych.
Owe wróżenia co by ekskluzywność była nikomu nie potrzebna można włożyć między bajki.
To nie konkurs kto miał rację, niepotrzebnie upierasz się, że nie ma zmiany bo zmiana jest widoczna.
Może nie całościowa, ale ewidentnie widoczna, ciekawe jak to się dalej potoczy.
Niemniej jednak można śmiało powiedzieć że takich zmian od lewej do prawej na przestrzeni ostatniej dekady to nie było chyba nigdy w branży.
Strasznie to wszystko chaotyczne.
Obie firmy co chwilą zmieniają wizję co do gier, sprzętu, abonamentu i ekskluzywności.
Ja jako konsument nie wiem co będzie więc ciężko coś kupić od jednych czy drugich i myślę, że wielu potencjalnych klientów ma taki MINDF*CK.
Tak jak pisalem indywidualne podejscie do tytulow, musza sobie jakies tytuly jako wizytówki zostawic, cos co przyciagnie klienta
Obie firmy co chwilą zmieniają wizję co do gier, sprzętu, abonamentu i ekskluzywności.
Z tymi decyzjami to nie powiedziałbym, że to chaos. Jasne, chaos jest, ale raczej w obozie Xboxa, a Sony tylko reaguje na ich ruchy. Zaczęli wydawać swoje gry na ps5, a w planach mają konsolę, która będzie odpalać gry ze steama, więc Sony dało im pstryczek w nos uciekając z PC. Co do abonamentu, ekskluzywności, to Xbox ciągle zmienia decyzję. Raz podwyższa cenę abonamentu ze względu na CoDa, a potem usuwa CoDa i obniża cenę. 🤷 Jak się tak na to patrzy to ma się wrażenie, że tam nikt nie wie co zrobić z tym Xboxem...
Zrobili badanie na zywym organizmie. Zalozenie pewnie bylo takie, ze wsadzaja coda do gamepasa i ten drugi zaliczy dzieki temu xx procent wzrostu. Nie siadlo, co wiecej wciaz da sie zalatwic z roznych zrodel gp za grosze, wiec nie bylo szans, ze przy takiej nieszczelności jakikolwiek wzrost liczby abonamentow przelozy sie na duza kase.
Niebezpieczny precedens, ktory moze spowodowac przemodelowanie abonamentu.
No raczej tak, plus jest taki, że wyciągnęli wnioski i wprowadzili zmiany. Chociaż po utracie milionów na CoD to wcale mnie nie dziwią takie decyzje. ;P
Powinni to samo zrobić ze swoimi grami, które trafiają day one do game pass, ale z tego ciężko będzie się wycofać.
Też uważam że Sony zawinęło się z PC przez Helixa mogącego odpalać gry pecetowe. Natomiast to że Xbox na PC zostanie jest bardziej niż oczywiste również przez właśnie Helixa no i wiadomo Windowsa.
Co nie zmienia faktu, że nastąpiła jakiegoś rodzaju zmiana w stronę jednak zwiększania ilość gier ekskluzywnych co jasno mówi, że czynnik owej ekskluzywności jest jednak kluczowy zarówno dla niebieskich i zielonych.
Absolutnie nie. Zmiana o której mówisz (jeśli w ogóle można tu mówić o jakiejkolwiek zmianie) ma fasadowy wymiar, nie ma opcji żeby wywołała efekt "chcę tą konsolę dla tych eksów".
Wystarczy porównać pod tym względem zielonych do niebieskich żeby unaocznić robię skalę. Porównajmy do Sony które wydawało jeszcze gry na PC.
A więc gry Sony to:
- faktyczne gry ekskluzywne, nie zagrasz w nie ma żadnym innym sprzęcie;
- exclusivy konsolowe, gry które mogłeś ograć na PlayStation lub PC;
- gry multiplatformowe, śladowe ilości, głównie gry multiplayer i jeden tytuł gdzie multiplatformowość wymuszono licencją.
Za to gry Microsoftu to:
- faktyczne gry ekskluzywne... jest/będzie takich okrągłe zero;
- exclusivy konsolowe, jest ich okrągłe zero natomiast zgodnie z zapowiedziami w perspektywie 2 lat będą takie... dwa
- gry multiplatformowe, cała reszta bardzo bogatego line-up Xboxa, filar biznesu działu gamingowego, kluczowy (obok Game Pass) element biznesu.
Prawda jest taka że Asha w celu ocieplenia wizerunku Xboxa i swojego własnego stworzyła ten program w którym pytała graczy czego najbardziej oczekiją. Wypowiedziała się oczywiście najbardziej fanatyczna mniejszość niemniej uznali że to czego chcą najmocniej to powrót eksów.
Nie można robić takiego programu a potem ignorować jego wyniku, odniosłoby to odwrotny od zamierzonego skutek więc chcąc nie chcąc coś trzeba było fanom dać, więc dała. Nie faktyczne eksy, tylko konsolowe i możliwie mało, ale dała.
Fasadowe, pozorowane działanie.
I tu pojawia się pytanie. Nadal w to brnąć i wrzucać swoje gry do game pass aby promować usługę, czy może jednak lepiej sprzedawać te gry w tradycyjny sposób? Bo jeśli wrzucanie coraz to więcej swoich gier do gpu nie zwiększa bazy użytkowników, to jaki w tym sens? Ostatnie oficjalne info, które było chyba w 2023r, mówiło o 34mln użytkowników, i do dzisiaj cisza. A pamiętajmy, że w tamtym okresie był gpu dla nowych kont za 4zl i baaardzo tani gpu przez vpn, gdzie ludzie kupowali na kilka lat.
Tak że nie wiem czy zostanie przy tym modelu ma sens. No, ale MS ma tyle siana, że mogą sobie pozwolić na takie wybryki. ;P
Lineup sony i to co sobą reprezentują ich gry, wygląda śmiesznie na tle ms.
Super hero game z Wolverine, który na dodatek wygląda jak menel i debil w tym żółtym kostiumie, GoW z babą w klimatach disney oraz żelową kostką i biciem kwiatków! Oraz press X to jason czyli UD2, które można obejrzeć w kinie 🤣
Mało tego, gry ms są zróżnicowane gatunkowo.
Clockwork, Fable, E Day, Senua, SoD3, Halo - jest w czym wybierać.
Na dodatek E-Day to kiler graficzny.

U mnie na zdjęciu wyszedł nieco inny klimacik :D
Podobnie jak Crod nie mogę się od tego remaku oderwać. Póki co wygląda na to, że twórcy idealnie zbalansowali nowe ze starym. Tam, gdzie trzeba było, to rozbudowali, a tam gdzie można było zostawili tak, jak było w oryginale. Tyczy się to wszystkiego, od dialogów, gdzie niektóre kwestie zostały żywcem przeniesione z oryginału, po questy, lokacje, a nawet rozmieszczenie przedmiotów i potworów. Podoba mi się takie podejście. Ciekaw jestem, czy sporo dodali w późniejszych rozdziałach, bo te w oryginale są dużo mniej rozbudowane od pierwszego.
Z małych minusów, 2 razy wywaliło mi grę do ekranu głównego konsoli, ale na szczęście żadnych postępów nie straciłem. Szybkich zapisów nie robię praktycznie w żadnej grze, bo nawet nie mam takiego nawyku. Są też oczywiście jeszcze drobne glitche, ale to nic szczególnego. Cyberpunk, którego ogrywałem niedawno ma ich dużo więcej :P

Grał ktoś z was w demo nowej Onimushy? Wczoraj to ograłem i jestem w szoku. 🤯 Walka to jest cudo, bardzo taktyczna, dająca dużo możliwości, i nawet wymagająca. Jedyny minus to zwykli przeciwnicy, którzy moim zdaniem powinni być bardziej agresywni, ale liczę, że w pełnej wersji będzie jeszcze jeden poziom trudności, który to zmieni.
Ale co zrobiło na mnie największe wrażenie to animacje. Nie widziałem gry z lepszymi animacjami walki mieczem, no nie można oderwać oczu od ekranu, tak to pięknie wygląda. Wszystko płynne, naturalne, a przede wszystkim bardzo czytelne, co pozwala dobrze czytać ruchy przeciwnika i robić niesamowite rzeczy.
No coś pięknego. 😍
ja jestem bardzo zawiedziony, ale tylko przez AI właśnie.
mam nadzieję, że to jakiś błąd albo wina tutorialowej lokacji, a nie trend na ułatwianie gier, ale tu nie ma żadnego wyzwania - jest milion opcji parowania i taktyk, ale co z tego, jeżeli wystarczy napierać na przeciwników, bo oni za wolno atakują albo nie atakują wcale. całe demo, łącznie z bossem, jest banalne - ale nawet nie, że łatwe w taki przyjemny sposób, czasem po prostu się zastanawiasz czy to nie jest błąd, że przeciwnicy stoją w miejscu.
natomiast płynność animacji, to jak bohater przechodzi od obrony do ataków, jak porusza się między przeciwnikami - super.
naprawdę liczę, że to poprawią, bo mocno czekałem na tę grę. wyższy poziom trudności do wyboru też by pomógł, ale tylko jeżeli oprócz HP i obrażeń podkrecalby agresywnosc.
Ale ten Boss był już spoko, ja tam zginąłem kilka razy, ale to chyba dlatego, że całą walkę robiłem uniki, dopiero później zacząłem wszystko łączyć i łatwo poszło. Może powinni też trochę zmniejszyć okienko na parowanie bo wydaje się zbyt op.
