Sens wszystkiego

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
20.05.2012 00:25
1
odpowiedz
mich83
121
Generał

Sens wszystkiego

Był temat "Czy boicie sie śmierci "ja mam troche inne pytanie. Czy nie boicie sie o bezsens wszystkiego tego co robimy na codzień ? Czy nie nachodzi was zwątpienie po co? Nie nie mam depresji :-) i zyje mi sie fajnie. Ale no własnie , ludzie wstają codziennie zasuwają czasem po 10-12 godzin w pracy , chcą sie dorobić niewiadomo czego a przy następnych badania możemy sie dowiedzieć o raku ( odpukać ) i zostaje na pare lat zycie ( jak by nie patrzec co roku o chorobie dowiaduje sie setki tysiecy osób a przeciez są jeszcze inne smiertelne choroby ). Czym ruznimy sie od mrówki która można od tak zdeptać ?

20.05.2012 00:25
ArtoseruS
2
odpowiedz
ArtoseruS
75
Zero Trzy

00:25 i takie pytania zadajesz? Piłeś coś?

Btw. znaki interpunkcyjne stawia się przy słowach ;)

20.05.2012 00:26
Maziomir
3
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

trzeba napierać

20.05.2012 00:27
4
odpowiedz
koobon
82
Legend

Czym ruznimy sie od mrówki
Znajomością ortografii

20.05.2012 00:28
tygrysek
5
odpowiedz
tygrysek
249
porywacz zwłok

dystans do życia pozwala dojrzeć pewne szczegóły którymi można się karmić. nie dążenie do celu ale jego poszukiwanie jest sensem

i to nas właśnie różni od mrówki

20.05.2012 00:32
👍
6
odpowiedz
zanonimizowany71048
75
Generał

Maziomir----> popieram
Bez działania myślisz za dużo i popadasz w depresję. A od myślenia to poza tym, że głowa boli to zawsze możesz dojść do wniosku, że to wszystko nie ma sensu, szczególnie w wieku nastu lat. Potem okazuje się, że nie musisz zasłużyć na Nobla żeby się spełnić w życiu.

20.05.2012 00:34
hopkins
😉
7
odpowiedz
hopkins
230
Zaczarowany

Tygrysek dobrze mowi. Nie chodzi o to by zlapac kroliczka, ale by gonic go!

20.05.2012 00:38
😃
8
odpowiedz
zanonimizowany838815
2
Generał

Mrówka nie może grać w Diablo 3... HA! i tu Cie mam! :)

20.05.2012 00:42
9
odpowiedz
zanonimizowany793553
31
Konsul

Ale mogłaby, gdyby sprzęt do grania w Diablo 3 był przystosowany do jej parametrów, no i bycie mrówką ma też wiele zalet, możesz np. zostać zdeptanym przez większe istoty, wybudować sobie mieszkanie pod ziemią, gdzie nikt nie będzie ci przeszkadzać, chodzić po powierzchniach pionowych niczym Spajdermen i dużo podróżować !

Proponuję sprowadzić ten wątek do rozważań na temat wyższości mrówki nad człowiekiem i odwrotnie

20.05.2012 01:15
10
odpowiedz
mich83
121
Generał

Porównujac człowieka do mrówki miałem na myśli to że mrówka zasówa codziennie jak głupia a w kazdej chwili moze zostać zdeptana , człowiek też moze w kazdej chwili zostać zdeptany np przez raka. Wiec poco tak pracować ? No wiadomo zeby miec co jesc , kupic sobie lepszy samochód itp. Ot taki sens konsumpcyjny.

No tak mozna powiedziec ze sensem jest to ze zostawimy po sobie potomstwo ale przeciez kazde dziecko tez kiedys umrze, a poświęcamy zycie zeby je wychowac. Wiec poco wychowywac jak umrze ? :-)

MI ZYCIE PRZYPOMINA takie wpychanie kamienia pod góre gdzie wiadomo ze przed samym koncem kamien i tak sie sturla do początku

20.05.2012 01:24
Herr Pietrus
11
odpowiedz
Herr Pietrus
237
Jestę Grifterę

i, jakby to niektórzy napisali, po to właśnie ludzie wymyślili boga.. :(
(choć osobiście gdzieś tam głęboko mam nadzieje, zę jednak było inaczej)

20.05.2012 01:26
😃
12
odpowiedz
zanonimizowany807118
15
Konsul

Sam z chęcią poszedł bym przed siebie w samych sandałach i spodniach z paczka papierosów i garścią drobnych, ale po co ?

20.05.2012 01:28
13
odpowiedz
mich83
121
Generał

Ja jakby sie zastanowić tylko dlatego wierze w boga bo niewierze ze wszystko to mogło by być tak głupie w swoim bezsensie

20.05.2012 01:30
14
odpowiedz
minarel
38
Generał

Żyję się po to, żeby:

1. Odczuwać radość
2. Spełniać się w życiu
3. Stawiać sobie cele i je realizować
4. (wersja dla wierzących) Swoim ziemskim życiem zasłużyć sobie na życie wieczne.

Znalazłoby się jeszcze wiele punktów.

No wiadomo zeby miec co jesc , kupic sobie lepszy samochód itp. Ot taki sens konsumpcyjny.

Jak dla kogoś celem życia jest się nażreć i sobie pokupować zabawki, to ja naprawdę współczuję.

20.05.2012 01:37
😃
15
odpowiedz
zanonimizowany838815
2
Generał

Głównym sensem życia jest chędożenie, bo jest wybitnie przyjemne. Po to chędożymy by powstał owoc naszego chędożenia by geny super-chędożycieli które w nas zostawili nasi chędożacy-przodkowie nie zagineły. Natomiast nasz mały owoc wychowujemy po to by dorósł, stał się dorosły i sam odkrył jakie wspaniałe chędożenie może być.

Można pisać o Bogu, o przypadkach losowych, chorobach, o rozwoju, konsumpcji dóbr, o dobrych i złych stronach... takie życie. Życie w którym w jego jądrze, w jego genezie chodzi tylko i wyłącznie o chędożenie.

Tak więc chędożmy! nigdy nie wiadomo ile jeszcze sił do chędożenia dane nam będzie posiadać (np. z racji wieku), albo jakie to przypadki losowe wynikną... nie odkładajmy chędożenia na później.

20.05.2012 01:46
w o y t e k
😊
16
odpowiedz
w o y t e k
148
Gavroche

Bezsens ujawnia sie w perspektywie wieczności, ponieważ wszystko musi sie kiedys skończyć.

Ale na co dzień ta perpektywa jest nam niedostępna, patrzymy a bardzo ograniczony zakresie czasowym: jutro, pojutrze, pół roku.

W takich zakresach istnieją sensy działań, choćby te wymienione wyżej.

Także wniosek jest taki: sens życia (a raczej sensy, bo jest ich wiele) są efektem złudzenia naszej percepcji.

I cieszmy się że je mamy, bo inaczej 100% populacji żyło by w ciągłej depresji.

20.05.2012 09:07
Jedziemy do Gęstochowy
17
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
187
KENDO DROGA MIECZA

Wszystko jest bez sensu, taka jest prawda, a może ma sens? ale my tego nie wiemy, na razie.

wszystkie te próby dorabiania sobie jakiegoś sensu do życia, to sztuczne wymyślone twory, które padają w szerszej perspektywie i zetknięciu z bezlitosną logiką.

sposób na to jest taki że pytania o sens trza mieć za przeproszeniem w dupie...bo i tak niczego się nie wymyśli sensownego a tylko główka rozboli.

20.05.2012 10:42
18
odpowiedz
zanonimizowany751041
21
Generał

Jeśli jest coś o czym nie wiemy, to nie ma sensu tego szukać bo nie jest nam to dane do rozstrzygnięcia i nie ma sensu się głowić co jest po śmierci. Na razie żyję tak jak wszyscy, i nic tego nie zmieni, co jest później okaże się później.

20.05.2012 11:00
19
odpowiedz
zanonimizowany826130
7
Pretorianin

Żyć jak marionetka, robić to co inni tak jak 99% społeczeństwa.

20.05.2012 11:14
egzi9000
20
odpowiedz
egzi9000
55
Wytrawny Piwosz

"Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Oprócz tego, jest tak zaniepokojony swoją przyszłością, że nie cieszy się z teraźniejszości. W rezultacie nie żyje ani w teraźniejszości, ani w przyszłości; żyje tak, jakby nigdy nie miał umrzeć, po czym umiera,tak na prawdę nie żyjąc."
Dalajlama

Tam masz wszystko co o tym myślę ;)

20.05.2012 12:38
21
odpowiedz
zanonimizowany826434
6
Konsul

[20] Przykre ale cholernie prawdziwe :/

A sensem zycia jest zycie samo w sobie, nie ma co dorabiac jakichs nasprzyrodonych ideologii. Jestesmy zlepkiem komorek ktore przypadkowo zaczely zyc i stworzyly to czym teraz jestesmy setki tysiecy lat temu.

20.05.2012 12:54
pawlix90
22
odpowiedz
pawlix90
41
Konsul

Nawet jeśli zostało ci kilka lat życia to musisz coś robić żeby je jakoś przeżyć

20.05.2012 13:00
Maziomir
23
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

No tak, Dalajlama może sobie pozwolić na mówienie bredni, wierni podsuną wszystko pod nos i kupią bilet na samolot by uścisnął komuś rękę. Niestety większości z nas nie dany jest przywilej bycia nierobem i aby przeżyć to nic nie warte życie musimy na nie zapracować.

20.05.2012 14:53
Jedziemy do Gęstochowy
24
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
187
KENDO DROGA MIECZA

Maziomir - racja, na temat sensu życia ,,filozofywują" zwłaszcza osoby których życie jest super udane, i nie mają co zrobić z nadmiarem wolnego czasu i pieniędzy.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl