Świat Xboxa #161
Historia wydanych konsol Xbox przez Microsoft:
- Xbox (XBX) [15.11.2001]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox
- Xbox 360 (X360) [22.11.2005]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
- Xbox One (XO) [22.11.2013]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_One
- Xbox Series X|S [10.11.2020]
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Xbox_Series_X/S
Sprzedaż konsol Xbox:
1. Xbox - 24 mln
2. Xbox 360 - 84 mln
3. Xbox One - 58 mln
4. Xbox Series X|S - 28 mln
------------------------------------------------------------------------
Serwisy Informacyjne poświęcone Xboxowi:
https://x.com/Xbox
https://www.youtube.com/c/xbox/featured
https://www.xbox.com/pl-PL
Lista achievementów:
https://www.trueachievements.com/
Przydatne linki:
Biblioteka Game Pass - https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-game-pass/games
Microsoft Store - https://www.xbox.com/pl-PL/games/all-games
Support - https://support.xbox.com/pl-pl
Lista naszych gamertagów:
1. cswthomas93pl
2. adam11i13
3. Xfarben87 (Mutant z Krainy OZ)
PSN: Farben87
4. The PaGur (PatriciusG)
5. DarthTusken9767
6. Highl4nder666 (JohnDoe666)
7. raziel88ck
8. dziadek09 (Maverick0069)
9. eucliwood10 (konewko01)
10. Jakkobz (Mr. JaQb)
11. Bartekdmx (dmx) mail: [email protected]
12. Dosq8881 (Crod4312)
PSN: Dosq_X_
13. Jackov15
14. matmafan
15. Trubadurant (zielele)
16. malaycpt (barnej7)
17. truskolodz (Truskolodzix)
18. EnixPL (EnX)
19. captainpabloo (A's)
20. Bartoz1722 (Ognisty Cieniostwór)
PSN: Bartoz_Maestro
21. RavSmolen (Smoleń)
22. adamosis (cycu2003)
23. RainingSinger67 (mk1976)
24. HautamekiPL (Marcinkiewiczius)
25. PiterXoneX (Pitplayer)
26. barth89PL (Barthez x)
27. xanat0s PL (xanat0s)

Witajcie w swiecie dupy, odcinek 161.
Co tam grane? Ja sobie pomykam konikiem po Czechach. Odkrylem wlasnie, ze sa w tej grze punkty umiejętności... w koncu je zagospodarowalem. Myslalem, ze rozwoj samoistny to wszystko xD
Jakis battlefield dzis bedzie grany?
Wczoraj nie udało się pograć, a dzisiaj wjedzie albo tomb raider, albo batman, o ile kurier wsadzi pakę do paczkomatu :) no chyba że będziecie, to wtedy battlefielda nie odmówię :)
Wczoraj właśnie była mowa o dzisiejszym graniu. Jeśli internety nie będą szaleć jak wczoraj będzie grane:)
Chyba już mam sklerozę, napisałem wiadomość z pół godziny temu a nie kliknąłem dodaj komentarz :D
Takto jest jak się robi 10 rzeczy naraz.

Przedwczoraj w nocy skończyłem remake Shadow of the Collossus, na ostatnim bossie od ciągłego spadania bo nasz bohater nieraz robi coś odwrotnego niż chcemy miałem ochotę przegryźć sobie tętnice. Gra artystycznie piękna i rozumiem jej kultowość ale sterowanie takie że nie wrócę do niej chyba że na easy.
Na Facie zacząłem Stellar Blade, a od wczoraj ładnych parę godzin na PRO. No przeskok wizulany jest naprawdę duży, na Fatce w trybie wydajności to smużenie jak na badziewiackim FSRerze a w trybie PRO z PSSR2 wszystko ostre jak żyleta. Gra nie ma wybitnej grafiki ale jest dobrze i draw distance zacny. Sama gra bardzo spoko takie słabsze klimatycznie Nier Automata wymiksowane z soulsami i slasherem. Na normalu w ogóle nie ginę, może podniosę poziom trudności. Jest jeszcze tryb 80fps i działa dobrze ale jednak gram w 60.
Co do kupionego PRO, myślałem na sobą i wziąłem z kilku powodów, raz właśnie przez rosnące ceny podzespołów, dwa to że nowa generacja pewnie będzie dopiero za dwa lata do tego pewnie w pizdu droga, trzy że wchodzi PSSR2, tryby wydajności na których zawsze gram, na zwykłej mam przeczucie że będą coraz słabsze.
Do tego na PROsiaku są 2 terabajty i na koniec to że tak jak myślałem już niedługo chyba będę mógł przerobić moją pierwszą Fatkę i sprzedać ją dzięki temu drożej to się trochę kasa zwróci.
Miałem nosa, kupione w piątek, w kolejny piątek takie podwyżki....

Świat dupy xD aż się cofnąnąłem zobaczyć co znowu za awantura się robiła ale nic szczególnego.
U mnie po staremu kolejny tydzień. Choć już bliżej końca, ciekawe czy będzie się chciało dalej grać po zrobieniu ogólnej fabuły
Ja postanowiłem po latach wymęczyć Technomancera, ale coś czuję, że ten koszmarny backtracking jednak znowu mnie pokona :/
Jak pod tym postem będzie 10 lajków następna część będzie nosić nazwę świat dupy #162 XD
spoiler start
jk
spoiler stop
Via Tenor
Ja wczoraj po paru miesiącach przerwy wróciłem sobie do Cyberpunka i chyba ponownie się wkręciłem. Najpierw zrobiłem trochę kontraktów na rozgrzewkę, a potem pocisnąłem główny wątek. W efekcie wyszło ponad 4h gry przy jednym posiedzeniu. Dawno już nie grałem tyle w jedną grę. Dzisiaj liczę na powtórkę :D
Wracając zanim troll zepsuł wątek. Ja również kupiłem swoją Slimkę poniżej swej bazowej ceny pod koniec 2024 roku, ale wtedy boom na AI dopiero się zaczynał. Ilość wyprodukowanych i puszczonych na rynku chipów, kostek pamięci była wystarczająca aby zaspokoić potrzeby do produkcji konsumenckiego sprzętu - konsol, telefonów, laptopów, desktopów itp. Gdyby nie aktualne zapotrzebowanie generowane przez centra/bazy AI i przez korpa, które ładują w tej chwili miliardy w rozwój swoich modeli jestem pewien, że cena konsol już spadła w okolicach zeszłego roku. Switch 2, który ostatecznie sprzedaje się gorzej niż zakładano również czeka na swoją podwyżkę ceny i wątpię, aby to aż tak mocno było na rękę Nintendo. Większe koszty na produkcję zdecydowanie zjedzą potencjalny zarobek i uszczuplą bazę klientów, która w dobie światowej recesji po prostu odpuści sobie zakup sprzętu i zostanie na tym co mają obecnie.
Switch 2 teraz ostro taniał więc myślę że to dobry moment na zakup :) ps5 już drożeje więc to pewnie kwestia kiedy a nie "czy"
Tyle, że dla fanów exów od Nintendo i posiadaczy poprzedniej konsoli (czyli np. dla mnie) Switch 2 jest w tej chwili przerośniętym przyciskiem do papieru za około 2000 zł, na którym okazjonalnie można zagrać w Donkey Konga i Pokopię. W tej chwili nawet przed podwyżkami kupowanie tej konsoli to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Wyrzucanie pieniędzy w błoto to już w konsolach kwestia czysto indywidualna
Właśnie dlatego uważam, że obecne podwyżki są uzasadnione, jednak tych wcześniejszych ciężko jest uzasadnić czymś więcej, niż tylko chęcią jeszcze większego zysku kosztem konsumentów.
Ceny PS Plus też wzrosły kilkukrotnie podczas obecnej generacji, a oferta wcale nie uległa jakieś dużej poprawie. Owszem, jest nieco lepiej, niż podczas rozbudowy całej usługi, ale obecne ceny są tak wysokie, że zakup plusa nawet na promocji jest teraz skrajnie nieopłacalny.

A tak w ogóle Panowie, Panowie, Panowie?
Nowy wątek bez cycków?
Mówiłem że podniosę poziom trudności? Póki co podnosi się co innego xD
Kurde, wiedziałem że powinienem tą grę do czegoś przyrównać. No przecież! Do Khazana, w ogóle teraz miałem wielkiego bossa którego ruchy są niemal identyczne jak takiej małpy z początku Khazana. Ciekawe kto od kogo zżynał;P

Azjatki azjatkami, ale taka lara w nowszych tomb raiderach prezentuje się zacnie. Nie zapominając oczywiście o klasyce
Nie chce być wulgarny ale pod koniec Stellar blade, jak już nazbierasz sobie stroje (albo w sumie ich brak) to można nauczyć się grać na padzie jedną ręką xD
https://www.xbox.com/play/media/ViFwETj4rN
Podczas gry mam stop klatki co chwile, na filmie tak tego nie widac, ale mam wrażenie, ze da sie tez to wylapac. To moze byc efekt przegrzania konsy?
Myslalem, ze moze lag, ale nie ma ikonki wifi przy moim nicku.

Przedmuchalem konsole i przeszlo.
Dzieki za granko, jakies problemy dzis maja z tym bfem. Wywala z matchmakingu, punktow do przepustki nie liczy, bronie zablurowane w menu.
A sprawdzałeś ping podczas gry? Ja dzisiaj nie zauważyłem u siebie nic podobnego, więc nie wiem czy to wina gry. Może powoli Xbox odmawia posłuszeństwa, otwierałeś go kiedyś?
A, za gierkę również dzięki
Miałem podobnie jak graliśmy na początku skażenie, myślałem że to u mnie wina series s że konsola nie wyrabia jak kiedyś na eastwood ze na punktach a i b miałem czarno czerwone tekstury. A to może faktycznie coś gra krzaczy? Później już było okej.
Z bronią ostatnio też ostatnio miałem problem, ale tylko raz, podczas rozgrywki była zablurowana.
Również dzięki za grę.

Ja piernicze, to jedna z najlepszych gier w ktore gralem. Początkowe trudnosci jakos przetrwac, a potem zostaje czysta zabawa. Zadania, nawet te najmniejsze, sa interesujace i trzeba sie naglowic co robic, bo nie zawsze droga do rozwiazania jest jasna. Walka potem to przyjemnosc, swiat jest piekny, dialogi soczyste, Henryczek umyty i najedzony, nic tylko wedrowac po Czechach.
Gratulacje :) ja nie dałem rady właśnie początkowym trudnościom i porzuciłem jeszcze na Xboxie. A dałem chyba zawrotne 18zl xD
Szybko sie brudzi, to fakt, i ciągle chcialby zrec, ale duzo ma do roboty i nie dziwota, ze zaraz efekty pralni znikaja a brzuch ciagle domaga sie wiecej.
Napadlo mnie wczoraj czterech lekko uzbrojonych kumanow i dalem im rade. Wiesniaki chyla czola przed majestatem. Czuc moc.
Mnie sie gra wybornie. Misje, nawet te najbanalniejsze, jak szukanie konia, ktory zwiał ze stajni, sa fajnie skonstruowane i opatrzone ciekawymi dialogami. Do tego nawet jezeli prowadzi nas znacznik, to najczesciej do strefy, gdzie musimy sobie poradzic sami kierujac sie wskazowkami, badz liczac na farta :P jest niewiele prowadzenia za reke, a czesto idac tylko za znacznikami wykonasz misje, ale duzo cie ominie. Zagadanie byle wiesniaka w okolicy moze wprowadzic cos nowego do zadania.
Ale najwieksze wrazenie robi na mnie swiat. Sam mam za domem pola i lasy i czuje sie w grze, jakbym wyszedl sobie na spacer.
Sa mankamenty, jak walka, ktora po treningu jest latwiejsza, ale generalnie jest kiepsko zaprojektowana. Niemniej dzieki temu kazde zwycięstwo cieszy.
Pierdoly typu jedzenie, mycie i spanie nie kazdemu moga podejsc, ja sie przyzwyczaiłem, i tak najczesciej zre za darmo z garnków rozlokowanych po miastach i obozach. Jedzenie w plecaku psuje sie dla mnie za szybko i przestalem je nosic.
Bardzo podoba mi sie noc, jest po prostu ciemna i bez pochodni nic nie widac. Burza noca robi niesamowite wrazenie, a to tylko wersja na konsole, bez wodotryskow.
Progres jest widoczny gołym okiem. Ja przez dlugi czas nie skaplem sie, ze w grze sa perki, nazbieralem duzo punktow zanim je wydalem i przeskok byl gigantyczny.
Warto przemeczyc trudny poczatek, potem jest latwiej a gra jest warta czasu.
Via Tenor
Zapodaj gamertag to Cię dodam do wstępniaka przy następnej części :)
I witamy wśród zielonych!
Na xb- Panini (Mam nowe konto u gram czasem z żoną, stąd ten nick)
Psn- TypicalJakub
Obliviona sprzedałem, za bardzo drewniana, ogólnie gry beci mi w ogóle nie siadają
Na xb- Panini (Mam nowe konto u gram czasem z żoną, stąd ten nick)
Po nicku nie masz czasami # i jakiś liczb? Sporo jest takich ksywek i ciężko mi Ciebie namierzyć :D

Zainstalowałem z płyty grę wraz z aktualizacją i proszę bardzo ->
Od razu czuć że to nie jest 30 klatek, skaczą w okolicach 90, czyli tak jak mówiłeś :)
Pytanko, czy arkham city też aktualizować czy wgrywać bez? Bo bez dotychczas był lock na 30 co nie? Sprawdzałeś może?
Ciekawe skąd ta zmiana w aa, szukałem informacji na ten temat i cisza
arkham asylum ma locka na 45fps po aktualizacji na oneX, a city zostalo na 30
hah, sprawdzilem swojego ostatniego posta sprzed miesiecy bo cos mi szumilo i napisalem niemal dokladnie to samo, ale numer
zapytaj za pol roku moze znow sie pojawie

Tak, pamiętam, ale nie wiem czy widziałeś ten post:
Zaczepiam żebyś zajrzał szybciej niż za pół roku :D
Jak coś to stestuj czy 60 działa po aktualizacji przy 120Hz (pewnie nie). Wtedy będziesz musiał odinstalować i znów 1.0 z płyty wgrać.
Ale chyba da się pominąć aktualizację będąc online i normalnie odpalić? Czy jedynie offline?
Z arkham city pobawię się na weekend jak będzie trochę więcej czasu :)
A, no i język polski też mam!
Nie da się. Przy włączaniu gry będziesz miał aktualizuj/anuluj. Wybierając anuluj gry nie uruchomisz. Co do trofek raczej nie ma problemu jak będziesz grał, a po wyjściu z gry gdy połączysz neta to Ci się będą wysypywać, jedynie chyba czasu gry Ci nie będzie naliczać.
Znamy datę tegorocznego dużego pokazu Xboxa. Zgodnie z tradycją będzie mu towarzyszył pokaż skupiony na jednej grze, tym razem GoW: E-Day
https://x.com/i/status/2038603693956989096

Dzisiaj zadebiutuje kolejny kandydat do Gry Roku 2026!
Edit. Gramy!

Tak w ogóle jak mowa o Batmanach to niedawno po raz pierwszy w życiu skończyłem Arkham Asylum i City i jezu jakie te gry są dobre pomimo tylu lat od swoich premier. Aż żal jak się patrzy jak mocno Rocksteady się posypało podczas tej generacji :(

Może niepopularna opinia, ale Asylum ze swoimi mniejszymi lokacjami i gęstszym klimatem podobało mi się bardziej.
Również mam sentyment do Asylum. Przeszedłem wielokrotnie, natomiast City tylko raz.
Asylum to najlepsza czesc
City miało lepsza fabule, ale pod każdym innym względem przegrywa
Wiadomo, co kto lubi;)
Dla mnie najlepsze chyba Arkham City, niczego tam nie brakowało. Najlepszy klimat Arkham Origins ale historia Batman vs Joker aż nazbyt wtórna a poboczni wrogowie z wielkim potencjałem zmarginalizowani, no szkoda Deathstroke i Lady Shivy mocno. Najlepszy gameplay (choć skróty klawiszowe wolę z AC i AO) i latanie Arkham Knight. Niestety brak bossfightów jest bardzo bolesny.
Arkham Asylum właśnie dla mnie zbyt ciasne, nie ma gdzie latać na pelerynie, jawi mi się jako prototyp kolejnych gier.
Fabularnie ciężko mi wybrać AC vs AK, oba świetne.
Arkham Asylum przeszedłem 2 razy i jest kapitalny. Reszty Batmanów nie ruszałem. Mam jakieś 20min w AC ale to tyle. Może kiedyś się nadrobi. Bardzo chętnie bym pograł w Arkham Knight ale warto by było znać poprzedników :)
Arkham Knight zasługuje na jakiś porządny patch, bo aktualne 900p i 30 klatek na xboxie to jakiś nieśmieszny żart.
Batmany akurat ogrywałbym na PC bo mam wszystkie na Epic i chyba nawet na Steam więc nawet kupować bym nie musiał. No ale tak AK musiałby dostać patch bo 900p to wali po oczach :)
Dla mnie Origins, Asylum i City to niemal równe gry, każda jest zajebista, jednak największy sentyment mam do Origins, który był pierwszym batmanem jakiego ograłem. Dodatkowo ten świąteczny klimat wyjątkowo mi siadł.
Mam za to dziwny problem z Arkham Knight. Jakoś nie mogę się w tą grę wkręcić.
Czy ktoś z Was skusił się na Asus Rog Xbox Ally X ? Kusi mnie trochę bo mam kilka gier na steam do ogrania. Z drugiej strony szkoda, że mój save z EA Sports FC 25 z Xbox Series X nie będzie działać na wersji PC na Xbox Ally X....
W moim przypadku bardzo mnie ten sprzęt interesował ale jest imo za drogi do tego co oferuje. Do tego posiada upośledzone UI (które może zostanie poprawione) apki Xbox PC oraz nie bardzo to wszystko ze sobą działało.
Po prostu stwierdziłem, że nie warto płacić tyle kasy za to.
To zależy - ja mam nie wersję Xbox, no ale ogólnie mogę się wypowiedzieć co do hh Asusa (mam ROG Ally (2023) RC71L).
W punktach:
- warto, jeżeli dużo grasz na handheld...
- ... ale na kanapie albo w łóżku, bo bateria schodzi w oczach (może w nowszych jest lepiej, nie wiem), więc trzeba być podpiętym do prądu;
- warto, jeżeli masz gierki na różnych launcherach i nie chcesz się ograniczyć tylko do Steam (pewnie wtedy lepiej Steam Deck);
- trzeba użerać się z oprogramowaniem Asusa, które moim zdaniem jest bardzo słabe. Nakładka MS jest lepsza, ale nie idealna;
- trzeba pamiętać, że to nadal Windows na handheld - więc trzeba być gotowym na to, że wyskoczy nam okienko zatwierdzania etc. To plus (można z tym zrobić wszystko, co na Windows) i minus (wszystkie minusy Windowsa).
Ja ponieważ dużo gram na hh i na dodatek trafiłem na promocję (2000 zł) to jestem bardzo zadowolony. Czy nowy model warto kupować za obecną cenę? Ja bym kupił, bo gram prawie tylko na hh, ale jeżeli to ma być dodatek, to imo nie warto.
Ej Pany na Xboxie właśnie mi wyskoczyły aktualizacje po kilkaset MB Resident Evil 4 i Village. Ktoś wie co dodają?
Dla mnie jedna z lepszych gier ostatnich lat. Szkoda że została zjedzona przez tragiczną optymalizację. Nawet na ps5 pro mi parę razy chrupło pomimo że już jest mocno spatchowana
Na series x nie pamietam problemow? A gra fajna, zreszta obie czesci dobrze wspominam.

Gra niestety ma jakieś problemy z okazjonalnymi memory leak'ami (choć i tak ponoć jest dużo lepiej niż było tę parę lat temu), ale poza tym nie mogę mieć zastrzeżeń. Na ustawieniach epickich wygląda i chodzi to prześlicznie. Początkowo miałem ogrywać wersję na PS5, ale na szczęście tego nie zrobiłem bo w trybie wydajnościowym gra wyglądała jakby ktoś przejechał wazeliną po ekranie.
Kurde, moja przy tym wygladala jak nowa kiedy ja dmuchalem dwa tygodnie temu. Battlefield sie przycinal, moze trzeba paste na procku sprawdzic?
Nie chciałem tracić gwarancji, później jakoś nie zwróciłem uwagi i zapomniałem kompletnie, bo przez te wszystkie lata zero problemów z działaniem i chodzi cichutko, ale też nie eksploatuje jej jakoś mocno. Mam ją od 2021 roku, jakoś dzisiaj przy sprzątaniu zerknąłem na nią z góry i postanowiłem pójść po śrubokręty i zobacz co jest w środku, nawet cienka noga jakiegoś pajączka się znalazła :D pastę też pewnie dobrze by było wymienić, ale musiałbym obejrzeć jakiś tutorial jak się za to zabrać
Ja będę musiał tak swoje PS5 w końcu przedmuchać bo niestety, ale mój pokój jest mocno kurzogenny :P Ogólnie fajnie, że już nie trzeba rozkręcać połowy konsoli żeby tylko przedmuchać wentylatory jak to było przy X360 gdzie żeby dostać się do środka potrzeba było 69 pilników i śrubokrętów różnej wielkości, 3 doktoraty z inżynierii i rękę chirurga.
Jak będziesz wymieniał to nie baw się w żadne pasty, tylko zaaplikuj od razu termopada. Stosuje to już od kilku lat, kiedyś to nie był dobry pomysł bo termopady nie miały takiej wydajności jak pasty. Natomiast teraz nie ma żadnej różnicy, a jest prostsze w aplikacji i nic nie brudzi, swoje właściwości trzyma przeważnie 5-10 lat.
Znajomej co półtora roku wymieniałem pastę w laptopie, a jak w końcu udało mi się ją namówić na termopada to już trzy lata mijają i sprzęt nadal trzyma te same temperatury. Sam też w stacjonarce swojej mam termopad na procesorze i nigdy więcej syfiących past. Przy wymianie procesora jest jak nowy, wystarczy przetrzeć tylko.
Zaraz pewnie ktoś mi napisze gdyby to było takie super, to by nie stosowali past. I zgadzam się, ale nie montują z innego powodu bo pasta tania jak barszcz, a dobry termopad kosztuje 40-80 złotych w zależności od rozmiaru. Ale inwestujesz raz i nie myślisz.
Jest sens sie w to bawic, kiedy nie slychac, zeby konsola ciezej pracowala? Jedyne moje zastrzezenia do seriesa to ostatnia przygoda w battlefieldzie, gdzie gra lapala krotkie zatrzymania ekranu, ktore zniknely po przedmuchaniu jej z kurzu. Ale to mogl byc rownoczesnie efekt jej wylaczenia po prostu, bo tak to caly czas jest na tym jakby wstrzymaniu (to wylaczenie, ktore bierze wiecej pradu).
Też chciałbym już stąd wyjść :D
Ktoś pisał o backtrackingu w tej grze i faktycznie.. tu nie wejdę, bo nie mam liny, tu nie otworzę bo nie mam wytrychu. Nie wiem czy będzie chciało mi się wracać do poprzednich lokacji, ale jest to irytujące

Tak, wracanie wielokrotne jezeli chcesz maksic gierke i bawic sie w odhaczanie znacznikow.
Henry zadowolony, liczy na cimcirimci :)

Trochę sie wziąłem za gierki i dziki zachód ukończony. Skończyłem rdr i gunsliger.
Skażenie to chyba moja ulubiona mapa na ten moment, baza hagental z kolei ląduje na samym dole. Fajnie się gra, ale już by mogli wrzucić linię kolejową :)
A co do screena - musiałeś do nas dołączyć żebyśmy byli w top 1, bo w poprzednich grach we dwóch ani razu nam się nie udało :D
/ chyba pomyliliśmy wątki ;)
Mozecie edytowac nagrane klipy w apce xbox na telefonach? U mnie sie wysypuje, a chcialem wyciac kilkanascie sekund z nagrania.
Nie wiem, musiałbym sprawdzić. Ja zawsze skręcałem na konsoli i dopiero wtedy przesyłałem do sieci
O tym nie pomyslalem... xD
Wczoraj, zanim mnie zaprosiles, wyladowalem przypadkiem na serwerze, na którym graliscie, tyle ze po przeciwnej stronie. I akurat mialem nagrać fartowne epickie trafienie towem w ciemno, kierując pociskiem na oznaczenie, nie widzac celu. A tu zapro przyszlo i nie nagrałem:( nie mam nawyku do nagrywek, a kilka fajnych akcji wartych nagrania juz zrobilismy.
https://www.xbox.com/play/media/aLerWU5rZi
Wolno lecial, trafic bylo prosto, ale wciaz fajnie samolot zestrzelic z bwp :p
Zestrzelony samolot czy heli zawsze daje frajdę :)
A ja z tym dołączeniem właśnie miałem mindfuck, bo pokazało w rogu ekranu że dołączasz, myślałem że jesteś już w imprezie z nami, a wrzuciło Cię do naszego lobby, zaprosiłem Cię do imprezy i zrestartowało Ci grę co w sumie jest głupie i nie do końca działa tak jak powinno. Co do ujęć - polecam sobie ustawić jakość i długość według własnych upodobań jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś :)
Mam ostatnia minute w maksymalnej jakosci z tego co pamietam.
Nie moge do was dolaczac bez zaproszenia, bo nie widze was ostatnio online, nie pokazuje mi wtedy, ze jestescie w ogole w grze. Wtedy wsadzilo mnie na serwer i po jakichs 5 minutach przyszlo zapro, a nawet nie wiedziałem, ze jesteśmy na tej samej mapie. Skaplem sie dopiero po dolaczeniu do was, jak w moim skladzie zobaczylem typka, ktory mnie zabil przed przyjeciem twojego zaproszenia.
Wczoraj za to byl dramat, niby kolejka przy wlaczaniu gry, a serwery puste, 80% boty :/
Ja to od zawsze w sumie na niewidocznym siedzę, a matma to nie wiem, papugować chyba próbuje
Tomek się cyka to się ukrywa xd, a ja musiałem chyba kiedyś przestawić.
https://www.xbox.com/play/media/u2ErXsXPQ6
Wrzucam pierwszy raz na próbę sprawdzić czy działa link.
Edit. Czyli wszystko okej, w wątku bfa można powrzucać fajne akcje i będzie co oglądać :p

Potężny zakup gier na Xboxa w najnowszej wiosennej promocji. Jak zacząłem dodawać interesujące mnie tytuły do koszyka to wyszło prawie 800zł xD Musialem później selekcję robić. Niżej jest np. Painkiller za 42zł czy pierwszy RDR oraz taki Terminator w którego właśnie gram. Większość tych gier i tak od dawna siedziała na liście życzeń więc nastał idealny czas. Wsteczna robi gigantyczna różnice bo mam w tych samych promkach o wiele więcej gier do wyboru. W taka Castlevanie nigdy nie grałem, a za takie pieniądze warto spróbować sobie ponawalać potworki :)
U mnie nazbierało sie niecałe 400 ale zredukowalem do niecałych 200. Muszę jeszcze raz przepatrzeć listę bo leciałem na szybko a jest tego od groma. Ktoś powie od którego dragon ball zacząć? Nigdy nie grałem w tego typu grę a chciałby spróbować.

No promki fajne, wczoraj w wannie to chyba z 40 min. przewijałem:P co tam dobrego można przytulić za grosze i biorę:
- Routine - 71,24zł PROMO 25% (czekałem 13 lat xD ) opinie są bardzo pozytywne,
- Steelrising - 27,74zł; 90%, kolejny gówno souls, a jakże
- Deus Ex Mankind Divided 18,59zł; 85%, zapoznam się z serią, nigdy w nią nie grałem, bangla w 900p60fps w FPS Boost, poprzednia część Human Revolution 720p30fps-nyndza, bryndza, jak już to się na PC zagra.
- RDR1 za 108,74; 50% kuhwa nie, tyle to nie:/
Do tego że w końcu jest PROsiak pod strzechą to upolowałem Dragons Dogmę 2 (niby zacnie działa w trybie balanced
i Detroit: Become Human, znów będę hackierował 60fps.
Jest jeszcze Death's Door za 18,59zł jeśli kogoś interesuje bo niby zacny to drób.
EDIT: Crod z tych Castelvani grałem w drugą część. No fajny slasher, w jedynkę która ogólnie jest bardziej chwalona nie grałem. Też bym przygarnał ale te gry znów w 30fps we wstecznej.
A no pierwsza Castlevania to 30 klatek ma na pewno ;) Było czuć jak przeskoczyłem z Terminatora na to. Wczoraj sobie zacząłem Terminatora i mam już pół gry zaliczony ;) Później odpaliłem Castlevania i prolog sobie skończyłem. Sterowanie na dzisiejsze czasy nieintuicyjne jak uj ale może się przyzwyczaję.
Taaaa w takiej Castlevani na PC miałbym z 200 klatek, a gram w 30 na Xboxie xDDDD Problem w tym, że pewnie na PC nigdy bym nie kupił tego typu gier ;)

Taaaa w takiej Castlevani na PC miałbym z 200 klatek, a gram w 30 na Xboxie xDDDD Problem w tym, że pewnie na PC nigdy bym nie kupił tego typu gier ;)
też wolę grać na konsoli;)
Hatfu!
Dobra nawet jako pececiarz lubię odpalać 7 gen gierki na X360 :P Pecetowe porty tych gier (jeśli w ogóle powstawały) tak mniej więcej do 2010-2011 były absolutnym szrotem ze skiepszczonym sterowaniem, brakiem wielu efektów czy opcji graficznych, a często też z jakimiś inwazyjnymi DRM-ami. Na X360 te gry po prostu działały - wiadomo 30 klatek, czasami antyliasing nie domagał, ale jednak jeśli chodzi o multiplaftormówki z tego okresu to imho granie na X360 nawet dzisiaj nie jest wcale taką złą opcją i w sumie nawet daje sporo frajdy wiedząc, że ogrywa się daną grę na sprzęcie pod którego się ją domyślnie projektowało. Nie dawno odpalałem sobie w ten sposób GTA IV, Fallouta 3 czy Halo 3 i dalej to moim zdaniem wygląda całkiem nieźle.
Ja tam z kiepskich portów pamietam glownie GTA IV(Które na konsolach tez chodziło jak guano), Saints Row 2 i RE4 (chyba tez DMC3), a i jeszcze niejakie Deadly Premonition, ale nigdy w to nie gralem
Te co wychodziły duzo pozniej jak Lords of Shadows wlasnie czy Alan Wake, RE5, DMC4, L.A. Noire były akurat swietne, wygladaly i chodzily duzo lepiej niz na konsoli
Z reszta sentymenty fajna sprawa, ale no wiekszosc gier na X360/PS3 chodziła jednak słabo :P
Ja też wolę grać na konsoli, ale na aż takie poświęcenie chyba nie jestem gotów. Dzisiaj na PS3 i X360 fajnie gra mi się głównie w exy i nawet aktualnie obok Cybera ogrywam też Killzone 3. Jestem już pod koniec gry i gra mi się w to bardzo przyjemnie, ale to jest głównie zasługa tego, że ludzie z Guerilli potrafili wycisnąć ostatnie soki z tej konsoli.
Jak czasem porównuję sobie gry przed zakupem na różnych platformach (albo dzięki abonamentom, jak jeszcze je miałem, czy darmówkom z epica), to niektóre gry z PS4 bez aktualizacji działają tragicznie na PS5 w porównaniu nawet do przeciętnego PC. W takich przypadkach czasami robię wyjątki i wbrew swojej chęci posiadania pudełka kupuję taką grę na GoGu, a jak nie ma jej tam, to na steamie lub epicu, choć takie przypadki na szczęście zdarzają się coraz rzadziej, bo GoG fajnie się rozwinął przez ostatnie parę lat.
Takiego Preya na PS5 raczej nie będę ogrywał, bo działa dokładnie tak samo źle, jak na PS4. Jak porównałem go sobie z darmówką od epica, to była totalna przepaść pod każdym względem. Kiedyś nie zwracałem uwagi na takie rzeczy i po prostu grałem, ale jak w końcu pojawiła się u mnie taka możliwość porównania różnych platform, to czasem wybieram lepsze doznania z gry zamiast wygody użytkowania sprzętu.
O ale wracając do GOGa to jakiś czas temu dodali obsługę pada na platformie więc nawet nie trzeba dotykać K+M aby gierkę zainstalować/odpalić :) Także wszystko dobrze idzie w kierunku "zkonsolizowania" interfejsu na PC. Jeszcze jakby wszystko wychodziło na GOG. Nawet z opóźnieniem 3-6 miesięcy ale żeby zdecydowana większość gier debiutowała na tej platformie to byłby hit.
Port pecetowy L.A. Noire był uznawany za słaby. Gra jest zablokowana w 30 fpsach, inne proporcje obrazu niż 16:9 miały czarne pasy, do tego nie możliwości grania w oknie bez ramek czy zmiany FOV - to co przerosło partaczy z Rockstar Leeds, zostało to naprawione przez fanów w patchach, w tym większość problemów z fizyką przy większym klatkarzu.
Pod koniec życia tych konsol akurat niedyskusyjnym jest fakt, że te porty zazwyczaj były już bardzo solidne i faktycznie już stawały się "dopasione" np. poprzez dużą promocję PhysX przez Nvidię.
Wiadomo, że jeśli ktoś chce najlepszych wrażeń to nawet lepiej przeboleć najgorszy pecetowy port z fixami niż szukać i odpalać stare konsole. GTA IV z takim FusionFixem jest w tej chwili absolutnym mistrzostwem optymalizacji nawet na starych sprzętach.
Ja to wgl pamiętam taka narrację z tamtych czasów, ze na konsolach to wszystko działa super jak ta lala i wygląda tak samo jak na PC
Rzeczywistość: 720p i to nie zawsze, detale srednie albo nawet i nisko srednie, 30 klatek rwane dość często. GTA IV to skrajny przypadek bo ta gra działała chyba w 20fps, ale tutaj też panowała taka narracja, ze trzeba mieć super ultra kompa żeby móc odpalić w takiej "jakosci" ta grę jak na x360 czy nawet ps3
Ale ja wtedy bylem nastolatkiem, więc może dlatego takie wspomnienia mam
Ja to wgl pamiętam taka narrację z tamtych czasów, ze na konsolach to wszystko działa super jak ta lala i wygląda tak samo jak na PC
problem polega na tym, ze wtedy nie chodzilo nawet o wyglad.
tak jak pisal Adam, wiele gier mialo totalnie zepsute sterowanie, calkowicie brakujace efekty, np. odbicia, problemy z dzwiekiem, crashe, etc. to byly po prostu wybrakowane wersje, jakbys gral w polprodukt. apogeum problemu to byly porty z generacji PS2/GAMECUBE/XBOX. w czasach X360 zaczynalo juz byc lepiej, a pod koniec generacji bylo juz bardzo dobrze.
dobrze to widac na przykladzie Capcomu - port RE4 i DMC3 to byla tragedia, a juz pozniej DMC4 i Street Fighter IV to byly porty prawie idealne, optymalizacja bardzo dobra i wygladaly lepiej niz na konsolach.
Ja generacje poprzednie i obecną technicznie widzę mniej więcej tak:
- 7 gen. - 720p + niestabilne 30fps
- 8 gen. 1080p + stabilne 30fps; PRO, XoneX - 1440p+stabilne 30fps / 1080p + w miarę stabilne 60fps
- obecna 9 gen. 1296p-1440p + jakieś tam RT stabilne 30fps / stabilne 60fps performance / niestabilne 60fps balance z różnymi rozdziałkami, niestety czesto sub 1080p. Do tego wszelkiej maści upsaclery, lepsze-gorsze.
No jest jeszcze series S na niekorzyść i Ps5 PRO na korzyść tych osiągów.
O ale wracając do GOGa to jakiś czas temu dodali obsługę pada na platformie więc nawet nie trzeba dotykać K+M aby gierkę zainstalować/odpalić :) Także wszystko dobrze idzie w kierunku "zkonsolizowania" interfejsu na PC. Jeszcze jakby wszystko wychodziło na GOG. Nawet z opóźnieniem 3-6 miesięcy ale żeby zdecydowana większość gier debiutowała na tej platformie to byłby hit.
Czasami już się tak zdarza, że całkiem duże gry wychodzą dosyć szybko na GoGu. Nawet gdybym nie ogrywał większości gier z obecnej generacji na PS5, to i tak dosyć często nie musiałbym kupować tych gier na Steamie, bo po niezbyt długim czasie wychodzą także na GoGa. No i są też przypadki, kiedy gry wychodzą na GoGu w momencie premiery. Jeszcze kilka lat temu to byłoby nie do pomyślenia, bo cała platforma kojarzyła się wszystkim głównie z klasykami i grami AA.
Porządne wsparcie dla padów to też jest bardzo duży plus. Sam już nie pamiętam, kiedy ostatnio ogrywałem coś poza strategiami na klawiaturze i myszce.
Grał ktoś w Tainted Grail? Jest na MS za 107 zł i nie powiem, kusi. Choć obawiam się jak to działa na XSX.
Mam i grałem ale na PC. Póki co leży i czeka bo pokonały mnie kwestie techniczne. Mam dość solidnego PCta, a gra potrafi mi dropić do 40 klatek od czapy. Graficznie jest ok i tylko ok więc nie usprawiedliwia to tego jak ta gra działa.
Heh, czyli można założyć, że na XSX wcale nie jest lepiej. Dzięki za ostrzeżenie.
Obadaj demo:
https://www.xbox.com/pl-PL/games/store/tainted-grail-the-fall-of-avalon-demo/9NQL6TBGT1GC/0010
Też dałem się skusić i póki co nie żałuję. Zainstalowałem i 4 h minęły nie wiadomo kiedy. Brakowało mi takiego TES-like'a.
Nowa paczka gier do GP bardzo spoko.
Dla mnie Hades 2, Replaced oraz CoD: MW, w końcu pogram całą trylogię po reboocie.
https://x.com/i/status/2041501363625251041
Testowal ktos starfielda na ps5 pro? Podobno grafika łeb urywa, a sama gra po aktualizacji to calkiem inny starfield. Czuje sie wydymany przez becie teraz :(
Nie. Mam dość tej gry od premiery. Mój zawód jest tak wielki, że nawet tego dodatku nie skończyłem, który miałem w ramach edycji Premium. Oglądałem stream z PS Polska na YT i faktycznie ładnie to wygląda ale spadki klatek dalej są widoczne. Ogólnie jest to chyba jedyna gra Beci do której chyba nigdy nie wrócę.
Ta gra mógłby mi nawet robić pranie, ale nie zmieni to faktu, że jest to mój największy growy zawód w historii. Ani dobry RPG, ani nawet dobry Skyrim w kosmosie.
Jak tylko porobię trochę miejsca na dysku to mam plan do Starfielda wrócić.
Czuje sie wydymany przez becie teraz :(
Przecież to jest standardowy schemat. Bethesda rozwija swoje gry latami, siłą rzeczy stają się z czasem lepsze. Pamiętam jaki był pojazd po Falloucie 76. Ludzie wieszczyli wyłączenie serwerów pół roku po premierze... I ile to już lat? Ile pieniędzy to już zarobiło?
Starfield będzie jeszcze żył i żył, i niejednego z nas przeżyje.
Ale drugi raz go pewnie nie przejde, zagralem po premierze w całkiem inna grę. Mial byc kosmiczny ex, wyszedl duzy kleks na iksboksowych gaciach.
Kompletnie się nie zgadzam. Ja go nie skończyłem i pewnie nie skończę jak zresztą wszystkich gier "Beci" ale spędzę w nim kilkaset godzin, i znając życie będę w niego grał jeszcze na dwóch kolejnych generacjach konsol.
To masz jak ja ze Skyrim, setki godzin, a gry nie przeszedlem. Tutaj jednak nie czuje checi powrotu, moze pobiore i sprawdze jak to wyglada, i moze wtedy sie na nowo wciągnę, ale nie zapowiada sie na to.
Btw masz 5x mniej godzin w starfieldzie niz ja, moze jak wyrownasz moj licznik to zmienisz zdanie :P

Paczuchy dojechały.
Dogma na PROsiaku, Detroit na JB.
Niestety tak jak myślałem. W Detroit dla 60FPS będę musiał przerabiać patch gry, tak jak to robiłem z Dishonored 2, już dump gry i patcha leci na pendrive.
Nowa paczka gier do GP bardzo spoko.
Dla mnie Hades 2, Replaced oraz CoD: MW, w końcu pogram całą trylogię po reboocie.
Modern Warfare 2019 ponoć miał bardzo dobrą fabułę, sam nie miałem okazji zagrać, ale w becie przyjemnie się strzelało w różnych trybach. W warzone też trochę pograłem, ale jednak battle royale to nie moja bajka. Tak czy inaczej sprawdzę z chęcią, mam nadzieję że nie będzie problemów z instalacją, bo ta podobno bywa bardzo często problematyczna
Też słyszałem że pojawiają się problemy. To chyba przy tej grze zaczęli kombinować z tym mega hubem dla wszystkich CoDów. Mam nadzieję że jakoś ogarnę bo kampania ponoć genialna.
Jeśli chodzi o singla, a ja zazwyczaj je omijam to w ogólnym rozrachunku nie dość że jest to najlepszy single w codzie to na dodatek jest to jeden z lepszych singlowych fpsow ostatnich lat
no niestety hub w tej serii już występuje
z trybów multi najlepszy był DMZ, ale niestety go zlikwidowano lub porzucono i w kolejnym MW już go nie było.
DMZ natomiast to duża mapa na której lądujemy ze swoim oddziałem w jednym z kilku zaplanowanych miejsach, następnie mamy 30 minut na wykonywanie misji, walkę i wezwanie śmigłowca i ucieczkę z mapy, super się w tym trybie bawiłem.
Bede musial ograc, fajnie mi sie gralo w te cody co do tej pory byly w gp, a jak tu ma byc jeszcze lepiej to w ogole dwa razy mowic nie trzeba. Tylko szkoda, ze znowu te pincet giga huba trzeba pobrac, zeby moc zainstalować gre.
No niestety. Pół dysku trzeba zawalić żeby skończyć kampanię na 6 godzin. No ale dla dobrej kampanii z przyjemnością to zrobię.
Ostatnio mam dużą rozkmine czy po okolo 7 latach bycia konsolowcem nie wrócić do PC (tzn. Jakiegos lapka znośnego cenowo). Denerwują mnie te ceny gier, mowa tu o PlayStation, z kolei Xbox ma świetnego gamepassa ale cenowo jest nieatrakcyjny według mnie. Najgorsze czego nie mogę ścierpieć to fakt, że lubię starsze gierki a chyba już nigdy nie doczekam się na patch do doshonored 2 i Batmany.
lapek i znośny cenowo - wybierz jedno ;)
ogólnie obecnie PC i znośny cenowo to też wybierz jedno
ogólnie obecnie jest chyba najgorszy moment na zmianę platformy do grania
a co starych gierek to o jakich platformach myślisz ?
Ja planowałem w tym roku zbudować nowego peceta, ale przez ten chory wzrost cen wstrzymałem się i kupiłem jedynie nową kartę, która była wtedy jeszcze po starej cenie. Resztę podzespołów dokupię, jak wszystko się unormuje.
To nie jest dobry moment na zakup peceta. Jak będzie trzeba, to poczekam nawet kolejny rok.

Jestem już za półmetkiem i ależ te star warsy to fenomenalna produkcja. Fallen Order było fajne, ale w sequelu zrobiono chyba wszystko lepiej i jeszcze z podkręceniem na maxa.

Jednak są jeszcze gry, które potrafią mnie tak wciagnac, ze nie moge sie oderwac
Niby te misje wszystkie to troche takie fetch questy, ale klimat jest taki, ze po skonczeniu jednej od razu sie chce nastepna, no i samo to przemieszczenia sie z punktu do punktu jest.. Super

Coraz bliżej premiery i coraz większy hype mam na Forze Horizon 6. Ten rok jest naprawdę świetny. Resident Evil: Requiem, Legacy of Kain: Defiance Remastered, Legacy of Kain: Ascendance, Forza Horizon 6, na horyzoncie Grand Theft Auto VI i jak dobrze pójdzie to jeszcze Gears of War: E-day.
Nie ma szans na Gearsy
Ja poza Residentem totalnie nic nie widzę ciekawego. Crimson raczej nie dla mnie, a w tym miesiącu tez nic ciekawego nie wychodzi, Saros pewnie zbierze dobre noty, ale też nie dla mnie.
Pragmata wygląda slabo
W maju 007, ale tbh też wygląda słabiutko
Dobrze, ze przestałem gonić za premierami, mam przynajmniej jakiś tam backlog maly
Może kwestia gustu. Ja tam jestem zadowolony. I wierzę, że jednak te Gearsy trafią w tym roku.
Dalej liczę, że nie będzie to aż tak nachalny symulator tik toka tak jak to było przy FH5 i zachowają chociaż część tego ducha sensownej kariery jak za czasów FH1-FH3. Jak w poprzednie dwie odsłony zagrałem od razu po premierze tak tutaj chyba chwilkę poczekam bo kompletnie nie ufam już Playground ze względu na to ich bylejakie i rozwodnione podejście do tej serii (choć chciałbym się pozytywnie zaskoczyć).
Nie ma szans na Gearsy
Gearsy to w zasadzie pewnik. Wszystkie gry które dostawały swojego DirectX po Xbox Showcase miały premierę jeszcze w tym samym roku.
Gearsy to w zasadzie pewnik
Jak na razie nie ma nawet gameplayu, ale ok trzymam za słowo
Korporacje są tak głupie w tym Microsoft, że tam chyba mało kto lub po prostu nikt nie ma sensownych pomysłów gdyby było inaczej to Microsoft te nowe Gearsy zostawiłby jako tytuł startowy nowej generacji gdyż po premierze GTA 6 przez długi czas na konsolach większość nie będzie interesować się innym tytułem więc nawet nikt by nie zauważył, że tych Gearsów cały czas nie ma aż do końca 2027 roku kiedy to najpewniej będą nowe konsole.
Microsoft te nowe Gearsy zostawiłby jako tytuł startowy nowej generacji
Obstawiam, ze tak bedzie wlasnie
Korporacje są tak głupie w tym Microsoft, że tam chyba mało kto lub po prostu nikt nie ma sensownych pomysłów gdyby było inaczej to Microsoft te nowe Gearsy zostawiłby jako tytuł startowy nowej generacji
Zakładasz tutaj (w oczywisty sposób błędnie) że Microsoft nie ma tytułu który będzie "starterem" kolejnej generacji. Microsoft potwierdził że pracuje nad co najmniej kilkoma nieogłoszonymi jeszcze projektami, podejrzewam że na czerwcowym Showcase poznamy część z nich, w tym tytuł startowy kolejnej generacji.
No chyba że już go znamy bo wiemy że Ninja Theory odkładana na półkę Projekt Mara i skupia się na Hellblade 3 a to trochę pachnie tytułem który może być takim "grafic porn" pokazującym moc nowej konsoli.
gdyż po premierze GTA 6 przez długi czas na konsolach większość nie będzie interesować się innym tytułem więc nawet nikt by nie zauważył, że tych Gearsów cały czas nie ma aż do końca 2027 roku kiedy to najpewniej będą nowe konsole.
To jest typowe siedzenie w bańce. Żadna "większość" nie rzuci się na GTA VI, a już na pewno nie fani liniowych shooterów TPP. Oczywiście ta gra przyciągnie miliony graczy, do końca roku może nawet kilkanaście milionów jak dobrze pójdzie, ale twierdzenie że już nic się nie będzie sprzedawać "bo GTA VI" graniczy z foliarstwem.
To nie jest tak że absolutnie wszyscy gustują w gangsterskich klimatach w otwartym świecie, trzeba trochę ochłonąć, ta gra to duże wydarzenie w branży, ale bez przesady.
Obstawiam, ze tak bedzie wlasnie
Microsoft 4 rok z rzędu stosuje formułę pokazu "Showcase + Direct skupiony na jednej grze".
Do tej pory zawsze gra pokazywana na tym drugim pokazie wychodziła w tym samym roku.
I to jest oczywiste z marketingowego punktu widzenia.
Patrząc na to czysto biznesowo, po co wydawać kasę na duży, pogłębiony gameplayowo, opatrzony wywiadami pokaz skoro do premiery miałoby być więcej niż pół roku? Przecież nikt tego nie będzie pamiętał nawet. To lepiej wrzucić trochę gameplayu w 2 minutowy trailer żeby zaspokoić oczekiwania graczy a na Direct pokazać coś innego.
Gdyby GoW nie miał wyjść w tym roku ten Direct nie ma sensu.
Ja sie nie zdziwię jak to shadowdrop będzie. Ile oni już z tym grzebią? 5lat?
Zakładasz tutaj (w oczywisty sposób błędnie) że Microsoft nie ma tytułu który będzie "starterem" kolejnej generacji. Microsoft potwierdził że pracuje nad co najmniej kilkoma nieogłoszonymi jeszcze projektami
Każdy, kto pamięta start obecnej generacji w wykonaniu microsoftu śmiało może zakładać, że kolejny raz wydadzą sprzęt bez tytułu startowego. Ta firma nie uczy się na własnych błędach.
Tak dla przypomnienia. Spencer obiecywał najlepszy lineup w historii xboxa, a finalnie XSX wyszedł bez ani jednego startera, bo ich jedyny potencjalny starter zaliczył cały rok obsuwy xD
Wtedy też podobno pracowali nad wieloma projektami, a gracze na premierę XSX otrzymali jedynie puste obietnice Spencera.
Tak tylko wrzucę tutaj...
https://www.gry-online.pl/newsroom/wyczekiwane-basniowe-rpg-z-otwartym-swiatem-moze-uciec-przed-gta/z8309c9
Direct z tego co wiem był.
Ale trzeba po kilku latach być szaleńcem by w cokolwiek wierzyć z zielonej stajni.
Ostatnio czytałem że jak w 2020 roku zapowiadali State of Decay 3 to tylko tytuł mieli.
Tu nie chodzi o jakąś "wiarę w zapewnienia Microsoftu" tylko o analizę ich posunięć.
Moim zdaniem żeby coś analizować to trzeba mieć jakąś konsekwencję w statystykach.
Jak nie tylko XBOX to XBOX dla wszystkich jak nie eksy tylko dla swoich to eksy dla wszystkich i na wszystkim.
Brawo TANGO , najwyższe oceny eksa, zamykamy studio.
Zapowiedzi cudów w postaci gier, wielkie rozczarowania, opóźnienia , anulowane projekty, niewydawane gry i tak w kółko.
Game pass tani zawsze , dzisiaj najdroższy.
Można mnożyć i mnożyć przykłady by wskazać, że tam nie wiadomo co będzie za miesiąc więc wysnuwanie wniosków na podstawie analizy ich pracy jest wróżeniem z fusów.
A tu proszę kolejny przykłady na razie pogłosek ale pogłosek dotyczących konsekwencji zielonych.
https://www.gry-online.pl/newsroom/microsoft-moze-pozbawic-game-pass-waznej-karty-przetargowej-subsk/z7309c8
Moje podejście jest pozbawione Twojej, zwyczajnie emocjonalnej, niechęci do Microsoftu. Opóźnienia, anulacje, zamykane studia, zmiany ceny usług to są rzeczy które są integralnym elementem dzisiejszego rynku gier i można je przypisać dosłownie każdemu wydawcy, w tym Sony które jest uznawane (mylnie) za największego konkurenta "zielonych".
Twoja niechęć do tej firmy i do ich gier to Twoja sprawa i kompletnie nie ma związku z tą sprawą. Moja analiza dotyczy tylko tego czy E-Day zostanie wydane w tym roku i napisałem jakie przesłanki wskazują na to że Microsoft planuje tą premierę przed końcem roku.
Co do tekstu który podlinkowałeś nie ma on kompletnie związku ze sprawą. Po pierwsze, są to plotki a ja wnioskuję z realnych posunięć rynkowych które miały już miejsce i są weryfikowalnymi faktami.
Po drugie, nawet gdyby okazały się prawdą to będą niczym innym jak dowodem na pragmatyczne podejście korporacji do biznesu... czyli oczywistością.
oficjalny profil Fable dalej utrzymuje, ze premiera na jesień, więc poczekałbym na jakieś oficjalne opóznienie zamiast budować całą narrację wokół plotek.
oficjalny profil Fable dalej utrzymuje, ze premiera na jesień, więc poczekałbym na jakieś oficjalne opóznienie zamiast budować całą narrację wokół plotek.
Plotka ma to do siebie, że nie jest oficjalnie potwierdzona.
Ja tylko podważam tutaj twierdzenie , że Xbox ma jakiś kalendarz czy stoją za nimi jakieś reguły, które można podrzucać jako pewnik po ostatnich latach bardzo dynamicznych zmian , czasami z tygodnia na tydzień.
Twoja niechęć do tej firmy i do ich gier to Twoja sprawa i kompletnie nie ma związku z tą sprawą.
Właśnie to są fakty a nie żadna niechęć.
To jest rzeczywistość vs to co zapowiadają.
I na tej podstawie pisze to co pisze.
Tak to prawda, można podpiąć błędy, złe zarządzanie projektami pod zmiany i wszystko inne co zawsze podkreślasz w swoich postach.
Wymęczyłem po latach Technomancera. Jezusie, jaka to była mordęga. Niby ma całkiem przyjemną historię, ciekawy świat, walka też nawet daje radę, ale backtracking połączony z odradzaniem się przeciwników to jest w tej grze absolutny dramat. Kompletnie nie ogarniam jak ktoś mógł w ogóle zaprojektować lokacje w ten sposób. Za każdym razem jak musiałem biegać po tych kanałach i walczyć dokładnie z tymi samymi potworami w dokładnie w tych samych miejscach, to szlag mnie trafiał. Cieszę się, że mam tę produkcję zaliczoną, ale kuźwa nigdy więcej.