Witam, mam komputer i5-9400f, gtx 1660ti, zasilacz 600W, 16gb ram 1333mhz dysk 500gb ssd i problem polega na tym, że podczas grania np w LoL'a mam te ~300fpsów i gra rozgrywka działa normalnie, ale czasami mam taką ścinkę ze wszystko stoi (tak 1-2sek), czy tam w innych grach typu AC Syndicate czy nawet lego dc super villains. Wszystkie sterowniki zaktualizowane na najnowsze.
Brat ma taki sam komputer z parametrami i on czegoś takiego nie doświadcza.
Możecie mi jakoś wyjaśnić ten problem? Czy robić jaki format może pomoże? (na ccleanerze wyskakuje cały czas błąd który nie da się usunąć nazywa się - Active/COM win32/speech_onecore/.....
Obaj gracie bez v-sync ?
Włącz w grach i zrób test przy 60 hz (fps) bo taki masz ekran
Jaki ssd? Czy inne dyski masz podłączone do kompa?
Sprawdź prędkości wszystkich dysków podpiętych do kompa za pomocą CrystalDiskMark:
https://www.dobreprogramy.pl/CrystalDiskMark,Program,Windows,27554.html
Sprawdź też w menadżerze zadań czy nie masz jakiegoś programu(oprócz gry), który podczas grania obciąża ci procesor.
ścinki podczas grania
kup nowy komputer.
Mam HDD ogólny na którym jest Windows (czasami na menadżerze pokazuje 100% użycia dysku) i drugi ssd na którym gry instaluje (Dysk CRUCIAL MX500 500GB)
To tak jak wyżej pisałem sprawdź prędkości tych dysków za pomocą CrystalDiskMark.
Dodatkowo sprawdź czy masz jakieś błędy w S.M.A.R.T na dyskach np. w HD Tune (zakładka health) lub innym programem do odczytu S.M.A.R.T. np. programem HDDScan https://www.dobreprogramy.pl/HDDScan,Program,Windows,57244.html
A próbowałeś zainstalować windowsa na SSD zamiast na HDD? Może właśnie w tym problem, skoro masz 100% użycia dysku.
Tak
Przy Batmanie mam ustawione 60fps maxa ale i tak są ścinki
Jeśli kiedyś działało to spróbuj jeszcze pobrać poprzednie sterowniki do karty graficznej, czasem to działa.
Ten komputer mam z 2 msc i gdy przyszedł to odrazu go odesłałem na naprawdę gwarancyjna bo wiatrak nie działał od wydalania ciepłego powietrza z obudowy. Gdy wrócił po naprawie i chciałem go włączyć to się pojawiły artefakty na monitorze i tego samego dnia odesłałem i nie wymienili grafiki tylko naprawili (może w tym problem?) i od tego czasu mam i są ścinki i nie ważne co zaktualizuje itp dalej tak samo w grach
Sformatuj oba dyski, postaw windowsa na SSD, pobierz sterowniki których winda sama nie zainstaluje jeśli będzie taka potrzeba i wtedy sprawdź czy problem nadal występuje, jeśli tak to znowu na serwis niestety.