Start systemu
Czesc.
Otóż piszę w takiej sprawie. Bo mam wrażenie że moj komputer włącza sie zbyt długo nic nie mam właczonego przy uruchmieniu systemu więc nie powinno zamulać. Czy macie jakiś pomysł jak go przyspieszyc albo czy coś mozna zmienic w ustawieniach nie mam pojecia .
Moj dysk systemowy do "C" , a inny do zdjec muzyki gier mam na "D". Więc nie rozumiem zachowania moje komputerka. Jest to Win 7 64bit Home Premium.
Procesor: intel i5 4590 3.30ghz, pamiec 8gb,karta msi gtx 970, dysk 1 TB model nie wiem czy to wazne (WL1000GS A6454G SCSI ) .
Raz liczyłem jest to czas ponad półtorej minuty . Jest to dla mnie zbyt długo zwłaszcza jak nic nie mam właczone zeby sie razem uruchamiało z syystemem. np. skype , origin, itp itd.
up
Zmień dysk na SSD. Przynajmniej ten, na którym masz system. U mnie z podobnej długości (minuta, trochę ponad) zrobiło się jakieś 5-6 sekund. Jak do laptopa podpinam zewnętrzny monitor, to system uruchamia się szybciej niż on. Z uśpienia wstaje mniej niż sekundę.
Oznaczenia literkowe ("C", "D" itp) to nie dyski, a partycje, które fizycznie wciąż są na jednym dysku. Polecam połączenie dwóch dysków - jeden SSD na system i ważniejsze programy, a drugi na gierki i inne dane.
Szczerze mówiąc jeśli jest to jedyny sposób jaki ma mi polepszyć i skrócić start sytemu to juz przeżyje to. Padnie mi dysk to wtedy wymienie , poniewaz i tak mam nowy. Na normalny taki jaki miałem Barracude 7200 niby teraz tez mam 7200 na dysku i te parametry ale inna nazwe dysku jakiś przeszczep :P
No ale dobra czy ja moge jakoś zrobić zeby podłączyć drugi dysk dodatkowo o pojemności 500Gb SSD ?
Ja wiem ze kabelkiem ale jest taka możliwość dodatkowo podłaczyc drugi dysk twardy tak?
No szuflady mam do tego ale czy mozna i jak to sprawdzić? Czy kabel do ktroego jest przczepiony pierwszy dysk ma drugie dołaczone wtyczki?
Może ma a może nie ma.
Kupując dysk tez być może dostaniesz kabelek.
Twoja płyta ma wolne złącze albo nie ma.
Nie zajrzysz - nie dowiesz się.
aha to sprawdze czy sa złącza na płycie głownej , a czy moze być jeden dysk SATA III ,a drugi SATA II na przykład?
mhm dzięki
Jakies pomysły?