Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: !!! Starsze platformy sprzętowe w Encyklopedii Gier !!!

07.02.2014 18:31
christbrando
1
christbrando
65
Antyhejter

!!! Starsze platformy sprzętowe w Encyklopedii Gier !!!

Temat był już zapewne na tym forum poruszany wiele razy - ale wobec zerowej skuteczności proponuję jeszcze raz powrócić do sprawy uwzględnienia w Encyklopedii Gier tytułów wydanych na starsze platformy sprzętowe. Myślę tu w pierwszej kolejności o konsoli Playstation oraz komputerach Commodore Amiga.

Nasza ukochana Encyklopedia nie od dziś należy przecież do największych i najbardziej liczących się baz danych informacji o grach w światowym internecie. Konkurencja nie ma z tym problemu i na takich portalach jak GameSpot, GiantBomb czy MobyGames bez problemu znajdziemy informacje o grach na w/w platformy. A że miały one w naszym kraju naprawdę duże grono właścicieli oraz fanów, sprawmy aby właściciele portalu na poważnie zainteresowali się tematem!

Wedle mojej wiedzy, z wprowadzeniem w/w platform do Encyklopedii wiążą się dwa podstawowe problemy:

1) Nikłe zainteresowanie tak starymi tytułami, które nie przyczyni się do zwiększenia oglądalności strony - a co za tym idzie jest dla portalu nieopłacalne.

Przekonajmy więc właścicieli portalu, że są w błędzie. Że wciąż jest cała rzesza graczy pamiętających tamte czasy, tamte gry i informacje na ich temat nadal są dla nich wiedzą bardzo pożądaną!

2) Druga sprawa to kwestia finansów i praw autorskich. Zgodnie z prawem autorowi każdego wpisu, zamieszczanego w encyklopedii należy się wynagrodzenie z tytułu praw autorskich. Tymczasem redakcja otrzymuje na te wpisy ograniczony budżet, który przeznaczany jest w pierwszej kolejności na gry nowe. Na stare nie ma więc czasu ani pieniędzy.

Myślę, że przy odrobinie chęci i na to jest dosyć proste rozwiązanie. Jestem przekonany, iż wielu z nas - pasjonatów starych gier chętnie wzięło by udział w akcji uzupełniania starych tytułów zupełnie nieodpłatnie. Wystarczyło by więc stworzenie specjalnego działu, do którego każdy z nas mógłby przesyłać opracowany wedle ściśle określonego wzoru wpis wraz z oświadczeniem o zrzeczeniu się praw autorskich. Takie wpisy - po zaakceptowaniu przez moderatora mogłyby trafić do Encyklopedii nie generując dla właścicieli portalu żadnych kosztów.

Tyle ode mnie. Liczę na odzew z Waszej strony. Jeśli ktoś ma pomysł jak przekonać GRY Online do pochylenia się nad tematem i do kogo się zwrócić, proszę o sugestie lub konkretne działania.

Starzy wyjadacze łączcie się!

07.02.2014 18:39
bogi1
2
odpowiedz
bogi1
128
The Best in the World

Sam kilka lat temu zakładałem podobny wątek. Jestem jak najbardziej za. Choć wiem, że to się wiąże z masą pracy. Po co przeglądać GameFAQs jak możemy mieć swoja bazę takich gier !

Gry z NESa, SNESa i N64 też !

Zrobić coś takiego jak na filmwebie, że każdy mógłby dodawać gry i po akceptacji dodawane byłyby one do głównej encyklopedii

07.02.2014 18:49
3
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

Ja w ogóle nie pojmuję tego, że na GOL-u nie ma platformy PSX(PS1). Już NES-y jak NES-y, ale żeby nie było biblioteki gier z Playstation One? Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo nie pojmuję tego (najlepiej ktoś z GOL-a).

[1] Sądzę, że bardziej chodzi im o drugi punkt, bo ten pierwszy to nie tak do końca piszesz prawdę, bo GOL ma gry nawet z lat '80 tylko, że na platformę PC chociaż dużo tych gier też było na PSX i nie jest to uwzględnione (np. Colin 1, 2; NFS 1-5 czy Metal Gear Solid).

07.02.2014 18:51
U.V. Impaler
4
odpowiedz
U.V. Impaler
225
Hurt me plenty

Wybaczcie panowie, ale nie ma na to najmniejszych szans.

07.02.2014 18:57
bogi1
5
odpowiedz
bogi1
128
The Best in the World

Wybaczcie panowie, ale nie ma na to najmniejszych szans.

A dlaczego ?

07.02.2014 19:17
raziel88ck
6
odpowiedz
raziel88ck
209
Reaver is the Key!

Bo zapewne przyszłość i teraźniejszość platform jest ważniejsza od przeszłości. Sam nad tym ubolewam, bo tak ładnie zapełniłaby się luka w encyklopedii.

07.02.2014 19:17
7
odpowiedz
zanonimizowany916771
7
Senator

Ja w ogóle nie pojmuję tego, że na GOL-u nie ma platformy PSX(PS1). Już NES-y jak NES-y, ale żeby nie było biblioteki gier z Playstation One? Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo nie pojmuję tego (najlepiej ktoś z GOL-a).

Ja ci odpowiem jak to się stało. Otóż PSX jest starszy niż całe gry-online, w momencie utworzenia tego portalu było już po psx-ie.

07.02.2014 19:32
8
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

@up Powiem ci, że masz rację. Faktycznie możliwe, że o to chodzi. A co do starszych gier PC no to mogli dodać, bo PC jest uniwersalne. Ale dalej nasuwa się pytanie: To że portal powstał u schyłku PSX-a, to już nie może dodać gier (konsolowych) wstecz?

07.02.2014 19:33
legrooch
9
odpowiedz
legrooch
240
MPO Squad Member

Myślę tu w pierwszej kolejności o konsoli Playstation oraz komputerach Commodore Amiga.

Tylko Atari, a ten szmelc to do pieca!

07.02.2014 19:49
jaxon
😉
10
odpowiedz
jaxon
93
Infidel

Za mało starych dziadów na GoLu żeby ktoś to ogarnął

07.02.2014 20:57
bogi1
11
odpowiedz
bogi1
128
The Best in the World

Dalibyśmy radę. Filmweb na tym się opiera w dużej mierze więc dało by radę i tu według mnie. Ale powód dlaczego tego nie zrobią jest pewnie inny. Serwer może nie wytrzymał by takiego ogromu zawartości może i chcą się skupić na dodawaniu nowych rzeczy a nie starych. A szkoda...

07.02.2014 21:00
12
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

Szkoda, że ten wątek zostanie niedługo zapomniany. Takie głupoty w ilu fpsach gra chodzi to są na topie, a co poważnego to mało co kto pisze (np. ten wątek). Czyżby na GOL-u 90% użytkowników to ludzie urodzeni w latach '90 i później?

07.02.2014 21:02
Cainoor
13
odpowiedz
Cainoor
277
Mów mi wuju

Fajnie byłoby mieć te informacje w jednym miejscu, ale koszt ich wprowadzenia nie ma sensu. Prawie nikt z tego nie będzie korzystał i przez to mało wygeneruje to odsłon, czyli też pewnie zysków z reklam.

07.02.2014 21:06
adam11$13
14
odpowiedz
adam11$13
130
EDGElord

Ja też bardzo ubolewam nad tym, że w encyklopedii nie ma gier na PSX, ale cóż zrobić?

Jest to po prostu nie opłacalne.

08.02.2014 03:57
15
odpowiedz
zanonimizowany626335
17
Generał

To już miastogier takie coś posiada.

08.02.2014 07:25
16
odpowiedz
zanonimizowany737870
70
Legend

Też jestem tego zadania, że redakcja by nie ogarnęła. Teraz ma pełno braków czy błędów, a co dopiero gdyby musiała jeszcze walić gry z PSX czy starego Xbox'a.

08.02.2014 16:39
christbrando
17
odpowiedz
christbrando
65
Antyhejter

Bylibyśmy wdzięczni Szanownej Redakcji za kilka słów wyjaśnienia, a nie tylko "nie bo nie"...

Co konkretnie stoi na przeszkodzie, aby choć rozważyć taki pomysł? Kto o tym decyduje i co trzeba zrobić, żeby go przekonać?

Przecież portal nie jest "sztuką dla sztuki" lecz tworzony jest przede wszystkim dla użytkowników. Powinien więc brać pod uwagę ich sugestie i rzetelnie się do nich ustosunkować - zwłaszcza że temat powraca od czasu do czasu jak bumerang.

Praktycznie wszystkie portale o grach uwzględniają PSX-a (jak i inne starsze platformy). My nie... A jak to słusznie zauważył jeden z użytkowników dyskusji, z problemem w bardzo prosty sposób poradził sobie np. filmweb i na pewno na tym nie stracił. Trzeba tylko odrobinę chęci!

08.02.2014 16:40
bogi1
18
odpowiedz
bogi1
128
The Best in the World

czy starego Xbox'a.

Gry z pierwszego X'a na szczęście są ;)

Forum: !!! Starsze platformy sprzętowe w Encyklopedii Gier !!!