tak jak w tytule w co lepiej zainwestować jeżeli chodzi tylko o gaming , nie chodzi tylko o cpu ale także o samą podstawkę czyli płytę główną
tutaj przykład bf 5
https://www.youtube.com/watch?v=omiRN27q3QY
A czemu nie Ryzen 2600? Można kupić za 700 zł na Amazonie. Kręcisz do 4 GHz na powietrzu bez zmiany chłodzenia. Jest to teraz najbardziej opłacalny CPU.
z tego co widzę w internecie to 140 zł więcej za różną wydajność w grach , bo często wygrywa 1600x (testy bez kręcenia)
więc jaki sens dopłacać do 2600 ?
Bierz 1600x. Chyba że dostaniesz 2600 w tej samej cenie. O intelu nie ma co nawet myśleć przy jego obecnych cenach.
2600 ma większe IPC i większy zegar sobie z palcem w (_(_) ustawisz w BIOSie. Nie ma sensu brać AMD z serii X.
689 zł, tyle samo co 1600X na morele i po odpaleniu ustawiasz 4GHz w BIOSie i potemacie. a jak kupisz lepsze chłodzenie, to 4.2GHz. CPU lepiej się kręci, zjada 30W mniej i ma dobre temperatury. Do tego w Polsce kosztuje ponad 850zł, więc jak kupisz z amazona za 689, to będzie Ci to potem łatwiej sprzedać z mniejszą stratą.
Skoncz spamowac i zakladac co 3 dni takie same tematy. Kup cos wreszcie i przestac ludziom zawracac glowe. Chociaz pewnie i tak nie masz teraz kasy.
"przestac ludziom zawracac glowe" ale wiesz że w tematy wchodzisz jeżeli chcesz i nikt cię nie zmusza do pisania czy też czytania ich ?
dodam że nie robił bym spamu gdyby nie chaos który się robi , zapytam się czy kupić i5 7500 to dostaję odpowiedź "nie opłaca się kup ryzen" , założyłem wątek o ryzen "nie opłaca się kup coś do swojej płyty na teraz" założyłem jeszcze inny "nie kupuj nic do swojej płyty ani ryzen kup caffy lake" po czym robi się spam takimi odpowiedziom którzy naprawdę się znają nie chce się przekopywać tematu i temat umiera a ja zostaję bez konkretów
teraz wiem co chcę i czego szukam , pozostaje pytanie który ryzen konkretnie
1500x/1600x/2600
zakup będzie przy okazji , może za tydzień a może na początku 2019
Oczywiście, że Ryży jeśli coś już musisz teraz kupować (kiepski czas na zmianę platformy ogólnie, bo przed nową generacją). Nie dość, że taniej, to różnica maks wyniesie cię z 20 fps i to w pewnych miejscach testowych? [link] www. youtube.com/watch?v=RF0x9wWxXMM
Nie ma sensu dopłacać do intela, ich ceny obecnie są chore, a Ryżego kupisz, może więcej gier skorzysta z większej ilości rdzeni i jeszcze będziesz mógł w razie czego zmienić, bo platforma wystarczy do 2020. Czysty zysk i dobry deal.
nie wiem jak to wyjdzie , już prawie 2019 a nie wiem kiedy będę kupował bo może wyjść tak jak mówiłem że nawet w nowym roku ,więc jak do 2020 ma wystarczyć to wyjdzie niecały rok ...
Nie wiadomo, co nowe Zeny pokażą. Tak jak mówiłem, kiepski moment sobie wybrałeś :)
aktualnie procesor by mi służył do pubg'a bo mój g4560 się dusi , później może do bf5 ale na 100% nie na premierę. Do pubga nie warto więc poczekam z zakupem po prostu lubię wiedzieć za czym mam się rozglądać