Rząd na szybko próbuje przepchać ustawę o blokowaniu "nielegalnych" treści w internecie.
Wy tu gadu gadu na znany od wczoraj temat , a tu tymczasem rząd próbuje przepchać ustawę o blokowaniu treści.
Sejm uchwalił w czwartek wieczorem ustawę umożliwiającą blokowanie nielegalnych treści w internecie. Projekt został skierowany do głosowania kilka godzin wcześniej, po wystąpieniu premiera Donalda Tuska, który wskazywał na potrzebę szybkiego przyjęcia przepisów mających ograniczyć mowę nienawiści w sieci w związku z ostatnimi atakami w szkołach.
(...)
W czwartek, podczas rządowej narady w związku z ostatnimi atakami w szkołach, Donald Tusk wskazał, że należy wprowadzić przepisy o możliwości natychmiastowego blokowania przez państwo mowy nienawiści w internecie, co pozwoli chronić dzieci, uczniów oraz nauczycieli. Szef rządu podkreślił, że poprzednia ustawa w tej sprawie została zawetowana przez prezydenta Karola Nawrockiego.
Więcej w newsie.
https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/blokowanie-nielegalnych-tresci-w-internecie-sejm-uchwalil-ustawe-st9277193
Uwaga niepopularna opinia. Przez ten cały syf który dzieje się w sieci (incelskie brednie, agenci wpływu obcych mocarstw, nieposkromiony rasizm i szowinizm) - prędzej czy później (raczej prędzej) czeka nas internetowy dowód. Zero anonimowości. I nie będzie winne temu lewadzdwo i Tusk ale właśnie internauci, którzy sami nie potrafili zapanować nad siecią. Koniec dzikiego zachodu jest już tu.
Chociaż mam wrażenie, że i tak daleko mu do eXa, który jednak tą anonimowość oferuje.
Będzie jak zwykle. Kto ma wydymać system i tak wydyma, a tylko zwykli ludzie będą mieli bardziej pod górkę
Skończy się to wetem i kolejnym darciem ryja przez uśmiechniętych.
Ryba psuje się od głowy, a oni problem chcą łatać od ogona.
Jako rodzic i to jak byłem wychowywany dawniej ponad 20 lat temu to jest przepaść. Obecnie mamy bezstresowe wychowanie, dzieci nie mają zadań w szkole, luźniejsza edukacja (chyba za PiS to weszło żeby ludzie byli mało inteligentni, a obecny rząd to kontynuuje), dziecko może zwyzywać nauczyciela, zero szacunku do kogokolwiek. Dziecko 3-4 lata mówi, że zaraz zadzwoni na policję jak stara nie chce się uspokoić.
Przeprowadziłem już rozmowy ze starszymi nauczycielkami w szkole i stwierdziły, że teraz jest nowe pokolenie wykreowane przez system oraz internet.
Na szczęście wychowuje dziecko jak mnie dawniej wychowywali. Były problemy w szkole bodajże w 1 klasie podstawowej to powiedziałem nauczycielce że zgadzam się na wszystkie kary, a od siebie dodałem, że jak się nie uspokoi to wyp..... telefon (smartfon) przez okno. Teraz 3 klasa i od tamtej pory jest dziecko grzeczne. Zero skarg od nauczyciela.
Akurat mam na to przykład. Jeden gówniak się źle zachowywał w szkole to drugi rodzic zwrócił mu uwagę to mama tego gówniaka powiedziała, że nie życzy sobie żeby ktoś zwracał uwagę jej dziecku.
Akurat się śmiałem i mówiłem, że obecnie nie wolno zwracać uwagi tylko proszę dzwonić na policję.