Samodzielna nauka języka angielskiego. Jak?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
07.04.2013 19:29
1
odpowiedz
brzeszczot
79
Generał

Samodzielna nauka języka angielskiego. Jak?

Z pytaniem jak w temacie.

Czy to możliwe, skuteczne ,satysfakcjonujące?

Szczerze mówiąc to chciałbym uzyskać pozytywną odpowiedź , bo tymczasowo na kursy, korepetycje nie mogę się zapisać.

Z wdzięcznością przyjmę dobre rady co do metody, danego kursu online (nie tylko bezpłatne), a może tradycyjnego podręcznika. Może ktoś z was ma podobne doświadczenia, w ten sposób się uczył / nauczył języka.

Na czym mi zależy? Chciałbym czytać ze zrozumieniem. To po pierwsze. Wszystko inne albo przyjdzie równocześnie (albo się nie znam) albo mogę ćwiczyć później, inaczej.

Myślę, aby zacząć od samego początku, choć pewnie okaże się to zbyteczne (kilka razy próbowałem kursów, jakiś poziom czy dwa skończyłem, zadziwiające - jak ta nie ćwiczona / nie utrwalana / nie wykorzystywana wiedza -ulatuje z głowy).

07.04.2013 19:32
Łysy Samson
2
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

Możliwe i o wiele bardziej skuteczne niż kursy.

Polecam stronkę: antimoon.com
metoda: http://antimoon.com/how/howtolearn.htm

To nie jest kurs, tylko poradnik w stylu "jak się uczyć"

Niestety, żeby ją zrozumieć i być w stanie się stosować do rad na niej podanych, musisz mieć jakieś podstawy.

07.04.2013 19:32
Will Barrows
3
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

pewnie, ze mozliwe. kup ksiazki, albo korzystaj z internetowych kursow. duzo sluchaj muzyki zagranicznej i chociaz jakis jeden serial z napisami ogladaj (osluchasz sie i nieswiadomie "nasiakniesz" prawidlowa wymowa).

zaloz zeszyt ze slowkami i ucz sie (to juz zalezy od ciebie, ale radze 4-6 slowek dziennie, bez szalenstw).

07.04.2013 19:34
Łysy Samson
4
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

Kazanie się uczyć słówek na pamięć z zeszytu powinno być karane banem.

07.04.2013 19:38
Will Barrows
5
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

zarozumialstwo tez

07.04.2013 19:41
Łysy Samson
6
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

Tylko że wkuwanie się słówek na pamięć nie ma żadnego sensu, wystarczy zapytać się przeciętnego licealistę o jakieś słówko z kartkówki, którą pisał 3 dni temu i z której otrzymał maksymalną ocenę.

Są oczywiście efektywne sposoby na naukę słownictwa, ale bezsensowne wkuwanie do nich nie należy.

07.04.2013 19:43
Will Barrows
7
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

kto tu mowi o bezsensownych? on chce sie nauczyc, a nie zaliczyc, a to roznica.

07.04.2013 19:46
Soulcatcher
8
odpowiedz
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

Jak samodzielnie to kurs audio słuchać i powtarzać na głos.

07.04.2013 19:48
Łysy Samson
9
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

To jeśli jakiś uczeń chce się nauczyć, a nie tylko zaliczyć, a więc zaliczenie na dobrą ocenę jest niejako dodatkiem, to nagle wkuwanie słówek na pamięć staje się efektywną metodą nauki? Na pewno nie było tak w moim przypadku.

07.04.2013 19:52
Will Barrows
10
odpowiedz
Will Barrows
115
Senator

sa rozne sposoby na taki notatnik/zeszycik ze slowkami - ja wole pisac definicje po polsku i nauczylem sie takim sposobem mnostwa rzeczy i pamietam je nadal. wiekszosc jednak preferuje pisac znaczenie slowka po angielsku co jest efektywniejsze.

mowie tu o osobach, ktore ucza sie regularnie , a nie raz na tydzien do kartkowki, 50 slow pod rzad ryja na blache, w niedziele wieczorem.

kazdy ma swoj sposob przyswajania wiedzy. handluj z tym

07.04.2013 19:59
Łysy Samson
11
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

Żeby zakończyć ten spór, polecę od siebie po prostu program Anki - http://ankisrs.net/ .
Jak to działa i jak z niego efektywnie korzystać - http://antimoon.com/how/sm.htm .

Naprawdę polecam, efekty są rewelacyjne (procent porządnie przyswojonego słownictwa po roku w moim przypadku to ok. 95 %, nie mówiąc już o tym, że do swoich kart daję zdania ze słowników oraz nagrania z wymową)

07.04.2013 20:02
jaro1980
12
odpowiedz
jaro1980
78
Amiga User

Znam kilka osób co się sporo nauczyły z serii "English Grammar in Use" Murphy - różne poziomy. Ja sobie z tego co jakiś czas powtarzam i jest gites.

A najlepiej działa jak sobie znajdziesz angolojęzyczną partnerkę :)

11.04.2013 15:00
13
odpowiedz
zanonimizowany912741
1
Junior

Spory zasób słówek jest wymagany do tego aby rozumieć teksty, które się czyta. Bez tego ani rusz. Mam nie długo maturę i ostro szlifuję słówka i zwroty. Sporo uczę się samemu słówek, np ze słowników ISELA. Ostatnio też wspomagam się stronką [link] która pomaga mi w nauce słówek

05.07.2013 13:05
14
odpowiedz
zanonimizowany930010
1
Junior

Każdy może wybrać taki sposób nauki jaki aktualnie mu odpowiada więc, ile ludzi tyle będzie opinii. Nauka przez Skype też ma swój urok i zalety. Dziś to po prostu jedna z form czy możliwości zdobywania wiedzy tj. umiejętności językowych. Zawsze wtedy kiedy masz na to czas i ochotę?
Spróbuj koniecznie nowej metody nauki online w Szkole Języków Obcych Shamrock. Jedyne czego potrzebujesz w takiej sytuacji to połączenie z Internetem i zainstalowany komunikator skype ,a także mikrofon oraz słuchawki.
Angielski na każdym poziomie zaawansowania. Dość szeroka oferta naszej szkoły powinna zadowolić i Ciebie. Dostępne są kursy ogólne, dla dzieci, kursy przedmaturalne i egzaminacyjne.
Szczegółowe informacje na naszej zupełnie nowej stronie internetowej: www.szkola-shamrock.pl lub na www.facebook.com/szkola.jezykowa.shamrock
Polecam zapraszam nie będziesz zawiedziony Magda, a na wszystkie pytania chętnie odpowiem.

05.07.2013 13:22
15
odpowiedz
mefek
106
Senator

Skorzystam z okazji i spytam. Macie jakieś sprawdzone bazy danych do anki? Nie chce nauczyć się słówek z błędami.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl