Składam zestaw komputerowy do grania pod haswell i5 4670k
Witam, zamierzam złożyć zestaw pod haswell i5 4670k ,komputer zamierzam podkręcać do max 4,5 ghz,proszę o propozycję jaka ma być płyta główna , jakie chłodzenie żeby nie przekraczało 60-65 stopni celcjusza , max na zestaw 3,5 tys , w zestawie nie potrzebny jest mi dysk ssd.
Możesz pokombinować z lepszym chłodzeniem, dobrą obudową, itd., ale musiałbyś wydać mniej na kartę graficzną. Póki co skupiłbym się na niej, a lepsze chłodzenie dokupowałbym później, póki co ten procesor jest bardzo dobry.
Zestaw jak najbardziej tylko ten dysk ssd ,nie potrzebny mi :) wolę tą kasę dołożyć do lepszej karty graficznej ,czyli te 379 zł + te 979 za kartę . I jakaś lepsza jaka by to była :D
Podobno Haswelle to dobre piecyki, potrzeba bardzo wydajnego chłodzenia, żeby uzyskać 4.5 GHz przy znośnych temperaturach
http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_intel_core_i54670k_vs_i53570k_vs_i52500k?page=0,26
Czyli i5-3570K był by lepszym wyborem ,zastanawiam się własnie czy była by wgl potrzeba podkręcania , czy standardowe 3,4 ghz by wystarczyły do płynnego działania gier na maksymalnych ustawieniach.
Na ten moment na 100% wystarczy, ale co do dysku ssd to powiem, CI że teraz nie ma czegoś takiego jak "nowoczesny pc" bez takiego dysku. Dokładając taki dysk do dowolnego pc jego szybkość działania mocno wzrośnie.
Jak byście koledzy mogli , to na morele czy na jakiejś innej stronce pokazali mi odpowiedni sprzecik , z góry dzięki .
Toż dostałeś ode mnie linka. :)
Jeżeli chcesz i5-3570k, to zmień płytę i procesor na takie, jakie ja mam (sygnaturka).
Czy taki zestaw będzie ok ?
- Procesor Intel Core i5 3570K 3.4GHz BOX
- Płyta główna MSI Z77A-G45
- Pamięć A-Data DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 XPG Gaming Series
- Karta graficzna Zotac GeForce GTX 670 OC 2GB DDR5 PCI-E BOX
- Zasilacz SilentiumPC Deus M1 80Plus Bronze 550W
- Dysk WD Blue WD10EZEX (1TB, 64MB, SATA/600)
- Napęd Asus DVD-RW DRW-24B5ST + NERO 10 czarny BOX
- Obudowa SilentiumPC Brutus M23 Pure Black
Razem 3378 zł
mozna wiedizec czemu tak haswella 4670k odradzacie ? Cenowo jest podobnie do 3570k - a jest na nowszej podstawce/pare nowych instrukcji (chociaz watpie zeby w grach to cos dalo). Wiec chyba lepiej pakowac sie w nowa platforme, a nie starsza ? No moze jeden fakt - ciut drozsza mobo :)