Kolejny slasherek z soulslikowym zacięciem z datą premiery, oczywiście day 1 Game Pass.
https://x.com/505_Games/status/1917041144225304641?t=3QsSljvByEtBTInCBgxNFQ&s=19
Bez żadnego hypu ale chętnie sprawdzę.
Ten Minecraft jest lepszy niż sądziłem. A Jack Black oraz Jason Momoa odegrali świetne role. Sporo jest odniesień do gry, no i mamy bardzo ciekawą antagonistkę... Małgosię :P
Oczywiście Sonic 3 i tak wypadł lepiej. No i Jim Carrey w podwójnej roli totalnie pozamiatał.
Całkiem spoko te Borderlans 4. Ale serio mogliby w końcu dorzucić tryb Third Person. To z automatu pierwszy mod jaki robią na PC I w tej formie zawsze gra wygląda i gra się fajnie zwłaszcza że tworzymy naszą postać.
https://m.youtube.com/watch?v=fUNd0bHHWlo&pp=ygUNQm9yZGVybGFuZHMgNA%3D%3D
W przerwie od Ekspedycji chciałem sobie popykać w jakieś wyścigi. Jako, że mam Gamepassa to postanowiłem sobie wrócić po kilku latach do Forzy Horizon 5 i jak oni to zmasakrowali :( Nigdy nie byłem fanem live-servicowego podejścia do ogólnej struktury tej gry jak i samej krindżowo-młodzieżowej otoczki, którą usilnie wciskano do gardła, ale jednak otwarty świat robił robotę, model jazdy był świetny, ilość aut imponująca, a same ściganie się było bardzo przyjemne. Teraz jednak gdy odpaliłem grę miałem wrażenie, że więcej czasu spędzałem na przeskakiwaniu przez różne okienka, przeglądaniu mapy i oglądaniu nie-skipowalnych reklam nowych DLC. Mapa jest zasrana milionem nic niemówiących znaczników, UI jest absolutnie nieczytelne przez ilość opcji, a same wyścigi zeszły na trzeci albo czwarty plan kosztem nic nieznaczących i leniwie sklejonych wyzwań bez jakiegokolwiek poczucia progresji. To już nie jest gra wyścigowa dla fanów motoryzacji - to jest marzenie 14-letniego tik-tokowca z ADHD, którego jedyne co interesuje to poszpanowanie złotym Lamborghini 5 minut po rozpoczęciu gry.
Nie cierpię kierunku w jakim zmierza gatunek arcadowych ścigałek bo albo są jedynie nieudolną kopią FH albo... po prostu nie powstają wcale. Skoro jednak FH5 to w tej chwili najpopularniejsza gra w tym gatunku (bo nic innego nie ma) to raczej nie doczekam się, aby coś się w tej materii zmieniło i mogę jedynie sobie pokrzyczeć na chmury jako boomer, który za ideał gry wyścigowej widzi Burnouta 3, Gran Turismo 4, Forzę Motorsport 3 i pierwsze Test Drive Unlimited.
Z tego wszystkiego postanowiłem sobie poszperać i okazało się, że mam na Steamie dwa pierwsze GRIDy, które prawdopodobnie kiedyś rozdawali za darmo. Gram sobie w dwójkę z 2013... i o boziu jak się ta gra cały czas dobrze trzyma. Na max detalach w 2k wygląda jak coś co mogłoby bez problemu wyjść dzisiaj.
Jak skończę FlatOut 2 to również zagram w GRID 2.
Dla kogos, kto po latach wraca do ledwo ruszonej gry moze tak to wygladac. Jezeli grałbyś na biezaco, to nie czułbyś się tak przytloczony, wszystko bys robil wraz z dodawaniem nowosci.
Ciekawy jestem jak odbiorą gre plejstejszonowcy, dostana na dzien dobry taki chaos to sie zniecheca jeszcze.
Via Tenor
Dzisiaj do Game Passa wjeżdża kolejne Call of Duty. No nie mają litości ostatnio, tego Obliviona będę chyba musiał odpuścić w tym roku, masakra jakaś.
W tym roku gp urywa leb, ciekawy jestem czy liczba subskrybentow przez to jakos znaczaco wzrosla. Lepiej juz nie bedzie jesli idzie o ofertę.
Ostatnio opublikowali jakieś sprawozdanie finansowe i z niego wynika że PC Game Pass urósł o 45% rok do roku a wszystkie przychody z gier i usług bodajże o 8%. Game Pass konsolowy nie rośnie tak spektakularnie ze względu na sufit związany z ilością sprzętu na rynku, tutaj kto chciał mieć to już ma.
Gdzieś czytałem ploteczki od jakiegoś insidera że planują zakończyć ten rok mając 50+ mln. abonentów i ponoć wszystko jest na najlepszej drodze do tego celu.
O ktorej ten cod? Zas trzeba bedzie pobrac calego cod huba z 300 giga?
Nie mam pojęcia, może da się wybrać składowe do zainstalowania, a wjedzie pewnie po południu jakoś, też czekam bo mam trochę roboty wokół domu to akurat by mi się zassało na wieczór.
Dziewczyny u teściowej całą majówkę to mógłbym trochę pograć.
Tak
Z panem wladza sie nie zaczyna
Wnetrza rowniez swietne, postacie najslabiej wypadaja, przynajmniej na konsolce.
Skonczylem te The last of us part 2, napisy wlasnie leca koncowe.
Jestem zniesmaczony zakonczeniem, cala gra psu na bude, wszystkie starania na nic. A scena z Joelem na werandzie pokazuje, kto tak naprawde jest filarem tej gry.
Ogólnie gra jako gra jest ok mimo swoich wad, glownie za sprawa dojrzalego podejscia i klimatu. Jako nadgra jest do dupy. Mozna by to skrocic nawet o polowe i nic by sie nie stracilo, bardzo rozwleczona historia, ktora konczy sie w najgorszy sposob.
To raczej celowy zabieg, żeby pozostawić gracza z takim poczuciem "niespełnienia"
Jak pierwszy raz grałem to się totalnie nie mogłem oderwać, chciałbym zapomnieć tą grę i zagrać w nią na nowo
Ja oglądam serial i jak dla mnie jest gorszy od gry, na gorsze wyszły w większości zmiany w scenariuszu i przede wszystkim casting jest do bani
Szczególnie glówna aktorka to dramat
Ja wlasnie obejrzalem pierwszy odcinek drugiego sezonu. Abby to chucherko, jezeli jej nie przykoksza, to wybor gorszy niz Ellie. Zreszta aktorka wybrana do roli Abby to wypisz wymaluj Ellie z gry.
Zle sie gralo w jedynke po obejrzeniu najpierw serialu, zle sie oglada drugi sezon zaraz po grze. No i wez tu madry bądź.
Aktora grająca Abby przegrała w castingu do roli Ellie tuż przed finałem. To widać.
No nieładnie komentować wizualna stronę kobiety więc się powstrzymam ale aktorsko też nie bardzo mi siadła Bella. W grze o tron było spoko ale tutaj coś nie bardzo.
Polecam serdecznie i gorąco :) Właśnie skończone. Jeden z kandydatów do GOTY i to na pewno. Kapitalna gra. Mimo iż totalnie nie w moim typie bo jRPG'ów to ja nie lubię przez stylistykę ale i turowy system walki. Tutaj mimo iż dalej nie jestem fanem takiego systemu walki bo wolę zręcznościowe to bawiłem się bardzo dobrze.
Skonczylem tlou2 to teraz bedziemy ogrywać to wieczorami. Mam nadzieje, ze podolam, bo ponoc potem z bossami jest trudno nawet na easy?
Musisz trochę polevelować postacie, ulepszać broń, luminy itd bo inaczej jak będziesz chciał tak jak ja sobie na spokojnie przejść tylko fabułę to utkniesz w drugim akcie. Pierwszy akt jest dość prosty i bossowie fabularni (bo są też endgameowi) padają szybko, a mobki nie robią wrażenia. Tak w drugim akcie zaczyna się jazda i bez odpowiedniego eq fabularni bossowie robią naszą ekipę na mielonkę. No chyba, że masz nadludzki refleks. Grając na story utknąłem dość wcześnie w drugim akcie i musiałem się cofać, aby pozbierać loot na upgrade i wbić trochę poziomów, a najważniejsze to podejrzałem z neta buildy postaci aby zobaczyć w co się opłaca iść. Po zmianie buildu to przemieliłem tego bossa na którym utknąłem, a ten mi nawet dobrze obrażeń nie zadał. Później prowadząc tak postacie i levelując po drodze nie miałem większych problemów ale pewnie coś można było zrobić lepiej bo taką "finałową" walkę toczyłem przez 25min (bez zgonu, po prostu tyle trwały te tury).
ukończyłem
wolałbym jakikolwiek inny system związany z walką/levelowaniem ale trudno, więcej jrpgów nie tykam (no że chyba wyjdzie ponownie coś takiego jak Expedition 33 to też zagram i będę zagryzał zęby).
poziom easy jest idiotyczny, bo wcale nie jest easy
nazwałbym go normal/hard
jedynie co daje to ciut większe okienka na parowanie/uskoki, ale i tak są one w wielu wypadkach zbyt małe - jednak liczyłem że w trybie fabularnym będę sobie szedł spokojnie, a musiałem się nieźle napocić i nalevelować.
Sam system parowania/uników jest bardzo fajnym rozwiazaniem, bo bez niego to bym usnął podczas grania, ale zdecydowanie brak mu balansu na "fabularnym" poziomie trudności.
Troszkę się tego uzbierało.
A na Seires X coś masz w ogóle w pudełku? Patrząc na newsa co do konsol, dobry moment na zakup już był :P
Nie mam. Czekam na GTA VI. Za to w cyfrze mam dwie, ale to są gry crossgenowe. Gears 5 z dodatkiem Hivebusters oraz Forza Horizon 4 z dodatkami.
Bardzo się cieszę, że mam XSX, bo przy tych cenach musiałbym się obejść ze smakiem.
Ogrywam na nim gry z Xbox Classic, Xbox 360, Xbox One (w 4K, choć nie wszystkie gry z One dostały taki update). Miałem grać w Gears 5 z XSX, ale PC i tak wygrał gdy w wielu miejscach na XSX rozdziałka zaczęła spadać z 2160p na 1800p. Na PC parę niewidocznych dla oka opcji zmniejszyłem i śmiga elegancko. Fpsów przybyło, pamięć została odciążona na RTX 2060 i Gears 5 nadal wygląda lepiej na PC. Czasem niewiele lepiej, ale w większości przypadków różnice robią się większe.
A co do gier, które wyszły tylko na XSX zostawiając w końcu 8 generację w spokoju to kojarzę jedynie Need for Speed: Unbound i Indianę. Tyle, że nie za bardzo mam ochotę w nie zagrać. A poza tym wyszły też na PC.
W GTA VI chętnie zagram, bo nie będę już czekał na wersję PC. Nie wiadomo czy wyjdzie rok czy dwa lata później względem konsol.
A co do planów to spłacę ekspres i wezmę w zależności od ceny RTX 5070 Ti lub RTX 5080.
Po wielu latach stagnacji w końcu mogę być zadowolony. Już teraz mam w co grać, a będzie tylko lepiej.
GTA VI z premierą 26 maja 2026
Dotarło do mnie to info z godzinkę temu. Bardzo mnie to cieszy, Clair Obscur ma tym samym szansę na GOTY.
Jakby ktoś coś:
Minecraft Legends na Xboxa
33CKJ-6FXMX-7M2QK-QPJ6J-KFF3Z
Thef: Gold na GOGa
894T1D21E1B03CA4C4
Skonczone. Wizualnie piekna gra, surowe barwy idealnie pasuja do brudnego miasta, klimat oddany swietnie, a zabieg, zeby przez wiekszosc gry bylo mokro bardzo dobry, bo robia te efekty wrazenie. Na pc dopiero to musi byc cudne, skoro na konsoli tak to wyglada.
Gameplay nie kazdemu moze podejsc, jest dosyc drewniany, animacje przerywnikow rowniez, mocno ciete, montaż amatorski.
Fabularnie spoko, nie wiem jak sie ma do filmow, bo te ogladalem za dzieciaka i nic nie pamietam.
Ja sie bawilem bardzk dobrze.
Ja w trakcie. Z doskoku sobie układam. Zostały mi jeszcze gry PC do ułożenia.
Kiedy też miałem takie spore kolekcje gier, książek czy muzyki to mimo wszystko zawsze musiałem mieć to zamknięte za szybą. Nienawidziłem wycierać rzeczy z kurzu i pewnie dlatego teraz jednak wolę dysk o sporej pojemności i instalatory z GOG. Cyfrówki też mam na Switchu plus trochę pudełek tych dla mnie najważniejszych gier, ale z nimi jest prosto bo nadal są fabrycznie zafoliowane.
PS piękne kolekcje.
Wolf ja mam kolo 1000 ksiazek, na niektorych warstwa kurzu ma z pol centymetra. Takie zycie :D
Piękny jest :) W dodatku w środku jest kod chyba na grę albo jakieś dodatki do niej
Ale fart w uj bo mój padzik na sortowni to chyba spotkał lodówkę xddd
Na szczęście w środku jest cały.
Wkurzyłbym się jakbym dostał w takim stanie paczkę.
349zł
Taaa InPost. Pudełko już poskładałem jako tako x Jeśli sprzęt jest cały to nie będę kręcił afery bo na pudełku mi nie zależy. No ale Xkom się nie popisał z pakowaniem. Pad zapakowany w większa kopertę z jakąś małą folią bąbelkową. To głupi dysk potrafili mi w kartoniku wysłać wyścielony papierem, a tutaj taka fuszerka.
South of midnight skonczone. Mimo powtarzalnosci gameplayu gra mi siadla bardzo, klimat przede wszystkim spasowal, mimo jazzowej muzyki, ktorej nienawidze, ale okazalo sie, ze nie ma jej duzo na szczescie :D A reszta sciezki dźwiękowej jest bardzo dobra.
Historia mnie wciagnela, ma mocne momenty, i chetnie czytalem wszystkie notatki na ktore trafilem podczas gry.
Walka z tymi kilkoma typami przeciwnikow jest po jakimś czasie nudna, do niej mam najwiekszy zarzut, zbyt male urozmaicenie w tej kwestii.
Reszta gry super, dobrze sie bawilem.
Ze słonecznej Wenecji z pozdrowieniami dla
Na jakiej platformie ogrywasz?
Ja odpaliłem ostatnio Origins. Jeju, co za drewno. Granie na klawiaturze i myszce to istna katorga. Muszę wypróbować na padzie.
No tylko dla masochistów. No i 3 Wiedźmin 3 lepszy. Ubisoft zrobił kiepską podróbę naszego wiesia.
To jest akurat Ezio Collection z Series X. Grałem też trochę ostatnio w AC2 na PC ale tam obsługa padem jest jakaś dzika i zostaje tylko K+M. Po za tym remaster to zawsze remaster. Tekstury lepsze, oświetlenie też więc gram na Xboxie.
Również grałem na XSX. Oryginał miał jeszcze paskudne filtry, więc kolorystyka również tam leżała.
Był taki czas, że ogrywałem asasyny jak szalony, aż do trójki włącznie. Później zagrałem jeszcze w Liberation HD i na tym zakończyłem z powodu zmęczenia materiału. Ostatnio wróciłem do tej serii, dzięki czemu przeszedłem jedynkę oraz remaster dwójki z dodatkami na XSX.
Następny cel na XSX to Rogue Remastered.
Widzę że majówka growo kolorowo (nawet padzik kolorowy-slayerowy u Croda, zacny;] )
Jako że miałem wyjazdowo Xboxa zacząłem ciorać w RE4 Separate Ways i dokończę sobie ten dodatek zaraz po Gaidenie.
A co tam jeszcze u Was Pany? Pogrillowali? Wypoczęci? Objedzeni?:D
Pogrillowane, w czwartek u siebie na dzialeczce, w sobote u znajomych. Do dzis kaca lecze. Ale warto bylo.
Mam pytanko. Jeśli kupię grę w pudełku (np. Forza Horizon 5) na XSX to będę mógł ją uruchomić w ramach play anywhere na PC? Czy ta opcja dotyczy jedynie cyfrowych wydań na MS Store?
Świetne pytanie! Opcja Xbox Play Anywhere działa tylko dla cyfrowych wydań zakupionych w Microsoft Store (na Xbox lub PC). Oznacza to, że:
Kupując grę w pudełku (na płycie) na Xbox Series X, nie otrzymasz dostępu do wersji PC w ramach Play Anywhere.
Aby skorzystać z Play Anywhere (i mieć jedną licencję na Xbox + PC), musisz kupić cyfrową wersję gry przez Microsoft Store.
W przypadku Forza Horizon 5, gra wspiera Play Anywhere, ale tylko przy zakupie cyfrowym.
Via Tenor
BOOOOMM!!
Do czego to doszło. Niemniej cieszę się z tej paczki remasterów. przydałby się gameplay.
Edit: A nie zaraz, to tylko jedynka???
https://www.ppe.pl/news/369090/gears-of-war-na-ps5-kolejna-seria-microsoftu-trafia-na-playstation.html
Jakby ktoś te 15 lat temu powiedział, że chce pograć w Girsy na Playstation to zostałby wyśmiany. Szalone czasy.
Jeszcze niech Halo do kompletu wypuszczą.
4K to ja miałem w wersji Ultimate Edition na PC, więc nie wiem czy taki Reloaded ma sens w przypadku komputerów.
No i słabo, że powstaje remaster remastera jedynki. Liczyłem na odświeżenie całej trylogii.
To właśnie odnośnie tego co ostatnio pisałem, co M$ odwala. Faktycznie jeszcze tylko Halo i chyba będzie komplet dużych franczyz
Ciezkie czasy to chca zarabiac na czym się tylko da. Sony zarabia na remasterach nie robiac prawie nic, to MS bedzie zarabial na przenoszeniu gier na PS co tez nie jest jakies drogie
Mogliby od razu cala trylogie przeniesc, ale w sumie to za kazda czesc z osobna da sie zarobic lepiej :F
I "gejmpasik" day1, elegancko.
https://x.com/Xbox/status/1919421885382615528?t=AvDADi_uFKyEAM1pEuOznA&s=19