Świat Xboxa #145
Historia wydanych konsol Xbox przez Microsoft:
- Xbox (XBX) [15.11.2001]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox
- Xbox 360 (X360) [22.11.2005]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
- Xbox One (XO) [22.11.2013]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_One
- Xbox Series X|S [10.11.2020]
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Xbox_Series_X/S
Sprzedaż konsol Xbox:
1. Xbox - 24 mln
2. Xbox 360 - 84 mln
3. Xbox One - 39,1 mln
4. Xbox Series X|S - 25 mln
------------------------------------------------------------------------
Serwisy Informacyjne poświęcone Xboxowi:
https://twitter.com/Xbox
https://www.youtube.com/c/xbox/featured
https://www.xbox.com/pl-PL
Lista achievementów:
https://www.trueachievements.com/
Przydatne linki:
Biblioteka Game Pass - https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-game-pass/games
Microsoft Store - https://www.xbox.com/pl-PL/games/all-games
Support - https://support.xbox.com/pl-pl
Lista naszych gamertagów:
1. cswthomas93pl
2. adam11i13
3. Xfarben87 (Mutant z Krainy OZ)
PSN: Farben87
4. The PaGur (PatriciusG)
5. DarthTusken9767
6. Highl4nder666 (JohnDoe666)
7. raziel88ck
8. dziadek09 (Maverick0069)
9. eucliwood10 (konewko01)
10. Jakkobz (Mr. JaQb)
11. Bartekdmx (dmx) mail: [email protected]
12. Dosq8881 (Crod4312)
PSN: Dosq_X_
13. Jackov15
14. matmafan360
15. Trubadurant (zielele)
16. malaycpt (barnej7)
17. truskolodz (Truskolodzix)
18. EnixPL (EnX)
19. captainpabloo (A's)
20. Bartoz1722 (Ognisty Cieniostwór)
PSN: Bartoz_Maestro
21. RavSmolen (Smoleń)
22. adamosis (cycu2003)
23. RainingSinger67 (mk1976)
24. HautamekiPL (Marcinkiewiczius)
25. PiterXoneX (Pitplayer)
26. barth89PL (Barthez x)
27. xanat0s PL (xanat0s)
John ja tak mialem z quake i quake 2. Jak weszly do gp to od razu bylo grane z nostalgia.
No powiem Ci zapowiada się bardzo dobrze. Widać że wykorzystują tu schematy zarówno gameplayowe jak i fabularne z jedynki i dwójki. Mnie to jednak kompletnie nie przeszkadza, tego chciałem od tej gry. Teraz mam trochę rzeczy do ogarnięcia ale wieczorem na pewno wrócę jeszcze na kilka godzin.
Mafija dotarła więc dzisiaj będzie gangsterskie popołudnie bo wieczór zarezerwowany dla bety BF6 :)
Ciekawy jestem Twojego odbioru. Ja póki co mam za sobą około 3 godzin. Ciekawi mnie czy siądzie Ci tempo tytułu.
spoiler start
Ja przez te 3 godziny dosłownie raz miałem w ręku broń palną, ale strzału nie oddałem jeszcze ani jednego... a mimo to bawię się świetnie.
spoiler stop
O kurde, faktycznie. Zakończyła się w zeszłym miesiącu.
Teraz XSX podpięty jest pod większy TV. Trochę obawiałem się pikselozy, ale całkiem niepotrzebnie. Nawet Gears of War: Judgment działający w 720p wygląda przyzwoicie.
Klimacik wylewa się z ekranu. Myślałem, że będzie gorzej, ale pomimo kilku nierówności prezentuje się to pięknie. Bellissimo!
Lokacja znajoma ;)
Jest kapitalnie. Początek jest bardzo spokojny i czuć jakby się grało bardziej w jakieś RDR niż Mafię. Oczekiwałem tego typu gry patrząc na rok i miejsce akcji. Klimat jest kapitalny, a z ustawionym językiem sycylijskim to bajka. Opowieść póki co jest fajna. Jakby oglądał fajny gangsterski film. Nawiązań do Empire Bay jest sporo i co chwilę o nim słychać. Liczę na końcu na jakiś fajny plot twist :)
Dla mnie nowa Mafia dowiozła bo po tej serii właśnie czegoś takiego oczekuje. Nigdy przez to Mafii 3 nie skończyłem przez to, że się za bardzo rozwleka przez aktywności poboczne. Tutaj jest misja chwila przerwy i następna misja.
Aaaa jedna postać z uniwersum jako młody chłopak już jest i jest dość istotny w fabule :)
Skończyłem tego far cry 4. Dałbym mu maks szóstkę, ale że nie grałem według kolejności wychodzenia gier, a ta formuła się mi przejadła w końcu, to stwierdziłem, że dam siódemkę. Bo pewnie gdybym grał w tę część wcześniej niż w piątkę i szóstkę, to bym byl zadowolony.
Via Tenor
Drodzy Panowie tu znów Wasz pożal się Boże haker.
System rozwalony. Walczyłem jeszcze ostro ostatni tydzień z Jailbreak Ps5. Batman Arkahm Knight okazało się że po chwili grania zawsze crushował i też ciągle w oddali migotał na biało chyba tzw. "flickering" a wspomniane też The Evil Within 1 jak pisałem latało w 40-60fps.
Okazuje się co całkiem przypadkiem dziś odkryłem że jest coś takiego jak "kstuff" bez tego nie da się włączyć gry z fanowskim patchami w tym 60fps ale te całe kstuff też wywołuje te wspomniane problemy.
Wystarczy wyłączyć w locie czy podczas gry te kstuff i voila! Nienaganne 60fps, zero błędów i ścin, gry chodzą jak marzenie!
Hip hurraa!!! Już wszystko działa jak należy.
Nie wiem Mutant, pewnie gdybym wiedział to już pracowałbym w Sony.
Ogólnie jest tak że sporo gier jest po prostu porzuconych i tak jest chyba z AK bo nigdy żadnego upgradu nawet na PS4 Pro i Xbox One X nie dostał a zwykle odblokowanie klatek w ramach wstecznej wywołuje błędy i tak jak mówię potrzebny byłby konkretny patch no ale gra jest porzucona i jest jak jest.
Widzę w necie że jeszcze do AK dodano 1440p chyba sobie przetestuję.
Na przerobionej konsoli ładuje się 60 FPS przez program ItemzFlow albo poprzez podmianę pliku gry CUSA nr gry.XML
Pewnie jakieś delikatne zmiany względem PC. Na konsoli różnice już większe. Ultimate Edition działa w 1080p i 30* fpsach. Reloaded będzie w 2160p i 60 fpsach.
*Na Series FPS boost do 60.
Gdyby ktoś mi powiedział w 2006 roku, że w Gears of War zagram na pleju, to bym go zabił śmiechem.
Grałem na X360/XboxOne/XSS/PC, a 26 sierpnia zagram na PS5, szkoda tylko, że to nie cała trylogia. Oby kolejne części (może być sama trylogia tylko) wychodziły w odstępach kilkumiesięcznych.
Prawdopodobnie ten remaster ma przygotować graczy PS na Gears of War - E-day, który pewnie wyjdzie z kilku miesięcznym opóźnieniem na PS5 tak jak Indiana. A czy zrobią remastery 2 i 3 to nie wiem. Wątpię ale zobaczymy.
A czy zrobią remastery 2 i 3 to nie wiem. Wątpię ale zobaczymy.
Nie chcę o tym słyszeć. Mają wyjść i koniec!!!!
Akurat te GoW: Reloaded to poziom ostatnich remasterów Sony. Dwójka, trójka i Judgement na UE:4/5 to byłyby prawdziwe remastery.
Gears of War - E-day bedzie najlepiej wygladal i dzialal na ps5 pro. Do czego to doszlo.
No to jest przykre dla posiadaczy konsol Microsoftu. Pewnie będą chcieli zachęcić do nextgena.
Hellblade na ps5 a na xboxie dostaje tryb 60fps. W ciula leca z tymi klatkami, niby sie nie da, a jednak potem wchodzi łatka.
Gry robi się coraz dłużej, a wydawcy cisną. Niestety trzeba się przyzwyczajać.
Myslalem, ze sobie pogram w Mafie na PS5 i lipa, nie ma w zadnym markecie (wczoraj jezdzilem po miescie), zlozylem tez wczoraj zamowienie, ale juz raczej nie dojdzie dzisiaj, a jutro swieto
Szkoda, bo akurat mam taka kontuzje, ze wlasciwie moge tylko lezec
Z tego co wiem to poszedł cały premierowy nakład wersji pudełkowych. Cieszy mnie to bardzo bo oznacza, że fizyczne gry jeszcze mają zbyt na rynku.
Ja chcę pudełko bo nie jestem pewny co do jakości tej gry, a na ps5 tak czy siak pewnie sprzedam jak przejdę
Z tego co wiem to poszedł cały premierowy nakład wersji pudełkowych. Cieszy mnie to bardzo bo oznacza, że fizyczne gry jeszcze mają zbyt na rynku.
Albo, że po prostu tych pudełek było cholernie mało xD Podobna sytuacja co z Milem Moralesem na PS4 i Strażnikami Galaktyki gdzie nawet parę miesięcy po premierze nie uzupełniano nakładu :D
Ekspedycja też poszła w całym premierowym nakładzie i po ok. miesiącu wróciła do sprzedaży fizycznej. Nie wiem jaki był nakład ale fakt, że w wielu miejscach tej gry fizycznie nie ma sprawia, że pudełka wciąż się sprzedają ... i dobrze :)
Jeszcze nie skończyłem, za mną jakieś 2/3 gry biorąc pod uwagę ile jest rozdziałów, natomiast jeśli poziom utrzyma się do końca to będzie to pewnie moja ulubiona Mafia. Sycylia jest przepiękna, bohaterowie chyba najlepsi w serii, gameplay bardzo mocno mi przypomina ten z remaku jedynki z tym że dodatkowo sporo tu skradania. Skradanie zdecydowanie z tych łatwiejszych, nie stanowi wyzwania ale jest przyjemne.
No ale przede wszystkim ta Sycylia, szczęka opada. Dawno nie wydałem tak dobrze dwóch stów na gry.
Skończyłem. Zajęła mi 13h i było to kapitalne 13h. Na grę wydałem 179zł i jest warta każdej złotówki. Klimat i narracja jest kapitalna. Pełno fajnych i charyzmatycznych bohaterów, a kilku z nich to postacie znane z innych gier Mafia. Sama Sycylia jest absolutnie zjawiskowa i kij w oko wszystkim co mówią, że to nie jest Mafia bo nie dzieje się w Ameryczce. Przerywniki filmowe również na absolutnie topowym poziomie, a Don Torrisi jest zagrany tak kapitalnie, że kopara opada.
Warto, warto, warto. Niech takie gry się sprzedają bo później będzie tylko płacz, że na ryku same Ubiworldy są i nikt nie robi fajnych liniowych gier.
Super, kupie dzis jak wroce z biedrony.
Tymczasem wrocilem do malych koszmarow 2. Etap z manekinami sztos, super klimat.
W dwójce irytywała mnie jedna rzecz, mianowicie słabo tu czuć perspektywę przez co walka czy skoki wymagające większej precyzji trzeba było czasem robić na pałę do skutku, ale klimat wybitny i wynagradza wszelkie minusy tej gry, a te manekiny to masakra jakaś, niezwykle klimatyczne.
Mnie walka odrzucila od gry wczesniej. Nie wiem czy w jedynce byla w ogole, ale tu jest i uważam to za najslabszy element rozgrywki.