Via Tenor
najbardziej byłem zawiedziony chwilę przed bossem - na tym placu, na którym pojawiają się wszystkie trzy typy przeciwników jednocześnie i ogólnie zbiera się tam większa grupa.
wtedy pomyślałem "okej, teraz się zacznie, teraz wykorzystam wszystko czego się nauczyłem", ale oni po prostu stali? dosłownie, rybie demony chodziły sobie dookoła i nikt mnie nie atakował.
Offtop, zbytnio mnie to nigdy nie interesowało, bo sprzedaz nigdy nie jest dla.mnie jakims wyznacznikiem jakosci, ale z ciekawosci zapytalem ai
Wychodzi na to, ze exy sprzedaja konsole(wiedzialem ze tak jest, ale tutaj jednak wiekszosc to exy), a John tutaj wmawial, ze na ps gra sie tylko w coda i fife 😆
🏆 Oficjalne TOP 20 sprzedaży na PS4
Pozycja Tytuł gry Przybliżona sprzedaż (w mln sztuk)
1 Grand Theft Auto V 24.6
2 Marvel’s Spider-Man 22.6
3 God of War (2018) 21.0
4 Horizon Zero Dawn 19.2
5 Uncharted 4: Kres Złodzieja 18.6
6 The Last of Us Remastered 18.2
7 Minecraft: PS4 Edition 17.0
8 Call of Duty: Black Ops III 15.0
9 Call of Duty: WWII 13.4
10 Gran Turismo Sport 12.7
11 Wiedźmin 3: Dziki Gon 10.8
12 The Last of Us Part II 10.0
13 Uncharted: Kolekcja Nathana Drake'a 9.9
14 Ghost of Tsushima 9.7
15 Bloodborne 9.3
16 Call of Duty: Infinite Warfare 8.4
17 Star Wars Battlefront (2015) 8.4
18 FIFA 17 7.5
19 Days Gone 7.3
20 Ratchet & Clank (2016) 7.0
odpowiedz Johna, bo podalem mu podobne dane - "najwyżej notowany Spider-man nie sprzedał się nawet w liczbie 20% sprzedanych konsol" + "sprzedane sztuki to co innego niż czas spędzony w grze".
Najwidoczniej za duzo czasu spedzil z wujkiem Spencerem..
Teraz nowe kierownictwo probuje wyciaganac sie z tego bagna..
No bo dokładnie tak jest, Twoja interpretacja to tak naprawdę nadinterpretacja. Nawet gdyby wyniki sprzedaży exów były wyższe (a nie są) to i tak korelacja nie wskazuwałaby na przyczynowość. Jest różnica pomiędzy "kupuję tą konsolę bo jest na niej GoW" a "mam już tą konsolę więc sprawdzę tego GoWa". A ty odgórnie zakładasz że to pierwsze zdanie jest prawdziwe "bo tak" i koniec, nie mając nic na poparcie tej tezy.
Reasumując, tylko niewielki odsetek graczy w ogóle kupował exy na PS4 a spośród tych którzy kupili tylko część kupiła konsolę dla tych eksów, reszta kupiła eksy bo miała konsolę.
To oczywiste.
na poparcie swojej tezy mam sprzedaż konsol z exami vs sprzedaż konsol bez exów.
dodatkowo, mam też dane dotyczące sprzedaży samych gier ekskluzywnych, które są jeszcze zaniżone przez używki - co Ty wygodnie ignorujesz.
a jakie Ty wlasciwie masz argumenty oprocz "bo nie" i "to oczywiste"? cokolwiek, jakieś badania?
bo ja na przykład mam też badania. :)
https://yougov.com/articles/42679-us-which-factors-make-gamers-prefer-certain-consol
https://www.thegamer.com/console-exclusivity-still-number-one-reason-report/
czekam na jakieś DANE od Ciebie. nie "bo nie" na moje argumenty, czekam na twarde fakty od Ciebie.
na poparcie swojej tezy mam sprzedaż konsol z exami vs sprzedaż konsol bez exów.
Kolejny raz, korelacja to nie przyczynowość. Równie dobrze mógłbym napisać że kolor niebieski lepiej sprzedaje konsolę niż zielony.
Zadaj sobie jedno pytanie. Dlaczego Sony jest dzisiaj w miejscu w którym jest? Dzięki czemu zdobyli taką bazę graczy? Nie mówię, że to w 100% zasługa gier ekskluzywnych, ale były one zawsze mocnym argumentem podczas decyzji o zakupie konsoli.
Dzisiaj wiadomo, że ci co są z marką sony od zawsze, lub jednej czy dwóch generacji, to raczej zostaną na tej platformie, i exy maja na to mniejszy wpływ. Ale jeśli chodzi o nowych użytkowników to nadal jest to mocny argument, tak jak kiedyś. Wystarczy nawet poczytać fora lub obejrzeć jakieś streamy gdzie ludzie wybieraja zestaw PC + ps5 bo tam jest GoW, TLOU czy Stellarblade. Exy przyciągają nowych użytkowników czy ci się to podoba czy nie. 🤷