Historia wydanych konsol Xbox przez Microsoft:
- Xbox (XBX) [15.11.2001]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox
- Xbox 360 (X360) [22.11.2005]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
- Xbox One (XO) [22.11.2013]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Xbox_One
- Xbox Series X|S [10.11.2020]
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Xbox_Series_X/S
Sprzedaż konsol Xbox:
1. Xbox - 24 mln
2. Xbox 360 - 84 mln
3. Xbox One - 39,1 mln
4. Xbox Series X|S - 25 mln
------------------------------------------------------------------------
Serwisy Informacyjne poświęcone Xboxowi:
https://twitter.com/Xbox
https://www.youtube.com/c/xbox/featured
https://www.xbox.com/pl-PL
Lista achievementów:
https://www.trueachievements.com/
Przydatne linki:
Biblioteka Game Pass - https://www.xbox.com/pl-PL/xbox-game-pass/games
Microsoft Store - https://www.xbox.com/pl-PL/games/all-games
Support - https://support.xbox.com/pl-pl
Lista naszych gamertagów:
1. cswthomas93pl
2. adam11i13
3. Xfarben87 (Mutant z Krainy OZ)
PSN: Farben87
4. The PaGur (PatriciusG)
5. DarthTusken9767
6. Highl4nder666 (JohnDoe666)
7. raziel88ck
8. dziadek09 (Maverick0069)
9. eucliwood10 (konewko01)
10. Jakkobz (Mr. JaQb)
11. Bartekdmx (dmx) mail: [email protected]
12. Dosq8881 (Crod4312)
PSN: Dosq_X_
13. Jackov15
14. matmafan360
15. Trubadurant (zielele)
16. malaycpt (barnej7)
17. truskolodz (Truskolodzix)
18. EnixPL (EnX)
19. captainpabloo (A's)
20. Bartoz1722 (Ognisty Cieniostwór)
PSN: Bartoz_Maestro
21. RavSmolen (Smoleń)
22. adamosis (cycu2003)
23. RainingSinger67 (mk1976)
24. HautamekiPL (Marcinkiewiczius)
25. PiterXoneX (Pitplayer)
26. barth89PL (Barthez x)
27. xanat0s PL (xanat0s)
Pograłem dzisiaj trochę dłużej w cień czarnobyla, klimat mi siedzi konkretnie, ale znajdzie się też parę rzeczy, które mnie irytują. Dosyć mocno ograniczony udźwig, niby mam tylko po jednej broni, dwa stroje, parę apteczek, amunicja i kilka innych pierdołów - stale muszę robić czystki i prawie ciągle mam pełny ekwipunek. Męczy mnie trochę łażenie po kilka razy w tą i z powrotem przez te same miejscówki, które są oddalone od siebie dosyć daleko. Słabo czytelna mapa, czasami nie wiem gdzie iść przez kiepskie położenie znaczników. Przeciwnicy to gąbki na pociski, mam wrażenie że spora część moich strzałów nie trafia w cel. Staram się brać pod uwagę, że to tytuł z 2007 roku, ale zobaczymy jak to będzie dalej. W kolejnych częściach też tak jest?
To co wymieniłeś jako wady tej gry, to dla większości są największe zalety. Jesteś typem zbieracza, też tak kiedyś miałem. Teraz w grach kieruje się tak jak w życiu, zabieram to co faktycznie chcę zabrać lub to co jest najbardziej wartościowe. Resztę śmieci zostawiam, a czasem muszę z czegoś zrezygnować - życie... A to że nie trafiasz, to tam akurat był spory realizm broni i te podstawowe modele mają bardzo kiepską celność i to że masz celownik na przeciwniku nie oznacza że te naboje faktycznie w niego lecą. Stalker to mocno taktyczna gra z gęstym klimatem i świetną fabułą inspirowaną bardzo dobrą książką. Kolejne części są bardziej rozbudowane, ale większość założeń pozostała bez zmian na szczęście.
Teoretycznie wydaje mi się, że wszystko co mam jest potrzebne. Jakieś artefakty, parę rzeczy do jedzenia i picia + te rzeczy o których wspominałem wyżej i nie za bardzo wiem czego się pozbyć. Widziałem że w następnych częściach są misje które zwiększają udźwig, do SoC podobno są na to mody, więc chyba nie każdemu pasuje taka mała pojemność naszego stalkera :) chociaż te 10kg dodatkowo już by zrobiło różnicę, z chęcią nosiłbym przy sobie jedną broń więcej. Eksploracja, świat gry i klimat doceniam, bo naprawdę te aspekty dowożą, ale jak dymam z jednego końca mapy w drugi do misji, żeby za chwilę wracać tam skąd przyszedłem i po powrocie znowu dostaje znacznik na drugim końcu mapy czasami się odechciewa. Jak dla mnie trochę za dużo łażenia, a przynajmniej na początku gry te miejscówki z głównych dróg nie są jakieś wybitne, tak czy siak pogram dalej i zobaczymy jak to będzie. Liczę na ciekawe lokacje :)
Cień Czarnobyla ma bardzo fajnie zrealizowaną warstwę fabularną, która jest motorem pociągowym tej gry. Mechanika była już okrutna w 2007 roku. Aczkolwiek odrzut broni dodaje nutkę realizmu. Natomiast klimat wylewa się z ekranu. Lubiłem podchodzić do ognisk, gdzie grupka ludzi siedziała. Każdy zajmował się własnymi sprawami typu gra na gitarze. Oprawa wizualna nie zachwycała, bo wyglądała już wtedy dosyć wiekowo, ale pod względem artystycznym nie ma tam czego zarzucić. Zadania główne jak i poboczne zapamiętałem jako dosyć ciekawe. Nie czułem znużenia. Eksplorację tego niezbyt dużego jak na dzisiejsze czasy świata również zaliczam na plus.
U mnie też Stalker. 15 lat temu się odbiłem od tej gry. Teraz niby jest lepiej, ale wielkim jej fanem to już raczej nie zostanę.
Gram głównie dla klimatu i fajnej eksploracji, bo sam gameplay jest tak samo drewniany jak go zapamiętałem. No i zgadzam się ze wszystkimi bolączkami jakie wymieniłeś. Wielka szkoda, że przy okazji remastera nie pokusili się chociaż o zrobienie przynajmniej jednego punktu szybkiej podróży na każdej planszy, bo to bieganie tam i z powrotem to jest coś, czego w 2025 roku już naprawdę nie chcę widzieć w grach. Jestem na etapie powrotu z instytutu Agroprom i na razie radzę sobie bez żadnych modów, ale jak dalej będzie tek, że żeby odebrać nagrodę za questa będę musiał wracać przez dwie lokacje, to się chyba z tym pobawię. Ponoć są nawet samochody, więc zobaczymy.
Cień Czarnobyla ma sporo fajnych lokacji, ale pod tym względem Zew Prypeci zmiata wszystko. To jest prawie Stalker idealny i ma najlepiej rozwinięte mechaniki. Czyste Niebo to była bardziej liniowa strzelanka, bo parłeś cały czas za jednym typkiem. Oczywiście powroty nagradzały Ciebie, ale równie dobrze można było je olać aby czuć klimat fabuły i ciągłego pościgu. Lecz to najsłabsza część, która na dodatek dziwnie się kończy.
Cień Czarnobyla jako początek i dla wspaniałej fabuły, choć jej zakończenie będzie zależeć od Twoich wyborów.
Zew Prypeci za wszystko, dla mnie idealny Stalker z możliwością grania po zakończeniu wątku głównego bo wtedy można pobawić się w eksploratora na całego mając prawie nieograniczone możliwości. Natomiast Prypeć to już największy punkt programu, istna petarda.
Przeszedlem pierwszy etap w nowym Doomie, gram po polsku i jest troche creepy.
Trudno mi sie przestawic ze strzelania na walke wrecz, ta druga jest premiowana, niby mozna walczyc tradycyjnie, ale wtedy jest po prostu trudniej, bo mniej lootu wypada z demonow.
Poszedlem za waszym przykladem i gram na ultraprzemocy ze 120% szybkoscia. Zdechlem dwa razy, takze pewnie zmniejsze poziom trudnosci w dalszych etapach.
możesz też zmienić suwak od "wartości" przedmiotów
dzięki czemu będzie więcej ammo wypadało
Via Tenor
Wczoraj wpadła koleżanka i po roku użytkowania oddała mi moje Ps4 PRO. Akurat od tygodnia Ps4 z softem 9.00 można hakować bez użycia pendriva, wystarczy sama przeglądarka do odpalania GoldHEN. Dużo wygodniej, fajnie jest:D
Do tego oficjalnie wręczyła mi Khazana, który nieoficjalnie leży od tygodnia w szafie.
To samo dziś siostry z Lords of the Fallen i Evil West.
Jeszcze tylko taki numer z Ninja Gaiden II Black od dziewczyny i mamy komplet, ja to się umiem ustawić xD
W natywnym chyba żadna. Z tego co kojarzę, to nawet Sony nie wydawało aktualizacji do każdej swojej gry.
Microsoft wydawał aktualizacje do One X na chybił trafił. Np. Gearsy 1 i remaster działają w 1080p, Judgment w 720p, ale 2,3,4,5 już mają 2160p.
Forza to samo. Horizon 1,3,4,5 w 4K, ale 2 tylko w Full HD.
Crackdown 1 i 3 w 4K, ale dwójka już bez aktualizacji.
Natywnie pewnie nie za wiele ale gry które miały upscalingi rozdzielczości jak checkboarding albo temporal injection wyglądają bardzo ładnie. Gry z poprzedniej generacji które mają fullHD czyli 1080p wg mnie nadal prezentują spoko ale już 900p i 720p no już się robi średnio. Ostatnio testuję znowu Bloodborne na emulatorze Ps4 na PC a wczoraj odpalając go na Ps4 PRO w trybie 720p60fps (oryginalnie 1080p30fps) stwierdzam że na ShadPs4 prezentuje się lepiej.
Przyznam Panowie że chodzi już za mną Jailbreak Ps5. Od poprzedniego grudnia nie aktualizuję konsoli i siedzę na sofcie 10.40, na szczęście nowe gry jak Silent Hill 2 i Ninja Gaiden 2 Black odpalają bez aktualizacji softu. Ciekawe czy Ghost of Yotei odpali. Śledząc scenę moderską jest szansa że na koniec roku 10.40 zostanie złamany.
Gears 3 w 60fps ma 1440p, 4k ma w trybie 30.
Gram tez w Tales of Kenzera: ZAU, ktore wpadlo ostatnio do gamepasa. Ładna gierka, poczatkowe etapy fajnie sie gra. Dla mnie to klon Ori, ale takich gier niewiele widzialem, moze wszystkie sa takie do siebie podobne. Przyjemna platformowka.
Ja aktualnie ogrywam Gears 5 oraz FlatOut 2.
Ja teraz glownie dooma, rzeznia przednia, czuje sie jak za lebka, kiedy gralem w pierwszego serious sama.
Dawno takiego szybkiego fpsa nie gralem, musze sie przyzwyczaic i nauczyc na nowo.
Etap z robotem zapowiadał sie fajnie na trailerze, ale jest taki sobie, dobrze ze trwa kilka minut tylko.
Ja niestety z przyczyn obiektywnych musiałem odstawić Xboxa na większość weekendu więc testowałem sobie Wiedźmina 3 na Switcha. Muszę przyznać że to jeden z tych "portów niemożliwych" który działa i chyba sobie jeszcze raz go przejdę :).
Ogólnie chyba wszyscy na discordzie jednym głosem stwierdziliśmy, że etapy z mechami to jedne z najsłabszych w całej grze i tak naprawdę po wycięciu ich ta tylko by na tym zyskała.
To jest ich wiecej? Czy liczycie tez smoka? Wlasnie na nim latam i mnie denerwuje ten poziom.
Mnie nie podszedl, jeszcze mapa istny tunel i leci sie przed siebie ciagle. Niszczenie wiezyczek mozliwe tylko po uniku, takie nie wiadomo co.
ja tam wolę etapy z mechami niżeli duże mapy
no i jest jedna mega epicka mechowa mapa, ale to sobie graj spokojnie, dowiesz się o co chodzi
Jeśli ktoś nie ma a chciałby sprawdzić to jeszcze przez 2 dni można za darmo dodać do swojej biblioteki Metro 2033 Redux.
https://x.com/GAMERNEWSonX/status/1926601922078818648?t=liyqv5rrqDCjCMbSWmMNGg&s=19
Sony to w ogóle coś daje za darmo czy w ogóle? Nie wiem czy coś od początku roku widziałem :P
I nie Mutant, nie żałuję xD
Ja również nie żałuję, że sprzedałeś XSX, a kupiłeś PS5. Aczkolwiek moje zdanie może nie być zbyt obiektywne.
To sony juz nie daje darmowek co miesiac, poszli w ślady microsoftu, ktory skasowal golda i 2 gry co miesiac?
I nie Mutant, nie żałuję xD
Ja bym żałował w uj patrząc na ten rok xD No ale ty jesteś w tej grupie, że masz exy z PS4 do ogrania. U mnie PS5 stoi na dobrą sprawę tak od skończenia KCD2, a Xbox i PC chodzi codziennie.
Sony daje gry do Plusa tak jak dawało. Ostatnio jakoś nawet nowy Dragon Age tam trafił.
Mam mam jeszcze sporo. Gram teraz w Avatar Frontiers of Pandora. I narazie jest średnia. Fabuła tiko w tiko z filmów, mocno infantylna i niezbyt angażuje. Jakby była w game pasie to już by poszła do kosza a jak na płycie to jeszcze gram xD najwyżej się sprzeda i wyjdzie na jedno tradycyjnie.
Gra wygląda ładnie, zwłaszcza na pierwszym planie. Tła albo mi się wydaje albo dużo dużo gorzej. Chociaż szoku nie było, chyba Horizon 2 i Jedi Survivor były ładniejsze. Rozmowy z innymi Naavi to takie kocopoły że bleh. Nie idzie tego słuchać, pełno randomomowych nazw i tytułów, które nic nie znaczą. Ale podobno się rozkręci xD
Fabularnien to jest ciagle slabo. Jak sam gameplay nie siadl i nie porwalo ogladanie widoczkow, to lepiej juz nie bedzie i szkoda czasu.
Jak ci gameplay nie siedzi to nie wiem czy jest sens bo fabularnie to raczej jest od początku do końca to samo. Ja miałem fun jak znalazłem łuk, którym śmigłowce ściągałem na 2 strzały, a mech padały często na strzał. Do tego moje zamiłowanie do grania łucznikami i grało mi się dobrze ale jakbym miał wybierać między dwoma średniakami czyli Avatar czy SW: Outlaws to zdecydowanie biorę Outlaws bo gra w całokształcie jest po prostu lepsza.
No tu hu, wystawiam na olx xD
Skoro potem nie będzie lepiej to daje sobie spokój, faktycznie szkoda czasu.
Outlaws właśnie czeka na półce następne więc za to się wezmę :) też dziwne bo łuk lubię również, ale te dialogi mnie dobijają jak nigdy wcześniej
Dojechał cały i zdrowy z Holandii ;) Piękny jest. Szkoda że nie jest cały grip ogumiony jak ten z Dooma ale za to ten Wiedźmiński ma metalowe spusty oraz metalowy krzyżak. Ależ teraz będzie run W3 na 10 lecie.
Tylko na prawym gripie ktoś farba usmarował.
Eredin za mną stał i machnął się ;) Wyprzedane były w ciągu chwili więc cieszy mnie, że zdążyłem
To juz nie ma? Ja pierdziele, mialem se wziac po wyplacie, na rocznice ślubu xD
Ile kosztował?
349zł wersja zwykła i chyba 719zł wersja Elite.
To juz nie ma? Ja pierdziele, mialem se wziac po wyplacie, na rocznice ślubu xD
Nie było już chyba 2h po ogłoszeniu xD Ponoć skalperzy zadziałali i cały nakład się rozszedł bo na stronie MS czyli jedynego dystrybutora cały czas jest "wyprzedany". Ja kupiłem jakieś 20min po wypuszczeniu filmiku na kanale "Xbox".
Ale ten Elite za 719zł to była wersja Core czyli chyba ta goła bez żadnych dodatków tzn. goły pad.
Mi tam lotto, na OLX wyłapałem po kilka sztuk wymiennych analogów i przycisków każdego rodzaju + dodatkowy kabel USC 3m za stówkę.
Padzik bardzo zacny i oby służył
spoiler start
bez konieczności wysyłania na gwarancję
spoiler stop
/ Janusze w natarciu
Zastanawiam się jaki jest sens otwierania nowego pada do zdjęcia
I następny, chociaż by te ujeb... gałki wyczyścił
https://m.olx.pl/d/oferta/pad-wiedzmin-3-witcher-3-na-xbox-CID99-ID15ZniG.html
Jak na początku generacji z Ps5, dla mnie to im mogą te pady gnić po szafach, na mnie nie zarobią. Mogą mi na pędzel skoczyć z tymi ich cenami z kosmosu.
Nikt im tego nie kupi i w końcu faja im zmięknie i sprzedadzą za ile kupili.
Tak jak przy premierze ps5, skalperzy nakupowali po 5 konsol, każda chcieli puścić za 6 koła a potem im to w szafce leżało.
Qwerty a to nie było ostatnio przy ps5 pro? To pamiętam że nakupowali a potem nikt nie chciał tego brać za chorą cenę xD
Swoją drogą widziałem sam napęd na łowcach gier już za 350zl. Teraz bym się już pewnie zastanawiał czy nie brać wersji pro peesa. W grudniu było po 900zl
Cycu przy Ps5 PRO skalperem było samo Sony xD
Nie to wszystko się działo w 2020 przy premierze Piątki, parę lat później z lubością czytałem że skaleprzy są obsrani bo już się skończyły niedobory Ps5 a Ci zostali z premierowymi konsolami którym pokończyły się gwarancje i zamiast sprzedawać jak im się marzyło po 800 dolców musieli schodzić nawet poniżej 400 czyli sporo niżej niż premierowe 499,99$, interes życia, gratulacje zasrane hieny xD
Co do samego Ps5 PRO, jak będzie z okazja dorwać z napędem poniżej 3k, to będę się zastanawiał ale do tego czasu to już pewnie Ps6 będzie na pokazach:P
Ja się wstrzymam do premiery PS6. Wtedy podejmę decyzję czy wezmę PS6 czy PS5 Pro.
Bardzo śmieszne.
Nie spieszy mi się do grania w gry z PS4/PS5 na konsoli, ponieważ wiele z nich ukazało się na PC. Poza tym PS5 Pro trochę za dużo kosztuje, wliczając jeszcze koszt napędu. Z kolei PS6 to wielka niewiadoma. Jeśli Sony stanie na wysokości zadania, zaoferuje napęd (może być oddzielny) oraz wsteczną z PS4/PS5 to nie będę się zastanawiał i wezmę szóstkę.
W tym roku kupię jedynie RTX 5080 Super. W przyszłym chciałbym Switcha, ale jeszcze nie wiem czy będzie to Switch OLED czy Switch 2. Dwójka zawodzi, stąd ten dylemat.
Via Tenor
O kurła Pany. W MS Store Robocop - Alex Murphy Edition za jedyne 10% ceny. Zamiast 322,49 32,24 zeta. Taniej to już chyba tylko paczkach pringelsów.
The Division 2 od dzisiaj w Game Pass. Mam ogromny sentyment do obu odsłon, uwielbiam sobie włączyć raz na jakiś czas, pokręcić się po tych miastach, postrzelać, bardzo relaksujące.
https://x.com/XboxPL/status/1927424568710283667?t=kBFIg6moI1CsMQVlfdZ2HA&s=19
Via Tenor
Ominęła mnie jedna z najważniejszych (dla mnie) premier tego roku, strasznie cicho to poszło. Otóż od tygodnia dostępne jest fabularne DLC do Sea of Stars, dodatek jest w pełni darmowy, zbiera świetne recenzje i daje ponoć około 10h gameplayu.
Będzie testowane wieczorem jak wrócę z pracy.
No i doszła paczka z UK.
Teraz mam dwa switchery do kineskopowych telewizorów. No i 3 kable RGB do takich konsol jak PSX, PS2 oraz Wii.
Zostały mi jeszcze do kupienia kable RGB do Xboxa i do Dreamcasta.
Odrywając się na chwile od gier. W końcu przeczytałem bożonarodzeniowy prezent. I mogę powiedziec, że trylogia Silos w formie papierowej jest wartą uwagi lekturą s-f. O niebo lepsza od tego co ktoś na siłę próbuje zmieniać w serialu i wsadza masę niepotrzebnych wątków.
Szkoda, ze serial w drugim sezonie tak daleko odbiegl od ksiazki. Zawsze mnie to dziwi, ze majac papierowe zrodlo, serialowi autorzy zmieniaja watki po swojemu, robiac z historii jakies dziwne hybrydy.
Otóż gdy wejdziemy do wody po pas Geraltem lub Ciri z wyciągniętym mieczem, to tylko jedno z nich nie pozwoli się zamoczyć orężu trzymając je w górze :p
Bedzie w tym nowym doomie jakas fajna giwera?
spoiler start
Poza strzelbami na razie nic nie ma z kopem i fajnym efektem strzelania. Jakis rozrzutnik gnoju (czaszkomielacz), ktory strzela jakby rzucac garsc kamykow. Kolkownica bez powera, plazmacze jeszcze ujda, ale bron energetyczna nigdy mi sie nie podobala, tak w doomach jak i halo. Karabin i strzelby jak na razie dla mnie najfajniesze.
Skonczylem wlasnie pierwsza otwarta mape, na ktorej dostaje sie ten smieszny kulomiot.
spoiler stop
Pod wzgleldem sprzetu jestem rozczarowany.
Via Tenor
Co prawda poleciał uninstal Wiesia ale z uśmiechem na twarzy zainstaluję od nowa i jeśli będą te mody co lubię to poleci Wiesio po raz trzeci. W końcu 3 Wiedźmin 3 najlepszy! :D
Via Tenor
36, stary koń ale dalej wierzgam xD
Dzięki :D
Moje 29. Trochę mnie to przeraża, że za rok będę miał już 3 z przodu.
Via Tenor
Najlepszego panowie xD widać spora część z grubsza w podobnym wieku. Zresztą na tym starym forum to chyba nie ma już nastolatków :P 30tka nic absolutnie nie zmienia. Gorzej że 40tka się zbliża. Kiedyś myślałem że to już starzy ludzie, teraz sam nie wiem...
Ps. Odnośnie Wieśka. Jak na peesie będzie można mody instalować?
Jak oglądałem w dzieciństwie serial 40 latek to uważałem głównego bohatera za dziadka. A sam w tym roku skończę 37...
Fakt, wy macie trochę gorzej pod tym względem xD
Też mnie to ciekawi. Najlepiej jakby z poziomu gry przechodziło się do miejsca ze wszystkimi modami. Chętnie wgrałbym sobie moda na eliminacje limitu udźwigu, którego używałem na PC. Gram sobie aktualnie w Wiesia 3, bo byłem ciekaw jak działa na PS5 po aktualizacjach i wkurza mnie to, że muszę tak często latać po handlarzach, żeby pozbyć się złomu.
Odnośnie Wieśka. Jak na peesie będzie można mody instalować?
Najlepiej jakby z poziomu gry przechodziło się do miejsca ze wszystkimi modami.
Ano też jestem ciekaw i jakaś strona z której będą mody pobierać wydaje się być najrealniejsza. Nie wiem, piszą o tworzeniu modów na konsole ale jakoś mi się wydaje że będą tworzone na PC I będą na taką stronę trafiać. Na pewno wkrótce wyjaśnią, czekam bardzo.
Najprawdopodobniej podobnie jak w BG3 czy nie wiem takich grach Bethesdy, gdzie mody robione przez społeczność są dodawane do klienta przez twórców/bota, który je akceptuje. Jeśli będzie to wyglądało tak jak w takim Skyrimie to przynajmniej po dodaniu modów gra nie będzie waliła skryptami bo wszystko będzie zintegrowane i sprawdzone ;)
Przy okazji urodzin zamówiłem sobie kilka gierek. Dzisiaj do mnie przyjechały :D
Ile za strażników? Myślę czy nie zamówić bo używki dosyć tanio
Ognisty piona, wszystkiego naj, naj:D
Urodzinowo oficjalnie chwalę się :D
Cholerka tego cyberka też będę musiał w końcu przytulić xD
70 złociszy dałem. Jak na nówke spoko cena.
Piona Pitplayer, fajne giereczki :D
Ja po następnej wypłacie będę się jeszcze czaił na kompletną edycje Stellar Blade, która ma podobno wyjść w czerwcu.
Takie ładne pudełka wzbudzają u mnie jako pecetowca niebywałą zazdrość. Ślicznie wyglądają.
Via Tenor
Teraz Urodzinowo kolorowo a za tydzień weekednowo Summer Game Fest. Lato za oknem i w growym serduszku:D
South of Midnight skończone. Świetny tytuł, który może gameplayowo nie robi nic nowego, ale który artystycznie, klimatycznie jak i wizualnie serio mógłby powalczyć w tym roku z Clair 33. Moja przygoda z Hazel z pewnością zapadnie w pamięć na jakiś czas :)
Skończyłem Forspoken. Muszę przyznać, że całkiem dobrze się bawiłem, ale z zastrzeżeniem, że podchodziłem do tego bardziej jak do produkcji AA. Jeśli budżet tej gry naprawdę wyniósł ponad 100 baniek, to sorry, ale w grze tego jednak nie widać.
Via Tenor
Najlepszego w dniu dziecka chłopaki xD
Sprawiliście sobie jakie prezent?
Mutant pewnie driftował.
Ja sobie sprawiłem na Steam:
Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered
Heavy Rain
Beyond: Two Souls
Mi żona zamówiła magazyn retro od cd-action. Fajnie mi się czytało najnowszy numer to teraz będę miał co robić do końca roku :) raziel Twoje klimaty, dużo o starych grach i konsolach
Moje wewnętrzne dziecko też coś dostało.
Fotoradar w krzakach i kontrola tachografu. Co prawda to wydarzenia z zeszlego tygodnia, ale skutecznie zniechęciły do wydawania kasy na przyjemności:p mandaty w ojro, oba z Austrii.
Szkoda, ze tego pada nie kupilem wiedzminskiego, bylby akurat na dzis.
Via Tenor
Mutantowi Forza weszła za mocno:D
U mnie posucha w graniu ale za to aktualizacje do nowych gier to razem z Robocopem się zassało jakieś 100Gb.
Do końca roku już mam w co ciorać, czekam już tylko Panowie na nasze coroczne już wspólne oglądanko co nasmażyli na następny weekend na SGF :P
Ano przyszła niedziela godzina 19:00. Też już odliczam czas, Xbox przyzwyczaił że ten pokaz dowozi.
Swoją drogą oni mogli spokojnie tego Obliviona i remaster Gearsów zostawić na Showcase, jeśli pozbyli się takich torped to co tam musi jeszcze być gotowane.
Dziękuję i wzajemnie :)
Nic sobie nie sprawiłem, ale może do końca dnia jeszcze się to zmieni :)
A co do grania, to skończyłem cień czarnobyla. Nie ukrywam, końcówka mnie trochę wymęczyła. Myślałem, że uda się mieć poprawne zakończenie, bo wydawało mi się, że zrobiłem wszystko jak trzeba, ale koniec końców trafiłem do spełniacza życzeń. Pod koniec brakowało apteczek, a wrogowie byli op, nie pomagały ciemne tunele w elektrowni. Zastanawiam się jak siądzie mi czyste niebo
U mnie grane dwie gry, nowy Doom i Tales of Kenzera: ZAU. Doom mnie trochę zawiodl, muzyka i klimat sa kozackie, ale rozwalka nie sprawia mi radosci przez tragiczne pukawki.
Zau za to to taki bieda ori, ale przyjemny dla oka, gameplay glownie to parkour, ktorego trudnosc rosnie powoli i nie ma jakichs wyjatkowo trudnych etapow, dzieki czemu gra sie przyjemnie.
Na przykładzie nawet takiego Homefronta Revolution można stwierdzić, że gry z 2016 dalej potrafią być prześliczne.
Szkoda, że gra taka do dupy, ale still - te około 5 godzin enjoymentu z tego uzyskałem zanim zacząłem się irytować na bugi, beznadziejny scenariusz, beznadziejny gameplay i jeszcze bardziej beznadziejny design absolutnego wszystkiego. Z ulgą odinstalowałem.
Jestem w szoku, że ta seria dożyła do dwóch gier gdzie już pierwszy Homefront był przecież niegrywalnym i nudnym gniotem.
Fajne to High On Life. Gameplay może szału jakiegoś specjalnie nie robi, ale warstwa fabularna i dialogi naprawdę dają radę. Jako fan humoru Justina Roilanda bawię się przednio.
dodatek też fajny
ogólnie pamiętam, że siedziałem trochę i oglądałem nawet te programy telewizyjne
plus mam ciągle w planach zobaczenie filmów pełnometrażowych które są w tej grze, bo są ostro zakręcone :D
Via Tenor
U mnie na razie cały czas leci "Tammy and the T-Rex" z 1994. Też sobie postanowiłem, że to kiedyś obejrzę. Zwłaszcza, że młoda Denise Richards to fajna była ;)
jakby ktos potrzebowal.
Akurat też patrzyłem że bardzo ładnie wypada, późno w piątek i wcześnie w niedzielę to można patrzeć na żywo:]
Liczycie na pokaz konkretnych gier, czy na niespodzianki? Co tam w ogole moze byc przedstawione?
Głównie czekam na pokaz Xboxa, chciałbym zobaczyć datę premiery Fable, może coś więcej o Clockwork Revolution no i oczywiście coś z Gearsów, przydałaby się dokładna data nowego Ninja Gaiden. Chciałbym też żeby zaskoczyli czymś nowym.
Jeśli chodzi o pozostałe pokazy to do głowy przychodzi mi póki co jedynie remake Gothica i nowe Darksiders.
Fajnie byłoby też gdyby SE powiedziało coś w końcu o pozostałych Final Fantasy na Xboxach.
Znów najbardziej liczę na to że dostanę w łapy demo Phantom Blade 0 ale jakoś nie widziałem S-Game na liście devów SGF:(
Na pewno na kilka dat premier jak Crimson Desert, gameplayu widziałem już dużo.
Więcej rozgrywki z Ghost of Yotei i Perfect Dark. Sony niech już powoli pokazuje Rosomaka bo licho u nich ostatnio, Marathon to niech za wczasu kasują, co za kanał...
Do tego jak wyżej NG4, Darksiders i więcej Borderlands 4
Bardzo bym chciał gameplay z Gears E-Day i Gears Collection o ile ta kolekcja remasterów/remaków 2 i 3 na wzór jedynki Ultimate powstaje.
Z niespodzianek marzy mi się też gameplay Max Paynów 1 i 2, nowy Quake i nawet ten Half Life 3 bo przecieki tym razem sypią się z każdej strony, czyżby tym razem? ( i tak wieksza szansa od remastera/remaku Bloodborne xD )
Może gameplay nowego Metro i Blade'a? Raczej za wcześnie.
Ciekawe jaki będzie ten Bond First Light 007 ale chyba to FPP? Wolałbym TPP.
Nie pogardziłbym też pokazami modów do W3 na konsole i update 60fps+inne bajery do RDR2
Na nic konkretnego się nie nastawiam. Liczę za to na miłe zaskoczenie.
Mocna współpraca Xboxa z Ubisoftem. Kilka względnie nowych gier jeszcze w tym roku w Game Pass a także obecność nowości na pokazach Microsoftu.
https://www.ppe.pl/news/371290/ubisoft-ratuje-sie-przed-upadkiem-i-wykorzysta-xbox-game-pass-usluga-microsoftu-ma-otrzymac-blockbustery.html
https://www.youtube.com/watch?v=FJtF3wzPSrY&ab_channel=IGN
Tech demo nowego Wiedźmin 4 :D Wygląda świetnie ale, że to tech demo to pewnie takie trochę bullshoty.
Na razie nic fajnego te filmy z czwartego wiesmina nie pokazaly jak dla mnie. Te z poprzednich czesci byly ciekawsze. Tutaj to sie czuje jak przy tych filmach fanowskich "tak wygladalby wiedzmin na unrealu 5!!! Link w opisie!!!". Jak na redow to slaba rezyseria, ale to wina samych pomyslow na film moze.
A dobra, to link do gameplayu a nie cinematika :D
60 fps i rt na ps5. Rotfl, na obecnej generacji to pewnie bedzie dzialac jak cyber na minionej.
Za dobrze to wyglada, zeby chcialo dzialac na ps5 czy x.
Powiem że technologia jak z Ps7. Robi na mnie ogromne wrażenie. Odwzorowanie pracy mięśni i roślinność która dotarła na późniejszych iteracjach UE5. Kto pamięta ten wie że pierwsze iteracje UE5 nie miały w ogóle roślinności - Matrix, Hellblade 2, tamto tech demo jakby w Egipcie - same skały.
Jednak znów mam jakieś poczucie przechwałek Redów jak przy pierwszych pokazach W3 i CP2077.
Cóż pożyjemy zobaczymy, niech pracują spokojnie i niech tylko nie obrastają na nowo w piórka.
Ja nie wiem po co Sony sobie to robi. Mogliby zrobić duży pokaz jak inni albo zrobić SoP w jakimś innym terminie, a oni walą kolejny rok z rzędu ten mały pokazik w tym samym czasie co duże pokazy i wystawiają się na porównania z których nie mogą wyjść obronną ręką.
Jak zwykle przed pokazami pojawiają się jakieś ploteczki.
Ponoć na pokazie Xboxa ma się pojawić Spyro 4 oraz nowy projekt Double Fine (faktycznie kawał czasu minął od Psychonauts 2, najwyższa pora coś pokazać. Obie gry Day 1 w Game Pass i obie trafią też na PS5.
https://x.com/ZakkenKloot/status/1929527558736842919?t=fbp3f8pgflJ-KUgHcx0IOw&s=19
Dobra Wiedźmin 3 zmodowany na detalach Ultra+ w 1440p bez użycia FSR (na TAA) z Hairworks na Geralta oraz z pełnym RT z wyłączeniem cieni RT bo są zbugowane (czasami świecą na fioletowo albo Geralt zmienia kolor włosów).
Zainstalowałem SCAAR i już jestem fanem tego truchtu przy lekkim wychyleniu gałki :D W końcu dostosuję prędkość Geralta do prędkości NPCta xD
Via Tenor
Dumnym
Czekamy na konsolowe mody i do roboty, tak to odpicujemy że będą mówić że mamy W4 w domu:D
Scaar to najlepszy z modów - te uniki to je to^^
Wątroba nakreśla czym jest tech-demo W4
https://www.youtube.com/watch?v=b7zsIVqGWYM&ab_channel=OkiemDeva
Wyjdę na marude ale mam nadzieję, że to nie starość i kończę granie na amen. Tradycyjnie na początku bez szału. Czemu te pierwsze etapy ostatnio są takie nudne?
No i Avatar to chociaż wyglądał. A to? Uhh ->
Tło jeszcze jak cię mogę ale trawa i mordy to cofka o parę lat
No właśnie dzisiaj czytając o starych grach też tak trochę pomyślałem. Mam jakąś kupkę wstydu kupioną na steamie to może następne odpale
State of Play jako tako. Z pozytywnych zaskoczeń to Nioh 3 z dostępnym od razu demem (SUPER!) oraz powrót Pragmaty po długiej ciszy.
Bond 007 First Light jakoś tak średnio do tego urywki gameplay tak pocięte i sztywne że widać że potrzebuję jeszcze dużo pracy. Ghost of Yotei?... No w niczego tu nie pokazali.
Chętnie bym pobrał demo Nioha 3 ale nie aktualizuję konsoli, trochę szkoda;(
Pokaz ani na plus ani na minus.
Rośnie szansa na update RDR2 na obecne pudła plus na NS2.
https://www.ppe.pl/news/371498/red-dead-redemption-2-faktycznie-powraca-insider-potwierdza-konkrety.html
Chętnie bym przeszedł jeszcze raz tym razem poszukując skarbów. Fajne były te mapy ale rozglądanie się po terenie w 30fps kalczyło mi oczy i mi się odechciało. RDR2 w 60fps i powrót MS do usprawniania wstecznej kompatybilności wywołał u mnie niemałą podjarkę, czekam:]
Szybkie info bo chyba nie było to wcześniej ogłaszane.
Dwie pierwsze części Baldur's Gate w wersji Enhanced właśnie wskoczyły do Game Pass.
Mam nadzieję że będzie to powiązane z jakąś promką na trójeczkę bo już bym ją chyba chciał ;).
A tu wszystkie gry z pierwszej połowy czerwca. Królewskie zestawienie. Na premierę Warhammer 40k: Space Marines Remaster, The Alters, FBC Firebrake od Remedy, nowe Lost in Random, do tego najnowsza FIFA, ostatni Crash, wspomniane Baldury i jeszcze kilka innych.
https://x.com/XboxGamePass/status/1930611344824267263?t=7Ul_RAyLfO44PZXvQZYcYA&s=19
Tales of Kenzera: ZAU skonczone, dla mnie bardzo przyjemna gierka, takie proste ori z fajna historia i idaca za nia przeslaniem. Jest troche walki, glownie jednak gra polega na parkourze.
Jest w pasie, polecam sprawdzic, dla mnie relaksujaca.
Pstryk drugi dotarł. Startowy lineup gier jest tak bogaty i różnorodny, że na pierwszy ogień wziąłem... zeszłoroczną Zeldę. Cóż, przynajmniej ma darmowy upgrade, który coś tam poprawił wizualnie :)
Pierwsze wrażenia ze sprzętu są pozytywne. To taki Switch 1.5 z niemal identycznym menu i rozkładem przycisków - tylko solidnie wykonany, że sporym ekranem i ogólnie dający poczucie obcowania z produktem powiedzmy "premium".
Cieszę się, że kupiłem. Backlog ze starego Switcha mam spory, a i nowymi grami jak Donkey Kong czy Metroid Prime 4 nie pogardzę.
Ktoś z was też dołączył do nowej generacji pod patronatem Mariana?
Gratki. Duża ta poprawa w grafice? Grałeś już stacjonarnie? Jak oceniasz ekran? I jaką wersję jedynki masz?
Ja zdecydowałem, że dwójki prędko nie kupię, ale za to Switcha 1 jak najbardziej. Będzie godnym następcą dla Wii U.
Switcha 1 mam w premierowej wersji więc różnica jest kolosalna. Screena z dock wkleiłem post niżej (sorry, zapomniałem odpowiedzieć w tej nitce).
Na wyświetlaczu OLED jest bajka, HDR robi robotę. Tylko ta przystawka imitująca pada cholernie niewygodna, trzeba dokupić Pro Controller :)
Jeszcze dla porównania obraz z monitora oled. Różnica na żywo jest spora na niekorzyść LCD Switcha 2 (choć tragedii nie ma, ogólnie ten nowy ekran jest całkiem ok).
Trochę jednak szkoda, że poskąpili kasy na wyświetlacz OLED.
Ja myślałem właśnie o jedynce OLED. Na dwójkę też poczekam, aż wypuszczą OLED lub Mini LED.
Ta Zelda otrzymała ulepszenie do rozdzielczości 4K?
Nintendo dość mgliście opisało zakres ulepszeń ale na moje oko jest to 4K.
Black Myth: Wukong wychodzi na Xboxy, premiera 20 sierpnia.
Tom Warren zwraca uwagę na bardzo ciekawy aspekt, jest to dokładnie rok od premiery gry na PS5. Wygląda to tak sobie biorąc pod uwagę że jak mantrę powtarzano że nie ma tu mowy o żadnej czasowej ekskluzywności a problemem jest Series S.
https://x.com/tomwarren/status/1930881722591142329?t=SUhbgQSX9XoncxxpvmLCxQ&s=19
Za to krętactwo i mydlenie oczu że do Series S jest problemem życzę im z całego serca aby port miał sprzedaż w nastu egzemplarzach. Nienawidzę kretaczy i kłamców.
Dziwnym trafem równo 12 miesięcy po premierze na PS5....W takie przypadki przestałem wierzyć dawno temu
Choćby mi to GPU dawali to bym dysku nie zaśmiecał za takie praktyki.
Srac na małpę i tyle :p
Z drugiej strony, jak sie nie sprzeda, to bedzie kolejny kamyczek do ogrodka, ze sie na te iksboksy wydawac gier nie oplaca.
Wiecie co mi przeszkadza, ta obłuda. Przecież wiadomo że część gier to czasowe exy, w przypadku gier z serii Final Fantasy nie było tego typu problemów mimo iż wszyscy wiedzieli o ekskluzywności. To mydlenie oczu jest słabe.
Podobna akcja była z Resident Evil VIII gdzie chodziły słuchy o umowie "anty Game Pass". Wszyscy oficjalnie zaprzeczali i gówno wypłynęło dopiero w sądzie w trakcie przejęcia ABK przez Microsoft.
Ja grę mimo wszystko kupię, tytuł ponoć sztos w dodatku w gatunku jaki lubię, dodatkowo nie chcę być częścią narracji o której wspominał Mutant czyli że na Xbox nie kupuje się gier.
Gdyby normalnie powiedzieli, że póki co nie planują wersji na Xboxa to ok. Przecież nie muszą i pewnie nie mogą zawsze ujawniać wszystkich umów z jakimś partnerem biznesowym. Problem jest w tym, że szukali "winnego" i Series S okazał się łatwym celem. A jak Spencer przy którymś wywiadzie o pomocy Larianowi z BG3, którzy faktycznie mieli problem z SS wspomniał, że w przypadku Wukonga nic nie może zrobić bo są odcięci umową z Sony to wszyscy się z niego śmiali.
Wychodzi na to, że wyszło na jego. Bloober chyba od razu powiedział, że jest 12 miesięcy exa. To samo GSC otwarcie mówi o współpracy z MS i że póki co nie planują wersji na PS5 bo chcą połatać grę. Spoko.
Ale szukanie wymówki bo się przyjęło kasę od Sony to jest bezczelne. Tam sobie chłopaki róbcie jak uważacie. Ja przedstawiłem swój punkt widzenia i złamanego grosza bym im nie dał, a nawet nie chciałbym widnieć w statystykach z GP.
Za to krętactwo i mydlenie oczu że do Series S jest problemem życzę im z całego serca aby port miał sprzedaż w nastu egzemplarzach.
Tyle, że tu nie ma co życzyć bo tak pewnie będzie. Xbox ma w tej chwili zdecydowanie najmniejszą liczbę graczy, a sama gra przecież jest dostępna na PS5 i PC więc tak naprawdę Ci najbardziej zainteresowani już w grę zagrali. Gdyby gra jakimś cudem weszła do Gamepassa to myślę, że byłby to hit dzięki połączeniu liczby graczy z Xboxów i PC, a tak to niestety już raczej mało kto jest zainteresowany aby kupować to za pełną cenę.
To że Xboxów jest mniej niż PS5 i Switch nie oznacza że jest ich na tyle mało że nie opłaca się robić na nie portów. Larian miesiącami walczył o to żeby wypuścić grę na Xbox mimo że ani myślą umieścić grę w GP. Samo Sony pozwoliło wydać na Xboxach Death Stranding's i to w promocji -50% na dzień dobry. Square Enix szumnie ogłosiło koniec pomijania Xboxa w swoich premierach i wszystko co mogli już na Xboxa wydali, w tym wszystkie gry z serii Mana, zaległe Octopath Traveler 2 czy wszystkie Final Fantasy poza XVI i odnowioną "siódemką" które są związane (jeszcze) umowami z Sony.
Ba, większość gier z ostatniego State of Play to gry które wyjdą na Xboxa na premierę, w tym Pragmata czy Bond a także ikoniczne dla PlayStation Final Fantasy Tactics.
Via Tenor
15:00 - Panowie ogłaszam:
1. Fajrant
2. Weekend
3. Oglądanie giereczek na SGF!
Co poza ogladaniem giereczek, bedzie cos grane?
Ja sobie dwa poziomy doomika zaliczylem wlasnie.
Niestety jadę do Lubej więc grania nie będzie ale zostało mi już jeszcze tylko jedno posiedzenie przy Darksiders 3 i już kończę i biorę się za Ninja Gaiden 2 Black. Po nim najpewniej już czas na Stalker 2. Może nim skończę gajdena nadejdzie już wydajnościowy patch do S2 bo takowy Podobno w planach jest.
Mnie niestety pierwszy pokaz ominie, pracę skończę pewnie jakoś bladym świtem, nadrobię retransmisję jutro. Resztę pokazów już zobaczę na żywo.
Co do grania to pracowity weekend przede mną ale na pewno solidnie ogram Throes of the Watchmaker, nowego Dooma i Expedition 33.
Chciałbym co najmniej jedną, a najlepiej dwie gry skończyć przed wtorkiem kiedy wbijam w remaster Warhammer 40k: Space Marines.
Nie pogardziłbym ale prequel w Emergence Day ze starą gwardią to dar niebios, więc wolę to i trzymam kciuki że będzie w niedzielę.
mysle, ze mozna zakladac nowy watek juz, z okazji targów. :)
mozesz uzyc tej grafiki, ktora wrzucilem wyzej.