Temat był już zapewne na tym forum poruszany wiele razy - ale wobec zerowej skuteczności proponuję jeszcze raz powrócić do sprawy uwzględnienia w Encyklopedii Gier tytułów wydanych na starsze platformy sprzętowe. Myślę tu w pierwszej kolejności o konsoli Playstation oraz komputerach Commodore Amiga.
Nasza ukochana Encyklopedia nie od dziś należy przecież do największych i najbardziej liczących się baz danych informacji o grach w światowym internecie. Konkurencja nie ma z tym problemu i na takich portalach jak GameSpot, GiantBomb czy MobyGames bez problemu znajdziemy informacje o grach na w/w platformy. A że miały one w naszym kraju naprawdę duże grono właścicieli oraz fanów, sprawmy aby właściciele portalu na poważnie zainteresowali się tematem!
Wedle mojej wiedzy, z wprowadzeniem w/w platform do Encyklopedii wiążą się dwa podstawowe problemy:
1) Nikłe zainteresowanie tak starymi tytułami, które nie przyczyni się do zwiększenia oglądalności strony - a co za tym idzie jest dla portalu nieopłacalne.
Przekonajmy więc właścicieli portalu, że są w błędzie. Że wciąż jest cała rzesza graczy pamiętających tamte czasy, tamte gry i informacje na ich temat nadal są dla nich wiedzą bardzo pożądaną!
2) Druga sprawa to kwestia finansów i praw autorskich. Zgodnie z prawem autorowi każdego wpisu, zamieszczanego w encyklopedii należy się wynagrodzenie z tytułu praw autorskich. Tymczasem redakcja otrzymuje na te wpisy ograniczony budżet, który przeznaczany jest w pierwszej kolejności na gry nowe. Na stare nie ma więc czasu ani pieniędzy.
Myślę, że przy odrobinie chęci i na to jest dosyć proste rozwiązanie. Jestem przekonany, iż wielu z nas - pasjonatów starych gier chętnie wzięło by udział w akcji uzupełniania starych tytułów zupełnie nieodpłatnie. Wystarczyło by więc stworzenie specjalnego działu, do którego każdy z nas mógłby przesyłać opracowany wedle ściśle określonego wzoru wpis wraz z oświadczeniem o zrzeczeniu się praw autorskich. Takie wpisy - po zaakceptowaniu przez moderatora mogłyby trafić do Encyklopedii nie generując dla właścicieli portalu żadnych kosztów.
Tyle ode mnie. Liczę na odzew z Waszej strony. Jeśli ktoś ma pomysł jak przekonać GRY Online do pochylenia się nad tematem i do kogo się zwrócić, proszę o sugestie lub konkretne działania.
Starzy wyjadacze łączcie się!
Sam kilka lat temu zakładałem podobny wątek. Jestem jak najbardziej za. Choć wiem, że to się wiąże z masą pracy. Po co przeglądać GameFAQs jak możemy mieć swoja bazę takich gier !
Gry z NESa, SNESa i N64 też !
Zrobić coś takiego jak na filmwebie, że każdy mógłby dodawać gry i po akceptacji dodawane byłyby one do głównej encyklopedii
Ja w ogóle nie pojmuję tego, że na GOL-u nie ma platformy PSX(PS1). Już NES-y jak NES-y, ale żeby nie było biblioteki gier z Playstation One? Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo nie pojmuję tego (najlepiej ktoś z GOL-a).
[1] Sądzę, że bardziej chodzi im o drugi punkt, bo ten pierwszy to nie tak do końca piszesz prawdę, bo GOL ma gry nawet z lat '80 tylko, że na platformę PC chociaż dużo tych gier też było na PSX i nie jest to uwzględnione (np. Colin 1, 2; NFS 1-5 czy Metal Gear Solid).
Bo zapewne przyszłość i teraźniejszość platform jest ważniejsza od przeszłości. Sam nad tym ubolewam, bo tak ładnie zapełniłaby się luka w encyklopedii.
Ja w ogóle nie pojmuję tego, że na GOL-u nie ma platformy PSX(PS1). Już NES-y jak NES-y, ale żeby nie było biblioteki gier z Playstation One? Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo nie pojmuję tego (najlepiej ktoś z GOL-a).
Ja ci odpowiem jak to się stało. Otóż PSX jest starszy niż całe gry-online, w momencie utworzenia tego portalu było już po psx-ie.
@up Powiem ci, że masz rację. Faktycznie możliwe, że o to chodzi. A co do starszych gier PC no to mogli dodać, bo PC jest uniwersalne. Ale dalej nasuwa się pytanie: To że portal powstał u schyłku PSX-a, to już nie może dodać gier (konsolowych) wstecz?
Myślę tu w pierwszej kolejności o konsoli Playstation oraz komputerach Commodore Amiga.
Tylko Atari, a ten szmelc to do pieca!
Dalibyśmy radę. Filmweb na tym się opiera w dużej mierze więc dało by radę i tu według mnie. Ale powód dlaczego tego nie zrobią jest pewnie inny. Serwer może nie wytrzymał by takiego ogromu zawartości może i chcą się skupić na dodawaniu nowych rzeczy a nie starych. A szkoda...
Szkoda, że ten wątek zostanie niedługo zapomniany. Takie głupoty w ilu fpsach gra chodzi to są na topie, a co poważnego to mało co kto pisze (np. ten wątek). Czyżby na GOL-u 90% użytkowników to ludzie urodzeni w latach '90 i później?
Fajnie byłoby mieć te informacje w jednym miejscu, ale koszt ich wprowadzenia nie ma sensu. Prawie nikt z tego nie będzie korzystał i przez to mało wygeneruje to odsłon, czyli też pewnie zysków z reklam.
Ja też bardzo ubolewam nad tym, że w encyklopedii nie ma gier na PSX, ale cóż zrobić?
Jest to po prostu nie opłacalne.
To już miastogier takie coś posiada.
Też jestem tego zadania, że redakcja by nie ogarnęła. Teraz ma pełno braków czy błędów, a co dopiero gdyby musiała jeszcze walić gry z PSX czy starego Xbox'a.
Bylibyśmy wdzięczni Szanownej Redakcji za kilka słów wyjaśnienia, a nie tylko "nie bo nie"...
Co konkretnie stoi na przeszkodzie, aby choć rozważyć taki pomysł? Kto o tym decyduje i co trzeba zrobić, żeby go przekonać?
Przecież portal nie jest "sztuką dla sztuki" lecz tworzony jest przede wszystkim dla użytkowników. Powinien więc brać pod uwagę ich sugestie i rzetelnie się do nich ustosunkować - zwłaszcza że temat powraca od czasu do czasu jak bumerang.
Praktycznie wszystkie portale o grach uwzględniają PSX-a (jak i inne starsze platformy). My nie... A jak to słusznie zauważył jeden z użytkowników dyskusji, z problemem w bardzo prosty sposób poradził sobie np. filmweb i na pewno na tym nie stracił. Trzeba tylko odrobinę chęci!