Mam około 2/3 gry za mną i jest absolutnie fenomenalnie. Pod kątem postaci i ich charakterów to jest to dla mnie poziom oryginalnej Mafii i Mafii 2 gdzie absolutnie każda postać była łatwo zapamiętywalna i często nawet można się było z nimi zżyć.
ja jestem chyba w 7 albo 8 chapterze, podoba mi się
ale widać że to tytuł AA
Mafii 1 i 2 nie pamiętam zupełnie - chociaż pamiętam, że mi się mocno podobały
w Magię 3 nie grałem
ogólnie mam wrażenie, że ja nie lubię klimatów mafijnych ani też tego okresu historycznego, ale w ten tytuł gra mi się przyjemnie.
Widoki, architektura oraz twarze postaci bardzo trafiają w moją estetykę
skonczona, kawal swietnej historii
mnie zeszlo az 18,5h, bo w otwartych rozdzialach pozwolilem sobie na troche zwiedzania i zbieractwa
Ciśnienia nie mam, ale zagram na pewno. Fajnie jakby wypuścili jakąś edycję pudełkową ze wszystkimi częściami coś na wzór trylogii
Tyle tutaj ładnych zrzutów, czemu one nie lądują też tutaj -> https://www.gry-online.pl/forum/screeny-z-gier-65/zdffc4f4
No ja też właśnie ukończyłem. Gra zajęła mi około 15 godzin i tak na gorąco muszę stwierdzić że to faktycznie może być moja ulubiona Mafia. Zakończenie pewnie jest nieco przeszarżowane, jak twierdzi część osób i raczej przewidywalne, ale podoba mi się, mocno siedzi w konwencji którą ta seria wybrała.
Porządny kawał gry za bardzo uczciwą cenę.
Ja wstep ukończyłem, opuscilem tereny kopalniane i konikiem podjechalem by spotkac sie z nowym zyciem.
Reszte ogram na urlopie, ktory zaczynam pod koniec tygodnia. Podoba mi sie poki co, klimat jest fajny z wloskim dubbingiem. Jedynie negatywnie zaskoczyl mnie tryb szostego zmyslu, mam nadzieje, ze bedzie sie dalo grac bez korzystania z niego.
Skonczone Little nightmares 2. Klimat jest tu niesamowity, gdyby nie kwestia perspektywy, o ktorej pisal John, i slabej walki, ktora imo jest zbedna, to by byl ideal.
Rise of the tomb raider ukonczone, co prawda nie przeze mnie, bo to zona grala, ale cala niemal gre widzialem siedzac obok i bardzo mi sie podobala.
Standardowo zaluje, ze nie zagralem kilka lat wczesniej, wtedy bylbym mega fanem. Gameplay bardzo przyjemny do ogladania, a co dopiero do grania. Historia chociaz sztampowa, to ma swoje plusy, bezpieczna po prostu bez wydziwiania. Model strzelania ok, crafting i znajdzki motywujace do szperania po mapie.
Pozostale czesci tez warte uwagi?
Ja się tak wkręciłem w lore po ograniu Rise, że zagrałem nawet w ten dodatek będący symulatorem chodzenia po rezycencji Croftów. Z kolei jedynkę z 2013 ograłem 2 razy, najpierw na PC, a kilka lat później na PS4.
Z kolei teraz czeka na mnie Shadow.
Grałem tylko w TR z 2013 roku oraz jego definitywną edycję wydaną rok później. Jak dla mnie jest godna uwagi i jeśli chce Ci się cofać do starszych odsłon, to myślę że warto się nią zainteresować. Jest chyba nawet w gp jak reszta
Tak, cala trylogia jest w gamepasie, nie wiedzialem o tym. A skoro juz zaczelismy od czesci drugiej, to teraz pobralem trzecia a na konciec pojdzie pierwsza :P
Jedynka jest świetna, gra akcji niemalże doskonała. Trójka niby wciąż ok, ale już rozwodniona strasznie. Więcej tam szukania znajdziek i różnych pierdół niż treściwego gameplayu.
A mi Shadow of The Tomb Raider bardzo się podoba. Zacząłem grać przedwczoraj i nabiłem już 9h, a mam dopiero nieco ponad 25% całości oraz opcjonalne grobowce z dodatków :D
Szykuje się podobnie długie granie jak w Rise.
Pograli w betę nowego battlefielda? Jak wrażenia, na premierę kupujecie? Początkowo średnio mi się podobało, ale wystarczyło poświęcić trochę więcej czasu, pogrzebać w ustawieniach, przygotować sobie klasy, bronie, dodatki i nawet dobrze mi się strzela. Są pewne rzeczy które osobiście bym poprawił patrząc z perspektywy starszych części, ale jest potencjał i sama beta jak dla mnie prezentuje się całkiem dobrze. Zastanawiam się tylko czy jest sens dopłacać do droższej wersji? Chyba wezmę podstawowe pudełko za te 339 złotych
pierwsza beta podobala mi się bardzo, a druga trochę mniej - ta mapa, którą dodali była tragiczna w każdym trybie, jej rozmiar w Podboju bardziej przypominal dominację.
ale oprócz tego to wrażenia pozytywne, będę pewnie grał na premierę, jeżeli EA/DICE nie odwalą nic głupiego i dostanę potwierdzenie, że faktycznie jest więcej większych map.
Jeśli nic się nie odwali to tak, biorę na premierę. Ewentualnie zastanowię się na EA Play Pro bo chcę również grać na premierę w nowe EAFC26 więc mi się tym bardziej opłaci. Natomiast w becie BF6 grając z
Kurdelebele, ale to dobre! Nie ma porównania w konfrontacji z jedynką. Killzone 2 jest o kilka klas lepszy. No i oprawa wizualna jak na 2009 rok robi niesamowite wrażenie. Na plus dobre wykorzystanie żyroskopu w DualShock 3.
Mam zassanego Killzone 3 na RPCS3 ale że K2 chodzi średnio na jeża, ani źle ani super, nie spodziewam się fajerwerków. Tak samo przy GoW Ascension, którego też już mam.
Na razie próbuję wyskrobać 60fps na Ps5 w Red Dead Redemtpion 2, póki co mi nie idzie ale walczę.
raziel88ck
Obie te gry dzieli przepaść, a to tylko 5 lat różnicy. Szkoda, że już nigdy nie będzie takiego skoku generacyjnego.
Pitplayer
Też kiedyś próbowałem bawić się w emulację PS3, ale efekty byly tak mizerne, że ostatecznie się poddałem i kupiłem konsole. Dzisiaj na pewno jest lepiej. bo minęło od tamtej pory 7 lat, ale jak czytam te twoje posty o RPCS3, to wychodzę z założenia, że emulację PS3 czeka jeszcze bardzo daleka droga :P
RPCS3 wydaje się już bardzo dopracowany, po prostu do fajnego działania potrzebne są mocne bebechy PC, raczej głównie CPU, odwrotnie do emulatora Ps4 - ShadPs4, tam się raczej bardziej liczy GPU. Niektórzy nawet nie nazywają ShadPs4 emulatorem bo to niby jakaś zgodność bibliotek z Ps4 coś jak Linux czy jakoś tak to opisywali.
Niemniej ShadPs4 wydaje się o wiele mniej zasobożerny.
Ja generalnie problemów z ustawieniem RPCS3 nie miałem. Te wynikały głównie z gigantycznych wymagań sprzętowych. Tak naprawdę jedyną grą, która mi jako tako działała był Tekken 6, ale i tak do ideału brakowało bardzo dużo. W dodatku grafike musiałem tak obniżyć, że wyglądał gorzej od Tekkena 5 xD
Stwierdziłem wtedy, że lepiej kupić konsole i jak dostałem fajną oferte od kolegi mojego brata, to od razu z niej skorzystałem.
Niemniej ShadPs4 wydaje się o wiele mniej zasobożerny.
Nie zdziwię się, jak za jakiś czas będzie działał lepiej niż RPCS3. Cell był piekielnie trudny w portowaniu gier na PC, więc jego emulacja po prostu musi być bardzo wymagająca.
Via Tenor
https://www.youtube.com/watch?v=0F4WIZeo_KU&ab_channel=NVIDIAGeForce
Phantom Blade Zero z RTX ON, jaram się jak kompy pod RayTracingiem, dajta spokój, dla mnie to już wygląda jak Sekiro do sześcianu --> gra generacji. Dajcie już to public-demo bo się zapłaczę...
Druga połowa sierpnia w GP. Gearsy, Dragon Age i nowa gra twórców serii FAR.
https://x.com/XboxGamePass/status/1957804878140440760?t=9jt2b3PcMPKFUyVI7tJX6Q&s=19
Ktoś będzie oglądał na żywo?
Ja niestety będę zmuszony nadrobić retransmisję jutro.
https://www.youtube.com/live/HVC_dBNUZGc?si=A4a00BINeRHisl2_
Dodanie poziomów trudności do Pinokia to był super pomysł. Mam nadzieję, że coraz więcej soulslajków pójdzie w tę stronę.
Świetny souls, szefowie byli dla mnie bardzo dużym pozytywnym zaskoczeniem ale i cała historia jest bardzo fajnie wykreowana. Polecam Balmore House do posłuchania lore.
Jeszcze mam prequel do nadrobienia.
Kochane Miśki, dopiąłem swego.
Przed Wami Red Dead Redemption 2 na Ps5 w 60fps-1440p.
To co od razu rzuca się podczas gry to lepsze sterowanie Arthurem. W 30fps jest większy input lag przez co na Xboxie było trochę siłowania się z postacią, teraz jest dużo przyjemniej.
Nawet poruszanie się po menu głównym jest szybsze, pamiętam że na Xie też powoli chodziło.
To nie RDR2 przypadkiem miał ten problem że zwiększenie klatek z 30 do 60 powodowało dwukrotnie szybszy upływ czasu w grze?
Nie ma przy 60 klatkach efektu sterowania czolgiem?
Jest dużo lepiej, czuć to ewidentnie, pamiętam było mocowanie się z Arthurem, a teraz specjnie porobiłem nim kółka w miejscu to jest dużo skłonniejszy do współpracy, do tego łatwiej trafiałem w szafki z jedzeniem na początku gry:D
Tak John, tak było na PC że czas leciał i szybciej rdzenie spadały, tutaj przyznam, muszę się jeszcze doedukować na forach albo sam przekonać bo nie wiem czy będzie to samo.
W RDR2 użyłem innej metody, do tej gry był już przygotowany specjalny patch 1440p połączony z DLC oraz specjalny plik CUSA05819.xml do podmiany w patchach. A że się udało w RDR to będę jeszcze próbować tą metodą przeskoczyć w Batmanie: AK z 1080p na 1440p i przytulić DLC bo np. Barbarą w "A matter of Family" w sumie nie grałem.
Przeszedłem pierwsze pięć rozdziałów nowej Mafii, niestety na razie straszna nuda nawet jeżeli chodzi o samą fabule
Na dodatek gameplay mega słaby, wszelkie walki (strzelaniny, walki na noże) i skradanie im słabiutko wyszło
Dobrze, że tego nie kupiłem na steam
Nie mogło być inaczej.
Dobrze, że tego nie kupiłem na steam
Pamiętaj Last kradzione nie tuczy :).
Jakie kradzione jak kupione na ps5, gra ma denuvo więc pirata i tak nie ma
Strzelanie jest tragiczne w tej grze, fabuła na razie sztampa do bólu
Strzelanie jest bliźniaczo podobne do tego z serii RDR, ja takie lubię ale to rzecz gustu.
No i sorry ale narzekanie że gra z serii Mafia ma taką fabułę jaką ma to trochę jakby włączyć finał Ligi Mistrzów i narzekać że do dupy bo tam ciągle piłkę kopią.
Strzelanie jest bliźniaczo podobne do tego z serii RDR
Jest totalnie inne
No i sorry ale narzekanie że gra z serii Mafia ma taką fabułę
Jakos 1 i 2 potrafily od poczatku wciagnac historią, a tutaj tego nie ma
Jest totalnie inne
nie jest.
samo strzelanie jest bardzo podobne. roznia sie dwa elementy - reakcja cial wrogow i AI, chociaz z tym drugim to tez nie jest tak, ze RDR2 jest jakies super, bo ta gra jest banalna i sam musze ja sobie utrudniac nie uzywajac dead eye bedac na koniu, itd.
ja rozumiem, ze jestes fanem, ale walka w RDR2 to jest zdecydowanie najgorszy element tej gry.
Całkiem inna fizyka strzelania. W rdr2 nie ma takiego odrzutu broni, bronie mają odpowiedni ciężar, celowanie mimo że dość trudne sprawia satysfakcję, a w Mafii celownik sam skacze, a bronie sprawiają wrażenie plastikowych
Rdr2 najbliżej ma do max Payne 3, a mafia najbliżej do jakiegoś Alone in the dark (ten nowy)
Sorry stary ale rzucasz jakimiś banałami o plastikowych broniach które są wzięte totalnie z dupy, na zasadzie "a kto to sprawdzi", kompletnie nic takiego nie odczułem.
Zresztą co ty tam w tej Mafii postrzelałeś jak piszesz że skończyłeś 5 rozdziałów a przez pierwsze 3 czy 4 broń palną masz w ręce raz i to bez pocisków.
Co do samego celowania to systemy wspomagające są w obu grach i w obu działają tak samo (a przynajmniej bardzo podobnie), mianowicie kiedy naciskasz lewy spust broń automatycznie wcelowuje się w przeciwnika najbliżej pierwotnego położenia celownika. Dzieje się to za każdym razem kiedy podnosisz broń do oka. I tak, dzieje się to zarówno w Mafii jak i w obu częściach RDR. We wszystkich tych grach możesz też oczywiście to wspomaganie wyłączyć, więc 30 sekund w menu opcji i już Ci celownik nie będzie "sam skakał".
celowanie w RDR2 trudne? gdzie? chyba tylko jak jeździsz na koniu - i to są faktycznie jedyne momenty, w których umieram, bo celowo nie używam deadseye. a brak odrzutu broni to wada jak juz, nie zaleta. zwłaszcza w broniach z tego okresu.
i tak jak John mowi, autocelowanie mozesz wylaczyc i wtedy celownik nigdzie nie skacze.
Napisałem, że nie ma TAKIEGO odrzutu (ten w grze Hangar jest przegięty mocno), a nie że nie ma wcale
Mi się w RDR2 dobrze strzelało, mafia nie daje mi żadnej satysfakcji gameplayowo (jestem w 8 rozdziale)
Strzelanie i skradanie pachnie niskim budżetem na kilometr, grafika ładna, niestety reszta jest bardzo przeciętna
Drodzy Panowie jak ocenianie gierki pokazane na ONL?
Mam dużo oglądania ale mile mnie zaskoczył kolejny już powrót z martwych Routine. Oby tym razem wyszło "late 2025" jak opisali na końcu w trailerze.
Uczucia mam trochę mieszane. W zasadzie pakiet gier który pokazano bardzo mi się podoba, niemniej z takich mocniejszych rzeczy to mamy tylko jedną nowość mianowicie nowy Black Myth. Jak na taki duży event chciałoby się więcej.
Nie było jakoś tragicznie ale każdy Showcase Microsoftu z 3 ostatnich lat wciąga ten pokaz nosem.
Nie było jakoś tragicznie ale każdy Showcase Microsoftu z 3 ostatnich lat wciąga ten pokaz nosem.
Tia, szkoda tylko, że połowa z zaprezentowanych gier MS na tych pokazach nigdy nie wyjdzie xD
Tia, szkoda tylko, że połowa z zaprezentowanych gier MS na tych pokazach nigdy nie wyjdzie xD
jak tam Wolverine, Marathon i Fairgame$?
Co nie wyjdzie? Black Ops 7, TOW2 czy Age of Empires 4 czy może dodatek do Indiany? Nie bądź śmieszny. Nie pokazali nic czego już nie widzieliśmy i pokazali wszystko co chyba wychodzi jeszcze w tym roku.
Wiem fajnie jest się pośmiać z MS bo coś robi i się potyka ale robi. Może pośmiejejmy się z Sony, które totalnie olało tę generację, co? Jest tak żałosna w ich wykonaniu że sprzedałem swoją PS5 bo nie ma tam gier, a jak są to multi gassy, które trzeba anulować bo są gównem jeszcze przed premierą.
Sprzedaż PS5 to jest największą zagadka ludzkości. Sperzt bez gier sprzedaje się niczym świetne PS4 xD
polowa gier z pokazów MSu z ostatnich lat, która nigdy nie wyszła to pewnie Everwild, Contraband i Perfect Dark, czyli, jak wszyscy wiemy, 3 z 6 gier, które wydał/zrobil MS w ostatnich 6 latach.
chyba, że MS wydał jednak więcej niż 6 gier, a Ognisty jak zawsze rzuca bezsensowne hiperbole? nie, to niemożliwe.
W tej generacji to i tak rządzą third party.
Sony i MS zawodzą. Jedni się zapatrzyli na usługi, drudzy się zapatrzyli na zakupy i u obu korpo to się kasacjami kończy.
Coś wydają, nie powiem że nie ale szału nie ma.
Nie wiem, co mają do tego zapowiedzi Sony. Sam wielokrotnie pisałem, że obecna generacja konsol jest najgorsza w XXI wieku i tyczy się to zarówno MS, jak i Sony. Pitplayer słusznie zauważył, że obecną generację napędzają gry zewnętrznych producentów.
W ogóle gdyby nie pudełka i duża różnica w cenie między konsolą, a solidnym pecetem, to bez wahania brałbym peceta. Jak w kolejnej generacji w ogóle nie będzie napedów, to nawet nie będę się zastanawiał co wybrać.
Bo głównie widzę że się czepiasz MS bo jest na świeczniku przez to ile ma studiów, gier, a widocznie lepiej siedzieć cicho jak Sony nie wydając nic bo wtedy cię nikt nie jebie.
MS ma wiele za uszami ale akurat anulowanie ostatnich projektów jest dobrą decyzją bo przez 7 lat studio tylko przepalało hajs. Jeśli przez te 7 lat nie mieli nawet grywalnego buildu to znaczy że nic nie robili i tylko brali kasę od wydawcy. Mowa o Perfect Dark.
Po za tym patrząc z perspektywy tylko gracza Sony to w tym roku bez otworzenia się MS na ten rynek byłaby bieda aż piszczy. Nie było by tam dosłownie połowy gier z tego roku. Wtedy fanatycy Sony by cienko piszczeli.
Narzekam na MS, bo mając tyle hajsu, marek i studiów powinni wypuszczać znacznie więcej gier. Tymczasem prawie co chwilę się słyszy o kolejnych anulowanych projektach i zaoranych studiach.
Sony też nie jest lepsze, bo przewaliło mnóstwo czasu i pieniędzy na gówniane gry usługi, które nigdy nie wyszły, ale jednak w porównaniu do MS ich siły przerobowe są dużo mniejsze. Zdaje się, że MS ma mniej więcej 2 razy więcej studiów od Sony, więc siłą rzeczy powinni wydawać dużo więcej gier.
Zgodzę się natomiast z tym, że akurat w tym roku MS wypada lepiej. Sam sobie chętnie zagram w Dooma i Indiane, jak ceny trochę spadną.
Narzekam na MS, bo mając tyle hajsu, marek i studiów powinni wypuszczać znacznie więcej gier.
Ty chyba jednak żartujesz. Biorąc pod uwagę gry które tworzą wewnętrzne studia Microsoftu, gry których zieloni są wydawcą lub chociażby współfinansują projekt to od listopada zeszłego roku niemal co miesiąc coś dostajemy.
Listopad - Stalker 2
Grudzień - Indiana Jones
Styczeń - Ninja Gaiden 2 Black
Luty - Avowed
Marzec - wyjątkowo nic za to dwie gry w kwietniu
Kwiecień - South of Midnight, Expedition 33
Maj - Doom
Potem jeszcze Grounded 2 w lipcu, a do końca roku CoD: BO7, The Keeper, Hollow Knight: Silksong, The Outer World's 2, Ninja Gaiden 4.
Pokaż mi drugiego wydawcę z takim line-upem.
Ale ty wiesz John, że fakt, iż dana gra ląduje w gejmpassie na premiere nie oznacza wcale, że MS jest wydawcą takiej gry? xD
Przecież połowa gier, która miała premiere z twojej listy ma zupełnie innego wydawcę. Najzabawniejsze jest jednak to, że podpiąłeś pod MS Hollow Knight Silksong, czyli grę, która na lata wylądowała w deweloperskim limbo.
Ta "połowa" z 13 gier które wymieniłem to dokładnie 4, wszystkie współfinansowane przez Microsoft (o czym też wspominałem wyżej) w tym Expedition 33 oraz Silksong finansowane z programu ID@Xbox.
PS. Aha, no i oczywiście że zapomniałem o kilku mniejszych i większych grach więc dopisz do tej listy Gearsy od War Reloaded, TES: Oblivion Remake, Towerborne oraz remastery Hexena i Heretica.
Dziś jeszcze testuję sobie Killzone 3 i God of War Ascension na RPCS3, zobaczymy jak będzie.
Ogólnie to biję się w pierś bo ostatnio (w sumie ponad miesiąc) nie gram tylko bawię się w moderkę, od końca czerwca wziąłem dodatkową robotę i jeszcze ją kończę przez co granie byłoby szarpane a ja nie lubię się tak odrywać. Na plus to zgarnąłem taki hajs że mógłbym brać lekką ręką Ps5 PRO w czasie jej premiery z napędem naliczanym przez najgorsze Januszexy.
Kończę te zabawę i chyba lecę od nowa pierwsze The Evil Within na mojej przerobionej maszynce:]
https://noisypixel.net/rogue-prince-of-persia-launch-ps5-xbox-game-pass/
chyba niespodzianka dla fanow Prince of Persia?
nowy PoP dzisiaj premiera wersji 1.0 i od razu ląduje w GP.
Dla mnie niespodzianka, bo szczerze powiem nawet o tej grze nie słyszałem :D A widząc gameplay od razu uznałem, że to może być coś dla mnie. A na końcu info, że wlatuje właśnie do GP.
Wygląda naprawdę dobrze, mam nadzieję, że gra okaże się sukcesem i jednak Ubi pozwoli na więcej projektów z tej serii w 2D i 2,5D.
Wygląda naprawdę dobrze, mam nadzieję, że gra okaże się sukcesem i jednak Ubi pozwoli na więcej projektów z tej serii w 2D i 2,5D.
myślę, że to słuszny kierunek dla serii, prawdziwy powrót do korzeni.
jedyne co jeszcze chętnie bym zobaczył to soulslike z księciem.
No powiem Ci że to dzisiaj raczej standardowe ceny dla tych pecetokonsolek, szczerze mówiąc to spodziewałem się okolic 5k za droższą wersję.
I o ile nie wykartkuję tyle za kieszonsolkę to już 2,5k za słabszą wersję trochę wbiło mi ćwieka w kwestii zakupu Switch 2.
Mam nad czym myśleć.
GoW Wstąpienie nie odpala ale Killzone 3 sukces! Chodzi dużo lepiej od Killzone 2. Prawie cały czas 60fps, w tym przy strzelaninach.
Via Tenor
:D
ale teraz czytam że K3 ma lepiej napisany kod od K2 stąd mimo że gra ładniejsza, chodzi lepiej.
no te fragmenty wyglądały dla mnie dużo lepiej niż ostatni gameplay, ale trochę śmiechlem jak powiedział, że do końca roku podadzą datę premiery. :D
Bo najpewniej to prawda że premiera późnym albo w połowie 2026 jak gdzieś tam się w sieci przewijało:<
Silksong 4 września.
https://x.com/XboxPL/status/1958570174526718356?t=UhPgU__wmkBYTSjLR_onvg&s=19
Pograłem godzinkę w Prince of Persia Rogue, bo w plusie też wylądował i moje wnioski są następujące. Gameplay jest bardzo przyjemny, oprawa graficzna bardzo ładna i klimatyczna (podoba mi się dużo bardziej od Lost Crown), ale niestety wszystko jest zepsute przez rogalowe mechaniki.
Przez to, że za każdym razem trzeba zaczynać od nowa po prostu odechciewa się grać. Wolałbym, aby gra ogólnie była trudniejsza i jak w klasycznej platformówce miała co jakiś czas jakiś checkpoint, niż żeby trzeba było ponownie przechodzić całe 2 mapy przed walką z bossem i w razie zgonu ponownie do niego iść przez dokładnie te same 2 mapy.
Nigdy nie zrozuniem tego gatunku. To już soulsy mają więcej sensu, choć też za nimi nie przepadam.
Szkoda, najpierw sie ucieszylem, jak tu wyzej napisaliscie o tym ksieciu. Ale jezeli to mechanika rodem z hadesa, to nawet tego nie instaluje.
Też pograłem wczoraj trochę i fajnie to wygląda. Bardzo mi się podoba płynność rozgrywki i to, że (przynajmniej na tę chwilę co z nią spędziłem) nie jest jakaś turbo-hardcorowa jak większość tych współczesnych platformówek. Zwyczajnie przyjemnie się w to gra.
Natomiast też raczej nie przewiduję, żebym do tego wracał. To jednak roguelike, więc, cóż... po co?
Najgorsze jest to, że gameplay i klimat naprawdę bardzo mi się podoba.
Faktycznie poziom trudności nie jest jakoś wygórowany, bo do bossa z końca drugiej mapy dotarłem już za 2 razem, ale to i tak wystarczyło, żebym dostał od niego łomot i musiał zaczynać wszystko od nowa. Wtedy straciłem wszelkie chęci na dalszą grę.
Skonczylem, od 9 rozdziału jest ciekawiej - fabula generalnie dosc sztampowa, ale dobrze zrealizowana, przyjemnie sie ja sledzi
Szkoda, ze misje nie sa tak charakterystyczne, zapadajace w pamiec jak w jedynce czy nawet dwojce
Najwieksze minusy to strasznie slabe ai i model strzelania (po wylaczeniu wspomagania jest troche lepiej, ale dalej szalu nie ma)
Graficznie naprawde ładnie na PS5, a na PC pewnie jest jeszcze lepiej, wiec tutaj narzekan akurat nie rozumiem. Szczegolnie wykonanie postaci bardzo mi sie podobalo
Ogolnie calosc bardzo spoko mimo wad dla mnie takie 7+ moze nawet slabe 8, ale od razu wspomne ze dla mnie Mafia 2 to gra na 9.. Szkoda, ze zakonczenie miala jakie miala, ale to juz inna historia
Nie wiem czy widzieliście, ale na RT ocena to już 74 mafii.
Dla mnie to dla takiej serii bardzo słaby wynik.
Dla mnie licza sie moje wrazenia. A te sa ok poki co. Arcydzielem tego nie nazwe, dobra gra po prostu.
Większość siedzi na Sycylii, za to ja wybrałem się na pustynię. Dwa lata temu zacząłem rozgrywkę, po czasie nastąpiła monotnia, ostatnio jednak naszła mnie chęć na powrót do mad maxa. Zobaczymy jak pójdzie tym razem
Ja tam siedzę na planecie Helghan. Natomiast od wtorku będę na planecie Sera.
Ja po ukończeniu Mafii wróciłem do grania w Ekspedycję 33. No ale nie w ten weekend niestety. Czas daleko od Xboxa umili mi moja druga konsola a konkretnie ten niezwykły gentleman.
Via Tenor
A ja sobie właśnie splatynowałem 2 raz Jak & Daxter The Precursor Legacy. Tak bardzo lubię tą serię, że co jakiś czas muszę w nią zagrać. Mogłem niby zagrać na PS3, bo z oficjalnych wydań jest to zdecydowanie najlepsza wersja, ale wtedy nie przetestowałbym emulacji PS2 na PS5. Ogólnie to skończyłem tą grę już 3 raz, bo jeszcze zanim kupiłem PS3 ukończyłem ją sobie na emulatorze.
Jednocześnie gram też w Shadow of The Tomb Raider. Za mną już ok. 40% całości, więc fabularnie jestem pewnie mniej więcej w połowie. Niby staram się wszystko zbierać i zwiedzać, ale jest tego tak dużo, że nadal mam jeszcze dosyć sporo do zrobienia zanim pociągnę dalej główny wątek.
Potem się dziwicie że wszyscy na discordzie siedzą, jak wy tu screenami spoilerujecie co druga duża premierę, jak nie jakiś jebitny spoiler z Claire albo innej gry, to teraz dzban gołst musial wrzucić screen z końca gry, który jest dosyć sporym spoilerem, bo sugeruje bardzo dużo, w efekcie czego można się domyślić domknięcia fabularnego.
No, ja wtedy zjebalem, czasu nie cofne.
A z drugiej strony sam nie czytam postow i nie ogladam zdjec z gier, ktore chce ograc a tego nie zrobilem jeszcze. Tak jest najbezpieczniej.
Domkniecia fabularnego w Mafii to mozna sie domyslec juz na samym prawie poczatku gry, a screen moze byc tak naprawde z polowy gry xd
Ale fakt tez pozniej sobie pomyslalem, ze jednak samo info ze sterujemy inna postacia jest spoilerem
Z cyklu "tematy pozagrowe"...
Komiksy a zwłaszcza mangi to zupełnie nie moja bajka, niemniej jako fan umiarkowanej japońszczyzny postanowiłem nadrobić chyba największy klasyk który stworzył podwaliny pod serię Dark Souls, oraz pod Elden Ring. Obejrzałem sobie serial na Netflix i szczerze mówiąc lekko się zawiodłem. Nie był zły natomiast po tym co się naczytałem i nasłuchałem o Berserku to spodziewałem się czegoś mocniejszego.
Za to manga to zupełnie inna bajka, tutaj faktycznie jest mocno i bezkompromisowo. Zabieram się za trzeci tom.
bardzo dobra manga, klimat jest potezny i od pierwszych stron widac, ze From mocno sie inspirowalo.
ja sobie zbieram te edycje, zostaly mi chyba trzy tomy do kupienia:
https://www.amazon.pl/BERSERK-DELUXE-HC-Kentaro-Miura/dp/1506711987
Ja póki co strzeliłem sobie pierwsze 5 tomów, zastanawiałem się nad tym którą opcję wybrać do kolekcjonowania, ostatecznie zdecydowałem się na wydanie polskojęzyczne, owszem są wydania ładniejsze jednak to jest spójne wizualnie i co ważne nie ma póki co żadnych problemów z dostępnością, często też pojawiają się reedycje.
Ja już zainstalowałem. Cieszę się tak jakbym miał odpalić Gears 6.
PS. Po ubiciu Szarańczy przyjdzie czas na ubijanie Helghastów.
A ten reloaded to nie jest czasem to samo co ten remake bodajze z 2015 roku? Nie rozumiem hajpu
W KZ3 nawet bym pogral, shooter taki 7/10, ale mial fajny klimat i byl krotki ;d
To jest remaster remastera. Tamten z 2015 roku był w Full HD na konsolach. Teraz będzie w 4K z nowymi bajerami.
Killzone 2 przypadł mi do gustu. Czy trójka jest lepsza?
No jest no i co? Ostatni raz w pierwsze Gearsy grałem w 2021 więc idealnie aby teraz sobie zagrać ponownie w jeszcze lepszej grafice. Hajpu? Przecież nikt się nie hajpuje. Ot po prostu sobie czekamy aby pograć :)
Trzeci KZ jest gorszy od drugiego, nie ma tego brudnego, dosc ciezkiego klimatu. No i dwojka miala specyficzny model strzelania, ale wg. mnie bardzo fajny.
Trojka juz jest dosc normalna, nie czuc tej ciezkosci poszczegolnych giwer
Też mam chrapkę na Zdzirsy, ale ja z zakupem czekam i tak do premiery oraz informację czy gra nie jest kaszalotem.
Kolejne sukcesy na moim koncie w świecie hakerki drodzy Panowie. Arkham Knight na Ps5 zamiast lichych 1080p30fps uwaga----> 1440p60fps+wszystkie DLC zacieram rączki :]
Do tego Resistance 3 hula aż miło locked 60, do tego pogrzebię w ustawieniach może da się coś jeszcze podkręcić
Z nieudanych akcji Kratos dalej ma zatwardzenie, drugi już GoW Wstąpienie pobrany i nie bangla ale za to zawiesza się po odpaleniu napisów początkowych co jest częstym problemem, myślę trochę researchu w necie i odpali.
wybaczcie jakość, nie umiem w screeny a jestem lepszy w pseudohakerce niż fotorafii:<
Nieźle. Może udałoby się 2160p 60 fps w Arkham Knight? Gra ma zaskakująco niskie wymagania, bo na PC z RTX 2060 śmiga w takich ustawieniach na fulla bez problemu.
Może by dało radę, trudno powiedzieć bo to już trzeba przerabiać patche aktualizaujące grę jak np w tym przypadku mam przerobiny patch 1.18, a aż tak dobry nie jestem choć już nie raz pliki config. itp itd w notatniku się przerabiało, a nawet w Hex Editorze.
Dla mnie 1440p60 zamiast 1080p30 to już miód dla oczu. Gość na forum na którym siedzę próbował podbić Bloodborne do 1440p ale się wysypał. Nienaganne 1080p60 zmiast chybotliwych 30 bo w oryginale frame pacing ssie to i tak już bajka.
Ostrzę sobie też kły na The Order 1886, bo on również w 60fps po patchach hula jak trza
Pograłem trochę w Resistance 3 i naprawdę super. Machiny Himer ala wojna światów, niezłe strzelanie i muzyka dodająca tajemniczości i grozy, cholera naprawdę będzie fajnie to nadrobić. Nigdy nie miałem styczności.
Ostatnio mnie tknęło że jestem lepszy w Remasterach gier Sony od samego Sony xD Co tam po Days Gone? Remaster Ragnaroka? xD
https://www.youtube.com/watch?v=rPHZy_CgLE4&ab_channel=DFClips
https://www.youtube.com/watch?v=6T7N67B5H10&t=202s&ab_channel=DFClips
Może udałoby się 2160p 60 fps w Arkham Knight?
Taka potęga to już tylko na Cell w PlayStation 3.