Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

SUV-y, co o nich myślicie?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
09.10.2026 15:19
Loon
1
odpowiedz
Loon
146
mohenjodaro
MAX
Image

SUV-y, co o nich myślicie?

Ostatnio lewica upatrzyła sobie na cel SUV-y. Opowiadałem nawet o tym bliskiej osobie, to po prostu odpowiedziała, "no to niech sobie nie kupują", wykazując przy tym kompletny brak zrozumienia dla tego jak rozumuje polska lewica ;-)

Jakie jest Wasze zdanie na temat SUV-ów? Marketingowa moda czy jednak aktualnie najfajniejsza postać samochodu? Zagrożenie czy bezpieczeństwo na drodze? Problemy z parkowaniem czy wygoda korzystania?

Ja oczywiście piszę to z perspektywy miłośnika SUV-ów. Miałem okazję bawić się przez ostatnie lata krótkoterminowo SUV-ami Skody, Peugeota, Hyundaia, Forda, Volvo, BMW, Mercedesa czy Lexusa i tak naprawdę tylko Ford i Volvo nie do końca mi przypadły do gustu, a tak to wspaniałe, bezpieczne samochody.

Niestety nie miałem okazji się przejechać Range Rover Velarem, którego uważam za najpiękniejszy samochód jaki istnieje, ale trzeba mieć jakieś marzenia (chociaż to jest drogi samochód, normalni ludzie nie potrzebują aż tak drogich samochodów).

09.10.2026 15:27
maciell
2
odpowiedz
maciell
144
Senator

Samochody sa za duze. To jest fakt nie wazne jaki typ nadwozia. Praktycznie od lat 2000 samochody puchna, a nie ma to przelozenia na miejsce w samochodach. Proponuje ogladac Zlomnika i jego test siadania za samym soba w samochodach.Suvy dla mnie to jest przerost formy nad trescia. Serio by zrobic zakupy musisz jechac czolgiem do sklepu ? Ostatnio sie smialem bo pod sklep podjechala pani takim wielkim amerykanskim suvem i wysiadla z niego kobitka 1,50 pare. To wygladalo tak surealistycznie, ze parsklem smiechem. Teraz jest mody na suvy, ale pewnie zaraz to sie zmieni i co innego bedzie popularne. U nas jest nadal modne zastaw sie, a pokaz sie. Ja kupilem maly kompaktowy samochod bo mialem dosc problemow z parkowaniem w miastach. Dalekie trasy i tak lece samolotem, jade pociagiem. No i teraz przy drogiej benzynie splanie w takich suvach to musi bolec. Chociaz pewnie wiekszosc ma na gaz.

post wyedytowany przez maciell 2026-10-09 15:28:09
09.10.2026 15:32
Soulcatcher
3
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

Jak się ma dużą rodzinę to SUV wydaje się dobrym rozwiązaniem, ale tak ogólnie to raczej efekt amerykanizacji i ich snów o wielkich samochodach. Ludzie na świecie przez wiele lat jeździli mniejszym samochodami i wszystkim było dobrze.
Jeszcze jak ktoś mieszka na wsi i jeździ po terenowych drogach (vide wieś w USA) to jest to dla mnie zrozumiałe ale po co komuś kto w porywach ma tylko partnera taki wielki samochód w mieście, tego nie rozumiem.
Jak nie lubię Muska i Tesli to akurat taka standardowa tesla jest odpowiednio dla mnie wielkościowa.

Ale ogólnie to bez znaczenia, jak ktoś lubi jeździć "półcieżarówką", to bóg z nim, niech będzie szczęśliwy.

09.10.2026 15:36
4
odpowiedz
szatan
72
Generał

nie lubie, nie planuje. wielkie, nieporeczne, drogie w zakupie i utrzymaniu. zaskakujaco male w srodku. gorsze sa juz tylko pickupy ;)

09.10.2026 15:43
HETRIX22
5
odpowiedz
HETRIX22
225
PLEBS

Auta dla kobiet i nie pewnych siebie mężczyzn szukających poczucia bezpieczeństwa i czegoś dużego xd.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-10-09 15:43:18
09.10.2026 15:45
Amadeoosh
6
odpowiedz
Amadeoosh
25
Generał

Nie moja bajka, ja zawsze lubiłem małe zwinne 'zapierdalaki' miejskie, nawet dla mnie (185cm) jest sporo modeli dostatecznie przestrzennych we wnętrzu (z resztą percepcja przestrzenności to kwestia designu - mam wrażenie że malutki VW UP jest bardziej przestrzenny niż np. Insignia 1st gen, bo jest prosty i nieobładowany).

Poruszam się głównie w obrębie miast (poza krótkimi dojazdami A4) i małe auta mają tu znaczną przewagę. Żeby mi zabrakło miejsca w bagażniku zdarzyło się 2 razy (przez ostatnią dekadę) wtedy zabuliłem za transport.

O bezpieczeństwie się nie wypowiem, natomiast niepodważalny fakt jest taki że jakby 20 lat temu wjechał we mnie samochód, to władowałby mi się w kolana, a teraz to już mówimy o obszarach od pasa w górę, co średnio mi się podoba, bo sporo poruszam się pieszo.

Rozumiem czemu ludziom się podobają te auta, ale to jak strasznie popularne się stały to dla mnie szok.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-10-09 15:47:05
09.10.2026 15:49
Pleśniowy_Stwór
7
odpowiedz
Pleśniowy_Stwór
1
Centurion

Kupiłem Kię Niro HEV 1gen z 2022 roku i jedyny minus to jedynie to, że mało mocy bo wcześniej jeździłem Golfem VII 2.0 TDI 200 KM, który ma teraz żona, ale tak to świetne auto. Może nie SUV ale fajnie się jezdzi bo jest się wyżej, nie wsiada się jak do wyscigówki jak to bylo w golfie, parkuje się dobrze, wygodnie się jedzie. I spalanie 4l/ 100 km :) Jest to dla mnie optimum wielkosci auta, większy to by był już dla mnie niepraktyczny,

09.10.2026 15:49
r_ADM
8
odpowiedz
r_ADM
277
Legend

W olbrzymiej większości SUVy mi się nie podobają. We wszystkich, w których siedziałem było mi mniej wygodniej niż w moim sedanie. Kierując takim czuję się jakbym jechał autobusem. Jako współużytkownik dróg SUVy mnie irytują bo jak jadę (albo stoję) za takim to nie widzę co się dzieje przed nim. Ze względu na opory powietrza i wagę są mniej ekonomiczne.

Problem, w tym, że obecnie SUVy to większość tego co oferują procudencji w segmencie aut, którymi jestem zainteresowany, więc wybór mały. Porządne kombi to już chyba tylko niemieckie, a ja niemieckich nie kupuję ;)

A czy to moda? Nie wiem, ale wszystkie kobiety z jakimi rozmawiam o motoryzacji kochają suvy i niczym innym jeździć nie chcą.

maciell Praktycznie od lat 2000 samochody puchna, a nie ma to przelozenia na miejsce w samochodach.

Puchną bo mają coraz więcej systemów bezpieczeństwa (czynnego i bierniego). Gdzieś to wszystko trzeba upakować.

09.10.2026 15:53
Elwe Thingol Singollo
9
odpowiedz
Elwe Thingol Singollo
18
Pretorianin

Duże auta, fajne pole widzenia, wygoda i przestrzeń dla pasażerów, zazwyczaj spory bagażnik. Praktycznie same plusy :)

09.10.2026 15:54
Fett
10
odpowiedz
Fett
262

Nigdy nie rozumiałem argumentu „po co ci taki duży samochód w mieście”.
Bo jest wygodniejszy. Wyżej się siedzi, wygodniej się wsiada, wszystko lepiej widać, łatwiej zaparkowac SUVem, łatwiej zapakować dzieci, foteliki, zakupy czy cokolwiek większego, nie trzeba się zastanawiać nad każdym krawężnikiem, a przy dłuższej trasie po prostu wolę siedzieć w większym aucie. oczywiście mówimy o SUVach a nie pierdolach typu Toyota CH-R, w której miejsca tyle w Corsie.
Jasne, kombi zrobi część tych rzeczy równie dobrze, tylko że nie chcę kombi. Nie lubie kombi, nie podobają mi się kombi.

A już w ogóle próba udowodnienia komuś, że nie potrzebuje samochodu, który sobie kupił. Bo kiedyś były mniejsze, bo nieporęczne, bo babka miała 1,5 metra wzrostu. Przecież 90% rzeczy, które posiadamy, nie jest nam potrzebnych. Nie potrzebuję 65-calowego telewizora, ekspresu do kawy ani komputera z mocną kartą graficzną. Są po prostu fajniejsze od tańszych alternatyw.

Jeżeli ktoś kupuje SUV-a tylko dlatego, że mu się podoba i dobrze mu się nim jeździ, to dla mnie jest to wystarczające uzasadnienie.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl