Świat Xboxa #159
Historia wydanych konsol Xbox przez Microsoft:
- Xbox (XBX) [15.11.2001]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox
- Xbox 360 (X360) [22.11.2005]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
- Xbox One (XO) [22.11.2013]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_One
- Xbox Series X|S [10.11.2020]
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Xbox_Series_X/S
Sprzedaż konsol Xbox:
1. Xbox - 24 mln
2. Xbox 360 - 84 mln
3. Xbox One - 58 mln
4. Xbox Series X|S - 28 mln
------------------------------------------------------------------------
Serwisy Informacyjne poświęcone Xboxowi:
https://x.com/Xbox
https://www.youtube.com/c/xbox/featured
https://www.xbox.com/pl-PL
Lista achievementów:
https://www.trueachievements.com/
Przydatne linki:
Biblioteka Game Pass - https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-game-pass/games
Microsoft Store - https://www.xbox.com/pl-PL/games/all-games
Support - https://support.xbox.com/pl-pl
Lista naszych gamertagów:
1. cswthomas93pl
2. adam11i13
3. Xfarben87 (Mutant z Krainy OZ)
PSN: Farben87
4. The PaGur (PatriciusG)
5. DarthTusken9767
6. Highl4nder666 (JohnDoe666)
7. raziel88ck
8. dziadek09 (Maverick0069)
9. eucliwood10 (konewko01)
10. Jakkobz (Mr. JaQb)
11. Bartekdmx (dmx) mail: [email protected]
12. Dosq8881 (Crod4312)
PSN: Dosq_X_
13. Jackov15
14. matmafan
15. Trubadurant (zielele)
16. malaycpt (barnej7)
17. truskolodz (Truskolodzix)
18. EnixPL (EnX)
19. captainpabloo (A's)
20. Bartoz1722 (Ognisty Cieniostwór)
PSN: Bartoz_Maestro
21. RavSmolen (Smoleń)
22. adamosis (cycu2003)
23. RainingSinger67 (mk1976)
24. HautamekiPL (Marcinkiewiczius)
25. PiterXoneX (Pitplayer)
26. barth89PL (Barthez x)
27. xanat0s PL (xanat0s)
Wlaczylem wczoraj battlefielda, zjebany po robocie tylko sie chwile po mapie poplatalem i wyszedlem, bo wpierdziel dostalem. Nowe giwerki chcialem sprawdzic, ale dostepne sa dopiero na dalszych etapach karnetu, dziwne rozwiazanie. Pozmieniali movement, czy tylko takie wrazenie mialem? No i chyba lkmy wzmocnili, bo doslownie kazdy z kts lub m240, zginalem kolo 10 razy i zaa kazdym razem z jednej z tych broni.
Sama mapa wyglada ok, ale ma cos, czego w grach nie lubie, czyli wertykalny uklad. Bunkry i podziemia maja po kilka pieter.

Skin milenki jest uniwersalny. Na 11 poziomie karnetu jest. Gralem jakas inna nowa baba, tez z maska przeciwgazowa na twarzy, ale ma tak irytujacy glos, ze wlos sie jeży na glowie. Nie wiem skad biora aktorow glosowych, dramat :D
Zerknę później dokładniej jak to wygląda, może uda się odblokować :)
Co do głosów zgadzam się w 100%, już nie raz w trakcie gry do matmy mówiłem że się nie postarali, w ogóle słabo że większość medyków to kobiety. Nie żeby jakoś mega mi to przeszkadzało, ale fajnie jakby był jakiś wybór
Avowed skończyłem ponad tydzień temu, ale dopiero teraz znalazłem chwilę by się nad tym tytułem pochylić.
Zacznę od dobrych rzeczy.
Fabuła, świat Eory i całe to uniwersum dla mnie jest wyśmienite, ale w Avowed nie grajac w pillarsy zakładam, że czytając nawet opisy można się pogubić.
Misje poboczne znośne, nic odkrywczego, ale też nic obrzydliwe schematycznego.
Towarzysze jak najbardziej OK.
Dialogi dla mnie bardzo dobre, kąśliwe i często z podtekstem, czuć życie w towarzyszach.
Grafika jest różna, zależna od mapy raz pięknie, raz jak z poprzedniej generacji albo jeszcze wcześniejszej.
Optymalizacja na PC - dramat i koszmar - FATAL crashe losowe uświadczyłem około 30, spadki klatek bez przyczyny, obrzydliwy stuttering - coś niepojętego.
Muzyka - nie pamiętam.
Walka mimo, że dość siermiężna to jej różnorodność potrafi wciągać.
Ogólnie 6.5.

Jeszcze sie pojaram, poki sie nie spierdzielilo nic w nim :D
Moze ktos chce kupic tego po prawej?
Potężne auto i chyba dosyć rzadkie? Nie jestem w stanie powiedzieć czy widziałem 4 na drodze, ale nie przypominam sobie. Co do awaryjnosci - aż tak źle z tymi francuzami? Żadnym nie jeździłem, ale wiem jaką mają opinie, z drugiej strony na przestrzeni lat chyba to się zmieniło i powiedziałbym że auto jak auto. Siostra miała ds4 w dieslu, fajne i bezawaryjne autko. Co do sprzedaży - preferuję mniejsze gabaryty i na razie moich czterech kółek nie zmieniam, poza tym trzeba najpierw mieć kogo tym wozić :D
Francuzy maja slaba opinie, ale ja tam je lubie, maja swietnie zaprojektowane wnetrza. Ten moj stary scenic sie nie psul poza elektrycznym hamulcem ręcznym, nawalal srednio co dwa lata. No i dpf, przez jazdy na krotkich odcinkach, dwa lata temu auto mi zdechlo na wyjezdzie z Gdyni jak wracalismy z wakacji, na szybko mi wycieli dpfa w Rumii, fart jak ciul, ze w piatek od reki sie znalazl termin w okolicy. A wczesniej byl ze trzy razy na regeneracji.
A poza tym standardowa obsluga jak hamulce i zawieszenie.
Jak na auto z 2006 bylo kozackie, plaska podloga na calej powierzchni, free hands, wielkie w srodku, bagaznik do przewozenia wszystkiego, nawet 750kg plytek nim z Krakowa do domu przywiozlem i nic sie nie wydarzylo xD
W tych nowych elektronika nawala rzekomo, mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle.
A czy jest ich duzo, to nie wiem, wychodzi ze nie. Zazwyczaj po kupnie odzywa sie syndrom niebieskiego auta, ale przy tym modelu tego nie mam. Nawet jak bylismy na kupnie, to jezdzac po europie nie spotykalem ich prawie wcale. Mam nadzieje, ze to nie zly znak ;D
Francuzy maja slaba opinie, ale ja tam je lubie, maja swietnie zaprojektowane wnetrza.iałem trzy (jeśli czegoś nie zapomniałem) i stwierdzam że te negatywne opinie są mocno przesadzone. Wszystkie wspominam bardzo dobrze.
Zacne foto.
Który większy w środku? I jakie mają silniki?
W starym jest wiekszy bagaznik przez bardziej pionowe i proste sciany, wiecej miejsa w srodku tez jest nieco w starszej wersji, ale imo to jest na granicy odczucia roznicy. Nowy jest masywniej wykonany, mniejsze szyby, bardziej zabudowany, ze srodka nie ma juz takiej wizji dookola, za to mozna se noca gwiazdy poogladac przez szklany dach :P
Silnik w starym to turbo diesel 1.9 ze 130 koniami. W nowym kucy 160 przy pojemnosci 1.3 tce. Turbodoladowan pewnie z 5, bedzie sie mialo co psuc. Duze auto a taka mala pojemność, troche sie tego balem, ale wg opinii wystarczajaco duzo mocy jest. I rzeczywiscie, jak sie depnie to wyrywa do przodu. No i silnik jest tam wykonany we wspolpracy z mercedesem i tez ma bardzo dobre opinie.
W starym silnik byl turboekonomiczny, w 5 osob dopakowany bagazami zrobil chorwacje bez zajakniecia i spalanie po 2400km wskazywalo na 5.2l. I to przy przebiegu pod 300 000 :P

Nowy sezon, nowe bledy.
Co do mapy, zmieniam zdanie, jest bardzo fajna, a walka okopowa top :)
U mnie najlepszą drużynę pokazuje prawidłowo, gorzej z moją. A Milenki nie odblokuje, bo wymaga przepustki sezonowej której kupować nie zamierzam, niech się bujają
Wiekszosc czasu zabiera mi bf6. Avowed dzis wlacze i pociagne moze cos fabule. Generalnie jednak zdazylem sie nim znudzic juz :/
A ile wbileś godzin w avowed?
Ja porzuciłem wcześniej strażników galaktyki, strasznie monotonne walki, już pokemony miały więcej strategii
Aha, czyli przyjemność się kończyła :/ często tak mam niestety ostatnio i to prędzej niż później w trakcie grania
Od poczatku mialem zarzuty do walki, pierwsze podejscie przy premierze skonczylo sie na pierwszej potyczce z jaszczurka :P Sprobowalem drugi raz i nawet sie wciagnalem w historie, ale glownym elementem gry jest walka, ktora jest słaba, drewno najwyzszej jakosci. Powoduje to, ze jak gre wylaczam to potem motywacji nie ma do powrotu. Skoncze, ale raczej bez wiekszej przyjemności.
Mam pytanie, te grafiki do wątków robisz sam czy z pomocą jakiegoś AI bo zawsze miałem o to zapytać?
Żadnego ai, wszystko z internetu wyszukuje i pobieram, ale powoli kończą się możliwości :)
Znasz jakieś miejsca w których znajdę tego typu grafiki?
Niestety nie znam takich stron, aczkolwiek niektóre takie grafiki bardzo łatwo samemu zrobić. To co teraz wstawiłeś to akurat dość łatwe do ogarnięcia samemu.
A pytałem bo czasem naprawdę grafiki na wypasie wrzucałeś i myślałem że to Twoje dzieła.
Tylko pytanie, czy na telefonie jestem w stanie stworzyć takie rzeczy? Przy użyciu odpowiednich narzędzi pewnie tak, tutaj to akurat tło z gry i nałożone logo xbox, więc masz rację co do prostoty grafiki.
Staram się wyszukiwać jakiś fajnych, ale często nie jest to łatwe, szczególnie po tylu częściach i użytych grafik. Ciężko o coś ciekawego i w jako takiej jakości :)
To już jest ten moment w którym moim zdaniem należy stwierdzić koniec Xboxa. Bez Phila i bez Sary tam już nie ma nikogo kto będzie bronił tożsamości tej konsoli.
Mój Xbox zostaje już tylko jako platforma do ogrywania aktualnej biblioteki, nie widzę sensu jej rozbudowywać.
https://x.com/i/status/2024951437193871768
Ta, myślę że można przewidzieć co ona zrobi z działem Xboxa, choć w pierwszym oświadczeniu twierdzi że tego nie zrobi.
No cóż dla mnie Xbox który mnie kupił i przekonał do siebie to Spencer, wiadomym było że wcześniej czy później pójdzie na tą emeryturę ale oczywistym rozrinięciem jego wizji miała być Bond, po jego odejściu i dymisji Sary nie widzę już szczerze mówiąc nadziei.
Trochę smutne, że Spencu odchodzi ale chociaż tyle, że zabiera Bond za sobą. Gorzej nie będzie bo najwyżej zlikwidują/zmarginalizują sprzęt i będą po prostu wydawcą jak są teraz.
W 2019 uwierzyłem w wizję Spencera po tym jak odratował Xboxa One i jaką bestię międzygeneracyjną stworzył MS pod jego przewodnictwem - Xbox One X. Niestety po zakupie Acti, Spencu został praktycznie zamknięty w schowku na miotły i wyciągali go tylko przy okazji konferencji.
Szkoda ale Xbox i tak ledwo dycha więc Ash'a będzie tym kim pośle markę definitywnie na cmentarz i odłączy aparaturę albo jeszcze coś z nią zrobi. Jedno jest pewne. Czas pokaże czy coś zdziała bo Xbox jako konsola i tak jest obecnie prawie martwy.
Po zielonej stronie odejście Phila i prawdopodobnie jeszcze większe pójście w AI slop, a po stronie niebieskich debilne decyzje jak udupienie Bluepoint oraz regularna ciągnota to wątpliwej jakości gier usług, których nikt nie chce. Micro i Sony w tej generacji są siebie warci.
Ja wiem, że Spencer zaprezentował wszystkim wizję, ale tej wizji w moim odczuciu nie realizował.
Wiem również, że on nie jest tam decydentem, ale niestety za jego kadencji i tutaj nie krytykuje tylko stwierdzam fakty XBOX stał się nie sprzętem na którym gramy w gry a memem bez tożsamości dostępnym na wszystkim co ma jakiś system.
Zakładam bo nie wiem, że odchodzi razem z nią bo nie ma wyników.
Game pass nie przynosi dochodów, zakupy studiów się pewnie nie zwracają, nie ma gier kultowych.
Wszystko jest średnie.
Tak nowe Xboxy są świetną maszynką do grania ale w głowach graczy nie łączy się ona z emocjonującymi wydarzeniami.
Najwięcej w tej generacji było o padach, anulacjach gier, zamknięciach studiów, nieudanych premierach, podnoszonych cenach wbrew zapowiedziom i taki smród się za Spencerem ciągnął.
Dziwie się, że w ogóle go tak długo trzymali.
I nie nie twierdzę, że będzie lepiej bo pewnie nie będzie.
Pani obiecuje powrot do konsolowych korzeni, a tymczasem nastepna konsola ma byc mini pc. Jak juz na start takie pierdolenie, to nie ma sie czegokolwiek dobrego spodziewać.
Co tu dużo gadać. Powtorzę tylko że od 2022 i tych wszystkich "zakupów" to była równia pochyła. Kupa niedopracowanych gier, zerowe wsparcie konsol XSS i XSX.
Tyle że na koniec tej generacji może wydadzą parę dobrych gier. Może nawet Gears of War E-Day to będzie Opus Magnum serii i bardzo bym chciał żeby ten PecetoXbox Magnus był w chuj mocny, w pełni wsteczny kompatybilnie i miał napęd to może będzie jeszcze to maszynka po którą się sięgnie ku pamięci marki Xbox. Jak nie to i tak zostawiam sobie XSX bo jest zajebisty.
Sony też ssie i to ostro, na głowę upadli z Bluepoint którym dali sieciówkę a potem ich zamknęli. Mają cmentarzysko świetnych marek, a gonią za własnym fafnajtem.
Znów się powtórzę że to third party rządzą tą generacją i chwała im że robią świetne fabularne gry.
Via Tenor
A śmiejecie się z Nintendo i gier dla dzieci, może i dla dzieci ale są.
Via Tenor
To nie są kłamstwa, jeśli nie grasz w gry i na sprzęcie od MS. A tego oczywiście nie robisz, bo albo porównujesz grafę w grze między konsolami, albo jakość wyświetlaczy CRT. Albo spędzasz czas na oglądaniu płonących misiów koala i murzynek.
Switch 2 również exami nie rozpieszcza.
Nawet jakby ta konsola rozpieszczała eksami, to i tak byś w nie nie grał, bo byłbyś zajęty porównywaniem grafiki w grze pomiędzy konsolami albo jakością wyświetlaczy CRT, albo byś spędzał czas na oglądaniu płonących misiów koala i murzynek. A na koniec roku sadziłbyś kocopoły jaki to nie był słaby rok w giereczkowie.
Uwierzcie, że nie chcecie poznać raziela od tej drugiej strony ;) Wpisy jakie zamieszcza w necie są aż niesmaczne więc #StayTuned bo coś czuję, że pojawią się tutaj screeny.

Bierzcie i czytajcie z tego wszyscy:
https://jbzd.com.pl/uzytkownik/razjelek/komentarze
Edit: Możesz wszystko usuwać, ale pamiętaj, że w internecie nic nie ginie. xD
1. Gram w gry i je kończę.
2. Chciałbyś, aby cudzoziemcy zza białoruskiej granicy zabijali, kradli i gwałcili w naszym kraju? Już zabili przy granicy młodego chłopaka. Widziałeś filmy, w których czarnoskórzy popełniali morderstwa? Np. z tą młodą Ukrainką w pociągu? Oczywiście nie twierdzę, że biali nie popełniają przestępstw, bo popełniają.
3. Mizoginem nie jestem, a te komentarze dotyczyły szonów albo kobiet, które nienawidzą mężczyzn etc.
4. Zwyrolem i ksenofobem nie jestem.
Chciałbyś, aby cudzoziemcy zza białoruskiej granicy zabijali, kradli i gwałcili w naszym kraju? Już zabili przy granicy młodego chłopaka. Widziałeś filmy, w których czarnoskórzy popełniali morderstwa? Np. z tą młodą Ukrainką w pociągu? Oczywiście nie twierdzę, że biali nie popełniają przestępstw, bo popełniają.
oczywiście, że by nie chciał, ale jest długa droga między tym, a pisaniem tego typu postów jak Twoje, kiedy zobaczysz na mieście dwie osoby o innym kolorze skóry, które zajmują się swoimi sprawami. nie próbuj się bronić takimi tanimi chwytami.
a Twój komentarz o Breiviku był pod informacją o jakimś marszu równości czy czymś podobnym. nawet jeżeli się nie zgadzasz, uważasz, że to normalne wyrażać tęsknotę za człowiekiem, który ZAMORDOWAŁ 70 osób, w tym nastolatków i dzieci? myślę, że to jednak trochę zwyrolskie i ksenofobiczne, biorąc pod uwagę motywacje Breivika.
A to nie jest też trochę tak, że na jbzd jest specyficzny klimat i tak samo komentarze też bywają różne? Często widziałem jakieś memy i tak właśnie było, ale od lat nie bywam na tamtym portalu, więc poprawcie mnie jeśli się mylę. Przykładowo na sadisticu też panuje czarny humor, wypowiedzi są mocno przegięte nawet i dla mnie, ale jako użytkownik z wieloletnim stażem też czasami napiszę coś głupiego i nietaktownego dostosowując się do tamtejszego klimatu. Przykładowo pisząc komentarz w stylu "do gazu" wcale nie oznacza że popieram austriackiego malarza z wąsem. Absolutnie w tej sytuacji nikogo nie chcę bronić i tego nie robię, ale taka mnie naszła refleksja czytając wasze posty
A to nie jest też trochę tak, że na jbzd jest specyficzny klimat i tak samo komentarze też bywają różne? Często widziałem jakieś memy i tak właśnie było, ale od lat nie bywam na tamtym portalu, więc poprawcie mnie jeśli się mylę.
Na pewno jest w tym trochę prawdy. Dawno temu, jak jeszcze miałem stare konto na FB (zanim mi je ukradli i odciąłem sie od mediów społecznościowych na jakiś czas) spędzałem tam dosyć sporo czasu w grupach tematycznych. Głównie o piłce, grach itd. ale kiedyś przez mojego brata trafiłem na memową grupkę z czarnym humorem i to, co ludzie tam wrzucali było czasami bardzo mocne. Wyśmiewali tam dosłownie wszystko, co tylko można i to nie tylko za pomocą memów, ale również w komentarzach. Bardzo specyficzne miejsce.
Milenka odblokowana, ale glos ma tez irytujacy. Na szczescie w karnecie jest tez kilka meskich skinow z maskami na mordach wiec jest wybor :p
Lkmy teraz to jest jakas bron laserowa.
Te inne skórki też są uniwersalne czy przypisane do danej klasy? Kryją się za paywallem, czy każdy może je odblokować?
/ nowy lkm ponoć sieje spustoszenie, ale nie wiem, bo jeszcze nie miałem okazji nim postrzelać
Nie wiem jak sie ma sprawa z tymi skinami kiedy sie nie kupuje bf pro, nie wiem ile z tych zdobyczy mozna miec bez placenia. Natomiast chyba wszystkie takie skorki teraz sa uniwersalne? Nowego lkm jeszcze nie mam, teraz rozwijam sobie m123k i te jego 100 pociskow wystrzeliwane z predkoscia pma robia robote. Przy waleniu przez celownik jest wysoka skuteczność, znacznie zmniejszyli rozrzut. A i z biodra z bliska kosi rowno.

Kupiłeś ten karnet za 100 zł co pomija 25 odblokowan czy ten za 1100 kredytów? Bo chyba szybko byś odblokował ja dopiero jestem w połowie pierwszej z tych czterech dłuższych ścieżek, ale też w sumie od premiery 2 sezonu malo grałem. Pierwsze jest rekrut 5 odblokowan i potem 4 ścieżki po 22 odblokowania. Robisz wszystko po kolei? Bo milena jest w połowie 2 ścieżki czyli idąc po kolei to jest 38 odblokowanie. Ale to pewnie kupiłeś ten najdroższy co pomija 25 odblokowan. Ja od wczoraj gram lkm m250.
Bez przepustki w tych 4 ścieżkach po 22 odblokowan jest po 6 za free. I 2 małe ścieżki na końcu w jednej 3 za fee z 7, i ostatnia 10 free z 10 ale nie ma żadnego skina, 4 z tego to boost xp. I dają tło karty gracza które ideolo wpasowuje sie w mój klimat i chyba będę używał do końca bfa xd

Tego za stowe, nawet nie wiedzialem, ze to tak działa, myslalem ze te 25 pominięć to dowolny wybor, ze sobie sam mogę odblokowac 25 poziomow jak bede chcial xD myslalem, ze dostalem tyle awansow na start za zalegle żetony, bo tych mialem od groma z poprzednich karnetow.
100 złotych za kosmetyczne rzeczy to jest istne iksde. Dwa sezony i już mamy 200 złotych, to ja za grę zapłaciłem mniej. Powinni zrobić jak w poprzednich wersjach, wypuścić premium, płacisz więcej i tylko raz, ale masz dostęp do całej zawartości. Do portfela nikomu zaglądać nie zamierzam, bo też mnie stać, ale takie coś jest po prostu słabe
W zasadzie moglbym nie kupowac karnetow, ale dla mnie to swoista motywacja do grania. W halo mialem podobnie, chociaz tam jeden karnet sponsorowal drugi przez dłuższy czasz, potem to dopiero zmienili. Bez tego pewnie bym juz nie gral, bo brak progresu by mnie znudzil.
Ten za 100 zł daję właśnie 25 natychmiastowym odblokowan, o 5% więcej do pd, radio w pojazdach ( mi w poprzednim pro nie działało radio), cos z hostowaniem dodatkowo i chyba więcej jakiś wyzwań i coś jeszcze. Ja kupiłem ten za 1100 kredytów czyli 40,50 zł wyszło i zbierając i nie wydając tej kasy bf z tego sezonu uzbiera się tyle że następny sezon da się kupić za te kredyty, nie wydając prawdziwej gotówki. Gdybym to wiedział w poprzednim sezonie, teraz ten bym kupił bez wydawania prawdziwego siana. Wydałem to natomiast na jakieś malowanie corda zimowe, gdyż mi się mocno podobało xd.
Cswthomas93pl. Więcej za grę zapłaciłeś niż 200, ja dałem 240 ty też coś w podobie 220-230.
Możliwe, co nie zmienia faktu, że nadal wychodzi drogo. Trzeba ostro grindować żeby odblokować dalsze dodatki, a i tak czasami nie obejdzie się bez wydawania gotówki
No raczej nie drogo, na początku mogłem kupić ten sezon pierwszy za 40 zł (wtedy chyba 1100 kredytów kosztowało 45 zl) i nie wydając kasy bf, za nią bym kupował kolejne sezony. To gra wyszła by mi wtedy 240 + 45 zł za przepustki co daje 285 zł za grę z dodatkami, to i tak nieźle gdyż pewnie niektórzy dawali 300 zł za samą gre na premierę.
No chyba że w następnych sezonach podniosą cenę, to wtedy to wszystko wypadnie słabo.
40 a 100 to jest różnica. A o ile mnie pamięć nie myli, to Ty jeszcze później dokupowałeś edycję phantom, więc wyszło jeszcze więcej, także proszę mi tutaj nie świrować z kalkulacjami :D
Dlatego napisałem że mogłem kupić ten tańszy, a kupiłem na pierwszy sezon ten za 100. Chodziło mi o to ze za to 40-45 zł można mieć te wszystkie przepustki jeśli nie podniosą cen, więc to jak za pół darmo. I ze cała grę z przepustkami mógłbym mieć za 285 zł, ale jak w poście wyżej napisałem ze nie wiedziałem ze za te kredyty bf będzie można kupić kolejne sezony, więc teraz na to bym nie musial nic wydawać, Polak mądry po szkodzie :D
Z kalkulacjami u mnie wszystko na tip top, bez obaw, ksywka zobowiązuje xd
No jest to troche kasy, ja to traktuje jak abonament, 33 zl za miesiac wychodzi, nie tak zle, teraz byle gowno kosztuje.
ale dla mnie to swoista motywacja do grania.
Też mam podobne zdanie, daję to motywację do robienia zadań cotygodniowych i odblokowywanie skinów/broni. Ty mutant w tym pro masz 7 ścieżek?
Niestety, wszystko drożeje a wypłaty stoją, bynajmniej u mnie. Dlatego naprawiam nogi i czas na zmiany w tym roku:D
Z jednej strony jeśli faktycznie da się kupić ten karnet raz, a później tylko za walutę battlefieldową, to pół biedy i rzeczywiście można grać i robić wyzwania, przy okazji odblokowując kolejne ścieżki, w takim układzie ma to sens. Ja jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzić, bo poprzedni sezon olałem z zadaniami i zrobiłem tylko te co wpadły przy okazji, w aktualnym bardziej się postaram pilnować tygodni i losowań
W halo infinite tak bylo z poczatku, ze kupujac jeden karnet mogles miec wszystkie kolejne za walute zdobyta podczas awansow. Potem to zmienili, zaczeli wymyslac male karnety bez możliwości zarobienia waluty na ich kupno.
Tutaj karnet pro daje nieco wiecej rzeczy do zdobycia niz ten za 1100 waluty. No i, z tego co czytam, bez mocnego grindu trudno zrobic caly karnet za te nizsza oplate, tzn trudno jest zdobyć tak naprawde walute na kupno kolejnego, bo mniej exp leci, mniej jest wyzwan niz w pro i trzeba wiecej grindu do osiągnięcia celu.
Przy moim weekendowym graniu raczej bym tego nie ogarnal, zeby płacąc raz moc potem kupować kolejne za zdobyta walute.

Transport nie ale firmę tak :p
Ale to masz mutant w tych ścieżkach 110 pozycji do odblokowania w tym pro tak jak jest w zwykłym karnecie, pamietam ze w międzyczasie coś dawali do odblokowania na tydzień w poprzednim sezonie, ale tyle samo jest do odblokowania w pro w tych ścieżkach co w zwykłym karnecie, tyle ze pro ma te dodatkowe chyba wyzwania czy zadania do broni?
Wyzwań widzę jest tyle samo to 10 czy 11 zadań na tydzień jak w poprzednim sezonie, różnica w pd to 5% bo na pro jest 15% boost a zwykły 10%. Myślę ze da radę, ja na pro w poprzednim sezonie gdzie miałem to 25 natychmiastowych odblokowan już miesiąc albo więcej przed końcem karnetu już miałem te wszystkie ścieżki odblokowane i porobione, później za zadania tygodniowego dawało punkty XP zamiast tych do karnetu.
Więc jeśli tu ceny nie zmienia powinno być git,
No i odblokowan w tych ścieżkach tyle samo pokazuję na zwykłym ze mam co ty, mi sie wydaję ze w międzyczasie co dodadzą jakieś ścieżki czasowe ma to pro i zadania coś ala jak sie bron czy klasę robiło ma o tyle więcej ta edycja pro.
No ja tez odblokowalem calosc dosyc szybko, ale teraz nie bede mial miesiaca wolnego od roboty :P

No tak okres wolny byl, święta więc teraz będzie trzeba zakasac rękawy i wziąć sie ostro do wbijania :p, zobaczymy co jutro dadzą za zadania.
A takto bez zmian, kosi sie trochę w tym bfie:d
Na początku trochę chaos, nie mogłem się odnaleźć ale po paru rozgrywkach coraz lepiej, podoba mi się ta mapa. Na punkcie C gdzie jest to typowy środek mapy, tam ciągle zadyma i atakują z każdej strony i z kilku poziomów :D
Chyba wcięło Twoją postać bo są tylko 3, a niedługo ten wątek będzie się nazywać świat battlefielda :D
Punkt C i te okopy na srodku sa najlepsze. W trybie przelamania ta mapa dobrze sie prezentuje.
A w eskalacji bodajże mapa jest trochę wieksza, więcej punktów i bardziej rozsuniete, d jest bardziej u góry mapy i tak mogło by być w podboju.
Eskalacja mi tak srednio podchodzi, bo pod koniec jest wiecej czolgow niz piechoty, a tylko trzy punkty do ogarniecia, maszynka do miesa sie robi, wolalbym forme deeskalacji :P
Punkt d jest tez spoko, jest bardzo duzy i mozna podzialac z zaskoczenia na siedzacych w srodku.
Generalnie dobra mapa, moja ulubiona jezeli idzie o mape z dużą ilością sprzetu.
Eskalacji też nie gram, nie podoba mi się,. Klasycznie podbój najlepszy. Chyba narazie moją ulubioną jest Kair. W nową muszę więcej pograć i poznać ja z każdej strony.
Dokupiłem 500 monet za 25 złotych żeby mieć na kupno karnetu :D odblokowałem Milenkę i faktycznie głos irytujący, tęsknię za voice line'ami z 4 i 1 w różnych językach :(
W ogóle tyle tego teraz wpada że muszę sprawdzać na bieżąco, jak nie skiny, to pakiety broni i inne skórki. Jeszcze do nato jakieś fajne wsparcie i jako tako będę miał komplet. Wyzwania z tego tygodnia poszły ekspresowo, zostały dwa i będzie koniec, póki co wszystkie mogłem wykonać na podboju bez losowań :) nowa mapa też mi się podoba, ale na c nadal błądzę, dużo tunelów, wejść, dużo wszystkiego, trzeba się lepiej zaznajomić, z resztą punktów nie mam problemu. Oczywiście wraz z nową aktualizacją doszły nowe problemy, czekam na jakiś update
Jak juz sie siec tuneli i korytarzy ogarnie, to ten punkt C jest swietna platforma do walki. Tyle poziomow, ze mozna to uznać za osobna mape :P
W ogole cala ta nowa mapa mi sie podoba ze wzgledu na brak skanalizowania na skale, ktora mamy w starszych mapach. Manewr jest tu znacznie wiekszy.

Wczoraj na koniec jeszcze pograłem ta nową mapę i coraz bardziej mi się podoba, podejrzewam ze może stać sie ulubioną mapą.
A tymczasem przenosimy sie na koniec zachodniej dzikiej Europy xd
Via Tenor
Kawal swiata. To pracujesz w jakims 3/1? Ja poniedziałek-piatek i mnie szlag trafia jak wypadnie raz za czas powrot w sobote. W tym tygodniu sie posralo i dopiero w sobote wroce, ale za to w poniedzialek w domu posiedze. Na razie kolo Pizy we Woszech gnije i czekam w kolejce.
Nie, kółka i na odbiór godzin do domu, teraz będę 2 weekendy w trasie to jak wrócę to 4 dni w domu. Nie lubię takich długich tras właśnie. Wolę coś krótszego do Paryża lyonu czy marsyli 7-8 dni I wtedy w domu niecałe 3 dni, 66h i z powrotem w trasę. Dlatego chcę zmienić bo zarobki średnie i na jakiś system 2/1 a najlepiej by było 2/2, bo ten czas w domu co teraz mam to króciutko. Ale myślę całkowicie zejść z międzynarodówki za jakieś 2 lata jak skończy mi się kredyt i np. Iść na taką śmieciarkę jeździć.
Ja właśnie ukończyłem Flatouta 4 i niestety ciężko jest mi go polecić fanom serii. Nie jest to crap, ale ma pełno wad w stosunku do najlepszych odsłon i jest od nich wyraźnie gorszy.
Największy wyróżnik, czyli zaawansowana fizyka z 1, 2 i Ultimate Carnage w tej grze praktycznie nie istnieje. Model zniszczeń też jest dużo gorszy, bo nie ukazuje on tak dokładnie, jakie uszkodzenia są w danym samochodzie. Zdarzyło mi się tak, że zostałem zniszczony podczas wyścigu pomimo tego, że wizualny stan mojego samochodu na to nie wskazywał. Jest to też spowodowane tym, że nawet największe uszkodzenia nie utrudniają jazdy.
Tryby gry to natomiast zrzynka 1:1 z Ultimate Carnage. Niestety nie skopiowali samochodów, bo pomimo 3 klas jest tak naprawdę tylko 9 unikalnych modeli, bo samochody z każdej kolejnej klasy to zwyczajny reskin poprzedników. Dziwnie się też je odblokowuje, bo nie wystarczy po prostu awansować do kolejnej serii wyśvigów. Trzeba zdobywać złote medale w określonych mistrzostwach lub wyzwaniach. Same wygranie mistrzostw to jeszcze nie problem, ale zdobycie złota w wyzwaniach w niektórych przypadkach jest prawie niemożliwe. Przez to pod koniec gry odblokowaną miałem może połowę samochodów. A no i twórcy zastosowali dosyć zabawny trick, aby ukryć niewielką liczbę tras. Każda z tras miała po 2 całkowicie różne nazwy w zależności od tego, w którym kierunku był wyścig.
Natomiast z plusów mogę wymienić soundtrack, który jest utrzymany w klimacie serii, optymalizację na PS5 i grafikę. Nie jest to może piękna gra, ale wygląda w porządku.
A no i nawet pomimo tylu wad i tak jest to lepsza gra od połowy części NFS, które wyszły po 2010 roku xD
1 i 2 cześć bardzo fajne, miło wspominam.
Ogólnie zagrał bym w taką gre jak crashday, nie wiem czy grał ktoś w to?
Grałem na pececie lata temu, do dziś gdzieś płytka chyba leży. Graficznie na swoje lata wyglądała dobrze, model zniszczeń dawał radę, pamiętam też że nie była łatwa. Szkoda że nie pokusili się o jakąś kontynuację
Tytuł Crashday coś mi mówi, ale nigdy w to nie grałem. Za to za dzieciaka grałem w taką niszową gierkę Mad Cars. Fajna samochodowa nawalanka z widoku z góry.
Jak ja bym zagrał w 2 lub UC na series x..
Szkoda, że nie ma wstecznej. UC aż się o to prosi.
Chociaż tyle dobrego, że nie jest crapem jak trójka.
No to najważniejsze. Inaczej bym tej gry nie ukończył :D

Mamy to drodzy Panowie! Dishonored 2 na Ps5 w 60FPS! Niestety musicie mi wierzyć na słowo, licznik klatek nie chce mi działać w D2, może w kolejnej iteracji etaHen się uda.
Tak w skrócie, zrzutka gry i patcha 1.05 na pendrive, w patchu w pliku eboot.bin podmianka linijki kodu z czerwonej na zieloną (w sumie jedna cyfra) i voila, pięknie śmiga a nie wierzyłem bo przy przeróbce patcha musiałem użyć ctrl+alt+del, program za cholerę nie chciał dokończyć operacji ale jednak patch był komplety.
Ego mi z deczka spuchło xD Padam na ryj dobranoc;)
Alone in the Dark 1+2+3 na GOGu: 53EED-7C6F4-691A4-8A974
Ostatnio na amazonie były, a już miałem, kto pierwszy ten lepszy. :)
Ponoc avowed na ps5 radzi sobie swietnie i zbiera bardzo wysokie oceny od graczy.
Ja jestem tymczasem przy koncu gry i sie bardzo z tego ciesze :P

Skończyłem podstawkę i Phantom Liberty... O ile Cyber już sam w sobie jest wyśmienitą grą tak Phantom Liberty jest takim majstersztykiem, że aż szkoda, że cała gra nie była tak zrealizowana od samego początku. Atmosfera, postacie, intryga, projekt misji i poziomów, poczucie tej tajemniczości i wczuwki... Kurde jak poleciały napisy końcowe to nie mogłem się ruszyć i ledwo co udawało mi się oddech złapać.
https://www.youtube.com/watch?v=u15tEo0wsQI

No i spaliliśmy to miasto Samuraju. Ja chcę jeszcze :(
will never fade away
https://www.youtube.com/watch?v=AN1RJF55NXI

O wiele lepiej sie w Control gra niz w pierwszego Wejka. Z reszta Quantum Break tez gameplayowo byl lepszy, pierwszy AW to chyba ich najnudniejsza gra
Control nadal wyglada znakomicie graficznie

Tak, po wprowadzeniu uprawnień w plikach Ps5 na 777, licznik klatek działa tak więc przesyłam dowód moich 60fps w Dishonored 2 na Ps5:D
Pięknie wygląda ten nowy resident. Za cienki jestem na horrory, to chociaż sobie gameplaye pooglądam
ciekawostka - od kilku dni mówi się o tym, ze Sony ograniczy wydawanie gier single player na PC.
https://x.com/i/status/2027438633997734231
czyzby reakcja na fakt, ze przyszla "konsola" MSu ma byc po prostu miniPC?
ciekawe tez co zrobi z exami Xbox, bo na razie Pani Prezes mowi niby o powrocie do korzeni, ale wiadomo - teraz to ona powie wszystko, żeby się przypodobać.
Via Tenor
Moze i wroca do exow. Wrzucili wszystko co najlepsze w baze playstation, ortodoksy zobaczyły, ze gry zielonych sa fajne, a teraz im zabiora i chcac grac dalej w te serie beda musieli kupić konsole microsoftu.
spoiler start
a tak serio, to powrot do korzeni pewnie oznacza, ze nie ma xbox, microsoft to windows, wracamy do bycia wydawca systemu i jakichs tam gier :D
spoiler stop

Paradoksalnie jestem nawet lekko podekscytowany tymi zmianami jakie teoretycznie dzieją się za kulisami Xboxa i Playstation. Tak nowa CEO Xboxa może i nie ma pojęcia za bardzo o grach i jej Ej-aj'owe podłożenie nie zachęca do siebie, ale być może otworzy to jakąś świeżą perspektywę po tym jak Sarah wraz Philem (chyba bardziej Sarah jak wynika z przecieków) zaorali tę markę w ciągu ostatnich lat. Slopiya Nutella (czy jak mu tam zwał) pewnie zobaczył, że przez ostatnie 5 lat opłacalność tego biznesu jest żałosna więc prawdopodobnie po prostu postanowił nieco pomóc w przejściu na emeryturę ludziom, którzy byli za to odpowiedzialni.
Słyszy się o plotach, że Microslop może nawet sprzedać Activison, które praktycznie położyło pod kątem przychodów cały oddział Xboxa, a nawet, że nowa CEO chce przywracać starą brygadę Xboxa jak np. Majora Nelsona, który jest totalnym chadem i weteranem jeśli chodzi o tę branżę. Gamepass też na pewno zostanie mocno przetasowany choć wątpię aby Xbox miał zrezygnować takich rzeczy jak crossplayowe exy choć kto wie. Po ostatnich oświadczeniach i korpo-słowotoku nowej CEO może faktycznie można myśleć, że będą chcieli przywrócić znaczenie dla swojej konsoli jako odrębnego urządzenia, które posiada faktycznie jakąkolwiek tożsamość, a nie nachalne przekonywanie mnie, że moja podstawka pod piwo też jest Xboxem.
A u Sony? Jeśli faktycznie full-exy miałyby wrócić to imho nie mam nic przeciwko. Tak gram głównie na PC, ale jeśli Sony miało by dokonać jakieś autorefleksji i stwierdzić, że "hej za Shawna Laydena nasze single-playerowe exy na PS4 wykręcały zajebiste wyniki i wszyscy nas lubili, weźmy do tego wróćmy" to naprawdę będę skłonny oszczędzać w skarpecie żeby kupić PS6 tylko żeby w te gry zagrać. Teraz kiedy wszystko wychodzi na wszystko (masło maślane) być może Sony po prostu obawia się, że coraz więcej młodych ludzi zacznie budować swoją bibliotekę na PC i Nintendo aniżeli u nich więc po prostu wrócą do korzeni na zasadzie "hej mamy super gry, w które możecie zagrać tylko u nas".
https://www.youtube.com/watch?v=38QPupZqM4M
Ja zawsze twierdziłem, że exy na konsolach są potrzebne, bo tworzą tożsamość danego ekosystemu i napędzają konkurencję. Bez tego nie ma co liczyć na prześciganie się w zapowiedziach kolejnych potencjalnych hitów.
W obecnej generacji nie ma żadnej konkurencji i jest jeden wielki dramat. Ratują ją tylko producenci multiplatformowi. Ja już nie pamiętam nawet, kiedy ostatnio kupiłem grę od Sony, a kiedyś czasami byłem nawet nazywany ich fanbojem.
Jeśli te wszystkie zmiany w obu firmach przelożą się na powrót konkurencji na rynku konsol, to ja jestem za.

Avowed wreszcie za mna.
spoiler start
Do konca wierzylem w dobro Sapadala, rozpieprzylem Stalowa Garote. Wszystkie moje ziomki skonczyly szczesliwe jak pączki w masle a Sapadal usunal senna zaraze i wszyscy byli szczesliwi jak bobo przy cycku.
spoiler stop
Zakladam, ze da sie skonczyc inaczej
spoiler start
doprowadzajac do zaglady Sapadala?
spoiler stop
Nie lubię z jednej strony takich gier, gdzie swoimi decyzjami kreujemy gre tak, ze mozna ja przejsc na kilka sposobow i kazdy bedzie skutkowal calkiem inna historia, a tu chyba wlasnie tak jest?
Mam wtedy uczucie, ze gre przeszedlem, ale nie znam calej.
Fabularnie jest bardzo dobrze, historia jest wciagajaca i chce sie wiedziec co dalej, dobra narracja przez cala gre. Ale gameplay szybko sie nudzi, w dodatku byl dla mnie meczacy po czasie, drewno okropne.
Gdyby to bylo lepiej zrobione, to gra bylaby sztosem. A tak to raczej dla koneserow i fanow studia.
W każdym RPG powinno być tak, że po przejściu gry nie widziałeś wszystkiego :)
Tam zakończeń jest kilka
ogólnie jest mix tego co zrobisz z postacią o której wspominasz z tym co zrobisz z "czaszką"
potem dochodzą jeszcze dodatkowe informacje o innych głównych questach i ich zależnościach
ogólnie jest chyba 5 głównych miksów
Mi takie coś się podoba, bo dopasowuje zakończenie pod to jak się gra i jakie decyzje się podejmuje i zupełnie nie czuję straty, że ze względu na inne zakończenia czegoś nie widziałem, bo po prostu to nie było w moim stylu
Wczoraj jedna kobyla skonczona, dzis gram w druga. Co prawda Kingdom come zaczalem wczoraj, ale zbugowala mi sie pierwsza misja i dzis zaczalem w zasadzie od poczatku, po pierwszym autozapisie (swoja droga sejwowanie sznapsem to sraka).
Wczoraj, po gadce z Kuneszem na temat jego dlugu, dostalem od niego wpierdziel po nieudanej probie przekonania go do oddania naleznosci po dobroci. Zadanie zmienilo sie na odzyskanie rzeczy w inny sposob, wiec podszedłem do Kunesza i go zlalem bez zaczynania gadki, padl po kilku ciosach. Przeniosłem cialo do jego izby, ograbilem ze wszystkiego, kluczem otwarlem skrzynke, wyjalem rzeczy, ktore mialem oddac ojcu, a ten kutas w tym czasie zmartwychwstal i sobie poszedl. Efekt byl taki, ze juz nie moglem z nim gadac, koledzy nie mieli opcji dialogowej zeby mi z nim pomoc, a rzeczy ktore mialem w ekwipunku nie dalo sie oddac ojcu. Wiec utknalem juz na starcie.
Ale dzis poszlo normalnie, zlalem Kunesza z kumplami i poszla historia dalej. I to jak poszla, po tych drewnianych gadajacych glowach w cutscenkach z Avowed, jestem w szoku, ze mam tu do czynienia z tak dynamicznie przedstawiana historia. Jak w trzecim wiesiu.
Zapowiada sie na swietna przygode, mam nadziej ze trudnosc walk mnie nie zniecheci, i ze te elementy survivalowe nie beda zbyt przeszkadzajace.
Na razie jestem mega pozytywnie zaskoczony i nastawiam sie na epicka przygode.

Resident Evil 9 ukończony, bardzo mi się podobało.
Wolałem grać Leonem niż Grace, ale takie zmiany perspektywy i stylu gry bardzo na plus.

Dołączam do grona ukończonych z tą różnicą że mi obiema postaciami grami się równie przyjemnie bo jako fan RE7 lubię bardzo te horrorowe etapy, a Leon to czołg i ikona serii.
Dla mnie mocny kandydat do GOTY.

U mnie niedziela z klasykiem. Ostatni zapis wskazywał 2022 rok, już zapomniałem jak się w to gra. Nawet nie wiem jaki to etap, bo skyrima nigdy nie przeszedłem, ale wiem, że zamiast skupić się na głównym wątku, to szwędałem się po różnych miejscówkach odkrywając kolejne tereny :)
Rowniez nigdy nie skonczylem, jakos glowny watek porzucalem na rzecz zwiedzania.
Kim grasz?
Tez zawsze norda wybieralem :D
Te elfy, koty czy jaszczury to nie moje klimaty.
Ostatni zapis wskazywał 2022 rok, już zapomniałem jak się w to gra
O, to ja. Jak odstawiam grę na miesiąc, żeby pograć w coś innego, to potem jak wracam, to zawsze jest nerwowe szukanie sterowania i "no kuźwa, jak tu się przywołuje konia?" ;p
Team Breton here.
Weźcie nie szczujcie bo znowu kupię i nie będę grał xD mam obliviona i po paru godzinach w ogóle nie ma ochoty na ciąg dalszy. A wydawało się że Skyrim jest lekko drętwe
Skyrim to mój pierwszy tes w którym spędziłem kilkadziesiąt godzin i nie jestem jakimś zagorzałym fanem. Ba, nawet rpgi nigdy nie były do końca moim gatunkiem, ale swego czasu chciałem sprawdzić o co tyle krzyku z tym tytułem. Gram w czystą wersję bez modów i trąci trochę myszką, pewnie krótko po premierze moje wrażenia byłyby inne. Ja sobie po prostu chodzę, zwiedzam i pcham fabułę do przodu, zostały mi chyba dwa lub trzy zadania główne, zdaje sobie sprawę z tego, że nie wykorzystuję całego potencjału jaki oferuje gra, ale wolę przechodzić do kolejnych tytułów, a lista jest długa. Trzeci wiesiek jest jednym z nich i wierzę, że bardziej mi siądzie niż skyrim :)
A dzis sobie pierwszy raz od jakichś 7 lat chyba wszedłem na steama i pomijając jaki tam teraz śmietnik mają, to miałem niezły szok typu "ło panie, ale tu promocje są". Jakby nie to, że zwyczajnie nie lubię już grać na pc, to bym sobie pewnie nakupował gierek.
Serio, zdążyłem już zapomnieć jak w konsolowie jest bandycko drogo.
Ceny cyfrówek na konsolach, to takie ździerstwo, że szkoda gadać. Dlatego jak już kupować konsole, to tylko z napędem.
Ja już nastawiam się na to, że PS6 bedzie moją ostatnią nową konsolą.
Hehe często mam to samo. Tylko u mnie jest jeszcze niechęć do samej platformy Valve więc podwójna bariera. Teraz na przykład jest na promce Space Marine 2 za 70zł. Na konsoli to pewnie kupiłbym od razu po zobaczeniu, a na PC sobie leży w koszyku ponad tydzień i pewnie zaraz promka się skończy xD
Sam dokładnie nie potrafię wyjaśnić dlaczego nie lubię grania na PC.....ot po prostu.
No właśnie. O ile regularne ceny są już chyba mniej rozstrzelone niż kiedyś (choć dalej na konsolach jest zwykle drożej), to na wyprzedażach naprawdę widac różnicę. Widzę, że promki na psstore w większości przypadków i tak są prawie dwa razy droższe, niż promki na steamie.
No, ale jak się już wsiąkło w konsolowy ekosystem, to ciężko się przestawić z powrotem.
Mnie na konsolach najbardziej wkurza, ze gry standardowa cene maja caly czas jak przy premierze. Nie tanieja z czasem. Mam na xbox assassin's creed shadows na liscie zyczen, ostatnio wpadlo mi info, ze jest 50% znizki, niby fajnie, duza promocja, ale co z tego, skoro od ceny premierowej, czyli 350zl.
Gra wnet bedzie miala rok, a w sklepie cyfrowka dalej trzyma cene, wyjściowa powinna teraz wynosic ze 200 zl a nie 350.
Dlatego jestem cały czas za dyskami i płytami. Może i cyfra wygodniejsza ale jaka różnica cen. Jak chce się pośmiać czy mieć poczucie żenady to wchodzę na ps strore i roczne gry :P
U zielonych to jeszcze nie jest źle, bo są patenty na zakup gier czy subskrypcji taniej, gorzej u niebieskich
Dlatego jestem cały czas za dyskami i płytami. Może i cyfra wygodniejsza ale jaka różnica cen
Ja już poszedłem niemal całkiem w cyfrę, bo tych pudełek to bym nawet nie miał gdzie trzymać, a odsprzedawać też nie chcę, bo jednak fajnie sobie budować jakąś kolekcję gier do których zawsze można wrócić.
Ale oczywiście zawsze dobrze mieć wybór, więc dobrze, że te wydania fizyczne wciąż są.
Via Tenor
Uwierzę jak zobaczę jakąś konkretną zapowiedź prosto z góry. Narazie to ploty, co drugi miesiąc inne
Microsoft kupi Sony, Nintendo i Valve tworząc jednego Xboxa oraz nazywając to powrotem Xboxa.
Naprawdę ciekawe. Mam nadzieje, ze to nie takie macenie wody i cos wnet powiedza. Ale co w takim razie z Magnusem, poszedl do kosza, czy po prostu nie dostanie systemu windows i wyjdzie jako normalna konsola? I kiedy wyjdzie, czy ten 2027 to teraz nierealny. Tyle pytań, zadnych odpowiedzi.
Cyberpunk wpada do Game Pass w marcu. A dla mnie premiera Planet od Lana 2.
Fajny miesiąc.
https://x.com/i/status/2028855424523378811
tak myslalem, ze to bedzie Cyberpunk, bo wczoraj (?) hajpowali to jakimis teaserami.
ogolnie to staram sie nie narzekac na dodawanie "starych gier", bo uwazam, ze to zawsze fajna okazja, zeby poznac cos co sie ominelo wczesniej, aleee...
kurde, mam wrazenie, ze akurat Cyberpunk to jest taka gra, ktora kazdy juz kupil, bo duzo sie o niej mowilo i latala na duzych promkach. paradoksalnie, wolalbym, zeby wrzucali cos gorszego i mniejszego.
Pewnie masz rację, niemniej kiedy do GP wpadają takie gry jak GTA V czy RDR2 to zawsze pojawiają się w topce.
Trochę pozno, w abonamencie sony jest od lipca zeszlego roku. Niemniej bardzo fajnie, ze wpadl tez do gp. To gra, tak jak wiedzmin czy rdr 2, w ktora gral kazdy, ale jezeli baza abonamentu ma przyciagac uwagę, to wlasnie glosnymi tytulami.
A tych w gp ostatnio obrodzilo.
Planet of lana 2 dla mnie tez wazniejsze niz cyber :P

Biały Elite 2 dołącza do rodzinki, niestety w czarnym delikatnie ale jednak lewy analog dryfuje do przodu, prawy bumper sobie naprawiłem ale ten analog uparty jest, do tego są już dość "sztywne" nie wychyla się ich tak płynnie jak w nówce i jeszcze guma w uchwytach zaczyna odłazić. Chyba oddam na wymianę ze zwykłych na TMR z efektem Halla.
Po pięciu latach katowania myślę że i tak świetnie się trzymał.
To i tak jest śmieszne żeby tak drogi kontroler nie miał analogów Halla, znacznie tańsze propozycje na rynku również ze świetnym wykonaniem mają to w standardzie. No ale kasa musi się zgadzać, wielu graczy wyrzuci i kupi drugi.
No niestety boli brak Halla na wejściu. Jeszcze podstawowy czarny elite series 2 to rozumiem bo gdy wychodził chyba jeszcze nie było takich analogów ale ten właśnie biały Core czy Dualsense Edge, który już w ogóle jest w pizdu drogi też ma zwykłe potecjomentry, a o Hall robiło się już wtedy głośno... ehh.
Normalnie wam znajduje graczy w bfie? Ostatnio co chwilę mi boty doklada albo muszę czekać z 15 minut jak się gracze znajdą. W bf5 od razu graczy wyszukuje
Ostatnio właśnie z botami dobiera, zapełnia niby podczas gry normalnymi graczami ale też zdarza się kończyć grę z botami w drużynie. Tryb to podbój, bo na szturmie jak odpalałem ostatnio z 5 razy to tylko po 2 graczy na drużynę i reszta 6 botów.
Zależy od trybu i czy szukasz graczy przez niestandardowe wyszukiwanie, czy klikasz przez te wyroznione kafelki.
Ja sobie wybralem 4 tryby i kilka map i grajac tak przez niestandardowe wyszukiwanie praktycznie zawsze mam boty przez pol gry, potem sukcesywnie podmieniane sa na graczy.
Kiedy gram w tryby wyroznione, to botów jest niewiele i szybciej sa zastepowani graczami.
Ogólnie mam wrazenie, ze dobieranie gier jest spieprzone. Np. dlaczego po skończonym meczu z 64 graczami w nastepnej mapie ląduje z kilkoma osobami i trzeba czekac albo grac z botami?
Crossplay wylaczony, tylko iksboxsiarze, co tez ma wpływ na ilosc graczy.
Zależy od dnia, ale nawet w weekendy trafiają się boty. Brakuje serwerów w przeglądarce, jest ich mało i nikt praktycznie nie gra klasycznych trybów z rotacją map, a szkoda, bo w ten sposób byśmy przestali marnować czas na matchmaking i grę z botami
[30.4] dosłownie to samo wczoraj powiedziałem do kumpla, na bota zawsze można liczyć o ile wcześniej nie dostanie kulki :D
Ja reanimuje zawsze potwierdzam :)
Boty reanimuja, ale zabieraja sie do tego jak do operacji na otwartym sercu. Powinni im zwiekszyc dynamike dzialania.
Fajnie tez, ze wprowadzili opcje podsiadniecia bota w pojezdzie. Poczatkowo jak wzial np. czolg to po zabawie, teraz jak bot prowadzi taki czolg, to mozna wejsc na jego miejsce.
Otóż to, czasami mam wrażenie że dostają jakiegoś wylewu widząc ich poczynania kiedy leżę w oczekiwaniu na reanimację :D
Fajnie tez, ze wprowadzili opcje podsiadniecia bota w pojezdzie. Poczatkowo jak wzial np. czolg to po zabawie, teraz jak bot prowadzi taki czolg, to mozna wejsc na jego miejsce.
Wczoraj właśnie matma to zauważył, a ja myślałem że od zawsze tak było :)
To nie pogramy. Nie kumam dlaczego nie ma opcji gry tylko z konsolowcami, ale tak, żeby dalo sie grac tez z baza graczy playstation.
Albo wszyscy, czyli rakowe pc, albo sam xbox.
Niby wracamy do korzeni, ale projekt helix odpalic ma tez gry z pc, więc to już nie jest typowa konsola.
Chcialbym wiecej szczegolow i potwierdzonych informacji.
Wczoraj o tym czytałem, a dziś na ppe taki tekst
Microsoft wczoraj ujawnił Project Helix, czyli „konsolę”, która ma oferować rozgrywkę w gry z Xboksa i PC. Geoff Keighley uważa jednak inaczej i porównuje sprzęt do Steam Machine.
Jestem ciekaw jaki będzie koszt nowej maszynki
Za późno odsunęli Phila Spencera, żeby zrobić pełny powrót do korzeni. AMD już tworzy chipy do nowego "Xboxa", który podobno nadal ma wyjść w 2027 roku, więc niczego w nim już nie zmienią. Nowa szefowa może jedynie zmienić politykę wydawniczą i nic poza tym.
W systemie też zbyt dużo nie zmienią. To nadal będzie pecet z Win 11 z konsolową nakładką, tak jak w przypadku Asus Rog Xbox Ally. Tak naprawdę mają gotowca, którego muszą po prostu dopracować, bo na premierę tego kieszonkowego peceta kilka miesiecy temu system działał fatalnie. Tutaj nie ma czasu na budowanie całego systemu od nowa, bo się z tym wszystkim nie wyrobią.
No ale w polityce wydawniczej można zmienić bardzo wiele. Nie zdziwię się, jak część z zapowiedzianych gier MS na PS5 jednak nie wyjdzie. W sumie to byłbym bardzo zdziwiony, gdyby po takich deklaracjach nowej szefowej Xboxa Gears E-Day wyszły na PS5. Do premiery jeszcze daleko, więc anulowanie portu to żaden problem.
Jak cena ma byc 5k na premiere to powodzenia im zycze
Jezeli Xbox chce wygrac z PS to musi byc od niego tanszy
U mnie biblioteka w 90% procentach jest w pudłach więc napęd w tym Helixie to dla takiego Dinozaura jak ja być albo nie być tego sprzętu.
Oczywiście zawsze mogą się scwanić jak Sony i zaprojektować doczepiany co w sumie chyba byłoby dla nich najlepszą opcją, nie zdziwię się gdy tak będzie.
Do tego mocno liczę na jakąś ulepszoną wersję FPS Boost i AutoHDR, najlepiej podniesienie rozdzielczości ale spodziewam się jakiegoś FSR4 czy 5 i jakiś auto RT? Pożyjemy, zobaczymy.
Wszystko się robi drogie w pizdu ale za 5 koła to naprawę musiałby mieć osiągi zajebistego peceta żebym tyle dał.
A no i najlepiej niech do tego dadzą pady z haptyką Dualsensa.

Miało być premium to będzie premium!
Kiedyś ktoś (chyba Luke Stepehns albo Act Man) powiedział, że gdyby pojawiły się jakieś ploty, że Sony nie miałoby w planach wypuszczać PS6 to z automatu każdy by w to nie uwierzył i uznał za totalną głupotę podczas gdy w przypadku podobnych plotek dot. niewypuszczania nowego Xboxa to chyba jednogłośnie powstałoby przekonanie, że faktycznie jest to możliwe i w sumie nawet bardzo prawdopodobne :D Jeśli swego czasu Xbox musiał przekonywać swoich odbiorców i potencjalnych klientów, że "nie, nie my naprawdę pracujemy nad nowym sprzętem!" to jak bardzo znaczenie i rola Xboxa musi być marginalna już nie mówiąc o absolutnie zerowej reputacji wśród graczy.
Imho jestem ciekaw co przyniesie przyszłość. Sony chyba wraca do swoich konsolowych korzeni i tradycyjnego systemu zachęcania klientów dużymi grami na wyłączność (czyli zdecydowanie podjęcia jeszcze większej walki z Nintendo) podczas gdy Xbox niestety chyba dalej będzie kontynuował swoją ścieżkę totalnego miotania się i zmieniania strategii co pół roku... ale w sumie co im innego zostało? Naprawdę chciałbym jakieś silnej konkurencji w przyszłej generacji...
na powrót do korzeni i anulowanie tego sprzętu było już niestety za późno.
ogólnie miniPC to nisza, a w tej cenie to już w ogóle będzie garstka osób zainteresowanych - dla szerokiej publiki jedyna nadzieja w tym, że wersje od innych producentów będą tańsze.
natomiast dla mnie... jak to będzie tak mocne jak mówią to kupię, bo jestem też bardzo ciekawy jak ogarną wsteczną kompatybilność. mam tylko nadzieję, że to nie będzie chmura, ale jak nie to będzie to jednak wyjątkowy sprzęt i coś więcej niż miniPC.
Ja PCta już mam więc podziękuje za kolejnego tym bardziej, że na swoim mało gram bo nie lubię. Jeśli będzie to zwykły Win11 z nakładką Xbox PC jak to w przypadku Xbox Rog Ally to tym bardziej dziękuję. Ta apka potrzebuje gruntownej przebudowy interfejsu bo jest totalnie skopany i sprawia wrażenie, że projektowała go osoba, która nigdy na oczy UI konsoli nie widziała.
I tak w tym roku przeniosłem się całkowicie na PS5 Pro bo sam MS mnie wygonił ze swojego ekosystemu robiąc to co robi czyli wyśmiewając wydania fizyczne i skupiając się tylko na PC. Nowa CEO uważam, że jedynie zgasi światło fizycznym konsolom Xbox i zostanie sygnowany PC z logiem Xbox jak to ma np. Asus z linią Alienware.
Jeśli faktycznie doniesienia są prawdziwe, że to nie była dobrowolna rezygnacja Phila i Sary to Syty Nutella trochę za późno zareagował bo nowy sprzęt pewnie wyjdzie w 2027 więc już totalnie nic nowa góra Xboxa w nim nie zmieni. Będzie dokładnie tym czym sobie wymyślili, że będzie Phil&Sara, a baty za to zbierze Asha i ludzie będą mieli do niej pretensje, że marka umarła. Ona może jedynie za jakiś czas zmienić politykę wydawniczą oraz zmienić kierunek rozwoju gier czy tego typu rzeczy.
Mam od cholery gier na X360,One, Series. Fizycznie i cyfrowo i szkoda to porzucać ale inwestowanie w praktycznie martwą markę z niewiadomą w postaci ekosystemu to imo głupota. Do komplatu brakuje tylko aby ogłosili, że wsteczna kompatybilność na nowym Xboxie to będzie w pełni chmura i tylko wsteczna biblioteki cyfrowej bo na 99% napędu w nowym urządzeniu nie zobaczymy. Nie wyobrażam sobie co musiałoby siedzieć w tym PCboxie aby było w stanie natywnie emulować Series X bez ingerencji twórcy/MS.
Słowem ja jestem totalnie na nie dla takiego urządzenia ale obserwuje z uwagą bo może mnie przekonają czymś do tego. W każdym razie jak to będzie najzwyklejszy PC z niedorobioną nakładką to niech sobie go w dupe wsadzą.