SMART Dom, ale w mieszkaniu

Forum Technologiczne
Odpowiedz
18.04.2026 19:11
Damarok
1
odpowiedz
Damarok
43
Centurion

SMART Dom, ale w mieszkaniu

Zastanawiam się nad tematyką smart home, bo jestem przed generalnym remontem wszystkiego i chciałbym zebrać realne doświadczenia osób, które już coś mają u siebie w mieszkaniach.
Mam kilka pytań do Was:
a) Jakie urządzenia smart home macie u siebie na co dzień? (np. oświetlenie, gniazdka, rolety, ogrzewanie, kamery, roboty sprzątające itp.)
b) Co polecacie najbardziej i bez czego teraz nie wyobrażacie sobie życia?
c) Co kupiliście i po czasie uważacie, że to był totalny bezsens i nie było warte swojej ceny?
d) Czy mieliście coś, czego w ogóle nie chcieliście kupić, ale ktoś Was przekonał i finalnie okazało się, że to strzał w 10?

No i też najlepiej jakby wszystko było w "jednym miejscu", nie chciałbym teraz instalować 20 aplikacji na telefon, żeby wszystkim sterować.
Chodzi mi o realne opinie z życia, nie marketing.
I tak wiem, po co przepłacać za coś co można zrobić samemu w parę sekund jak np. rolety, ale jednak ułatwianie sobie "życia"

18.04.2026 19:49
2
odpowiedz
trumpf
15
Generał

Skup się na tym żeby był jednolity system, mój błąd na początku byl taki że "musiało działać z Google/Alexa" wskutek czego większość chińszczyzny łączyła się przez smartlife i inne podobne.

bierz coś co działa z matter, będzie wtedy działać z większością. Philips hue jest ok ale drogi i zamknięty, TP-Link też ma swój system.

odkurzacze i reszta i tak będą wymagały swojej apki natomiast drobiazgi fajnie mieć uniwersalne, Smart Home takim jest ale to dodatkowy pomost, kolejna rejestracja, kolejne dane osobowe.

aaa i pamiętaj z zmywarki z kamerami podobnie jak lodówki kolekcjonują twoje dane

post wyedytowany przez trumpf 2026-04-18 19:49:52
18.04.2026 19:52
Slasher11
3
odpowiedz
Slasher11
206
Legend

Mi się jedynie przydaje oświetlenie w sypialni, że wystarczy wymamrotac że Alexa ma zgasić światło i tyle xd (mam echo dot)

18.04.2026 20:22
Narmo
4
odpowiedz
Narmo
42
nikt

Mam kilka gniazdek WiFi, część oświetlenia w salonie/kuchni dzięki czemu mogę sterować sobie z przycisków bezprzewodowych zlokalizowanych po obu stronach pomieszczenia (przy kanapie i przy blacie kuchennym), do tego jeden z przycisków uruchamia mi "alarm" w biurze, więc żona nie musi się drzeć na całe mieszkanie jak czegoś potrzebuje. "Alarm" to ESP32 z wpiętym na słowo honoru paskiem LED RGB (Całe 4 diody) przyklejonym do jakiejś plastikowej podstawki. Jak żona naciśnie przycisk, to miga mi na zielono i żółto. Jeżeli otworzą się drzwi frontowe, to miga na czerwono, przy wykryciu ruchu w korytarzu zapala się tęcza, a jak dostaję maila powoli na zielono pulsuje lewa dioda itp.
Do tego mam diody nad monitorami, a jeden z monitorów jest podłączony pod inteligentne gniazdko. Jeżeli wyłaczę monitor, po kilku sekundach gasną LEDy. Jeżeli włączę - zapalają się na wcześniej zaprogramowany preset.
Czujniki temperatury i wilgotności (minimum po 2 na pomieszczenie), przynajmniej 1 z wyświetlaczem i jeden okrągły Xiaomi/Aqara, do tego na każdym grzejniku inteligentny termostat.
Czujniki otwarcia na wszystkich drzwiach i oknach, czujnik ruchu w korytarzu, czujnik obecnosci u córki w pokoju i salonie. Jeżeli drzwi wejściowe się otworzą, albo zostanie wykryty ruch w korytarzu, to zapala się powoli oświetlenie tam (pomieszczenie bez okien, często jest tam ciemno).
Czujnik otwarcia sejfu z automatycznymi powiadomieniami na Telegrama. Wysyłanie na Telegram statystyk z temperatur i wilgotnosci co godzinę między 9 a 22.
Główne oświetlenie w kazdym pomieszczeniu zawsze jest uruchamiane drogą tradycyjną, nie jest usmartowione, nie mam asystentów głosowych.
Z dodatkowych patentów mam kilka tych gniazdek na WiFi i przydają się one w różnych sytuacjach - włączanie światełek świątecznych i wyłaczanie ich automatycznie, jak córka byłą mała i nie dostawała do włączników to przykleiliśmy jej taki bezprzewodowy przy drzwiach łazienki i zapalała sobię lampkę jak chciała się wysikać itp.
Wszystko sterowane przez Home Assistant.

18.04.2026 20:29
QrKo
5
odpowiedz
QrKo
171
Yarr!

Home Assistant to odpowiedź na wszystkie bolączki związane z multum apek, tylko niestety trzeba albo mieć głowę do lekkiego skryptowania, albo chociaż promptowania AI/szukania w necie gotowych rozwiązań.

Zepniesz tam wszystko od smart gniazdka, przez rolety/światła, odkurzacze/kosiarki, klimatyzacje/rekuperacje, ogrzewanie, ładowanie samochodu/fotowolaike, alarm, kamery, nawadnianie, otwieranie zamków i dziesiątki innych rzeczy które mi nie przychodzą do głowy w tym momencie.

Nie znam układu mieszkania ani Twoich planów na zagospodarowanie, więc ciężko doradzać coś poza standardowym zestawem - oświetlenie, gniazdka, rolety, głowice na grzejniki, alarm jeśli planujesz, ewentualnie same czujniki otwarcia okna/drzwi aby np. odcinać ogrzewanie gdy jest uchylone okno.

Z rzeczy które nie spodziewałem się, że zrobią aż taką robotę mogę polecic multiroom audio od Sonosa. Te Ikeowskie głośniki które się z nim integrują grają bardzo fajnie jak na swoją cenę i można fajnie nagłośnić cały dom.

post wyedytowany przez QrKo 2026-04-18 20:30:53
Forum Forum Technologiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl