Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Skok wydajnościowy, który naprawdę robił różnicę

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
24.09.2026 11:12
Jaris
1
odpowiedz
Jaris
5
Legionista

Skok wydajnościowy, który naprawdę robił różnicę

Dziś mam wrażenie zdarza się to rzadziej niż kiedyś.

Kiedy ostatnio wymiana jakiejś maszyny, sprzętu czy podzespołu na nowszy, lepszy sprawiła, że naprawdę poczuliście że jest lepiej?

post wyedytowany przez Jaris 2026-09-24 11:30:10
24.09.2026 11:25
Irek22
1.1
odpowiedz
Irek22
182
Legend

Dziś mam wrażenie zdarza się to rzadziej niż kiedyś.

To nie wrażenie - to fakt. Na przełomie tysiącleci i w pierwszej dekadzie XXI w. wymiana podzespołów w PC naprawdę robiła różnicę i - przynajmniej żeby zagrać na wysokich/maksymalnych detalach, a niekiedy żeby nowa gra w ogóle ruszyła - miała sens, bo było to widoczne w grafice, bo w tamtym czasie postęp graficzny niemal z roku na rok doznawał jakiejś rewolucji.
Natomiast od dobrych kilku albo nawet kilkunastu lat postęp graficzny jest tylko ewolucyjny, co sprawia, że aby zagrać w dany tytuł chociaż na średnich detalach, nie trzeba wymieniać sprzętu tak często, jak kiedyś. Ma to oczywiście swoją dobrą stronę dla konsumenta, bo nie musi on wydawać tak często kasy, ale odbywa się to kosztem postępu graficznego. Coś za coś. Inną sprawą natomiast jest to, że niektórzy twórcy są zbyt leniwi lub nie opłaca im się optymalizować gier, przez co mają one zawyżone wymagania sprzętowe w porównaniu do swojej jakości graficznej.

post wyedytowany przez Irek22 2026-09-24 11:26:07
24.09.2026 11:40
Soulcatcher
2
odpowiedz
Soulcatcher
296
Dawnwalker
MAX

Mniej więcej co 5-10 lat jest wyraźny skok.

24.09.2026 11:43
3
odpowiedz
szatan
72
Generał

gdy zmienilem pentium 200 na durona 900. to byl przeskok.

24.09.2026 11:46
Amadeoosh
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Amadeoosh
25
Generał
MAX

W 2004 roku wymieniłem kompa z Athlonem XP 2000+ i Radeonem 9200SE na takiego z Athlonem 64 3800+ i GeForce 6600GT.

Kto nie przeżył tych czasów nie uwierzyłby jakie to były skoki, mówimy dosłownie o przejściu z minimalnych detali w 800x600 na max detale w 1280x1024 (i gierkach które wyglądały jak Deus Ex, do takich które wyglądają jak Half-Life 2).

Współcześnie sprzęt idzie w iście ślamazarnym tempie, za 2 lata pewnie sypną RTX 6080 (za jedyne 8 klocków), będzie o 20% szybszy i tyle w temacie.

Mam 5-letniego kompa który dalej wciąga gry nosem na średnich detalach, we wczesnych latach 2000 to było absolutnie niedorzeczne i nie do pomyślenia, tym bardziej że w momencie kupna to nie był jakiś potwór, a typowy średniak.

Ale przeskok między erą PS1 a PS2 to było coś niesamowitego, jak jako ktoś kto miał obgrane MGS1, Gran Turismo 2 i Tekken 3 zobaczyłem jak wyglądają ich następcy to po prostu nie mogłem w to uwierzyć.

Fajne to były czasy do bycia graczem.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-09-24 11:48:19
24.09.2026 11:58
4.1
odpowiedz
szatan
72
Generał

Amadeoosh zgadzam sie, jakies dwadziescia, dwadziescia piec lat temu, jak czlowiek robil modernizacje komputera, to skok w kazdym aspekcie byl wielki. czy nowy procesor, czy karta graficzna, czy nawet dyski twarde, robily wow. teraz wszyskto sie tak jakos splycilo i zmiany sa kosmetyczne.
moj komputer nie wiem ile ma lat, bo kupuje uzywane wnetrznosci po taniosci, a ze gram w stare gry (tez kupione po taniosci), to wszystko dziala na max ustawieniach.
kiedys czlowiek pieniedzy nie mial i ciulal na nowosci, teraz jest odwrotnie ;)

Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl