Świat Xboxa #153

Forum Xbox
Odpowiedz
06.12.2025 12:18
cswthomas93pl
1
3
odpowiedz
cswthomas93pl
156
Legend
Image

Świat Xboxa #153

Historia wydanych konsol Xbox przez Microsoft:

- Xbox (XBX) [15.11.2001]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox
- Xbox 360 (X360) [22.11.2005]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
- Xbox One (XO) [22.11.2013]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_One
- Xbox Series X|S [10.11.2020]
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Xbox_Series_X/S

Sprzedaż konsol Xbox:

1. Xbox - 24 mln
2. Xbox 360 - 84 mln
3. Xbox One - 39,1 mln
4. Xbox Series X|S - 25 mln
------------------------------------------------------------------------

Serwisy Informacyjne poświęcone Xboxowi:

https://x.com/Xbox
https://www.youtube.com/c/xbox/featured
https://www.xbox.com/pl-PL

Lista achievementów:

https://www.trueachievements.com/

Przydatne linki:

Biblioteka Game Pass - https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-game-pass/games

Microsoft Store - https://www.xbox.com/pl-PL/games/all-games

Support - https://support.xbox.com/pl-pl

Lista naszych gamertagów:

1. cswthomas93pl
2. adam11i13
3. Xfarben87 (Mutant z Krainy OZ)
PSN: Farben87
4. The PaGur (PatriciusG)
5. DarthTusken9767
6. Highl4nder666 (JohnDoe666)
7. raziel88ck
8. dziadek09 (Maverick0069)
9. eucliwood10 (konewko01)
10. Jakkobz (Mr. JaQb)
11. Bartekdmx (dmx) mail: [email protected]
12. Dosq8881 (Crod4312)
PSN: Dosq_X_
13. Jackov15
14. matmafan
15. Trubadurant (zielele)
16. malaycpt (barnej7)
17. truskolodz (Truskolodzix)
18. EnixPL (EnX)
19. captainpabloo (A's)
20. Bartoz1722 (Ognisty Cieniostwór)
PSN: Bartoz_Maestro
21. RavSmolen (Smoleń)
22. adamosis (cycu2003)
23. RainingSinger67 (mk1976)
24. HautamekiPL (Marcinkiewiczius)
25. PiterXoneX (Pitplayer)
26. barth89PL (Barthez x)
27. xanat0s PL (xanat0s)

06.12.2025 12:20
cswthomas93pl
😜
3
6
odpowiedz
9 odpowiedzi
cswthomas93pl
156
Legend

Via Tenor

Tematyczne titties

06.12.2025 12:19
cswthomas93pl
2
odpowiedz
cswthomas93pl
156
Legend
06.12.2025 12:20
cswthomas93pl
😜
3
6
odpowiedz
9 odpowiedzi
cswthomas93pl
156
Legend

Via Tenor

Tematyczne titties

06.12.2025 12:30
matmafan
😜
3.1
matmafan
188
Altair ibn al-Ahad

06.12.2025 13:35
Mutant z Krainy OZ
3.2
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Byl mikolaj u kolegow?

06.12.2025 14:02
raziel88ck
3.3
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Był.

06.12.2025 14:39
cycu2003
😢
3.4
cycu2003
257
Legend

Nie

06.12.2025 15:20
WolfDale
😢
3.5
WolfDale
93
~sv_cheats 1

Jeśli mowa o takich jak na gifie to nie było…

06.12.2025 15:41
matmafan
😊
3.6
matmafan
188
Altair ibn al-Ahad

Będę wiedział we wtorek, wydaje mi się że nie ale słowo klucz wyłapałemw rozmowie, więc może może.

post wyedytowany przez matmafan 2025-12-06 15:43:05
06.12.2025 16:31
cswthomas93pl
3.7
cswthomas93pl
156
Legend

Mikołaja nie było. Poza tym jestem już chyba na takim etapie, że bardziej sprawia mi radochę dawanie prezentów niż ich dostawanie

07.12.2025 00:16
cycu2003
3.8
cycu2003
257
Legend

cswthomas93pl dokładnie stary to samo dzisiaj miałem. Nie czułem w ogóle potrzeby dostania prezentu a bardziej cieszyłem się, że żonie się jej podobał

post wyedytowany przez cycu2003 2025-12-07 00:17:38
07.12.2025 01:31
WolfDale
3.9
WolfDale
93
~sv_cheats 1

Doskonale to rozumiem, bo też mi ogromną radość sprawia dawanie innym prezentów. Dzisiaj dałem bratanicy prezent na Mikołaja i jednocześnie był to dla mnie również wspaniały prezent widząc jej radość.

post wyedytowany przez WolfDale 2025-12-07 01:32:08
06.12.2025 14:49
4
odpowiedz
9 odpowiedzi
dragonslayer
6
Chorąży

Via Tenor

Czy macie jakąś grę którą ukończyliście i jej nie lubicie, dla mnie to jest gra rayman i szalone króliki.

post wyedytowany przez dragonslayer 2025-12-06 14:52:16
06.12.2025 16:08
raziel88ck
4.1
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Maluch Racer oraz inne crapowe tytuły.

06.12.2025 16:14
cycu2003
4.2
cycu2003
257
Legend

Nawet ostatnio przeze mnie ukończony Crysis. Przeszedłem ale nie powiem że lubię tą serię :P

06.12.2025 17:08
Crod4312
4.3
Crod4312
171
Legend

Via Tenor

Tak. Dying Light 2. Grałem na premierę, dostałem pół produkt. Rok później zmieniła im się wizja gry i ją zmienili bardzo mocno. Od tamtej pory pluję na tfu Techland i każdą grę jaką wypuszczają choćby to był sztos 20/10. Mam ich głęboko w dupie.

06.12.2025 17:19
Ognisty Cieniostwór
4.4
Ognisty Cieniostwór
55
Senator

Arcania z dodatkiem, Far Cry 2 i AC Liberation, z czego Arcania jest największym gniotem jakiego kiedykolwiek skończyłem.

06.12.2025 18:36
JohnDoe666
4.5
JohnDoe666
76
Legend

Nie kończę gier które mi się nie podobają, nie mam oporów przed przerwaniem tytułu na dowolnym etapie jeśli przestał w albo nigdy nie zaczął mnie bawić.

07.12.2025 00:07
SULIK
4.6
SULIK
271
olewam zasady

jak jakaś gra mi się nie podoba i jej nie lubię, to ją odinstalowuje a nie kończę

07.12.2025 09:33
Maverick0069
4.7
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Lubienie czy nie lubienie gier u mnie nie występuje.
Albo coś jest dobre, albo nie jest i przez 20 lat niezależnie od tego czy było coś dobre czy nie, sporadycznie zdarzało się czegoś nie kończyć.
Gra mnie przez 60 godzin kilka razy odpycha kilka razy przyciąga, jednego dnia nudzi innego interesuje.
Im bardziej złożona i zmienna tym lepiej.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-07 09:34:06
07.12.2025 13:56
Darth_Tusken
4.8
Darth_Tusken
53
Świniobicie z dancingiem

U mnie to Bad Company 2, NFSy Most Wanted i Carbon oraz GTA V i San Andreas. Przehypowane, rozwleczone, monotonne i ogólnie nudne.

07.12.2025 17:58
Mutant z Krainy OZ
4.9
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Z reguly nie koncze gier, ktore mi nie podchodza. Ale np. Far cry new dawn ukonczylem i moge powiedziec, ze to bardzo nijaka gra i w sumie szkoda na nia czasu. Hogwarts legacy ukonczylem, ale z bolem, zawiodlem sie na tej grze mocno.
A tak to zdrowy rozsadek wygrywa raczej i slabych gier nie koncze.

06.12.2025 21:18
Maverick0069
5
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Odniosę się tutaj do komentarzy z mojego postu z poprzedniej części.
Ognisty Cieniostwór

A spodziewałeś się czegoś innego? Z byle fragmentu gameplayu można było bez problemu zauważyć, że to taka luźniejsza wersja Batmana.

Luźniejsza wersja Batmana ?
Przecież tutaj szukamy pszczółek, fruwamy przez koła i odkręcamy wodę by podlewać kwiatki, z tych mroczniejszych zadań to robimy zdjęcia i szukamy skrzynek z gratami by odblokować coraz bardziej dziwne i nieprzypominające spidermana stroje.

No a jeśli nie rozumiesz fenomenu tej gry,
Doskonale rozumiem, ale dziwi mnie ocena redaktorów dorosłych ludzi, którzy oceniają jakość gry pod wieloma względami a nie wystawiają ocenę 9 bo jest pająk, który sam w sobie jest fenomenem i w plusach piszą, że jest super bujanie chodź takie same jak w dwóch poprzednich odsłonach albo sporo strojów do wyboru ... to tak jakby w assassynie jako plus napisać że jest dużo różnych strojów,mieczów i siekier.
No litości

Ja tam z przyjemnością wbiłem platynki w jedynce i Milesie. Pamiętam, że początkowo nie planowałem tego robić, ale wraz z postępami w grze coraz bardziej się wkręcałem..
To też redaktor dodał jako plus - PLATYNA SAMA WPADA.
Gra może być przyjemna może być fajna ale nie zmienia to faktu, że nie jest to bardzo dobra gra a gdzie jej do gry rewelacyjnej bo tak to wychodzi w nomenklaturze serwisów ze średniej.
I jeżeli w grze wpisuje się takie bzdury jak w redakcji Gola to jest to szukanie plusów na siłę.

cycu2003
Zgoda ja też ją przejdę z przyjemnością, zgłaszam tylko sprzeciw faworyzowaniu gier bo to gry Sonego z kultową komiksową personą.
Nie przez graczy - dla mnie gracza mogą dawać 10 - takie ich prawo.

Crod4312
Wyjaśnij bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Twierdzisz, że gra skierowana do młodszego widza jak właśnie Spider-Man, który jest najbardziej kultową i najbardziej lubianą komiksową postacią na świecie nie powinien być tak wysoko oceniany bo właśnie jest "dziecinny" czy nie tak poważny jak Batmany? Bo jeśli to miałeś na myśli gry Nintndo to powinny mieć wszystkie oceny 4/10.
Albo lubisz ten komiksowy klimat, patos i ratowanie świata przed złymi albo nie. To, że miasto to makieta to w sumie nic złego. I tak 80% czasu spędzamy w powietrzu. Co chciałbyś jako pająk iść na siłkę albo na herbatę? No c'mon.

Nie nie twierdzę tak, niezależnie do kogo jest ta gra skierowana nie ma w niej zawartości by oceniać ją tak wysoko.
O to mi chodzi , sama kultowość postaci marvela nie ma tu nic do rzeczy przynajmniej dla mnie i nie powinna rzutować na ocenie.

06.12.2025 21:40
Araneus357
5.1
Araneus357
60
Scourge of Hell

Doskonale rozumiem, ale dziwi mnie ocena redaktorów dorosłych ludzi, którzy oceniają jakość gry pod wieloma względami a nie wystawiają ocenę 9 bo jest pająk, który sam w sobie jest fenomenem i w plusach piszą, że jest super bujanie chodź takie same jak w dwóch poprzednich odsłonach albo sporo strojów do wyboru ... to tak jakby w assassynie jako plus napisać że jest dużo różnych strojów,mieczów i siekier.
Oceniają bardzo dobrze ze względu na wiele aspektów, a nie tylko ze względu na to, że to "pająk", wystarczy wczytać się w recenzje.

Gra może być przyjemna może być fajna ale nie zmienia to faktu, że nie jest to bardzo dobra gra a gdzie jej do gry rewelacyjnej bo tak to wychodzi w nomenklaturze serwisów ze średniej.
To nie fakt, a opinia. Jedna osoba może uważać grę za gniota, druga za średniaka, trzecia za bardzo dobrą, a czwarta za wybitną. To może być szokujące, ale NIKT się tu nie myli. Nie można się mylić co do własnych odczuć, bo to było, jest i będzie SUBIEKTYWNE.

Nie nie twierdzę tak, niezależnie do kogo jest ta gra skierowana nie ma w niej zawartości by oceniać ją tak wysoko.
O to mi chodzi , sama kultowość postaci marvela nie ma tu nic do rzeczy przynajmniej dla mnie i nie powinna rzutować na ocenie.

Masz prawo oceniać wobec swojego gustu oraz doświadczeń, jednak podważanie oceny innych ludzi, bo kupują pewną konwencję, a Ty nie, jest po prostu słabe.

07.12.2025 06:21
Ognisty Cieniostwór
5.2
Ognisty Cieniostwór
55
Senator

Luźniejsza wersja Batmana ?
Przecież tutaj szukamy pszczółek, fruwamy przez koła i odkręcamy wodę by podlewać kwiatki, z tych mroczniejszych zadań to robimy zdjęcia i szukamy skrzynek z gratami by odblokować coraz bardziej dziwne i nieprzypominające spidermana stroje.

Jeśli spłycasz całą grę wyłącznie do jej aktywności pobocznych, to nie wiem, czy ta dyskusja ma jakikolwiek sens. W takim Wiedźminie 3 były setki badziewnych znaków zapytania, które miały jedynie za zadanie wypełnić czymkolwiek gigantyczną mapę, ale czy one powodują, że gra nagle traci wszystkie swoje zalety? No nie. Są one wadą tej gry, tak samo jak bardzo słabo zrobiony rozwój postaci i fatalny level scalling, ale co z tego, skoro poziom narracji w tej grze jest wyjebany w kosmos i do dzisiaj na palcach jednej ręki można policzyć gry, które przez te 10,5 roku od premiery Wieśka 3 w ogóle choćby zbliżyły się do tego poziomu.

07.12.2025 09:15
Maverick0069
5.3
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Oceniają bardzo dobrze ze względu na wiele aspektów, a nie tylko ze względu na to, że to "pająk", wystarczy wczytać się w recenzje.
Nie czytam recenzji bo dla mnie recenzja jest subiektywną oceną, interesują mnie plusy i minusy, które w moim odczuciu powinny przedstawiać fundamenty owej recenzji, konkretne rzeczy przemawiające za niską bądź wysoką oceną.

To nie fakt, a opinia. Jedna osoba może uważać grę za gniota, druga za średniaka, trzecia za bardzo dobrą,
Pisałem, że się z tym zgadzam co do graczy, ale traktuje recenzenta jako sprzedawcę, chyba nie chciałbyś by sprzedawca w sklepie CI sprzedawał coś niezłego jako coś niesamowitego bo to jest jego subiektywna ocena.

Masz prawo oceniać wobec swojego gustu oraz doświadczeń, jednak podważanie oceny innych ludzi, bo kupują pewną konwencję, a Ty nie, jest po prostu słabe.
Podważam ocenę speców, bo według mnie kierują się czymś innym niż profesjonalizmem.

Ognisty Cieniostwór
Aktywności poboczne w Wiedźminie, które przytaczasz, zakładam, że chodzi CI o np gniazda potworów do usunięcia w świecie gdzie wioski są nękane przez te potwory dla mnie miały jakieś tło fabularne, poszukiwanie rynsztunków szkół, których było kilka też było świetne i miało sens, gwint? rewelacyjna mini gra, w której przez całą grę zbierało się i szukało kart do kolekcji.
Porównywanie tego np. ze skrzynkami wuja Milesa, gdzie każda minigierka polega na namierzeniu na dachu lokalizacji, przytrzymania dwóch przycisków w odpowiednim miejscu i otwarciu drzwi celem wzięcia tego samego co jest w innych skrzynkach to faktycznie szczyt kreatywności, przecież te wszystkie dodatkowe aktywności polegają na tym samym.
Porównywanie tego z wiedźminiem to kuriozum, chyba że jeszcze jestem na wczesnym etapie, ale może wskażesz podobne zadania poboczne w pajączku do Krzywochowych moczarów, wątku Barona czy wielu innych.
Zrobiłem już sporo zadań pobocznych i najciekawsze to skradzione instrumenty z muzeum a to pisane na kolanie badziewie, że o misjach pobocznych na zasadzie przemaluj graffiti na ścianie nie wspomnę.
Więc nie nie spłycam, poza niezłym wątkiem głównym, w którym nie ma nic zapadającego w pamięć, chyba, że lubisz jako gracz i masz do tego prawo w tych sekwencjach akcji naciskać na zawołanie kwadratu i trójkąta i to Was tak przekonuje to spoko.
Ale nie udawajmy, że tam są gdziekolwiek rzeczy z górnej półki bo nie ma.
Tak z ciekawości co w tej grze jest tak "wyjebanego w kosmos" że jej tak bronicie bo na chwilę obecną przeczytałem, że pająk jest kultowy i jest fenomenem i to tyle.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-07 09:27:11
08.12.2025 23:24
Ognisty Cieniostwór
5.4
Ognisty Cieniostwór
55
Senator

Porównywanie tego z wiedźminiem to kuriozum, chyba że jeszcze jestem na wczesnym etapie, ale może wskażesz podobne zadania poboczne w pajączku do Krzywochowych moczarów, wątku Barona czy wielu innych.

Pisałem o aktywnościach pobocznych, a nie zadaniach, a to jest ogromna różnica. Wątek Barona i wiele innych pobocznych misji często były lepsze od głównego wątku w podstawce.

Natomiast aktywności poboczne w Wieśku 3 zwykle nie różniły się niczym od tych ze Spider Mana. Czasem tylko były jakieś notatki np. z ukrytym skarbem, ale te mini historyjki nie miały dosłownie żadnego znaczenia dla fabuły. No i nie wmawiaj mi kitu, że opuszczone miejsca z Wiedźmina będące odpowiednikiem obozów bandytów ze Spider Mana i Batmana miały jakąkolwiek fabułe. Przecież tam nawet nie było imiennej postaci. Jedyny plus tych wiosek, to pojawiający się kupiec, któremu można było sprzedać znaleziony szrot bez potrzeby szukania ich w innym miejscu.

Tak z ciekawości co w tej grze jest tak "wyjebanego w kosmos" że jej tak bronicie bo na chwilę obecną przeczytałem, że pająk jest kultowy i jest fenomenem i to tyle.

Ja tego sformułowania użyłem do opisania narracji w Wiedźminie, a nie Spider Mana.

No a jeśli nadal nie rozumiesz fenomenu Spider Mana od Insomniac, to ponownie polecam ci sprawdzenie wszystkich gier o pająku jakie kiedykolwiek wyszły. Ludzie czekali latami na gry z takim rozmachem z tego uniwersum i nic dziwnego, że jak w końcu się tego doczekali, to pojawił się taki hype.

post wyedytowany przez Ognisty Cieniostwór 2025-12-08 23:25:18
07.12.2025 01:24
raziel88ck
6
odpowiedz
14 odpowiedzi
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Udało mi się ukończyć misję karetki za pierwszym razem. Ulga, że weź.

Jak oceniacie 2025 rok pod względem gier? Bo ja ogólnie jestem srogo zawiedziony, a wręcz zasmucony. Na otarcie łez mam ogromne zaległości, ale do pełni szczęścia mimo wszystko daleko.

Co mnie zawiodło? Najmniej nowa Mafia w stylu Uncharted. Popykam, ale liczyłem na pełnoprawną czwórkę w latach 70-80 XX wieku. Drugim zawodem i to znacznie większym jest przesunięcie o kolejny rok premiery GTA VI... naprawdę chciałbym już w to zagrać! Trzecim, który już mnie bardzo boli od kilkunastu lat jest brak zapowiedzi Half-Life 3. Tego to już naprawdę przeżyć nie mogę. Jednak najbardziej boli mnie porzucenie serii Legacy of Kain. To już trzeci raz! Co za parszywe chuje!

post wyedytowany przez raziel88ck 2025-12-07 01:26:58
07.12.2025 01:29
WolfDale
6.1
WolfDale
93
~sv_cheats 1

O Half-Life 3 się Ty nie martw, bo mamy już demo Half-Life 64!

07.12.2025 08:23
cycu2003
6.2
cycu2003
257
Legend

Niekoniecznie mogę się wypowiedzieć w tym temacie bo grałem raczej w starsze pozycje. Ale AC Shadows przeszedlem i mimo, że krytyka jest na tą serię od dawna to miałem nadzieję, że to tradycyjne gadanie. Ale też wsiadłem do tego pociągu. Płytka, nudna i co z tego że ładna jak wszędzie dali gęste krzaki automatycznie robiąc grę mniejszą i ograniczoną.

07.12.2025 09:08
Crod4312
6.3
Crod4312
171
Legend

Najlepszy rok od dawna pod względem gier. Dawno nie było roku, gdzie skończyłem tak dużo gier w momencie ich premiery. KCD2, AC: Shadows, South of Midnight, Clair Obscure: E33, Doom TDA, MindsEye, Mafia TOC oraz Ghost of Yotei. Rok wręcz kapitalny, rewelacyjny.
Przesunięcie GTA VI? Spodziewane i w sumie dobrze. Niech dopracują. Patrząc na KCD2, które miało wyjść na jesień 2024 (build na premierowej płycie PS/Xbox ma tę wersję) i przesunęli na luty 2025 pokazuje mi, że kilka miesięcy pracy potrafi zdziałać cuda w kwestii optymalizacji.
HL3 interesuje mnie tyle co zeszłoroczny śnieg bo nigdy w tę serię nie grałem i raczej już nie zamierzam bo z dzisiejszej perspektywy to shooter jakich wiele i nic tam ciekawego nie ma.
Największe zaskoczenie roku? Chyba Rematch bym tutaj dał. Pojawiło się to znikąd i dawało kapitalną zabawę. Szkoda, że twórcy tak zmarnowali pierwszy wystrzał popularności i wprowadzali patche, które często nic nie poprawiały.

07.12.2025 09:28
Maverick0069
6.4
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Fenomenalny rok a przyszły zapowiada się jeszcze lepiej.

07.12.2025 09:54
SULIK
6.5
3
SULIK
271
olewam zasady

człowiek który jest zawiedziony rokiem 2025 bo nie ogłoszono HL3 będzie zawiedziony giereczkowem do końca życia.

07.12.2025 09:59
-=Esiu=-
6.6
-=Esiu=-
219
Everybody lies
Image

Nie no, ten rok jest przepotężny, a przyszły chyba rozwali system... A Half-Life 3 to jest ciągle takie 50/50, niby człowiek chce i liczy, a z drugiej strony jest lampka ostrzegawcza, że się jednak przeliczy i nie ma co płakać :P

Moje osobiste rozczarowanie to brak premiery Raising The Bar w tym roku... -> Czekałem okrutnie i nadal czekam :c

07.12.2025 14:30
Pitplayer
6.7
Pitplayer
101
Senator

Dla mnie 2023 zdecydowanie najlepszy w tej dekadzie. 2024 i obecny 2025 oba mocarne. Przyszły 2026 z Phatnom Blade 0 i potencjalnie HL3 to już może być jeszcze lepszy niż 23. Do tego będzie kolejny Residencik, Saros, Replaced, Crimsond Desert, Pragamata ten 007 First Light coraz ciekawszy na początku bez szału i nie pogardzę trzecim Nioh, no nie wydaje mi się żebym na 2026 narzekał.

08.12.2025 21:25
JohnDoe666
6.8
JohnDoe666
76
Legend

Ostatnie lata dla gamingu są absolutnie genialne i 2025 nie jest tutaj wyjątkiem. Tak na szybko przeleciałem pamięcią po tym roku i naliczyłem z 15 premier którymi jestem osobiście zainteresowany. Piszę tu o grach które już przeszedłem, aktualnie przechodzę lub czekają w kolejce na swój czas. Jednym z powodów dla których ukończyłem póki co połowę tegorocznych interesujących mnie premier jest kolejna bardzo miła dla mnie niespodzianka mianowicie to iż Square Enix zrezygnowało z "niebieskiej" ekskluzywności i związany z tym faktem shadow drop FF XVI. Ten Final zabrał mi póki co 50 godzin z życia i wcale nie mam dość, po prostu wszystkie inne gry poczekają aż skończę go z dodatkami.
Bardzo cieszy mnie też wyraźny wzrost znaczenia tytułów AA oraz indy, w zasadzie gry z tych segmentów dominują wszelkie plebiscyty i nagrody. Ta bańka gier AAA single player musi w końcu pęknąć, raczej nic się już z tym nie da zrobić, im szybciej tym lepiej.

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-08 21:26:33
09.12.2025 16:57
Last_Redemption
6.9
Last_Redemption
61
Senator

Co mnie zawiodło? Najmniej nowa Mafia w stylu Uncharted.

Nowa Mafia nie jest w stylu Uncharted xd no chyba, ze te starsze czesci i remake tez

A rok 2025 growo wybitnie slaby, ale tak samo bylo z 2024/2022/2021, wiec to juz wlasciwie norma

Ostatnie lata dla gamingu są absolutnie genialne i 2025 nie jest tutaj wyjątkiem

Powiedz co bierzesz, tez to chce. Genialne lata to byly 2007-2013, a to co jest teraz to jest zenada

I nic w tym dziwnego skoro jedna grę developerzy tworza przez 6 lat, jak nie lepiej

post wyedytowany przez Last_Redemption 2025-12-09 16:59:01
09.12.2025 19:21
JohnDoe666
6.10
2
JohnDoe666
76
Legend

Nie chce mi się ciągnąć tej dyskusji bo skończy się to jak zwykle wymienianiem tytułów bez sensu. Niemniej w mojej ocenie trzeba mieć nie po kolei w głowie żeby narzekać na ostatnie 3 lata.
Najlepszy okres w gamingu od lat.
I nic w tym dziwnego skoro jedna grę developerzy tworza przez 6 lat, jak nie lepiej
Dlatego pisałem w swoim poście o zapaści segmentu AAA za który jak najbardziej współodpowiedzialni są gracze. Jak ktoś nie potrafi wyjrzeć poza ten segment to sam jest sobie winien.

09.12.2025 21:31
Crod4312
😂
6.11
3
Crod4312
171
Legend

A rok 2025 growo wybitnie slaby, ale tak samo bylo z 2024/2022/2021, wiec to juz wlasciwie norma
Powiedz co bierzesz, tez to chce. Genialne lata to byly 2007-2013, a to co jest teraz to jest zenada

xDDDDDDD

Nie mogę tego inaczej skomentować. Trzeba być serio ślepym i zakochanym w nostalgicznym okresie młodzieńczych lat. Jeden z najlepszych roków growych jest żenujący xD
No ale to trzeba grać w gry które wychodzą, a nie tylko oglądać je na Digital Foundry z "poniżej LOW"

09.12.2025 22:09
Last_Redemption
6.12
Last_Redemption
61
Senator

Taki wybitny, ze w nominacjach dominują gry od Sony (bezpieczne sequele) i Clair

Clair ? Final w Europejskim wydaniu, a jakos zachwytów nad FF u nas nie widzialem, not for me
Mafia? W porównaniu do jedynki i dwójki to slabizna
Dark Ages? Najgorszy Doom z nowej trylogii
AC Shadows? Najgorszy AC w historii (z duzych odslon)
KCD2? Niby bardzo fajny, ale jedynka.. Tak naprawdę meczyla mnie tymi realizmami i jakos drugi raz na cos takiego nie mam ochoty, strasznie mnie meczą mega wydluzone gry (a to jest niestety modne w tej branzy ostatnio)
Death Stranding 2? To samo co wyzej, jedynka mnie wciagnela fabularnie i dlatego ja skonczylem, ale drugi raz w cos podobnego chyba mi sie nie chce
Ghost of Yotei? Z tego co sie mowi fabularnie gorszy od Cuszimy, a i gameplay tez niekoniecznie lepszy. Z grubsza jednak bezpieczny sequel. Nie mam ochoty
Cronos? Straszne drewno
Silent Hill F ? Poza chyba ciekawa fabula (bo tutaj dopiero pod koniec wiadomo co i jak) to niestety gameplayowo sredniawo, a i sam klimat taki se, bo mało silentowy
BF6 ? Zachwyty chyba tylko dlatego, ze COD wybitnie slaby w tym roku
Avoved? A idz pan..

Było troche dobrych indykow, ale i w poprzednich latach by sie ich troche znalazlo, a nie kazdego kreca tego typu gry. Ja juz jestem za staryy, zeby sie jarac takimi grami

Pograłbym w jakiegos fps z jakas fajna kampania singlowa jak za dawnych lat był to HL2, Riddick czy FEAR, ale takich gier dzisiaj sie w ogole nie robi (jakies tam indyki pewnie sa, ale nie sa na tyle dobre zeby sie przebic, bo jakos sie nie mowi o nich)
Dzisiejsze projekty gier dla mnie są bardzo mało interesujące, jak widze kolejny otwarty swiat i gre na 30+ godzin to mam ochote zwymiotowac.

post wyedytowany przez Last_Redemption 2025-12-09 22:12:52
10.12.2025 02:27
JohnDoe666
😂
6.13
3
JohnDoe666
76
Legend

No i to by z grubsza wszystko wyjaśniało, to nie rok jest słaby tylko ty jesteś męczywór.

10.12.2025 06:13
Mutant z Krainy OZ
😢
6.14
3
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Last, jezeli w wymienionych przez ciebie grach nie widzisz zadnej bardzo dobrej, to nie rok byl slaby, tylko ty nie jestes juz graczem. [*]

07.12.2025 15:37
Maverick0069
7
odpowiedz
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Via Tenor

W tym tygodniu piątek piąteczek piątunio zaczyna się już o 2 w nocy !

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-07 15:37:34
07.12.2025 22:45
raziel88ck
8
odpowiedz
5 odpowiedzi
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Wrzesień - Jak tam GTA 3? Mi została finałowa misja oraz parę pobocznych aktywności.

08.12.2025 22:40
Wrzesień
8.1
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral

No to chyba szybko ci poszło ;) Ja jeszcze walczę. To moje pierwsze przejście, więc ciężko powiedzieć na jakim etapie jestem. Zrobiłem już chyba większość zadań dla yakuzy, ale jeśli dobrze rozumiem, to jest jeszcze jedna część miasta do odblokowania, więc jeszcze trochę przede mną.
Generalnie raczej ostatnio nie robię więcej niż jednej misji dziennie, bo oprócz tego gram w Silent Hill 2 (według licznika konsoli zostało mi 7% fabuły, więc może jutro uda się zakończyć), a w weekend skończyłem As Dusk Falls. Tę grę zresztą chciałem bardzo polecić, bo wydaje mi się, że jest dość mało znana, a imo to topka gier narracyjnych w jakie grałem.

09.12.2025 04:14
Mutant z Krainy OZ
8.2
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

As dusk falls kapitalne, minelo troche czasu od pierwszego przejscia, moze ogram to drugi raz w swiatecznej przerwie od pracy.

09.12.2025 11:11
Wrzesień
8.3
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral

Możliwe, że też kiedyś przejdę ją ponownie, w inny sposób. Chociaż trochę zdenerwowali mnie samym zakończeniem. uważam, że lepiej byłoby normalnie zamknąć tę historię. Taka "otwarta" końcówka, zrobiona jako wstęp do kontynuacji imo słabo się sprawdza w tego typu grach. Przez to wybory jakich dokonywaliśmy wcześniej jednak trochę tracą na znaczeniu.

09.12.2025 12:54
Mutant z Krainy OZ
8.4
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Bardzo fajna opcja z ogrywaniem w dwie osoby. Gralismy przy premierze w gamepasie, mielismy grac drugi raz zeby sprawdzic inne wersje wydarzen, ale wylecialo z glowy. Teraz jak przypomniales, to mysle, ze pykniemy drugi raz w swieta.

09.12.2025 13:27
raziel88ck
8.5
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Dostęp do 3 dzielnicy otrzymasz robiąc misje dla Donalda Love.

08.12.2025 20:17
JohnDoe666
9
odpowiedz
3 odpowiedzi
JohnDoe666
76
Legend

Na TGA zobaczymy zapowiedź nowej gry z serii Tomb Raider.
https://x.com/geoffkeighley/status/1998093056692895923?t=8DhUNKLL9HPcuymrowh2aA&s=19
Bardzo lubię nową trylogię więc czekam niecierpliwie.

08.12.2025 20:44
Maverick0069
9.1
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Mniam.

08.12.2025 23:32
Ognisty Cieniostwór
9.2
Ognisty Cieniostwór
55
Senator

Nareszcie. Oby tylko nie zrobili z niej jakiegoś postępowego brzydala.

post wyedytowany przez Ognisty Cieniostwór 2025-12-08 23:32:25
09.12.2025 04:15
Mutant z Krainy OZ
9.3
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

W koncu, ilez mozna czekac :)

08.12.2025 21:21
raziel88ck
📄
10
odpowiedz
6 odpowiedzi
raziel88ck
217
Reaver is the Key!
post wyedytowany przez raziel88ck 2025-12-08 21:24:13
09.12.2025 10:50
cswthomas93pl
10.1
cswthomas93pl
156
Legend
Image

Ten artykuł ma już kilka dni, ale wydaje mi się, że wprowadzili w nim zmiany. Teraz nie widzę nigdzie wzmianki o darmowej aktualizacji TYLKO dla posiadaczy cyfrowej wersji na Xboxa, czyli wychodzi na to że dostaną ją wszyscy niezależnie od wersji wydania?
Widzę że część już ma upgrade za free, a druga część wciąż czeka mimo posiadania cyfrowych wersji.

/ ed.
u mnie wciąż bez zmian
/ ed.2
wzmianka jednak nadal jest:

W przypadku Xbox Series X|S każdy, kto posiada już cyfrową wersję Red Dead Redemption, może pobrać nową wersję gry z Microsoft Store.

post wyedytowany przez cswthomas93pl 2025-12-09 10:54:26
09.12.2025 13:08
Madril
10.2
Madril
257
I Want To Believe

U mnie od razu było dostępne za darmo, ciekawe skąd te różnice wynikają, technicznie jestem ciekaw.

09.12.2025 14:50
raziel88ck
10.3
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

U mnie błąd wyskakuje.

09.12.2025 15:07
JohnDoe666
10.4
JohnDoe666
76
Legend

Rockstar prosi graczy Xboxsa o jeszcze 5 dni cierpliwości.
https://x.com/WinC_Gaming/status/1998385558087692528?t=L3sE-Yqx9RuM9dF5B7JWGQ&s=19

09.12.2025 15:33
raziel88ck
😜
10.5
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

W 5 dni zdołam ukończyć grę na PC.

10.12.2025 10:33
JohnDoe666
10.6
JohnDoe666
76
Legend

Dla zainteresowanych, u mnie nowa wersja RDRa pojawiła się do pobrania dzisiaj.
Nie gwarantuję że wszyscy już mają jednak ja należę do grupy która do dzisiaj dostępu nie miała więc polecam sprawdzić.

09.12.2025 15:06
JohnDoe666
11
odpowiedz
1 odpowiedź
JohnDoe666
76
Legend

Plotki, ploteczki. Podobno tajemnicza statua ma zwiastować kolejną grę Larianów, tym razem ma być to powrót do świata Divinity.
https://x.com/Pirat_Nation/status/1998316375098503444?t=hdRURTPDTzgR18xGt6jVXw&s=19

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-09 15:09:12
09.12.2025 21:21
JohnDoe666
11.1
JohnDoe666
76
Legend

No więc to już niemal oficjalne, dokopano się do nowo zarejestrowanego znaku towarowego dla serii Divinity i pasuje on idealnie do tej statuetki.
Będzie kolejny sztos od Larianów.

https://x.com/HazzadorGamin/status/1998475331406340413?t=lW40VdhsEfR7jLkCCyvSzQ&s=19

09.12.2025 22:28
Pitplayer
12
odpowiedz
3 odpowiedzi
Pitplayer
101
Senator
Image

DriveClub w 60fps proszę Państwa.

09.12.2025 22:29
Pitplayer
12.1
Pitplayer
101
Senator
Image

09.12.2025 22:30
Pitplayer
12.2
Pitplayer
101
Senator
Image

10.12.2025 06:38
cswthomas93pl
12.3
cswthomas93pl
156
Legend

Pamiętam ten tytuł z ps4. Wyglądał świetnie ale czegoś mi w nim brakowało

10.12.2025 06:48
Mutant z Krainy OZ
13
odpowiedz
15 odpowiedzi
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Jak tam zimowe warunki w battlefieldzie 6? Graliscie juz z ta aktualizacja? Jezeli dobrze rozumiem, to zima zapanowala tylko na jednej arenie w konkretnym trybie? Spodziewalem sie, ze moze chociaz mapke w Tadzykistanie dadza w zimowym wariancie. Tak to wychodzi na to, ze grajac tylko eskalacje i podboj to sie sniegu nie powącha?

10.12.2025 07:36
cswthomas93pl
13.1
1
cswthomas93pl
156
Legend

Grałem. Nowa mapa to po prostu empire stare w zimowej odsłonie. Są na niej rozstawione palące się beczki przy których można się ogrzać i trzeba to robić, bo z czasem nasza postać zaczyna odczuwać zimno i się trzęsie tracąc życie + nawet rzucanie sobie pod nogi skrzynki we wsparciu tego życia nie regeneruje, trzeba znajdować się przy beczce. Dla mnie to trochę słabe rozwiązanie, wolałbym po prostu młóckę w zimowej aurze. W podboju ta mapa też się znajduje, ale imo słaby wysiłek ze strony twórców, a raczej jego brak

10.12.2025 09:00
Mutant z Krainy OZ
13.2
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

No wlasnie widzialem jakas rolke z grzaniem sie przy beczce. Wymarzone miejsce na posłanie rpg lub granatu xD

10.12.2025 11:00
matmafan
😁
13.3
matmafan
188
Altair ibn al-Ahad

Ktoś coś wspominał o rpg :D? Matma pogromca czołgów już tam wlatuje:D. Rpg mam na 3 miejscu pod względem zabójstw 425, na 2 kord 500 i 1 m4a 844.

10.12.2025 13:21
cswthomas93pl
13.4
cswthomas93pl
156
Legend

Otóż to. Niektóre beczki są tak kretyńsko rozstawione, że grzejąc się przy nich jesteś narażony na ogień praktycznie z każdej strony, przykładowo beczka na punkcie E

10.12.2025 16:00
Mutant z Krainy OZ
13.5
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Szkoda, ze poszli w kierunku mechaniki przemarzania, toz to sa pelnokrwisci zolnierze a nie jakieś orki z wieziennej lapanki w waciaku. Powinni byc ma mroz przygotowani, no i badzmy powazni, ze 40 stopni na minusie w Nowym Jorku?

A skoro juz o broniach mowa, to ja sobie znalezc zadnej nie moge. Najwiecej chyba m4 gralem, ale to z początku, potem sie pokapowalem, ze medyk ma jakies bonusy do lkm, ale drs jakos mi sie nie podoba, mimo ze fajnie zabija. Kord spoko, ale to samo co w przypadku drs. Teraz sobie upodobalem l85a3 i moze tym dluzej powojuje.

10.12.2025 19:37
matmafan
13.6
matmafan
188
Altair ibn al-Ahad

Zwykły podbój się odpali to nie ma beczek do ogrzania i tego marzniecia.

10.12.2025 19:38
cswthomas93pl
13.7
cswthomas93pl
156
Legend

Też tak uważam, muszę się jednak poprawić bo chyba da się zagrać tą mapę normalnie bez akcentu zlodowacenia, wtedy nie ma beczek i żołnierz nie marznie, ale muszę to jeszcze zweryfikować, bo zawsze losowało mi właśnie mapę z tą opcją, a matma pisał że grał i nie było beczek etc.
Co do broni to dla mnie m4a1 była top dopóki nie odkryłem korda. Kosi niemiłosiernie i jest to moja ulubiona broń. Jeśli nie karabiny szturmowe, to lubię grać wyborowymi i ściągać na dystans, svk zabija na dwa hity więc jest moc. W pm'ach też jest duży wybór ale wystarcza mi to co mam, o nvo (szurmówka) też mówią że dobrze się strzela z odpowiednimi dodatkami, lkm'y jakoś mi nigdy nie siedziały więc je omijam

10.12.2025 20:13
Mutant z Krainy OZ
13.8
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Kord jest mocny, ale jakos go nie lubie :p w ogole dziwne dla mnie sa statystyki tych broni. Niby bardzo podobne dmg i liczba pociskow na minute, a zupelnie rozne efekty w grze. Nie wiem dlaczego ten kord akurat tak mocny, skoro inne bronie maja lepsze staty na papierze, a sa slabsze w rozgrywce. No i czy dobrze widzę, ze im szybszy pocisk w metrach na sekundę, tym slabsze obrazenia zadaje? Wymiana lufy na szybsza nie zmniejsza dmg w statystykach, ale widac to przy trafianiu wroga, ze trzeba wiecej razy trafic.
Duzy jest problem z rejestracja obrazen, czesto jest, ze przegrywam pojedynek z typem i widze w logu smierci, ze ma wciaz 100% hp mimo ze bylo slychac efekt trafien w cialo.

10.12.2025 20:59
Darth_Tusken
13.9
Darth_Tusken
53
Świniobicie z dancingiem

Grałem w nową aktualizację i nie miałem problemu z przestojem przy beczkach. Częściej ginę przy przejmowaniu celów.

10.12.2025 22:31
matmafan
13.10
matmafan
188
Altair ibn al-Ahad

Z ta rejestracja trafien to wogole jest cyrk xd, gine jak już wbiegne za ścianę, leżę za murkiem i typ mnie zabija przez murek, wale do gościa pół magazynka lekko go drasnie a ten cyk 3-4 strzały i gine. Przy rpg to samo nie zalicza strzałów. Przedwczoraj to wogole typ tyłem do mnie strzelał i mnie zabił.

a zupelnie rozne efekty w grze. też odnoszę takie wrażenie, że to co na papierze nie pokrywa się w tym co jest podczas rozgrywki.

Tego l85a3 przetestuję. A naprzemiennie gram, m4a1, cord, nvo, kts100, pw5a3, mini scout, m1014, 18.5ks-k, svdm, svk-8.6 ostatnio nawet trochę QBZ-192 grałem, sorem kiedyś grałem nawet dużo i ump.
Czołgów też galancie zniszczyłem 334 sztuki, a zabojstw czołgami 586 :D.

A macie ulubione mapy? U mnie kair, sobek, pola, eastwood, iberyjska.

post wyedytowany przez matmafan 2025-12-10 22:50:18
11.12.2025 05:47
cswthomas93pl
13.11
cswthomas93pl
156
Legend

Wszystkie są spoko z wyjątkiem bezpłciowych pól blackwell

11.12.2025 05:52
Mutant z Krainy OZ
13.12
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Zgadzam sie, pola naftowe sa beznadziejne. Generalnie nie lubie otwartych map, gdzie snajperzy moga operowac na calej powierzchni, a pojazdy pancerne moga kampic ze swojej strefy startowej. Na polach naftowych jest to nagminne, tam piechota ma najbardziej przerabane.

11.12.2025 10:43
Mutant z Krainy OZ
13.13
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Jeszcze odnosnie broni, uzywacie latarki/laserow? Zmniejszaja rozrzut, ale utrudniaja ukrycie sie. Ja stosuje laser, ale na filmikach streamerow widze, ze latają bez takich dodatkow, mimo to walac seryjnie headshoty ze szturmowek.

11.12.2025 12:00
cswthomas93pl
13.14
cswthomas93pl
156
Legend

Laser mam tylko w broni dodatkowej, czyli pistolecie. Celność z biodra się przydaje, kiedy w szybkiej akcji musisz zmienić z broni głównej na dodatkową, wtedy nie ma czasu na precyzyjne celowanie. Latarek nie używam, bo jedno i drugie jest za mocno widoczne. Staram się być jak najbardziej cichy i jak najmniej widoczny, w większości broni mam zamontowany tłumik. Wiem że to wpływa na statystyki, ale coś kosztem czegoś

11.12.2025 18:10
Mutant z Krainy OZ
😃
13.15
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

cswthomas93pl wrzuc screena z ustawien swojego kordzika

10.12.2025 12:54
cycu2003
14
odpowiedz
7 odpowiedzi
cycu2003
257
Legend
Image

Jak tam Wasze wyniki na Playu?
U mnie wyszło 232h

10.12.2025 13:11
raziel88ck
😜
14.1
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Moje plejki czasu nie liczą.

10.12.2025 15:25
Crod4312
14.2
Crod4312
171
Legend
Image

Słabo, bardzo słabo. Razem 352h. Trochę lepiej niż w zeszłym roku bo wtedy miałem 315h ale dalej pewnie daleko za Xboxem. Zresztą za kilka dni się okaże jak MS udostępni swój Wrap. No i Steam.

10.12.2025 19:39
14.3
Kothe
31
Senator
Image

Coś tam się grało
741h łącznie

10.12.2025 19:42
-=Esiu=-
😂
14.4
-=Esiu=-
219
Everybody lies
Image

Zdecydowanie za dużo pesa ze znajomymi...

10.12.2025 20:17
Mutant z Krainy OZ
14.5
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Czekam na wrapa od msu, nie pamietam hasla do apki pleja. Wylogowuje jak sie dlugo jej nie wlacza.

post wyedytowany przez Mutant z Krainy OZ 2025-12-10 20:17:22
10.12.2025 22:58
Wrzesień
😜
14.6
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral

Ja w tym roku nawet nie sprawdzam. I bez tego wiem, że za dużo gram.

11.12.2025 11:03
JohnDoe666
14.7
JohnDoe666
76
Legend

Wprawdzie na wrapa od MSU trzeba jeszcze poczekać to możesz sobie prześledzić swój rok z Xboxem na Trueachivemants.
https://x.com/i/status/1998373989190635950

11.12.2025 12:07
cswthomas93pl
15
odpowiedz
12 odpowiedzi
cswthomas93pl
156
Legend
Image

U mnie coś takiego

11.12.2025 12:22
JohnDoe666
15.1
JohnDoe666
76
Legend
Image

A u mnie tak:

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-11 12:24:36
11.12.2025 12:38
cswthomas93pl
15.2
cswthomas93pl
156
Legend

A zakładka ukończonych gier Ci się zgadza? U mnie pokazuje 0, a skończyłem chociażby wrc generations, crysis 1 i 2 oraz Stalker SoC

11.12.2025 13:33
Mutant z Krainy OZ
15.3
Mutant z Krainy OZ
270
Farben
Image

Cos te statystki z dupy. Pokazuje 3 gry ukonczone i ze w bfie najwiecej godzin, a przez 11 miesiecy co weekend gralem w halo infinite :)

11.12.2025 14:44
cycu2003
15.4
cycu2003
257
Legend

Ps5 > Xbox xD

11.12.2025 14:45
raziel88ck
😈
15.5
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

PC > konsole

11.12.2025 15:32
Crod4312
15.6
Crod4312
171
Legend
Image

Czekam na oficjalny wrapik od MS aby zobaczyć ile godzin ogólnie spędziłem w Xboxie/Xbox PC w tym roku :)

11.12.2025 15:58
Mutant z Krainy OZ
15.7
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Cycu to sa obrazki ze stronki liczacej acziwki, nie ma jeszcze oficjalnego wrapa od microsoftu.

11.12.2025 16:06
15.8
Kothe
31
Senator
Image

Mocny spadek u mnie w graniu na xboxie na korzyść Playstation

11.12.2025 16:31
Mutant z Krainy OZ
15.9
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Kothe grane exy czy po prostu przesiadles sie z graniem na plejke?

11.12.2025 16:33
cycu2003
15.10
cycu2003
257
Legend

Mutant - A no to wszystko jasne. Ciekaw ile tłuczecie godzin bo na Fejsie, jak widziałem, nie wiem czasami kiedy ludzie robią coś innego poza graniem xD w tysiącach niektórzy jadą

11.12.2025 17:12
JohnDoe666
😉
15.11
JohnDoe666
76
Legend

A zakładka ukończonych gier Ci się zgadza? U mnie pokazuje 0
To jest wrap Trueachivemants a nie Xboxa, głównie skupia się na osiągnięciach, w zakładce o grach ukończonych pokazuje po prostu wbite "calaki". Ja skończyłem ponad 20 gier a pokazuje mi 1.

12.12.2025 09:09
Smoleń
15.12
Smoleń
190
Sumatran Rat-Monkey
Image

U mnie po staremu:-)

11.12.2025 16:18
16
odpowiedz
6 odpowiedzi
Mortanius
96
Pretorianin

Macie jakieś oczekiwania/nadzieje wobec dzisiejszej nocy? W zapowiedź HL3 nie uwierzę nigdy, podobnie jak w dodatek do W3 ale może chociaż ten Tomb Raider się spełni. I remake God of War... ech, marzenia.

11.12.2025 16:32
Mutant z Krainy OZ
16.1
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Mam nadzieje na tomb raidera, a dodatek do wieska? Pewnie nic z tego, ale bralbym :)

11.12.2025 16:35
cycu2003
16.2
cycu2003
257
Legend

Chyba tradycyjnie, jak w życiu, nie nastawiam się na nic ciekawego ani pozytywnego. Ale chętnie bym się z czegoś ucieszył rano :)

11.12.2025 16:38
Crod4312
16.3
Crod4312
171
Legend

Wyjdzie Spencu z Sarą pod pachą i zapowiedzą Xbox XxX: Reaktywacja! Byndzie OGIŃ!

11.12.2025 17:20
JohnDoe666
16.4
JohnDoe666
76
Legend

Tomb Rajder to już potwierdzone info.
Ja nie mam żadnych wielkich oczekiwań, jestem naprawdę nasycony gamingowy. Po prostu z przyjemnością obejrzę (niestety raczej retransmisję rano) ciesząc się tym wydarzeniem.

11.12.2025 17:26
raziel88ck
😢
16.5
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Zero oczekiwań. Nie mam na co liczyć.

post wyedytowany przez raziel88ck 2025-12-11 17:38:45
11.12.2025 19:05
Maverick0069
16.6
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Ja tam biere wszystko.
Życzyłbym sobie jakie info o tej produkcji AAA z panterą, jakieś info o tej turówce w świecie star wars, jakieś info o Judaszu, Może jakieś zmiany w Starfield.
Całą nową resztę biorę ze smakiem ,Tomby i inne Controle.
Zawołałem żonę i mówię dobrze tego posta napisałem??
"Nic z tego nie rozumiem"

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-11 19:09:16
11.12.2025 19:01
cswthomas93pl
17
odpowiedz
14 odpowiedzi
cswthomas93pl
156
Legend
Image

cswthomas93pl wrzuc screena z ustawien swojego kordzika

Wrzucę w nowy post, bo robi się trochę nieczytelnie :D
A oto mój build

11.12.2025 19:05
Mutant z Krainy OZ
👍
17.1
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

50 poziom, ładnie.

11.12.2025 19:08
cswthomas93pl
😃
17.2
cswthomas93pl
156
Legend

Podwójny mnożnik xp dla broni w weekend zrobił swoje, wszystko szybko wpadło i dopiero na screenie zauważyłem 50 poziom

11.12.2025 19:10
Maverick0069
17.3
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Ja dopiero koło 21 poziomu ale gdzieś ciężko znaleźć czas pomiędzy Arc a BF i jeszcze tego dobrego Dying lighta zacząłem z bestią w podtytule.

11.12.2025 19:27
cswthomas93pl
17.4
cswthomas93pl
156
Legend

W ostatnich tygodniach ograniczyłem mocno battlefielda i staram się grać w inne gry. Aktualnie dirt 4 i przymierzam się do kupna odświeżonej wersji rdr. Dying Lighta też mam rozgrzebanego, ale część drugą, do tego the division 2 - jeden i drugi tytuł w coopie. A jak ten nowy dying light? Podoba się?

11.12.2025 19:36
Mutant z Krainy OZ
17.5
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Ja mam kilka broni kolo 20+ poziomu, zmieniam czesto bo do zadnej sie przekonac w pelni nie moge (czytaj: z kazdej lamie).
Najwyzej mam wbity bojowy wóz piechoty, ponad 30 poziom. Wole bwp niz czolg.

post wyedytowany przez Mutant z Krainy OZ 2025-12-11 19:37:17
11.12.2025 22:12
matmafan
😊
17.6
matmafan
188
Altair ibn al-Ahad
Image

Ja kord 33 ale dużo nim teraz nie gram, więcej mam wbite na m4a1 i nvo.
Też nie jestem zwolennikiem laserów i świateł, wogole tego nie montuję.
A u mnie coś takiego

12.12.2025 05:55
cswthomas93pl
17.7
cswthomas93pl
156
Legend

Najwyzej mam wbity bojowy wóz piechoty, ponad 30 poziom. Wole bwp niz czolg.

Ja musiałbym sprawdzić, ale podejrzewam że w pojazdach masz wyższe poziomy niż ja :)

12.12.2025 08:58
Maverick0069
17.8
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

cswthomas93pl
A jak ten nowy dying light? Podoba się?
5 godzin za mną i na chwilę obecną jak najbardziej.
Same plusy minusów brak.
Optymalizacja cudna na Ultra mam jakieś 150 fps i nie klęka a jednak można i to szybko po premierze, dlatego też ją kupiłem bo w opiniach była świetnie zoptymalizowana.
Graficznie dla mnie już dalej chyba pójść się nie da ale to samo miałem ze pająkiem, lepszej grafiki nie potrzebuje bardziej nich idą w treść i tutaj też jak na razie jest świetnie.
Wątek główny się powoli rozwija a poboczne chociaż zrobiłem dwa były bardzo dobre.
Noce straszne, mapa gęsta i bogato "przystrojona" i nie ma tego ciągłego biegania po dachach i aktywności z tym związanych.

12.12.2025 17:36
Mutant z Krainy OZ
17.9
Mutant z Krainy OZ
270
Farben
Image

Moj wyglada tak. Pozmieniali z broniami znowu, od poprzedniego weekendu moje l85a3 stracilo moc.

post wyedytowany przez Mutant z Krainy OZ 2025-12-12 17:37:31
12.12.2025 23:42
matmafan
😜
17.10
matmafan
188
Altair ibn al-Ahad

Pograłem trochę tym l85a3 to mi nie siedzi, dziwnie się strzelało. Gdzieś tak na dalszym dystansie jak by rzucało na boki wydaje mi sie, chyba ze trzeba lepsze chwyty odblokować to i jest lepiej.

13.12.2025 07:08
Mutant z Krainy OZ
17.11
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Dlugo trzeba czekac na dobre ulepszenia do niej. Ale mam wrażenie, ze po ostatniej aktualizacji oslabili troche ten karabin.

13.12.2025 10:02
cswthomas93pl
17.12
cswthomas93pl
156
Legend

Sor mk2 też nie jest zły. Całkiem dobrze sprawdza się na bliskim i średnim dystansie

13.12.2025 10:23
Mutant z Krainy OZ
17.13
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Grzebia przy tych broniach przy aktualizacjach, ze czlowiek nie wie czym grac potem. Tydzien temu mialem celowniki dwukrotnie ciaśniejsze niz teraz, a ustawienia broni te same.

13.12.2025 18:05
cswthomas93pl
17.14
cswthomas93pl
156
Legend

Niestety to jest prawda. Nowe aktualizacje wprowadzają poprawki, ale także psują inne elementy. Są też istotne rzeczy które szwankują od premiery, przykładowo rejestr zabójstw i zgonów, często nie zalicza mi zgonu mimo że nie zostałem podniesiony. Czy z fragami też tak jest nie wiem, ale w szczególności rzuciły mi się w oczy zgony

11.12.2025 22:53
raziel88ck
18
odpowiedz
5 odpowiedzi
raziel88ck
217
Reaver is the Key!
Image

Świat Xboxa oraz Pinty.

12.12.2025 09:02
cycu2003
😉
18.1
cycu2003
257
Legend

Pozdrów tam. Rok minął a w ogóle nie widać ani po padzie ani po konsoli

post wyedytowany przez cycu2003 2025-12-12 09:12:34
12.12.2025 09:04
cswthomas93pl
😜
18.2
cswthomas93pl
156
Legend

Via Tenor

west coast

13.12.2025 00:00
WolfDale
😜
18.3
1
WolfDale
93
~sv_cheats 1

Bo on w ogóle na nim nie gra, tylko w wała nas robi.

13.12.2025 10:36
raziel88ck
18.4
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Ja po prostu bardzo dbam o swoje rzeczy. I to od małego. Zawsze wkurzały mnie dzieciaki, które psuły moje zabawki.

post wyedytowany przez raziel88ck 2025-12-13 10:36:21
14.12.2025 01:01
WolfDale
😜
18.5
WolfDale
93
~sv_cheats 1

Zaraz zrobimy test kurzowy i się przekonamy.

12.12.2025 08:09
Last_Redemption
😐
19
odpowiedz
25 odpowiedzi
Last_Redemption
61
Senator

Jak zwykle z dużej chmury mały deszcz z tym TGA

To jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że stan tej branży jest po prostu guffniany

12.12.2025 08:15
Araneus357
19.1
1
Araneus357
60
Scourge of Hell

Przecież branża giereczkowa nigdy nie miała się tak dobrze, ale to trzeba po prostu poszerzyć horyzonty growe.

12.12.2025 08:23
Maverick0069
19.2
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Przecież branża giereczkowa nigdy nie miała się tak dobrze, ale to trzeba po prostu poszerzyć horyzonty growe.
Chyba więcej zwolnień jak w ostatnich latach nie było więc no nie wiem, ale faktycznie jest w co grać.

A co do TGA.
Nowe RPG w star wars - ogólnie bida bo nic nie wiadomo a z tego uniwersum czekam na remake Kotor i Eclipse także tego, nic pewnego.
Larian - wiadomo klasa i pewniak.
Te wszystkie po stokroć pokazane już gry typu 007/RE9/Phantom Blade Zero spoko ale już się człowiek znudził.
Tomb raider super, czekam i zagram.
Xbox pokazał Todda, ale na plus bo nic nie obiecał.
Ogólnie zieloni odpuścili pokaz, wiadomo żadnych statuetek to nie będziemy pokazywać Wam nic - pewnie ofensywa od stycznia na DIRECT.
Sony - dziady i nieroby.
Zakończenie gali i pokaz Apex na koniach to hańba dla takiego wydarzenia.
Było kilka innych projektów jak ten w świecie D$D od Hasbro, które można będzie śledzić.
A i Control coś tam nie wiadomo o co kaman.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-12 08:33:16
12.12.2025 08:26
Crod4312
19.3
1
Crod4312
171
Legend

Ty weź może zajmij się hodowlą jedwabników bo gry ewidentnie ci radości już nie dają. Po co się męczysz i raczysz nas swoimi wysrywami? Stan branży w postaci premier dawno nie miał się tak dobrze. I wczorajsze TGA to pokazało. Końcówka faktycznie ujowa i zakończyli multigównem ale pierwsza połowa pokazu zaoferowała świetne show.

12.12.2025 09:25
JohnDoe666
😉
19.4
JohnDoe666
76
Legend

Ja przed pół godzinki zabrałem się za nadrabianie gali, oczywiście pewne informacje do mnie dotarły, nie dało się od nich uciec więc powiem tylko tyle, uwielbiam tegoroczne TGA. Kocham to jak tytuł zrobiony za mniej niż 10 baniek po prostu rozerwał tą imprezę i napluł w twarz całemu segmentowi AAA. Co do gier i trailerów skrobnę coś później, chcę je najpierw zobaczyć, a kto wie, może jakiś ważny spoiler mnie ominął i jeszcze się zaskoczę ;).

12.12.2025 09:30
Last_Redemption
19.5
Last_Redemption
61
Senator

Kolejne star wars, kolejne tomb raidery, kolejny resident

No jaram się jak pochodnia

Exodus wygląda biednie tbh, jedynie Control 2 może być super i jest powiewem świeżości, a nie kolejnym bezpiecznym sequelem

Edit ten Ontos też może być ciekawy

Brakło Judasa, Intergalactic i Max Payne

post wyedytowany przez Last_Redemption 2025-12-12 09:37:48
12.12.2025 10:01
JohnDoe666
😁
19.6
JohnDoe666
76
Legend

Via Tenor

Jest Leon, jest preorder.

12.12.2025 11:30
Maverick0069
19.7
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

JohnDoe666
Kocham to jak tytuł zrobiony za mniej niż 10 baniek po prostu rozerwał tą imprezę i napluł w twarz całemu segmentowi AAA
też bym się cieszył gdyby ów tytuł na to zasłużył.
Nagroda dla najlepszego RPGA dla gry, która nie do końca jest chyba RPG w kontekście KCD2 jest śmieszna.
Poza tym gra ogromnie przereklamowana i nie wiem do końca dlaczego.
Jest grą bardzo dobrą ale na pewno nie wybitną.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-12 11:31:35
12.12.2025 11:55
JohnDoe666
19.8
JohnDoe666
76
Legend

Sorry stary ale po prostu, nie tyle mylisz pojęcia, co uznajesz że Twoja wizja RPG jest lepsza niż wizja kogoś innego. Expedycja to pełnoprawne RPG, a dokładniej pełnoprawne jRPG. Te tytuły nie wymagają otwartego świata (choć je miewają), często są liniowe lub wręcz korytarzowe, rozwój postaci jest tam często automatyczny, dużo bardziej uproszczony niż w CO:E33. Dialogi często nie mają opcji wyboru, po prostu informują gracza co się dzieje. Ty w swojej prywatnej ocenie możesz nie uznawać tego za rpg, ale cała Azja, cała Ameryka i część Europy wychowana na NES/SNES nie ma wątpliwości że E33 to pełnoprawne RPG.

też bym się cieszył gdyby ów tytuł na to zasłużył.
Cóż, zasłużył.

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-12 11:56:46
12.12.2025 16:36
Maverick0069
19.9
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

JohnDoe666
Czekaj drogi Panie a JRPG to czasem nie był o ile dobrze pamiętam skrót do gier stricte japońskich ?

Te tytuły nie wymagają otwartego świata (choć je miewają)
Nie przytoczyłem zarzutu braku otwartego świata, w zasadzie nie przytoczyłem żadnego zarzutu.
Ukończyłem Clair i ja nie widzę w tej grze za dużo RPG i to tyle, jeżeli komisja i większość graczy myśli inaczej ich prawo, niczego nie wyznaczam, wypowiadam się za siebie.
Ani tam nie odgrywałem żadnej roli, ani o niczym nie decydowałem, ani w żaden sposób moje działania nie rezonowały w świecie więc dla mnie to liniowa gra przygodowa/akcji z walką w trybie turowym z elementami RPG.
Zagram w Henryka i wrócę do porównania, ale dla mnie samo Avowed było sporo lepsze niż Clair w kategorii RPG a co do GOTY i Death Stranding 2 jestem przekonany, że nowa gra Kojimy jest dużo lepszą pozycją niż zwycięskie Clair i to w każdym zakresie.
W CO33 grałem i ukończyłem i świetnie się bawiłem, niewątpliwe zasłużona statuetka za muzykę według mnie, ale czy wszystkie słusznie dostali ? Myślę, że nie.
Mam wrażenie, że jakiś szał na ten tytuł był w tym roku i na fali tego zgarnęli w zasadzie wszystko.
Niemniej wielkie gratulacje.

12.12.2025 16:51
Ognisty Cieniostwór
19.10
Ognisty Cieniostwór
55
Senator

Ciekawe pod jakim względem. Kiedyś hiciory wychodziły co parę miesięcy, a dzisiaj na jedną kontynuację czekamy często nawet po 10 lat. Dodatkowo wychodzi masa klonów popularnych gatunków, nawet wśród indyków, które też powoli zjadają własny ogon.

Jedyne w czym obecna generacja góruje nad poprzednimi to sprzęt, którego niestety deweloperzy często nie potradią wykorzystać.

12.12.2025 17:46
JohnDoe666
19.11
JohnDoe666
76
Legend

Mam wrażenie, że jakiś szał na ten tytuł był w tym roku i na fali tego zgarnęli w zasadzie wszystko.
Niemniej wielkie gratulacje.

Myślę że twoje wrażenie jest zwyczajnie mylne. To nie tak że zgarnęli wszystko na TGA, zgarniają wszystko na każdej gali po drodze. Ta gra po prostu jest ewenementem. To jest tytuł który spowodował że najwięksi wydawcy muszą na nowo przemyśleć swoje strategie działania.

Ciekawe pod jakim względem. Kiedyś hiciory wychodziły co parę miesięcy, a dzisiaj na jedną kontynuację czekamy często nawet po 10 lat.
Tak sytuacja wygląda wyłącznie w segmencie AAA i jest to wina także samych graczy. Wystarczy poczytać ten wątek, ale nie tylko, dowolne forum o grach czy media społecznościowe. Wszędzie rozmowy na temat nowego tytułu rozbijają się o liczenie klatek i pikseli. Podstawowym kryterium oceny gry są wodotryski wizualne. No a niestety, jeśli lewy cycek Laty Croft ma dziś więcej polygonów niż cała Lara z pierwszych TR to wymaga ona więcej i czasu i ludzi a co za tym idzie pieniędzy.
Dzisiejszy przeciętny gracz to jakaś ameba która wymaga że ma być szybko ale ma być przepięknie bo nie po to wydał zawrotne 2k na nową konsolę żeby było brzydko no i oczywiście tanio, no bo niby za co te 350 PLN? Ten sam gracz złorzeczy na złe gamingowe korporacje kiedy zwalniają ludzi i zastępują ich AI, bo to przecież takie niehumanitarne... a w tym samym czasie kupuje grę, używkę na OLX z założeniem "kupię, przejdę i sprzedam, ale jestem sprytny".

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-12 18:05:26
12.12.2025 19:01
Maverick0069
19.12
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Tak sytuacja wygląda wyłącznie w segmencie AAA i jest to wina także samych graczy.
A temu argumentowi nie przeczy czasem cała sytuacja z Clair Obscur 33?
Nie ma tego wszystkiego czego niby oczekują gracze przez co jak rozumiem źle wpływają na branże a gra się świetnie sprzedaje i zbiera wszystko tak jak sam wspomniałeś.
Więc może wina jednak leży w tych korporacjach i ich wyobrażeniu czy błędnych analizach i założeniach czego gracz właściwie wymaga.
Z tego co pamiętam po kolei wtopy zielonych to nie chodziło o grafikę i inne wodotryski tylko o jakość, treść i całokształt gry, tak samo zostały docenione multi od niebieskich.
Dodam jeszcze, że żadna z tych gier nie była robiona jak to ująłeś "na już "bo gracze chcieli tylko ich development trwał latami o czym wspomniał Ognisty.
Problem raczej wynika z obietnic, które devowie składają pokazując trailer z tytułem rozpalając oczekiwania graczy i cóż się później dziwić że jest jedno wielkie rozczarowanie jak gra nie dowozi nawet połowy, wygląda gorzej niż 5 lat wcześniej na zapowiedziach i działa jak stara maszynka do mięsa.
Także ja bym w graczach winy się nie doszukiwał.
Bazując na moich wywodach w tym temacie, ja praktycznie w każdej grze chwalę grafikę a krytykuje stan techniczny, jakość misji pobocznych, wątku głównego czasami responsywność świata, czy interakcje z otoczeniem.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-12 19:05:56
12.12.2025 19:51
JohnDoe666
19.13
JohnDoe666
76
Legend

A temu argumentowi nie przeczy czasem cała sytuacja z Clair Obscur 33?
Nie, nie przeczy. Nie przeczy dlatego że piszesz tu o jednej grze. Kiedy rozmawiamy ogólnie o całej branży i siłą rzeczy generalizujemy to argumentacja na podstawie pojedynczego przypadku jest zwyczajnie błędem.
Ekspedycja jest oczywistym krokiem w dobrą stronę, podobnie jak Silksong, ale przekładanie tych przykładów na całą branżę jest nadal naciągane.
Choć widać że gdzieś tam powoli kiełkuje w korporacjach świadomość potrzeby dywersyfikacji projektów. Przecierał tutaj szlaki jak zwykle Microsoft który jeszcze na Xbox 360 miał ten swój program dla małych, niezależnych projektów i do dzisiaj pakuje miliardy w id@xbox oraz robi własnymi środkami takie gry jak South of Midnight czy Pentiment. Niemniej poszło w to również Square Enix ze swoją całą linią gier jRPG w stylistyce 2D-HD oraz nieśmiało działa Sony z chociażby Astrobotem.

Problem raczej wynika z obietnic, które devowie składają pokazując trailer z tytułem rozpalając oczekiwania graczy
To dalej wina graczy, a raczej ich zdziecinnienia w zderzeniu z marketingiem. Kiedy spytasz 100 osób na ulicy jaki smak ma baton Bounty to raczej nie usłyszysz odpowiedzi że "smak raju" (jak brzmi slogan z reklam tych słodyczy), usłyszysz że to smak kokosowy. A pierwsze trailery gier to nic innego jak reklamy, które mają być mocne i zapamiętywalne, należy mieć tego świadomość.

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-12 19:52:30
12.12.2025 21:25
Last_Redemption
19.14
Last_Redemption
61
Senator

Jedyne w czym obecna generacja góruje nad poprzednimi to sprzęt, którego niestety deweloperzy często nie potradią wykorzystać.

Cała obecna generacja to dno, a sprzet tez jest slaby, bo podstawowe konsole powinny takie 1440p z palcem w tyłku ogarniac, a nie ogarniaja

Wydłuzył się proces produkcji i to znacznie (wiec jest tez ich mniej), a nie idzie za tym ich jakosc
Kiedys na jesien był wysyp hiciorów, teraz jesienia nie ma praktycznie nic

Np. listopad 2008 - tylko w jednym miesiacu były..
- Far Cry 2
- Gears of War 2
- BIA Hells Highway
- Mirrors Edge
- Dead Space
- Call of Duty World At War (dobra czesc, a nie to guano co wychodzi teraz)
- Left 4 Dead
- Resistance 2
- Tomb Raider Underworld

+ Penumbra z mniejszych gier, no i jakies scigalki

To jest tylko jeden miesiac, a teraz tyle hitow AAA to masz w ciagu całego roku, wiec sorry ale jak ktos mi pisze ze 2025 jest wybitny to chyba ma cos nie po kolei w glowie, albo nie pamieta jak bylo dawniej

12.12.2025 21:51
JohnDoe666
19.15
JohnDoe666
76
Legend

To jest tylko jeden miesiac, a teraz tyle hitow AAA to masz w ciagu całego roku
Tylko że kiedy spojrzysz na budżety i wymogi produkcyjne tych wszystkich gier to nijak się to ma do dzisiejszego segmentu AAA. Zdecydowanie bardziej przypomina to dzisiejszy segment AA.

12.12.2025 23:17
Araneus357
19.16
2
Araneus357
60
Scourge of Hell

Ognisty Cieniostwór
Ciekawe pod jakim względem. Kiedyś hiciory wychodziły co parę miesięcy, a dzisiaj na jedną kontynuację czekamy często nawet po 10 lat.
Pod względem naprawdę dobrych gier, wychodzi teraz wszystkiego tyle, że ciężko to ograć. Ale to trzeba wyjąć głowę z dupy i nie patrzeć tylko na AAA, a także na segment produkcji AA czy niskobudżetowych. Mógłbym nawet wypisać całą listę, ale wiem, że to bezcelowe.

Dodatkowo wychodzi masa klonów popularnych gatunków, nawet wśród indyków, które też powoli zjadają własny ogon.
Tworzenie klonów gier to powszechna praktyka od bardzo dawna. Ogrom gier próbowało naśladować chociażby Dooma, Call of Duty czy Gears of War, bardzo często kończyło się to marnym skutkiem i produkcje poszły w zapomnienie.

Last_Redemption
To jest tylko jeden miesiac, a teraz tyle hitow AAA to masz w ciagu całego roku, wiec sorry ale jak ktos mi pisze ze 2025 jest wybitny to chyba ma cos nie po kolei w glowie, albo nie pamieta jak bylo dawniej
Yhy, bo tylko gry AAA istnieją. Osobiście mówię z perspektywy gracza, który patrzy na branżę nieco szerzej niż na segment gier wysokobudżetowych, staram się nie zamykać na "jedyne słuszne produkcje", szukać i ogrywać gry nisko oraz średniobudżetowe, bo chociażby w sferze opowiadania historii miażdżą większość produkcji sprzed 2010. Ale to trzeba byłoby samemu sprawdzić, a nie płakać, bo graficzka słaba i brak "emołszyns".

13.12.2025 10:37
raziel88ck
19.17
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

To dobrze, że odpuściłem sobie kolejny pokaz. Wracam do maksowania GTA 3 TDE.

13.12.2025 10:59
Maverick0069
19.18
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Pod względem naprawdę dobrych gier, wychodzi teraz wszystkiego tyle, że ciężko to ograć. Ale to trzeba wyjąć głowę z dupy i nie patrzeć tylko na AAA, a także na segment produkcji AA czy niskobudżetowych. Mógłbym nawet wypisać całą listę, ale wiem, że to bezcelowe.

Nikt tego nie kwestionuje i nie widzę związku, można użyć określenia co ma piernik do wiatraka.
Nie widzę sensu w mówieniu komuś gdy ktoś krytykuje jakość i stan aut ekskluzywnych, że przecież są bardzo dobre a nawet świetnie auta w klasie średniej.
I tak wypisywanie gier z segmentu AA jest tutaj bezcelowe bo nie ma związku z tym iż wychodzą średniej jakości gry, które mają być najlepsze.
Coś tutaj nie działa.
Myślę, że przyczyn takiego stanu rzeczy jest cały wachlarz.

13.12.2025 11:44
JohnDoe666
19.19
2
JohnDoe666
76
Legend

Sorry Maverick ale po raz kolejny pokazujesz kompletną ignorancję w tej kwestii.
Analogia do samochodów jest kompletnie nie trafiona, na bardzo wielu poziomach, nie chce mi się tutaj wyjaśniać wszystkiego bo wyszedłby z tego potężny elaborat. Natomiast mocno się ograniczając, gry to dzieła kultury, bez wartości użytkowej, wśród samochodów oczywiście też jest kilka modeli które można pod to podciągnąć ale głównie to "woły robocze". Poza tymi kilkoma wyjątkami w miarę sensowne jest myśleć że droższy samochód zaoferuje lepsze podzespoły, spasowanie, materiały. Droższy samochód intuicyjnie będzie po prostu lepszy. Gry wideo to dzieła kultury, nie istnieje tutaj podobna korelacja, zrobiona za setki milionów gra może okazać się parującym kupsztalem a gierka klepania przez 2 typów po godzinach może okazać się dziełem absolutnym, nikogo takie sytuacje nie dziwią i na każdą z nich mamy pełno przykładów.
Dużo lepszą analogią są tutaj chociażby filmy. W świecie X muzy ludzie jak najbardziej rozumieją że jeśli ktoś pisze:
Ja jestem wielkim fanem i znawcą kina, dlatego nie jeżdżę po tych gówno-festiwalach, nie chodzę do kin studyjnych, nie oglądam kina niezależnego i autorskiego. Oglądam tylko amerykańskie blockboostery a najchętniej Marwela.
To pewnie jest to jakiś kretyn.
Ludzie wręcz celebrują zainteresowanie kinem niezależnym, wyrasta to wręcz do swego rodzaju snobizmu. Miłośnicy kina dorośli już do tego żeby widzieć gdzie idzie awangarda.
Natomiast wśród miłośników gier ciągle zdarzają się ignoranci którzy korelują segment AAA z najwyższą jakością i deprecjonują pozostałe (dużo ważniejsze) segmenty.
Sorry Maverick ale istnieje taka mądra sentencja "żeby mieć ogląd, trzeba mieć przegląd", nie możesz być poważnie traktowany w dyskusji o pewnym segmencie kultury jeśli ignorujesz 90% jego zawartości a skupiasz się na 10% hamburgerowego śmietnika, po prostu nie.

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-13 12:24:42
13.12.2025 18:05
Maverick0069
19.20
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

JohnDoe666
Chodzi o proste rozumowanie.
Ja mówię, że twórcy gier AAA za dużo obiecują, produkcja gry trwa zbyt długo, przez co często jest klapa i rozczarowanie.
Nie poruszam tematu innych segmentów, uważam że AA i indyki są w rozkwicie a Ty mi piszesz, że to co piszę o triple AAA się nie dzieje bo są gry AA i trzeba poszerzyć horyzonty.
Stąd ta analogia do motoryzacji, bo co przytoczonego chłopa interesuje w debacie stricte drogich aut segment aut średnich.
Jakiej chcesz analogii żeby zrozumieć, że rozmawiamy o drzewie, ale tylko o jednej gałęzi która próchnieje, natomiast drzewo jako całość ma się świetnie.
Konkluzja jest prosta.
AA działa jak złoto.
AAA wygląda dość słabo w kontekście tego co miał przynieść technologiczny przeskok zmiany i rozwinięcia silników, rozwoju SI czy doświadczenia deweloperów.

[zaczep]skupiasz się na 10% hamburgerowego śmietnika, po prostu nie.
10% hamburgerowego śmietnika chyba masz na myśli te steamowe gówno gierki co wchodzą co tydzień jakieś.

Bądźmy poważni, największe gry i największe marki to teraz hamburgerowy śmietnik?
A Ty masz jakiś problem osobiście z rozmową o czymś wyjętym z całości ... w sensie jak ktoś będzie narzekał na to że POP dzisiaj to już nie jest ten POP to powiesz, że to nie prawda bo przecież jest muzyka poważna? czytam, czytam i rozumiem co piszesz, ale nie rozumiem dlaczego nie na temat.
Oczywiście NO OFFENSE:)
A może mnie pomyliłeś z Lastem, który pisał, że branża jest do dupy, ja pisałem, że ma się świetnie.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-13 18:39:06
13.12.2025 18:55
JohnDoe666
19.21
2
JohnDoe666
76
Legend

Nie poruszam tematu innych segmentów, uważam że AA i indyki są w rozkwicie a Ty mi piszesz, że to co piszę o triple AAA się nie dzieje bo są gry AA i trzeba poszerzyć horyzonty.
A mógłbyś zacytować gdzie piszę że to się nie dzieje? Bo z tego co pamiętam często piszę w tym wątku o zapaści segmentu AAA i o tym że kibicuję w zaistniałej sytuacji pozostałym segmentom.
Stąd ta analogia do motoryzacji, bo co przytoczonego chłopa interesuje w debacie stricte drogich aut segment aut średnich.
Analogia jest bez sensu i chyba dokładnie wytłumaczyłem dlaczego.
10% hamburgerowego śmietnika chyba masz na myśli te steamowe gówno gierki co wchodzą co tydzień jakieś.
Absolutnie nie, myślę że ten śmietnik stanowi znacznie więcej niż 10% wszystkich wychodzących gier i nie jest "hamburgerowy". I tak, jest to śmietnik, aczkolwiek mam tutaj dużo większą dozę wyrozumiałości. Tutaj kolejny raz zastosuję analogię do kina. Jest ogrom domorosłych początkujących reżyserów, scenarzystów, aktorów którzy marzą o wielkiej karierze, tworzą tony niskobudżetowych krótkich formatów które udostępniają gdzie popadnie licząc że ktoś ich zauważy. Większość tego to faktycznie śmietnik i tylko dla nielicznych te filmiki otwierają drogę kariery. Podobnie Steamowe indyki, są tworzone masowo przez ludzi przekonanych o swojej wizji i talencie, ale tylko nieliczni ten talent mają.
To nie to samo co "hamburgerowy" śmietnik segmentu AAA.
Bądźmy poważni, największe gry i największe marki to teraz hamburgerowy śmietnik?
No nie każdy tytuł oczywiście, ale bardzo duża część jak najbardziej tak. I nie ma w tym nic zaskakującego, tutaj są gigantyczne budżety, ktoś te pieniądze ryzykuje, więc nie ma co liczyć na innowacje i przełomowość.
Co więcej, nie mam nic przeciwko konsumowaniu tych hamburgerów, sam często się nimi częstuję. Problem mam z ludźmi którzy mówią "jestem entuzjastą i znawcą kuchni, jem wyłącznie hamburgery".

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-13 18:57:51
13.12.2025 19:05
Maverick0069
19.22
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

A mógłbyś zacytować gdzie piszę że to się nie dzieje? Bo z tego co pamiętam często piszę w tym wątku o zapaści segmentu AAA i o tym że kibicuję w zaistniałej sytuacji pozostałym segmentom.
To do czego chcesz mnie przekonać skoro zgadzamy się w tej kwestii i ja tylko o tym pisałem, nie krytykowałem niczego innego wszystko inne dla mnie jest bardzo fajne.

Analogia jest bez sensu i chyba dokładnie wytłumaczyłem dlaczego.
Jest idealna bo wskazuje temat rozmowy i kwestionuje sens Twoich zarzutów co do mojej ignorancji.
Mam wrażenie, że mylnie uznałeś iż krytykuje całą branże a ja tak jak ty mówię o zapaści AAA.

Co więcej, nie mam nic przeciwko konsumowaniu tych hamburgerów, sam często się nimi częstuję. Problem mam z ludźmi którzy mówią "jestem entuzjastą i znawcą kuchni, jem wyłącznie hamburgery".
Ja też , ale tutaj takich nie widzę.
Wystarczy wejść w moje gry ocenione by się o tym przekonać.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-13 19:10:29
13.12.2025 19:35
Ognisty Cieniostwór
19.23
Ognisty Cieniostwór
55
Senator

JohnDoe666
No tak, oczywiście zawsze winni są gracze, a nie wydawcy, którzy sobie ubzdurali, że każda duża gra ma być monetyzowana 5-10 lat po premierze. To z kolei przekłada się na brak optymalizacji, bo skoro ma być "wspierana" przez długi czas, to przecież będzie jak ją naprawić.

Segment AA wygląda pod tym względem lepiej, ale do ideału też sporo brakuje. Nie są to gry w żadnym stopniu wolne od błędów, bo niższy budżet często wymusza kompromisy. Najczęściej w postaci przeciętnej oprawy graficznej i słabej optymalizacji. Takie gry jak Clair Obscur to tylko wyjątek potwierdzający regułę.

Last_Redemption
Cała obecna generacja to dno, a sprzet tez jest slaby, bo podstawowe konsole powinny takie 1440p z palcem w tyłku ogarniac, a nie ogarniaja

To nie jest wina sprzętu, tylko deweloperów. Już na PS4 dało się wydać grę działającą w 1080p/60FPS, bo chociażby Doom z 2016 roku dokładnie tak działał. Problem polega na tym, że 90% współczesnych deweloperów ma w dupie optymalizację. Jak budżet pozwala, to po kilku latach niektórzy doprowadzają swoje gry do odpowiedniego stanu, ale to są tylko odosobnione przypadki.

Wydłuzył się proces produkcji i to znacznie (wiec jest tez ich mniej), a nie idzie za tym ich jakosc
Kiedys na jesien był wysyp hiciorów, teraz jesienia nie ma praktycznie nic

Np. listopad 2008 - tylko w jednym miesiacu były..

Tutaj masz 100% racji, bo sam to zauważyłem. Czarno na białym widać, że kiedyś cały rynek growy wyglądał o wiele lepiej, niż obecnie.

Araneus357

Ja tam lubię gry AA (moją ulubiona gra miała budżet niższy, niż współczesne indyki), ale jakoś nie widzę tego wysypu bardzo dobrych gier. Większość to gry przeciętne, co najwyżej dobre. W dodatku kreatywność w tym segmencie również spadła, bo wielu deweloperów na ślepo kopiuje od reszty.

Tworzenie klonów gier to powszechna praktyka od bardzo dawna. Ogrom gier próbowało naśladować chociażby Dooma, Call of Duty czy Gears of War, bardzo często kończyło się to marnym skutkiem i produkcje poszły w zapomnienie.

No i tak jest do dzisiaj. Różnica jest jednak taka, że kiedyś jak ktoś kopiował slashera, to robił slashera, jak kopiował action RPG'a, to robił action RPG'a, dzięki czemu była jakaś różnorodność. Natomiast dzisiaj wystarczy zrobić klona soulsów i wrzucić wszystko do jednego worka. Jak widzę kolejny trailer takiej gry, to po prostu ziewam z nudów.

Z kolei rynek indie cierpi na wysyp rogali, których jest zatrzęsienie. A przecież kiedyś gry indie uchodziły za te bardziej kreatywne od wysokobudżetowych blockbusterów.

post wyedytowany przez Ognisty Cieniostwór 2025-12-13 19:54:01
14.12.2025 00:58
Araneus357
19.24
1
Araneus357
60
Scourge of Hell

Ognisty Cieniostwór
No tak, oczywiście zawsze winni są gracze, a nie wydawcy, którzy sobie ubzdurali, że każda duża gra ma być monetyzowana 5-10 lat po premierze. To z kolei przekłada się na brak optymalizacji, bo skoro ma być "wspierana" przez długi czas, to przecież będzie jak ją naprawić.
Wydawcy "zaproponowali" tworzenie gier usług, a gracze przyjęli z otwartymi rękoma to, że ich ulubiona gra będzie dostawała aktualizacje po nawet po kilku latach, a nie zostanie porzucona od razu po wydaniu gry. W przypadku wielu gier mi się takie coś podoba, bo nie muszę płacić kilkaset złotych za nową grę, by dostać odrobinę nowości.

Segment AA wygląda pod tym względem lepiej, ale do ideału też sporo brakuje. Nie są to gry w żadnym stopniu wolne od błędów, bo niższy budżet często wymusza kompromisy. Najczęściej w postaci przeciętnej oprawy graficznej i słabej optymalizacji. Takie gry jak Clair Obscur to tylko wyjątek potwierdzający regułę.
Tylko, że błędy istnieją od samego początku branży gier wideo. Czy chcesz, czy nie, to jest nierozłączna część, bo póki co w dużej mierze odpowiadają za to ludzie. Jasne, możesz sobie idealizować produkcjami jak Gothic, które przed polską premierą dostały patche naprawiające błędy, jednak niestety przeszłość nie była tak kolorowa dla wielu graczy, przykro mi. A co do Clair Obscur i potwierdzenia reguły - to jest wierutna bzdura. Gry średniobudżetowe często są dość dobrze zoptymalizowane i wyglądają okej, ale starają się nadrabiać w innych aspektach - zachęcam się do zagłębienia w ten temat, a nie oceniać powierzchownie.

Ja tam lubię gry AA (moją ulubiona gra miała budżet niższy, niż współczesne indyki), ale jakoś nie widzę tego wysypu bardzo dobrych gier. Większość to gry przeciętne, co najwyżej dobre. W dodatku kreatywność w tym segmencie również spadła, bo wielu deweloperów na ślepo kopiuje od reszty.
Ale wiesz, że gra będąca "indykiem" nie oznacza budżetu, tylko po prostu niezależność? Gra może mieć budżet niemalże zerowy, jak i taki idący w miliony dolarów, czego przykładem jest chociażby Star Citizen. Ale już nawet pomijając ten aspekt, to po prostu devowie korzystaja i ulepszają pewne rozwiązania z gier, które wyszły wcześniej. I nie, to nie jest zwykłe kopiowanie, wystarczy sobie ograć jakąś produkcję i tą, na której gra była wzorowana, której starała się być duchowym następcą - często mgliste wspomnienie potrafiło zaślepić nam rzeczywisty osąd.

No i tak jest do dzisiaj. Różnica jest jednak taka, że kiedyś jak ktoś kopiował slashera, to robił slashera, jak kopiował action RPG'a, to robił action RPG'a, dzięki czemu była jakaś różnorodność. Natomiast dzisiaj wystarczy zrobić klona soulsów i wrzucić wszystko do jednego worka. Jak widzę kolejny trailer takiej gry, to po prostu ziewam z nudów.
Z kolei rynek indie cierpi na wysyp rogali, których jest zatrzęsienie. A przecież kiedyś gry indie uchodziły za te bardziej kreatywne od wysokobudżetowych blockbusterów.

To nieprawda. Kopiowano wszystko co wg wydawcy mogło się dobrze sprzedać i robiono to niskim kosztem, często nie rozumiejąc o co chodzi w kopiowanym produkcie. A co do rynku "indie" - wystarczy prześledzić najnowsze wydawane gry na Steamie, żeby zauważyć, że znaczna większość produkcji nie jest ani soulslike'ami, ani rogalami. Jeśli chcesz, to sprawdź osobiście, nie powstrzymam cię, ale by zaoszczędzić Ci czasu, mogę zapewnić, że przytłaczająca gier nie ma nic wspólnego z tymi podgatunkami, nawet pomimo tego, że dodano te tagi. Wbrew pozorom takich gier wychodzi po prostu garstka, a jedynie krzykacze trąbią o tym, że jest tego wysyp.

14.12.2025 07:14
JohnDoe666
19.25
JohnDoe666
76
Legend

No tak, oczywiście zawsze winni są gracze, a nie wydawcy, którzy sobie ubzdurali, że każda duża gra ma być monetyzowana 5-10 lat po premierze.
No bo jak wiadomo duży wydawca pakuje 300 milionów w produkcję gry i drugie tyle w marketing tylko po to żeby sprawić ci przyjemność.
To jest biznes i nikt kto wyłożył taką kasę nie będzie zadowolony jeśli gra ledwo wyjdzie na zero lub zarobi jakieś marne grosze. To naturalne rynkowe zachowanie, to gracze decydują czy się na to godzą czy nie.
To nie jest wina sprzętu, tylko deweloperów. Już na PS4 dało się wydać grę działającą w 1080p/60FPS, bo chociażby Doom z 2016 roku dokładnie tak działał.
I to jest właśnie ten rak, to jest to co mam do zarzucenia społeczności graczy. Sprowadzanie całego gamingu do dwóch liczb, rozdzielczoś/klatkarz i już wszystko o grze wiadomo. Doom 2016 to gra w sumie nowoczesna ale z bardzo retro sznytem, lokacje są puste, sterylne, wrogowie to nawałnica klonów, fizyka szczątkowa. Owszem, bez problemu w tych warunkach wyciągnięto 1080p/60 FPS, pytanie tylko czy na pewno gracze chcieliby wszystkich tych cech w każdej grze?

Tylko, że błędy istnieją od samego początku branży gier wideo.
Oczywiście, stąd to boomerskie pierniczenie "kiedyś to było" to kompletne bzdury.
Pac-Man wykrzaczał się po planszy 255, nie dało się grać dalej. Platformówka TMNT z NESa miała w jednej z późniejszych lokacji platformę ustawioną o kilka pikseli w złym miejscu przez co nie dało się na nią wskoczyć i tym samym przejść dalej. Gry z serii Metal Slug zwalniały kiedy na ekranie pojawiło się odpowiednio dużo przeciwników. Przykładów jest ogrom i tylko różowe okulary nostalgii pozwalają powiedzieć "kiedyś to było".

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-14 07:26:09
12.12.2025 09:04
cycu2003
20
odpowiedz
cycu2003
257
Legend

Ja tam jestem mile zaskoczony bo dostanę nowe gwiezdne wojny i co lepsze nowego Kotora. W wyścigi nie gram już ale w tym samym uniwersum to chętnie sprawdzę Racer.

12.12.2025 11:39
Pitplayer
21
odpowiedz
1 odpowiedź
Pitplayer
101
Senator

Powtorzę się. Dla mnie pokaz dobry
Dwa Tomby z gameplayem taki jak mi się marzył, może ten KOTOR będzie fajny, Resident z Leonem, Pragmata, Control 2 (choć wolałbym Max Payne'y), Lords of the Fallen 2, Saros, Nioh 3.
I co najważniejsze Phantom Blade 0 9-ego września.
Jest fajnie. Najgorzej to morda Druckmana, za dużo nagród dla CO:E33 i totalna pizda z tym FPS Fortnitem, no tu zjebali a Goofy jeszcze czaruje jakie to super. Żal że to nie TitanFall 3.
Mitycznego Half Life 3 jak nie było tak nie ma.

post wyedytowany przez Pitplayer 2025-12-12 11:40:52
12.12.2025 16:45
Maverick0069
21.1
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Ja dalej nie wiem czy będzie ta Pragmata no ale jest demo, można sprawdzić.

12.12.2025 12:48
22
odpowiedz
1 odpowiedź
Kothe
31
Senator

Dobry pokaz, niepotrzebnie kończyli tym czymś, mogli dać Divinity na koniec.

Na Exodus mi spadł hajp, urywki z walki wyglądały słabo, dziwny design przeciwników, twarze postaci trochę jak z animacji Disneya.
Może nadrobi czymś innym.

To samo Phantom Blade, jakoś tak meh.

W każdym razie będzie w co grać. Super że będzie w końcu poważna Yakuza od ojca serii, chyba najbardziej na to czekam.

NoLaw - trochę takie NeoBerlin, zobaczymy.

12.12.2025 16:46
Maverick0069
22.1
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

NoLaw gdzieś własnie bez echa w sieci a też mnie zaciekawiło.

12.12.2025 14:10
cycu2003
😜
23
odpowiedz
4 odpowiedzi
cycu2003
257
Legend

Dla tych co nie było gry to zawsze można sobie zamówić sweter z hl3
https://a.aliexpress.com/_EyYGsmo

12.12.2025 14:18
JohnDoe666
😜
23.1
JohnDoe666
76
Legend

Idealnie pasuje, równie "żaden" jak cała ta seria ;).

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-12 14:23:59
12.12.2025 14:42
Mutant z Krainy OZ
23.2
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Via Tenor

Grubo John, Raziel wlasnie:

12.12.2025 17:31
JohnDoe666
23.3
JohnDoe666
76
Legend

Oj tam grubo, żart oczywisty przecież :).

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-12 18:09:00
13.12.2025 10:45
Mutant z Krainy OZ
23.4
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Ja nawet nie gralem, ale bede bronil xD

12.12.2025 15:46
cycu2003
24
odpowiedz
6 odpowiedzi
cycu2003
257
Legend
Image

Żona mi kupiła na wczesnego Mikołaja, w folii nawet. Dobre?

post wyedytowany przez cycu2003 2025-12-12 15:47:26
12.12.2025 16:39
Maverick0069
😁
24.1
2
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

I to jest kobieta!
Ileż tych skarpet można mieć.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-12 16:40:07
12.12.2025 18:29
Mutant z Krainy OZ
24.2
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Daj znac czy dobre. Ja dostalem z konsola kodzik, do dzis nie odpalilem.

12.12.2025 19:20
cycu2003
24.3
cycu2003
257
Legend

W ogóle jaka cena , 37zl nówka, zapakowana. No fakt że gra nie młoda ale stan super. Sama gra, no ciekawe bo slashery to u mnie różnie. Może historia chociaż będzie niezła

12.12.2025 21:08
Wrzesień
24.4
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral

Niby dobre, ale... ukończenie zajęło mi ponad dwa lata i w sumie 3 powroty do tej gry. Sam gameplay jest fajny, ale konstrukcja świata z wyznaczonymi ścieżkami i miejscami do których dostęp uzyskujemy dopiero po poznaniu konkretnej umiejętności już do mnie słabiej przemawiają. Fabuła też mnie niespecjalnie wciągnęła, ale może jak ktoś się bardziej interesuje skandynawską mitologią, to ją lepiej odbierze.

edit: a, i zapomniałem: Atreus. Smutny dzieciak jako towarzysz to dla mnie jeden z najłatwiejszych sposobów, żeby zepsuć grę.

post wyedytowany przez Wrzesień 2025-12-12 21:16:27
12.12.2025 22:09
raziel88ck
😜
24.5
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Grałem w God of War, ale na PS3. Tam było super.

post wyedytowany przez raziel88ck 2025-12-12 22:09:55
13.12.2025 20:08
Ognisty Cieniostwór
24.6
Ognisty Cieniostwór
55
Senator

To slasher z elementami metroidvanii. Podobny zabieg zastosowali w obecnej trylogii Tomb Raider. Jak dla mnie spoko i to nawet jeśli nie przepadam za typowymi metroidvaniami.

No ale ja jestem fanem całej serii. Przed zagraniem w nordycką jedynkę ograłem wszystkie poprzednie 6 części, a jedynkę nawet 2 razy. Osoba niezaznajomiona z serią może się aż tak nie wkręcić. No ale skoro to prezent, to aż głupio nie spróbować :P

post wyedytowany przez Ognisty Cieniostwór 2025-12-13 20:10:05
12.12.2025 16:41
Maverick0069
25
odpowiedz
2 odpowiedzi
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

https://www.ppe.pl/news/392418/masakra-polskich-graczy-tomb-raider-control-exodus-i-inne-nowe-gry-z-tga-2025-bez-polskich-napisow.html

Może PPE jak zwykle na wyrost, ale trochę niepokoi brak PL.
Aczkolwiek nie raz coś z czasem było aktualizowane w kwestii dostępnych języków.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-12 16:41:23
12.12.2025 16:45
Crod4312
25.1
1
Crod4312
171
Legend

To są placeholdery na miłość boską.....Karty zostały dodane dzisiaj. Języki pojawiają się z czasem. Jak na kilka tygodni przed premierą nie będzie lokalizacji to można się martwić. Obecnie to jest kręcenie dramy na PPE z niczego pod kliki oczywiście. Karta tych gier na PS5 nawet nie ma bazowych języków jak angielski czy hiszpański, a każda gra w sklepie Sony ma wypisane języki dubbingu i napisów.
Keep Calm!

12.12.2025 16:47
Maverick0069
25.2
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Obecnie to jest kręcenie dramy na PPE z niczego pod kliki oczywiście.
Też tak to czytam.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-12 16:47:32
12.12.2025 19:26
Maverick0069
26
odpowiedz
4 odpowiedzi
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR
Image

I na H** to zapowiadać to ja nie wiem.
Jeszcze ze dwa lata i będą mam pokazywać gry na emeryturę.
Będą sprzedawać w pakietach gry, ale tych medycznych.
Drogi 40 latku jak chcesz zagrać w nowego Cyberpunka to poświęć czas na badanie jelita grubego już teraz żebyś doczekał.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-12 19:29:43
12.12.2025 19:31
Mutant z Krainy OZ
26.1
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Takie sranie w banie, biznes sie kreci. Za pol roku wspomna o grze przy jakiejs okazji i kilka akcji na giełdzie sie sprzeda.

12.12.2025 19:42
Crod4312
26.2
Crod4312
171
Legend

PS7? Tam to chyba literówka się wkradła xD PS7 to bardziej pod 2040 podchodzi. Jezu.....właśnie sobie zdałem sprawę, że to w sumie nie tak daleko

12.12.2025 19:51
cycu2003
26.3
cycu2003
257
Legend

To samo co przy eklipsie. 4 lata i ani widu ani słuchu

13.12.2025 20:13
Ognisty Cieniostwór
😂
26.4
Ognisty Cieniostwór
55
Senator

Ledwie kolejne 10 lat. Dla współczesnego rynku growego to tyle, co nic.

12.12.2025 21:48
Last_Redemption
😂
27
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
Last_Redemption
61
Senator
Image

HEHE

13.12.2025 10:40
Mutant z Krainy OZ
27.1
Mutant z Krainy OZ
270
Farben
Image

13.12.2025 10:40
Mutant z Krainy OZ
27.2
Mutant z Krainy OZ
270
Farben
Image

13.12.2025 12:12
Wrzesień
27.3
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral

Mutant z Krainy OZ
Które TLoU wolisz? Dla mnie dwójka (w tym roku przeszedłem po raz pierwszy) zdecydowanie lepsza.

13.12.2025 12:25
Mutant z Krainy OZ
27.4
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Jako gra dwojka lepsza, ale fabularnie wole jedynke.

13.12.2025 12:21
Wrzesień
28
odpowiedz
4 odpowiedzi
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral
Image

Skończyłem Silent Hill 2 Remake i powiem, że mi się podobało. Pierwsze lokacje jeszcze takie sobie, ale gdzieś od apartamentów Wood Side naprawdę się wciągnąłem. Może miejscami (głównie więzienie) przesadzili z ilością walki, ale poza tym kawał dobrej, klimatycznej gry. Jedyne co mógłbym trochę (ale naprawdę trochę) narzekać, to fakt, że pierwszy SH (jedyna gra z tej serii, którą wcześniej przeszedłem) te 20 lat temu jednak straszył bardziej.

13.12.2025 12:31
JohnDoe666
28.1
JohnDoe666
76
Legend

U mnie gierka zainstalowana i sobie czeka. Powstrzymuje mnie tylko zbyt duża ilość rozgrzanych tytułów i to że póki co głównie mam ochotę na FF XVI. Ale mam nadzieję wskoczyć w SH2 jeszcze w tym roku.

post wyedytowany przez JohnDoe666 2025-12-13 12:31:28
13.12.2025 12:45
Wrzesień
28.2
1
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral

Jak chcesz skończyć w tym roku, to dodam, że gra jest jak na standardy survival horrorów dość długa. Mnie zajęła ponad 25 godzin.

Ale też naprawdę starałem się lizać ściany i trochę niepotrzebnie ją sobie utrudniłem oszczędzając zasoby "na potem". W rezultacie pod koniec miałem w ekwipunku ponad 80 przedmiotów leczących i kilkaset sztuk amunicji, a większość maszkar ubiłem lejąc je rurą ;p

13.12.2025 16:08
Pitplayer
28.3
Pitplayer
101
Senator

Pierońsko dobry tytuł. Ja bym chciał żeby remaki gier były zawsze na takim poziomie.
Tzn chodzi mi o oddanie materiału źrodłowego, od strony techniczne trochę kuleje (na Xboxie jest płynniej niż na PS, widać to zwłaszcza w początkowym lesie.

post wyedytowany przez Pitplayer 2025-12-13 16:22:58
13.12.2025 21:35
Wrzesień
28.4
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral

No niestety wydajnościowo na ps5 widać pewne spadki. Ale to dotyczy raczej dużych, zewnętrznych lokacji. Wewnątrz budynków tego nie zauważyłem. W ogóle graficznie w budynkach jest lepiej niż na zewnątrz.

13.12.2025 16:08
Pitplayer
29
odpowiedz
2 odpowiedzi
Pitplayer
101
Senator

Na MS Store kupiłem 2 dodatki do Metro Exodus za 14,50.
Słyszałem że "Dwóch pułkownikow" dobry? Ktoś coś?

13.12.2025 17:03
raziel88ck
29.1
raziel88ck
217
Reaver is the Key!
Image

Ja kupiłem na Steam za 31 zł. Kolega zachęcił do zakupu.

13.12.2025 18:48
Maverick0069
29.2
Maverick0069
115
THIS IS THE YEAR

Ja złapałem boundla za 160 zł Frostpunk2 i the Alters mimo że ograłem w GP.
Złapałem też War Mongrels i Thaumaturge.
Metro ładna cena.
A i FAR CRY primal bo czytałem, że to bardzo niedoceniona gra Francuzów.

post wyedytowany przez Maverick0069 2025-12-13 19:02:47
14.12.2025 00:10
cycu2003
30
odpowiedz
3 odpowiedzi
cycu2003
257
Legend
Image

Narazie god od war jest nawet ok. Wygląda dobrze. Póki co prosta fabuła ale przyjemna. Podróż ojca z synem. Streszczenie starych części wziąłem z chata gpt. Fajniejszy jest też gameplay bo pamiętam ten ze starych konsol i z grubsza to była jedna wielka rzeźnia

14.12.2025 00:24
raziel88ck
30.1
raziel88ck
217
Reaver is the Key!

Ano młody Kratos to był slasher. Teraz jest stary i dlatego tak wolno się rusza.

14.12.2025 09:31
JohnDoe666
30.2
JohnDoe666
76
Legend

Jak patrzę na screeny z tej gry to mam ochotę rzucić wszystko, zdmuchnąć kurz z PS4 i jeszcze raz zatopić się w tych grach. Może w święta...

14.12.2025 09:51
cycu2003
30.3
cycu2003
257
Legend

Ja też lubię śnieżne klimaty. Od razu +2 do przyjemności grania

post wyedytowany przez cycu2003 2025-12-14 09:52:19
14.12.2025 08:43
Pitplayer
31
odpowiedz
2 odpowiedzi
Pitplayer
101
Senator

Natchnęło mnie na dodatki w cenie cebuli. Na MS Store kupiłem DLC do Rise of the Tomb Raider. Jest parę skórek ale mnie interesują "Więzy Krwii" i Baba Yaga w "Świątyni Wiedźmy"
Cena 6.29

post wyedytowany przez Pitplayer 2025-12-14 09:01:21
14.12.2025 09:28
JohnDoe666
31.1
JohnDoe666
76
Legend

Baba Jaga super, kupiłem TR w jakiej lepszej wersji i już miałem to DLC. Nie są to DLC w stylu dużych dodatków fabularnych, raczej taka bardziej rozbudowana misja poboczna ale ta z Babą Jagą niesamowicie klimatyczna z pomysłowym bossfightem.

Forum Forum Xbox
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl