Standardowa / Kompaktowa wersja GOLa
Witam
Dzisiaj wgraliśmy kolejną większą partię zmian na serwisie.
To na co pragnę zwrócić uwagę to dodatkowa Kompaktowa wersja serwisu, różnicę zobaczycie na Serwisie Informacyjnym i w Encyklopedii, na forum różnica jest znikoma.
Wersja Kompaktowa jest dostępna dla wszystkich zalogowanych czytelników.
Nie jest to “nowy GOL”. Nowa wersja serwisu to wygląd Standardowy + Kompaktowy, z możliwością przełączania pomiędzy nimi.
Uruchamia się ją za pomocą ikony znajdującej się na górnym pasku obok loga, w bocznym menu i na stronie ustawień.
Wersja kompaktowa, czyni strony serwisu bardziej zwartymi wizualnie, nie różni się zawartością merytoryczną.
Ustawienie wersji kompaktowej jest zapamiętywane w przeglądarce.
Trzeba się zalogować aby zmienić, ale nie trzeba być zalogowanym aby mieć włączoną wersję kompaktową.
Pozwala to ustawić sobie na jednym koncie różne ustawienia na różnych przeglądarkach.
Zarówno wersja Standardowa jak i Kompaktowa nie są jeszcze ukończone, będziemy je modyfikowali i ustawiali do waszych potrzeb, nic nie jest ostateczne. Dlatego proszę o zgłaszanie tu w tym wątku ewentualnych błędów, poprawek i propozycji. Dziękuję.
Jeżeli chodzi o inne sugestie i błędy, nie dotyczące wersji Kompaktowej proszę je zgłaszać w wątku “Błędy i problemy GOL październik 2025”
https://www.gry-online.pl/forum/bledy-i-problemy-gol-pazdziernik-2025/z1100a8f1
Tam też możecie śledzić postęp zmian i poprawek jak również pomysły zmian.
Cały czas wgrywamy małe porpawki.
Modyfikacja całego serwisu trwa i jeszcze chwila upłynie zanim zostanie ukończona.
Pamiętamy o waszych prośbach związanych z Profilem gracza i “Moje gry”.
ps. jako bonus za wasze sugestie i uwagi wyłączyliśmy dla wszystkich reklamy na stronie głównej forum żeby się na jeszcze lepiej rozmawiało :)
nic
Nie rozumiecie podstawowej rzeczy. Na 2560 viewportu, kontent zajmuje 1330. To prawie połowa niewykorzystanej przestrzeni.
Co z tego, że zmniejszyliście teksty, jeżeli zawartość dalej jest zbudowana na podstawie jednej kolumny. Nowoczesny design na komputery/telewizory polega na rozsądnym wykorzystaniu całej szerokości ekranu. Przestronność osiąga się poprzez schludne rozmieszczenie elementów i wolnej przestrzeni pomiędzy nimi, nie ściśnięcia elementów i zostawienia połowy ekranu pustego.
Jeśli już koniecznie uprzecie się na pozostawienie wolnej przestrzeni, to wciąż tę "kolumnę" można wykorzystać dużo lepiej. Zobaczcie chociażby https://www.tabletmag.com/
Też newsowa strona, też wolne przestrzenie, ale główny kontener dużo lepiej wykorzystany. Dodatkowe boczne menu.. tutaj nawet header, jakiekolwiek menu nie jest przyczepione na focus przy scrollu, co przy tak długiej stronie jest uciążliwe.
I to jest krok w dobrą stronę, jeszcze gdyby nie było różnej wielkości newsów tylko wszystkie takie same to byłoby cacy.

Nie widzę różnicy poza wielkością czcionki na czerwonej belce

Fajnie, że jest, pomaga to wersji PC, ale jednak "zawijanie wierszy" by się przydało, śmiało tu można dwie kolumny dać.
BTW wczoraj jeszcze znalazlem nowego buga, chciałem odpowiedzieć na wątek (cały wątek) na 2 z 3 stron wątku i funkcja "odpowiedz" nie działała.
mechanizmy do postowania są poprawiane cały czas.
Kompaktowa wersja super do czytania newsroomu. Krok w dobrą stronę na pewno.
Jeszcze jakby się udało coś z forum zrobić.... :)
Znaczy się nie ma możliwości stworzenia takiego samego layoutu w nowoczesnych językach i frameworkach?
Wszystko się da, tylko po co robić coś przestarzałego. Trzeba zrobić nowoczesny system do bazy danych i cały engine od nowa. A jak tak się stanie nikt nie będzie chciał layoutu sprzed 25 lat, bo teraz robi się to inaczej, za dużo było by roboty z łączeniem starego nowym. Ale wizualnie będzie zapewnię podobne. A tak przy okazji ja nie używam frameworków, bo są dla cieniasów, taki żarcik.
Jak poczekamy jeszcze chwilę to nam AI napisze nowe forum :)
Brawo i fajnie, że słuchacie głosu lodu. Mi tam ogólnie nowa wersja pasowała i pasuje cały czas, poza jednym wyjątkiem, że jak się dodaje obrazek do komentarza, to trzeba odświeżyć stronę, żeby komentarz wraz z obrazkiem się pojawił. Co do reszty, to nie mam żadnych zastrzeżeń, wszystko pasuje - jedynie czekam na nowości w profilach.
Coś już lepiej, ale ja się pytam. Gdzie jest opcja z powiadomieniami o nowych newsach obserwowanych gier? Wcześniej było łatwo i prosto kliknąć w powiadomienia o nowych wiadomościach z gier, a teraz tego nie ma lub tego nie widzę.
Ja bym chciał żeby wróciłem kolekcja gier i wykres ocenionych gier, bo nie wiem ile mam ocenionych gier bo wyświetla mi się tylko 64 gry lipa straszna mam nadzieje że to wróci.
Nie wierzę, że to zrobiliście. Myślałem, że na GOLu już na zawsze wszystko pozostanie takie gigantyczne i nieczytelne, a tu jednak wykonaliście krok w stronę "narzekaczy". Na telefonie też to wygląda zdecydowanie lepiej. Fajnie, że jednak bierzecie pod uwagę nasze opinie.
Nie rozumiem tylko dlaczego trzeba się zalogować aby przełączyć wygląd, skoro po wylogowaniu ustawienie jest zapamiętane?
Tak swoją drogą, nie uważacie że jednak wersja kompaktowa jest lepsza niż poprzednia? Czy mogę tak w dużym skrócie dostać odpowiedź na pytanie czym w ogóle uzasadnione jest to powiększenie wszystkiego na stronie? Bo nie do końca rozumiem czemu strona, na której widzę jakieś góra 8 elementów, które mogę potencjalnie kliknąć, jest lepsza od strony, na której tych elementów mieści się kilkanaście. Czy większy element to większa szansa, że ktoś kliknie?
Trzeba się zalogować, bo to nic nie kosztuje, a my chcemy żeby ludzie się logowali, wypowiadali się, oceniali gry i robili inne rzeczy które zrobimy. Może dzięki temu że trzeba się zalogować uda nam się skonwertować trochę okazjonalnych czytelników na coś bardziej trwałego.
To nie koniec zmian.
Bardzo mi się podoba kompaktowa wersja, jak tylko wszedłem to zobaczyłem jakąś nową ikonkę i teraz jest jak lubię. Zmiana i wybór na bardzo duży plus, gdybyście jeszcze tylko dodali opcje wyświetlania dat i godzin forum na telefonie w pionie to byłaby dla mnie petarda.
nadal chaos... chyba będę musiał szukać innej strony obecnie ta jest nie czytelna wszystko wymieszane jak w szkockim bigosie stary wygląd o wiele lepszy i bardziej intuicyjny teraz tu nie wiele idzie znaleźć i się odnaleźć... ja nie wiem po co to zostało zmieniane opcje starego interfejsu nadal jak nie było tak nie ma.
Kompaktowa wersja znacznie lepsza, zwłaszcza przy korzystaniu z GOLa na laptopie. Propsy za szybką reakcję.

Niezaleznie od wersji, wciaz widze katolickie serce z krzyzem.
Tylko sie pomodlic...
"Komu to przeszkadzalo?" zapytala starsza kobieta.

Nie chce wam nic mówić, ale chyba zostaliście zrobieni na hajs.
Edit. Zwracam honor coś jednak widać.
Dla mnie to wszystko jest po prostu nieczytelne, nieważne czy standardowo czy kompaktowo.
Odkąd zmieniliście layout, coraz rzadziej tutaj wchodzę.
Na ten moment słabo to widzę. Już odpalając GOL'a jestem zasypany pierdyliardem odnośników i totalnie nieczytelnym interfejsem, jakieś promocje redakcja poleca. Klikam na wiadomość, przeiwjam do sekcji komentarzy, i od razu wbija mi na ekran kollejny artykuł, który mnie kompletnie nie interesuje - można to jakoś zmienić żeby nie pokazywało mi kolejnego artykułu?
Może ja jestem debilem czy coś, ale czym się te dwie wersje różnią? :v
Bardzo mi się podoba nowy GOL.
Gdy pokazaliście ten wygląd na GamePressure, napisałem, że wygląda jak randomowy darmowy theme do Wordpressa, ale tutaj po jakimś czasie używania, bardzo go polubiłem.
Jedyne, co zawaliliście, to Kolekcja Gier / profil użytkownika. Wiem, widziałem, że wiele razy pisaliście, że będzie to poprawiane i modernizowane, natomiast w takim razie nie rozumiem czemu musieliście to w ogóle teraz zmieniać. Dla mnie profil na GOL-u to już był gierkowy Filmweb, zaznaczałem sobie w co gram, co ukończyłem, oceniałem gierki i przede wszystkim - była doskonale działająca funkcja obserwowanych gier. Wizytę na GOL-u zawsze zaczynałem od sprawdzenia powiadomień o tych tytułach. Teraz to w ogóle jest bezużyteczna rzecz, czy niemożliwym jest przywrócenie poprzedniego rozwiązania, aż do konkretnych zmian? Albo chociaż przenieść póki co sekcję ocen na samą górę? Tak czy siak, błagam, nie spieprzcie tego, to była super sprawa. :)
Ale ogólnie - brawo za nowy wygląd. Szanuję odwagę i konsekwencję. Podoba mi się to do tego stopnia, że jak poprawicie profile użytkowników, kupuję Premium. :)
To chyba jest nas tylko dwóch którym się nowy serwis podoba. Jest wiele rzeczy do poprawy, które momentami i mnie irytują ale czekam na efekt końcowy i wtedy będę mógł wystawić ostateczną ocenę.
Ogólnie, nie jest źle ale może być o wiele lepiej.
Nowy layout strony - okropny, chaotyczny i nieczytelny.
Opcja Seria Gier - totalna porażka - nieczytelna.
Czemu musicie wzorować się na GamePressure ? Poprzednia wersja strony była perfekcyjna.
Tryb Standardowy/Kompaktowy - dołączam się do innych - nic nie zmienia, może lepiej udostępnilibyście opcję Nowy/Stary widok ?
Pytanie tylko: po co zmieniać coś, co było sprawdzone tylko dlatego, że ma wiele lat ?
Z zaparciem tchu obserwowałem tę dyskusję, z której nic nie zrozumiałem. Czy mi się podoba? Uważam, że na moim kompie i monitorze tamta prezentowała się ładniej. Może w wersji premium byłby fajerwerk :D (Nie wiem tylko dlaczego strona nie wykorzystuje całych możliwości mojego ekranu, zachowując się, jakby była projektowana pod 4:3, ale może było to wyjaśnione - jak wspomniałem - nic nie zrozumiałem. Może to zmiana w kierunku ludzi korzystających wyłącznie z telefonu do przeglądania, bez możliwości obracania ekranu? Co ja tam... :D)
Ale to nie znaczy że na desktopie ma być źle. Jest natomiast taki problem że strona moze mieć do 1300px szerokości gdyż reszta ma być pozostawiona na elementy reklamowe. Być może w przyszłości zrobimy tak ze ludzie którzy płacą za brak reklam będą mieli na wybranych stronach, np. na forum możliwość ustawienia sobie szerokości na 100% ekranu. Zrobienie tego na wszystkich stronach będzie kłopotliwe, ale pomyślimy o tym.
"z wersji mobile korzysta obecnie między 60 a 70% czytelników, gdy zaczynałeś swoją przygodę z GOLem było ich 5%"
Znak czasów. Chyba nigdy w życiu jeszcze nie odpaliłem GOLa z telefonu. Wychodzi na to że Ci którzy korzystają z mobilki zadowoleni, a cała reszta już tak nie bardzo.
Szczerze? Chwilę mnie nie było i byłem pewny że mi się przeglądarka na laptopie posypała.
Wygląda dla mnie jak wersja mobilna. Cholera wie czy da się przyzwyczaić jakoś sensownie, będę musiał chwilę poklikać. Pierwsze wrażenie na minus (:
Nowe forum wygląda obrzydliwie.
A ja nie wiem po co kombinujecie jak koń pod górkę, ten cały tryb kompaktowy nie ma żadnego sensu na stronach z newsami.
Żaden z trybów nie wygląda w pełni dobrze, ja nie wiem kto to wymyśla i na jakiej bazie.
Standardowy ma za duże zdjęcie wystające poza treść, tak duże, że trzeba zjechać na dół do treści, bo nic nie da się przeczytać, nierówne wypełnienie, akapity, puste miejsca, gdzie może być tekst nadal np. nagłówek
Kompaktowy znowuż, za mała czcionka, ponownie puste pola, nierówności, zdjęcie całkowite gdzieś z boku wywalone jakby nie było gdzie wcisnąć już, to jest absurdalne już, i znowu sztucznie skracany nagłówek, po kiego
To nie ma żadnego sensu, po co wy sobie utrudniajcie i ludziom, zróbcie z tego JEDEN sensowny wygląd i tyle, i żeby nie było, że narzekam, a nic nie robię, przygotowałem porównanie z propozycją poprawy, przykładowy news z dzisiaj.
Czerwonym zaznaczyłem elementy problematyczne, wystarczy wszystko wyrównać i trzymać się standardu, fotka może być w środku na równą szerokosć co treść, bo czemu nie, po co kombinować.
Tak zdaję sobie sprawę, że tam z prawej gdzie jest pusto są reklamy i inne sekcje, usunąłem je dla czytelności, to nie szkodzi, chodzi tylko o relacje.
Wersja sensowna jest na końcu pokazana, jedyne co tam zmieniłem to wyrównałem i dałem zdjęcie tak jak powinno być, rozmiar czcionki jest ten sam co w wersji normalnej, bo u mnie wygląda dobrze, i nagłówek wypełnia tekstem na szerokość całą, bo z jakiegoś powodu w stylach to skracacie.
I jak widać po tych zmianach wszystko jest równiutko, obrazek ma sens, nie przytłacza, tak, że główna treść mieści się teraz na jednym zrzucie bez pustki, to jest szerokość tylko tej lewej kolumny, więc po prawej nadal możecie mieć co chcecie.
Proszę bardzo, niech czytelnicy ocenią która wersja jest najsensowniejsza.
Jeżeli chcecie dać jakąś kontrolę, to powinna to być CZCIONKA, jej wielkość relatywna, jest takie coś na stronach jak dostępność, i tego nie realizuje się przełącznikiem między 2 układami na sztywno, tylko właśnie jak już wyborem rozmiaru czcionki, bo z tym nigdy nie wygracie i nie dogodzicie każdemu, bo odbiór rozmiaru czcionki zależy of rozmiaru kogoś ekranu i jak daleko od niego siedzą, więc nie macie nad tym żadnej kontroli, jedyną opcją by dogodzić każdemu jest dać opcję dostępności w postaci możliwości regulacji w kilku stopniach +/- rozmiaru czcionki i tyle, i wtedy nikt nie ma prawa nawet narzekać, pomaga to też ludziom z wadami wzroku.
To zróbcie to i jeden wspólny wygląd i usuńcie ten przełącznik, bo to jest bez sensu, nikt na tym nie zyskuje, a wy tylko macie więcej roboty.
Może zróbmy zbiórkę $$$ na to aby dorobić możliwość przełączenia się na stronie na stary layout ? :) wtedy wszyscy byliby szczęsliwi i ci którym sie nowy wygląd podoba i ci normalni którym się nie podoba ;)