Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Halo: Campaign EvolvedGTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Steam stał się monopolem gorszym niż cokolwiek, co stworzył Microsoft czy Apple.

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
22.06.2026 23:42
ObiŁan
1
odpowiedz
ObiŁan
10
Centurion

Steam stał się monopolem gorszym niż cokolwiek, co stworzył Microsoft czy Apple.

Dlaczego gracze tak zaciekle bronią platformy Valve, skoro jej dominacja niszczy jakąkolwiek konkurencję cenową? Czy branża PC nie ucierpi na tym, że jesteśmy uzależnieni od humorów jednego miliardera?

23.06.2026 07:03
Soulcatcher
4
9
odpowiedz
7 odpowiedzi
Soulcatcher
294
Crimson Desert

STEAM jest najlepszą rzeczą jaka mogła przytrafić się graczom PC. Tylko STEAM trzyma rynek gier na PC. Gdyby nie STEAM, miejsce gdzie producenci mogą spieniężyć swoje gry, miałbyś do grania tylko dziadowskie porty z konsol. Gdy powstawał STEAM plan korporacyjny był taki że PC jest dla księgowych, a dla graczy zrobimy konsole i będziemy w 100% kontrolowali rynek produkcji gier. Sprzedamy im skrzynki które będą musieli wymieniać co 2 lata, sami ustawimy w co będą grali i za ile.
Tylko STEAM jest w stanie konkurować z Sony i Microsoft. Gdyby nie STEAM to byś dopiero zobaczył co to znaczy monopol.
A tak to mamy wielką platformę, niezależną od producentów, z tysiącami gier od małych po wielkie, od setek dewelopwerów, z uaktualnieniami, dbaniem o poziom kompatybilności, nie pozwalającą cię oszukać, z łatwymi płatnościami i społecznością.
Nikt nie zmusza producentów do sprzedawania ich gier na STEAM, sami chcą to robić bo daje im to szansę dotarcia do wielkiego rynku.

To jest tak jak z Allegro w Polsce, można go nie lubić, ale to najlepsze rozwiązanie dla klientów, zamiast 10 małych serwisów walczących o klienta.

Czy mogło by być lepiej? Pewnie tak tylko na razie nikt nic lepszego dla PC nie wymyślił.

23.06.2026 07:59
Morena
😉
7
5
odpowiedz
Morena
1
Chorąży

To ja chcę taki "monopol" w innych branżach. Dopracowany, ciągle rozwijany produkt, cały współgrający ekosystem dla gracza, dobra obsługa klienta (bez problemu zwróciłem dziesiątki gier, które wypróbowałem)... zaiste dramat.

23.06.2026 00:02
mirko81
2
1
odpowiedz
mirko81
90
amd platform

Bo mają kasę i mało kogo interesuje konkurencja na rynku. Jest w zasadzie tylko przyzwyczajenie.
Wystarczą obniżki po latach. Nie interesują nas ceny gdzie indziej

23.06.2026 00:36
papież Flo IV
3
3
odpowiedz
papież Flo IV
110
Kardynał

Z e-Jajem/AIem wątki ci jeszcze wychodzą, ale ten jest żywcem wyciągnięty z 2k16.
Milion razy już było tłumaczone czemu Steam tak dobrze się trzyma. Poza tym nie wiem jak wygląda fanatyk tej platformy, ale wydaje mi się, że jego największą wadą jest to, że po prostu lubi grać w gry. Wiem, w obecnych czasach jest to dosyć dziwne, ale wychodzi na to, że to nawet całkiem pożyteczny gatunek.

23.06.2026 07:03
Soulcatcher
4
9
odpowiedz
7 odpowiedzi
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

STEAM jest najlepszą rzeczą jaka mogła przytrafić się graczom PC. Tylko STEAM trzyma rynek gier na PC. Gdyby nie STEAM, miejsce gdzie producenci mogą spieniężyć swoje gry, miałbyś do grania tylko dziadowskie porty z konsol. Gdy powstawał STEAM plan korporacyjny był taki że PC jest dla księgowych, a dla graczy zrobimy konsole i będziemy w 100% kontrolowali rynek produkcji gier. Sprzedamy im skrzynki które będą musieli wymieniać co 2 lata, sami ustawimy w co będą grali i za ile.
Tylko STEAM jest w stanie konkurować z Sony i Microsoft. Gdyby nie STEAM to byś dopiero zobaczył co to znaczy monopol.
A tak to mamy wielką platformę, niezależną od producentów, z tysiącami gier od małych po wielkie, od setek dewelopwerów, z uaktualnieniami, dbaniem o poziom kompatybilności, nie pozwalającą cię oszukać, z łatwymi płatnościami i społecznością.
Nikt nie zmusza producentów do sprzedawania ich gier na STEAM, sami chcą to robić bo daje im to szansę dotarcia do wielkiego rynku.

To jest tak jak z Allegro w Polsce, można go nie lubić, ale to najlepsze rozwiązanie dla klientów, zamiast 10 małych serwisów walczących o klienta.

Czy mogło by być lepiej? Pewnie tak tylko na razie nikt nic lepszego dla PC nie wymyślił.

23.06.2026 08:34
Last_Redemption
4.1
odpowiedz
Last_Redemption
67
Senator

Soulcatcher Jasne, wydawcy na pewno mega sie ciesza ze musza placic 30 procent haraczu

Jakosc wersji pecetowych, ale i tak nie wszystkich poprawila sie glownie dzieki temu, ze konsole dostaly architekture pecetowa, to samo tyczy sie wydawania gier rownolegle na wszystkie platformy

Kiedys do robienia gry na ps2 i pc trzeba bylo zaprzegnac dwa studia jak chociazby spiderman 2 zdaje sie

Ja bym jednak chcial powrotu pudelek na pc i czesto calkiem innych gier, fear czy hl2 albo far cry to swego czasu exclusivy na pc. Piekne to byly czasy, tylko skala piractwa byla ogromna, ale tez i duzo cięższe czasy niz dzisiaj

Wiec to takie gdybanie, bo nie wiemy jak wygladalaby dzisiaj sprzedaz gier na pc bez steam czy jakiejkolwiek platformy

23.06.2026 08:54
Herr Pietrus
😂
4.2
1
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Last_Redemption Na kosmolach nie muszą płacić 30%?

Generalnie są takie chwile, że trudno nie zgodzić się z Soulem, jedyne ryzyko jest takie, że jak każdej korpo, tak również Valve może kiedyś coś odbić, zwłaszcza gdy zabraknie Gabena (to, że przywództwo ma znaczenie, pokazał już Hindusoft)

No ale na sensowny duopol nie ma szans, bo EA i UBI dawno się podały, a duopolu ze sklEPICiem to ja np nie chcę.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-23 09:00:54
23.06.2026 09:14
Last_Redemption
4.3
odpowiedz
Last_Redemption
67
Senator

Herr Pietrus Nigdzie nie napisałam, ze na konsolach nie musza i z tego zadowoleni tez na pewno nie sa, ale to inna sprawa bo to sa platformy konkretnych firm

post wyedytowany przez Last_Redemption 2026-06-23 09:14:32
23.06.2026 15:04
mirko81
4.4
2
odpowiedz
mirko81
90
amd platform

Tak wydawawcom przeszkadza te 30% że aż Bethesda zlikwidowała własny sklep, gdzie i tak taniej nie było.

CDP też planował swój sklep, nie miałby ruchu? Jakoś nie jest opłacalny. Kto jak kto ale ten powinien być.
CP2077 na GOG tańsze nie było i nie jest o złotówkę. Wow ciekawe czemu

post wyedytowany przez mirko81 2026-06-23 15:24:59
23.06.2026 19:35
Last_Redemption
4.5
odpowiedz
Last_Redemption
67
Senator

mirko81 w sytuacji w której na PC mamy tylko i wyłacznie rynek cyfry, najkorzystniej jest wrzucic gre tam gdzie jest najwieksza baza uzytkowników czyli STEAM

Ale moglo by byc tak jak dawniej, wkładasz płytke i instalujesze gre. Przeszedłes gre to sprzedajesz. To bylo najlepsze co spotkało graczy, a nie steam

23.06.2026 23:25
WolfDale
4.6
2
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Pytanie kiedy nie musieli płacić haraczu? Wydając grę w pudłach i rzucając do sklepów również go płacili.

24.06.2026 00:14
Araneus357
4.7
odpowiedz
Araneus357
66
Hellwalker
Wideo

WolfDale Według Graeme'a Stuthersa, współzałożyciela Devolver Digital, twórcy mieli szczęście jak we wczesnych latach 2000. zostawało im 18-20% zysków. Resztę przeżerał wydawca, dystrybutor i sprzedawca.

https://www.youtube.com/watch?v=UFS0bDK07v4&t=5190s

23.06.2026 07:11
Kasrkin
😂
5
1
odpowiedz
Kasrkin
19
Generał

Kolejny erudyta, który używa słów których nie rozumie :D Wyjaśnił nam w jaki sposób Steam może być monopolem, skoro masz równocześnie sklepy EA, Ubisoftu, pożal się boże Epica czy (mniej lub bardziej legalne) keyshopy? Ty rozumiesz w ogóle znaczenie słowa "monopol"? Z tego co piszesz to słowa albo nie znasz, albo nie rozumiesz, więc łap:

1. «wyłączne prawo do produkcji lub handlu w jakiejś dziedzinie; też: przedsiębiorstwo mające takie prawo»
2. «czyjeś wyłączne prawo do czegoś»
3. «sytuacja rynkowa, w której jedyny istniejący lub dominujący sprzedawca może ustalać dogodną dla siebie cenę i wielkość produkcji»

Które z tych punktów spełnia Steam twoim zdaniem?

23.06.2026 07:57
T_bone
6
2
odpowiedz
T_bone
282
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

W Polsce nie bronią, "na zachodzie" raczej tak. U nas są akcje typu polishourprices plus ludzie i tak wolą taniej w keyshopach.

23.06.2026 07:59
Morena
😉
7
5
odpowiedz
Morena
1
Chorąży

To ja chcę taki "monopol" w innych branżach. Dopracowany, ciągle rozwijany produkt, cały współgrający ekosystem dla gracza, dobra obsługa klienta (bez problemu zwróciłem dziesiątki gier, które wypróbowałem)... zaiste dramat.

23.06.2026 08:00
8
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
EG2009_120754240
37
Generał
Image

Dlaczego gracze tak zaciekle bronią platformy Valve, skoro jej dominacja niszczy jakąkolwiek konkurencję cenową?

Jakbyś się wgłębił w temat to byś wiedział, że Steam stoi tam gdzie stoi nie dlatego że kreuje "monopol", tylko dlatego że konkurencja co chwila wywala się o własne nogi.

Plus ciężko o monopol jeżeli ma się chyba z 8 konkurencyjnych platform.

23.06.2026 08:49
aope
8.1
odpowiedz
aope
218
Corporate Occult

EG2009_120754240 Plus ciężko o monopol jeżeli ma się chyba z 8 konkurencyjnych platform.

A Microsoft ma co najmniej tysiąc konkurencyjnych dystrybucji Linuksa, co najmniej kilkadziesiąt desktopowych wersji BSD etc. a i tak jest monopolistą, chociaż konkurencja często dowozi dużo lepiej, no cuda ;)

post wyedytowany przez aope 2026-06-23 08:50:39
23.06.2026 09:05
Herr Pietrus
8.2
1
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

aope Pytanie, dla kogo lepiej. Jak się okazuje dla szarego entuzjasty PC jednak nie lepiej (szary Kowalski ma tablet i telefon, a nerdy bawiące się w Linuxa, którym nie przeszkadza jednocześnie brak sterowników do sprzętu to nisza).

Pewnie gdyby zamiast 500 distro było pięć, mogłoby być lepiej, no ale co ja tam wiem... (tylko bez bredni o wolności i konfigurowalności, skoro Linux jest tak super, to powinno się dać odpicować kilka głównych wersji, a nie do zmiany dowolnej pierdoły tworzyć kolejne wydanie) :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-23 09:06:53
23.06.2026 10:15
aope
8.3
odpowiedz
aope
218
Corporate Occult

[do skasowania]

post wyedytowany przez aope 2026-06-23 10:19:53
23.06.2026 10:19
aope
8.4
1
odpowiedz
aope
218
Corporate Occult

Herr Pietrus Ja tam to wiem. Chodzi mi tylko o to, że obecność alternatywnych rozwiązań o niczym nie świadczy i nijak się ma do pojęcia monopolu. Microsoft ma monopol, Valve ma monopol i nie zmienia tego to, że mają konkurencję. I nie ma to absolutnie nic wspólnego z tym, że konkurencja jest w czymś gorsza/lepsza tylko z tym, że monopolista zazwyczaj był pierwszy i to samonakręcająca się spirala - jak był pierwszy to ma większy userbase, jak ma większy userbase to firmy chcą tam dotrzeć itd. Przebicie się przez to nawet z lepszym produktem trwa LATAMI a często jest niestety niemożliwe. Co ciekawe - ludzie uwielbiają monopolistów chociaż twierdzą że nie a później pozostają bez wyboru z firmą, która robi co chce i jak chce i jest pozamiatane.

post wyedytowany przez aope 2026-06-23 10:23:02
23.06.2026 08:43
adam11$13
9
2
odpowiedz
1 odpowiedź
adam11$13
143
EDGElord

To nie Steam ma monopol tylko po prostu konkurencja nie potrafi nawet zaoferować jakkolwiek atrakcyjnej alternatywy. Mogę kupić daną grę na różnych launcherach (co z samego startu skreśla jakikolwiek monopol) tylko po co skoro owe launchery nie oferują nawet ułamka możliwości i wygody Steama. Najsensowniejszym sklepem obok Steama jest GOG bo po prostu oferuje jednak coś innego i też dla innego typu odbiorcy.

23.06.2026 23:30
WolfDale
9.1
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

adam11$13 GOG jedyny próbuje robić coś inaczej, dlatego jest ciekawą alternatywą choć niestety bardzo małą bo jest niedoceniany. Natomiast cała reszta znacznie większych firm nie potrafi zrobić nic lepiej od Steam, wręcz są jego karykaturami. Zamiast robić konkurencję burząc ściany oni zapędzają się sami w kąt swoimi pazernymi praktykami i maksymalnym ograniczaniem dostępu do swoich gier.

23.06.2026 09:07
Łosiu
10
3
odpowiedz
10 odpowiedzi
Łosiu
293
LeChuck

GRYOnline.pl

Steam to błogosławieństwo i jedyna przyczyna, przez którą masz taki bogaty rynek gier niezależnych i w ogóle rynek gier PC. Bez niego dalej trwalibyśmy w objęciach kilku dużych wydawców i platformholderów, bez zgody i kasy których nic by nie mogło się ukazać na rynku, jak przed circa 2005 rokiem. Za samo to mogą brać te 30% do końca świata. A dodajmy do tego całe narzędzie community czy wspieranie modów.

post wyedytowany przez Łosiu 2026-06-23 11:53:09
23.06.2026 10:30
aope
10.1
odpowiedz
aope
218
Corporate Occult

Łosiu To co napisałeś to prawda. Ale mało kto pamięta jak to było na początku i jak znienawidzony był Steam. Wszystko co opisujesz wydarzyło się później w dobie mega rozwoju Internetu i w cholerę odważnych decyzji Valve. Gabe to wizjoner i co do tego nie ma wątpliwości ale nie zmienia to tego, że aktualnie Valve ma monopol i raczej go utrzyma a realna konkurencja przy takim userbase będzie potrzebowała masy czasu o ile w ogóle jest możliwa. I nie, nie jest to dobre :)

post wyedytowany przez aope 2026-06-23 10:34:17
23.06.2026 10:51
Łosiu
10.2
5
odpowiedz
Łosiu
293
LeChuck

GRYOnline.pl

aope Ale co złego robi Steam? Bo ja nie rozumiem krytyki i ataków. Przecież nie wykorzystuje swojej pozycji żeby atakować innych, ba nawet inni atakują Steam, ale koniec końców i tak wracają do tej platformy bo okazuje się, że sami nie są w stanie zaoferować niczego lepszego (vide EA, Ubi czy w końcu Epic).

Ceny gier w innych systemach też niczym się nie różną od Steamowych, co pokazał choćby Epic - co mnie obchodzi podział kasy pomiędzy deva/wydawcę/pltaformę, jak na końcu płacę jako klient tyle samo.

Nikt nie współżyje tak dobrze ze społecznością jak Steam, nie wprowadza zmian chcianych przez społeczność itd. O co Wam ludzie chodzi. To że Gabe se kupił jacht to taki problem? Niech se kupi i kolejne 3. Przez 25 lat zapracował sobie na to - nikt inny nie wniósł tyle do rozwoju gierek co on.

post wyedytowany przez Łosiu 2026-06-23 10:52:00
23.06.2026 10:55
elathir
10.3
3
odpowiedz
elathir
125
Czymże jest nuda?

Łosiu trochę to może być strach przed tym co się wydarzy jak Gaba zabraknie. Google w pierwszych latach działalności też miało łatkę tego dobrego i miłego walczącego ze złą konkurencją, a dzisiaj? A wcale nie było potrzeby zmiany przywództwa tam.

Gabe trzyma to wszystko naprawdę świetnie, ale nie będzie z nami wiecznie, pytanie co potem? Stąd solidna konkurencja nie zaszkodziłaby w perspektywie na przyszłość, najlepiej by stał się nią GOG, ale to marzenie bez szans na spełnienie.

post wyedytowany przez elathir 2026-06-23 10:58:46
23.06.2026 11:21
aope
10.4
odpowiedz
aope
218
Corporate Occult

Łosiu Chciałem odpisać ale elathir w zasadzie napisał 1:1 to co ja chciałem. Chodzi dokładnie o to. A Gabe niech wydaje swoje ciężko zarobione pieniądze na co tylko chce i życzę mu jak najlepiej.
Zastanawiam się tylko jednocześnie w którym momencie gry zeszły na drugi plan ustępując miejsca platformie do ich dystrybucji.

post wyedytowany przez aope 2026-06-23 11:25:13
23.06.2026 12:47
Łosiu
10.5
1
odpowiedz
Łosiu
293
LeChuck

GRYOnline.pl

elathir No ale to takie martwienie się na zapas. Jak na razie tytuł wątku "Steam stał się monopolem gorszym niż cokolwiek, co stworzył Microsoft czy Apple" to jakieś mocne pierdololo

aope Na moje po Half-Life 2: Episode Two i Team Fortress 2 Steam zaczął nabierać takiego rozpędu, że Valve skupiło się nam niemal w 100%.

23.06.2026 16:40
elathir
10.6
odpowiedz
elathir
125
Czymże jest nuda?

Łosiu no na zapas trochę, ale działać trzeba z wyprzedzeniem by się zabezpieczyć. Oczywiście nic takiego się nie wydarzy, ale scenariusz z bajki gdzie GoG ma tak z 20-25% rynku, czyli solidny próg wejścia gdy Steam zacznie coś odwalać bym z chęcią przygarnął. Obecnie przypuszcza się, że ma ciut ponad 10%.

Bo sam Steam i to co zrobił Gabe jest świetne, ja tego nie neguję, ale historia uczy, ze w wypadku braku konkurencji często następuje degeneracja w dłuższej perspektywie i tego chciałbym uniknąć.

post wyedytowany przez elathir 2026-06-23 16:41:23
23.06.2026 18:17
Herr Pietrus
10.7
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Łosiu Epic ma się zmienić na lepsze 🤣
No OK, gdyby upadł biznes growy MS, to może przydałby się jakiś duży gracz łączący konsolę Sony i PC... Konkurencja Valve vs Sony to mogłoby być ciekawe.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-24 00:05:22
23.06.2026 18:56
Łosiu
10.8
3
odpowiedz
Łosiu
293
LeChuck

GRYOnline.pl

elathir Spoko rozumiem. Przy czym mam takie przebłyski z czasów kiedy Intel miał 90% rynku CPU i to samo się mówiło o AMD. Że jak będzie duże i konkurencyjne to będzie super duper. Tymczasem AMD podgoniło, wyrównało ceny z Intelem i dalej jest jak było - czyli drogo :D

23.06.2026 23:41
Last_Redemption
10.9
2
odpowiedz
Last_Redemption
67
Senator

Łosiu Drogo? Akurat ceny CPU od lat stoja na podobnym poziomie

Konkurencja wymusila na Intelu chociazby wiecej niz 4 rdzenie

24.06.2026 09:19
elathir
10.10
odpowiedz
elathir
125
Czymże jest nuda?

Łosiu dalej jest drogo, z drugiej strony czy aby na pewno? Ceny RAM i GPU w ostatnich latach wyskoczyły, a CPU są w miarę stabilne.

Za to na pewno jest opcja by kupić drogiego działającego procka a nie tylko drogi shit co przez temperatury się krztusi i jest awaryjny jak to się zdarzało jeszcze kilka lat temu.

Więc tutaj konkurencja akurat pomogła, bo przecież w pewnym momencie intel dalej by wypuszczał straszne badziewie a człowiek byłby na nie skazany.

post wyedytowany przez elathir 2026-06-24 09:23:49
23.06.2026 10:34
11
odpowiedz
6 odpowiedzi
katai-iwa
72
Legend

Może dlatego że Steam jest usługą mniej lub bardziej dla graczy? Choćby dzięki temu ustrojstwu mamy sporo gier z Japonii na kompa, co parenaście lat temu było wręcz niemozliwe?

23.06.2026 19:41
Last_Redemption
11.1
odpowiedz
Last_Redemption
67
Senator

katai-iwa Choćby dzięki temu ustrojstwu mamy sporo gier z Japonii na kompa

To nie jest zasluga steama, ze masz np. gry od Capcomu xD

post wyedytowany przez Last_Redemption 2026-06-23 19:42:09
23.06.2026 23:54
Janczes
11.2
4
odpowiedz
Janczes
251
You'll never walk alone

Last_Redemption a jednak, bo myslisz ze oni by wydawali u nas te gry na płytach gdyby nie bylo cyfrówek?

24.06.2026 09:35
11.3
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Last_Redemption Coż, jest, porównaj sobie ile gier od Japończyków wychodziło na kompa sprzed mniej wiecej 2005 rokiem, a ile po tym roku. Różnica jest kolosalna.
Poza tym skupiłeś się na Capcom, który fakt wydawał raz na jakis czas gry na kompy, ale inni z Japonii jak Namco Bandai, czy Sega ze swoją Yakuzą nie.

24.06.2026 09:49
Last_Redemption
11.4
odpowiedz
Last_Redemption
67
Senator

katai-iwa Ale to jest glownie zasluga unifikacji rynku, podobna architektura pecetow jak i konsol itd
No i tez coraz wieksze koszty produkcji, ktore niejako wymuszaja wydawanke gier na wszystko.
Nawet Sony zaczelo wydawac gry na PC i robiloby to dalej gdyby nie to, ze xbox bedzie odpalal gry z peceta

Moge sie zgodzic, ze zyskaly na tym gry Indie, ktorych jest obecnie zatrzesienie (mi one akurat w większości slabo sie kojarza, ale to moje preferencje, bo zamiast wiekszej ilosci AA mamy czesto wlasnie takie indyczki, zostalo indie albo AAA, srednio budzetowce umarly)

24.06.2026 11:17
adam11$13
11.5
odpowiedz
adam11$13
143
EDGElord

srednio budzetowce umarly)

Przecież gier AA wychodzi obecnie więcej niż kiedykolwiek.

24.06.2026 14:34
Herr Pietrus
11.6
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

adam11$13 No właśnie nie wiem, czy mamy, pixel-artowe low effort horrory i soulsvanie to nie są gry AA. Ile było ambitnych średniaków na ostatnim Next Fest?
Aczkolwiek zgadzam się, że granie na PC nie umarło główne dzięki Steam. Wcześniej wszyscy uciekali na konsole,z Epic włącznie...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-24 14:35:54
Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl