Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Resonance: A Plague Tale LegacyWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Sprężone powietrze, czy to normalne zjawisko ?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
01.07.2015 16:13
1
odpowiedz
Soosborn_NPC
66
Generał

Sprężone powietrze, czy to normalne zjawisko ?

Tak się zastanawiam.. Mam sprężone powietrze normalne kupione w sklepie w sprayu i kiedy nim psikam na powierzchni spryskiwanego że tak powiem elementu pokazuje się mróz, leci już jakby z powietrzem, czy to jest normalnego w tych sprayach ? Nie szkodzi to elektronice ? Popsikałem sobie klawiaturę i normalnie była cała biała od tego a potem no naturalnie zostały przez chwile wilgotne ślady a przecież to jest do sprzętu elektronicznego..

01.07.2015 16:17
cswthomas93
2
odpowiedz
cswthomas93
163
Legend

To normalna sprawa przy sprayach, ale czy szkodzi, czy nie - tego już nie wiem.

01.07.2015 16:18
kluhmen
3
odpowiedz
kluhmen
192
Catch the Rainbow

Źle trzymasz pojemnik xd Odwróć go, to będzie leciało normalnie.

01.07.2015 16:18
wysiak
4
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Tak, to normalne, kazdy gaz podczas rozprezania sie schladza, tak sprezone powietrze, jak i dezodorant czy gaz do zapalniczek. Nie psikaj na wlaczony komputer ani zaraz po wylaczeniu (daj kilka minut zeby wszystko wystyglo), psikaj z wiekszej odleglosci krotszymi dawkami.

A kluha moze miec racje, trzymaj pojemnik dnem do dolu, efekt wilgoci bedzie duzo mniejszy.

01.07.2015 16:21
kzwwdo
5
odpowiedz
kzwwdo
75
Generał

Bo to się używa na wyłączonym sprzęcie, wilgoć odparuje i włączasz z powrotem. Po drugie tym się czyści pudło z kurzu (radiatory, fany etc.) a nie klawiaturę.

01.07.2015 16:24
6
odpowiedz
Soosborn_NPC
66
Generał

No pytam się po prostu a pojemnik trzymam w pozycji pionowej, dnem na dół czyli tak jak powinno się używać każdego spraya. Normalnie, że nie robię tego na włączonym sprzęcie i nie odpowiadaj głupot, że sprężone jest tylko do kurzu z biurka.. Powinno być normalnie i do elektroniki, ale nie powinna lecieć mimo wszysto wraz z powietrzem ciecz a już na pewno nie tyle. Skoro to normalne to trudno, będę psikał i czekał aż woda odparuje.

01.07.2015 16:41
Jeremy Clarkson
7
odpowiedz
Jeremy Clarkson
185
Prezenter

Jak się kupuje jakieś tanie z biedronki to tak to potem jest. Trzymaj pionowo i staraj się nie przechylać zbytnio podczas czyszczenia.

01.07.2015 17:21
8
odpowiedz
Grzesiek23
6
Centurion

Tak, jak Jeremy pisze - pewnie jakaś taniocha po promocji ;-) Owszem takie zjawiska się dzieją, ale gdy wstrząśniesz pojemnikiem albo/i będziesz go obracał podczas "psikania". W normalnej pozycji, niewstrząśnięty - powinien dmuchać, że hej.

01.07.2015 17:31
DanuelX
9
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Czego was teraz uczą na tej fizyce - ja to pamiętam na lekcjach w podstawówce...

01.07.2015 17:59
Dryf Wiatrów Zachodnich
10
odpowiedz
Dryf Wiatrów Zachodnich
143
Generał

Psikaj jak masz denko do dolu i nie machaj puszka, to "mrozu" nie bedzie.

Od strony fizycznej to dziala tak ze psikajac denkiem do gory wydmuchujesz BARDZO zimne powietrze. To powietrze z cos trafia, np w klawiature, znacznie obnizajac temperature w tym punkcie. Para wodna z powietrza zaczyna sie skraplac - to jest zwiazane z tak zwanym punktem rosy.
Punkt rosy wiaze sie z tym ze ilosc wody jaka "wejdzie" w powietrze jest bardzo zalezna od temperatury, wiec jak masz powiedzmy powietrze o temperaturze 25C i 50% wilgotnosci wzglednej to po ochlodzeniu nieco pod 14 stopni woda przestanie "miescic sie" w powietrzu i zacznie sie rosa krystalizowac.

Podobna rzecz dzieje sie kiedy w lecie otworzysz lodowke albo zamrazarke - cieple powietrze wpada do srodka i kondensuje sie na zimnych sciankach para wodna.

Odpowiadajac na pytanie czy zaszkodzi - jak psikasz na klawiature to nie, ale nie radzilbym psikac tak do wnetrza cieplego komputera albo na monitor.

01.07.2015 20:39
11
odpowiedz
Soosborn_NPC
66
Generał

Mój błąd mógł być jeszcze taki, że właśnie wcześniej był wstrząśnięty, myślałem że tak powinno się robić. Nie wiem czy gadanie jest okej, że był to szit z biedry,bo nie był a po drugie używałem kiedyś innego sprężonego i efekt był podobny.

01.07.2015 23:34
12
odpowiedz
117
3 grosze

Kruca bomba ludzie - w sprayach wszelkiego rodzaju jest absorber w formie proszku aby związać wilgoć, która w postaci resztkowej mogła się zakraść do opakowania - w orzeszkach ziemnych pakowanych w worki macie takie "donotity" (woreczek z napisem "do not eat" ;), które robią to samo. Proszek jak każdy proszek leży na dnie puszki i jeśli puszką wstrząśniesz lub ją odwrócisz - proszek będzie wylatywał. Ten sam efekt zobaczycie odwracając większość dezodorantów, które nie zawierają alkoholu np. jakiś antyperspirant z Biedronki.
A zimno się bierze z efektu fizycznego związanego z rozprężaniem, który ktoś wyżej opisał.

02.07.2015 00:48
13
odpowiedz
Roas_NPC
8
Generał
Image

Te spraye powietrzne w puszkach to strasznie kiepski i drogi wynalazek. Lepiej zabrać kompa do najbliższego punktu wulkanizacji samochodowej, dać mechanikowi 10 zł na piwo i przedmuchać wnętrze dokładnie kompresorem. Kompresor jest wielokrotnie silniejszy i całkowicie suchy, nie ma tego efektu schładzania i wilgoci.

02.07.2015 07:54
14
odpowiedz
Soosborn_NPC
66
Generał

No wiem o tym, zwykle tak robiłem, że korzystałem sam z kompresora jednak jak zwykle z biegiem czasu teraz na stacji kompresory już są robione kompletnie pod samochody i działa tylko w załączeniu z wentylkiem w kole. Z tego co teraz widzę po wypowiedziach rzeczywiście te sprężone powietrze jest średnim wynalazkiem, chyba że faktycznie część elektroniczna jest zimna i wyłączona to wtedy idzie jeszcze popryskać tym, ale nic więcej.

02.07.2015 08:26
😊
15
odpowiedz
JÓZEK2
169
Generał

Dobrze, że to przeczytałem. Też mam zamiar odkurzyć pc. Swoją drogą puszka tegoż z Euro AGD za ~ 16 zł ??
Pojemnik wstrząśnięty, nie zmieszany znaczy ?! 007

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl